Οι 9 πιο σκληρές μηχανές σκακιού στις οποίες μπορείτε να παίξετε

Δεν είναι διασκεδαστικό να παίζεις σκάκι εναντίον ενός επαγγελματία και να τον νικάς; Ομοίως, το να κερδίζεις μια παρτίδα ενάντια στις καλύτερες μηχανές σκακιού σε κάνει να νιώθεις εγκεφαλικός!

Το σκάκι είναι διασκεδαστικό να παίζεις γιατί είναι απλό στην κατανόηση αλλά δύσκολο να το κατακτήσεις, καθιστώντας το πιο συναρπαστικό και προκλητικό. Τα τελευταία χρόνια, η τεχνολογική πρόοδος έχει μεταμορφώσει το παιχνίδι του σκακιού. Οι καλύτερες μηχανές σκακιού που χρησιμοποιούνται τώρα είναι ουσιαστικά καλύτερες από τις προηγούμενες εκδόσεις.

Στις μέρες μας, θα βρείτε πάντα έναν επαγγελματία σκακιστή με μια καλά εξοπλισμένη μηχανή σκακιού. Είναι επειδή αυτοί οι κινητήρες μπορούν να εξερευνήσουν τις καλύτερες κινήσεις σε διάφορες καταστάσεις.

Πολλοί άνθρωποι έλκονται φυσικά από αυτό και επιθυμούν να μελετήσουν και να προωθήσουν τις δεξιότητές τους όταν ανταγωνίζονται με αυτό το λογισμικό. Έχοντας αυτό υπόψη, σας έχουμε αγοράσει μια λίστα με τις πιο σκληρές μηχανές σκακιού με τις οποίες μπορείτε να παίξετε. Αλλά προτού φτάσουμε σε αυτό, θα κατανοήσουμε γρήγορα μια μηχανή σκακιού και πώς μπόρεσαν να νικήσουν τους παγκόσμιους πρωταθλητές.

Τι είναι μια μηχανή σκακιού;

Η μηχανή σκακιού είναι ένα πρόγραμμα λογισμικού που λειτουργεί στο backend με μια διεπαφή γραμμής εντολών (CLI) που διαθέτει ένα απλό παράθυρο κονσόλας και χωρίς γραφική διεπαφή χρήστη, είσοδο ποντικιού ή εικόνες.

Τις περισσότερες φορές, αυτά τα προγράμματα λογισμικού χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με ένα μπροστινό μέρος, μια γραφική διεπαφή χρήστη με παράθυρο, όπως το Arena ή το WinBoard, που επιτρέπει στους ανθρώπους να αλληλεπιδρούν με αυτό χρησιμοποιώντας απλώς ένα πληκτρολόγιο ή ποντίκι. Αυτό επιτρέπει στον παίκτη να παίξει ενάντια σε πολλαπλούς κινητήρες χωρίς να χρειάζεται να εξοικειωθεί με τη μοναδική διεπαφή χρήστη του καθενός.

Οι σκακιστικές μηχανές μπορούν να παίξουν σκάκι αναλύοντας διάφορες κινήσεις και πραγματοποιώντας αρκετές αξιολογήσεις πριν φτάσουν στην καλύτερη δυνατή κίνηση.

Είναι πιο κατάλληλο για έναν παίκτη που θέλει να γίνει κύριος του παιχνιδιού σκακιού αλλά δυσκολεύεται να προσλάβει προπονητή. Πολλοί σκακιστές, ειδικά οι αρχάριοι, προτιμούν να χρησιμοποιούν σκακιστικές μηχανές χωρίς να έχουν προηγούμενη γνώση του τρόπου λειτουργίας μιας μηχανής σκακιού.

Η λειτουργία μιας σκακιστικής μηχανής είναι να κωδικοποιεί και να επιθεωρεί όλες τις πιθανές κινήσεις, παραθέτοντας διαδοχικά όλες τις δυνατές κινήσεις. Διαθέτει λειτουργία αναζήτησης που μπορεί να συγκεντρώσει και να εμφανίσει όλες τις πιθανές κινήσεις σε μια θέση και να υπολογίσει τη δύναμη του κάθε μέρους.

Η μηχανή του σκακιού λειτουργεί ουδέτερα, εμφανίζοντας αποτελέσματα τόσο για λευκές όσο και για μαύρες. Το συνδυασμένο αποτέλεσμα λειτουργίας και ερμηνείας από το αυτοματοποιημένο πρόγραμμα βοηθά να αποφασίσετε ποια κίνηση θα παίξετε σε αυτήν ακριβώς τη θέση.

Πώς μπόρεσαν οι σκακιστικές μηχανές να νικήσουν παγκόσμιους πρωταθλητές και μεγάλους;

Garry Kasparov εναντίον DeepMind, Πηγή: Reuters

Οι πρώτες εκδόσεις των μηχανών σκακιού ήταν ανίκανες να αντιμετωπίσουν το βάθος του παιχνιδιού. Δεν είχαν την ικανότητα επεξεργασίας για να αναζητήσουν πιθανές κερδοφόρες κινήσεις.

Μόλις το 1950 τα πράγματα άρχισαν να αντιστρέφονται. Ο Άλαν Τούρινγκ, ένας γνωστός μαθηματικός, επινόησε ένα πρόγραμμα υπολογιστή για το σκάκι. Από τότε, προγραμματιστές σε όλο τον κόσμο εργάστηκαν για να βελτιώσουν την απόδοση της μηχανής σκακιού.

  Διορθώστε το Amazon Kindle που δεν εμφανίζεται στον υπολογιστή

Τώρα μπορεί να υπολογίσει περισσότερες κινήσεις ταυτόχρονα ως άνθρωπος και να καταλάβει πού πρέπει να πάνε διαφορετικά κομμάτια στο ταμπλό. Αυτό το κάνει πιο ισχυρό από κάθε ανθρώπινο αντίπαλο.

Οι σκακιστικές μηχανές ξεπέρασαν την ανθρώπινη ικανότητα και έγιναν πολύ ανώτερες ακόμη και από παγκόσμιους πρωταθλητές και γκραν μάστερ. Κανένας παίκτης ή γκραν μάστερ δεν έχει νικήσει ποτέ μια μηχανή σκακιού για περισσότερα από 15 χρόνια.

Η πρώτη φορά που μια μηχανή σκακιού νίκησε τον παγκόσμιο πρωταθλητή ήταν στον αγώνα μεταξύ Deep Blue και Garry Kasparov.

Από τότε, το παιχνίδι έχει εξελιχθεί σημαντικά και, πιθανότατα, οι σκακιστικές μηχανές είναι πλέον καλύτερες από τους ανθρώπους στη μελέτη του σκακιού και στη λήψη αποφάσεων.

Πώς μπορεί το παιχνίδι εναντίον Chess Engines να βελτιώσει το παιχνίδι σας;

Μπορείτε να αποκτήσετε μερικές από τις καλύτερες μηχανές σκακιού online δωρεάν. Μια αποτελεσματική προσέγγιση για να γίνετε καλύτεροι στο σκάκι είναι να εγκαταστήσετε μια μηχανή σκακιού στον υπολογιστή σας και να τη χρησιμοποιήσετε για να αναλύσετε τα παιχνίδια σας. Αναμφίβολα, οι σκακιστικές μηχανές μπορούν να μας βοηθήσουν με πολλούς τρόπους καθώς προχωράμε.

Παίζοντας σκάκι ενάντια σε ένα πρόγραμμα υπολογιστή μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε κινήσεις που αγνοήσατε καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Οι σύγχρονες σκακιστικές μηχανές δεν είναι μόνο γρήγορες στην αξιολόγηση και την αναζήτηση, αλλά είναι και πολύ έξυπνες. Μπορείτε να αυξήσετε γρήγορα το επίπεδο των ικανοτήτων σας επιλέγοντας να παίξετε σκάκι ενάντια σε μια μηχανή σκακιού.

Οι σκακιστικές μηχανές αποτελούν τέλειους προπονητικούς συνεργάτες για την κατανόηση μιας συγκεκριμένης τεχνικής. Δεν τους πειράζει αν ξεκινάτε συνεχώς από το ίδιο σημείο, για παράδειγμα, αν μαθαίνετε για βασικά τετράγωνα ή πώς να κάνετε ματ με δύο επισκόπους.

Ας ξεκινήσουμε εξετάζοντας πώς οι καλύτερες μηχανές σκακιού μπορούν να βοηθήσουν στην εκπαίδευσή μας.

#1. Βελτιώνει το Opening Play σας

Μπορείτε να αξιολογήσετε τις γνώσεις σας για το άνοιγμα με τη σκακιστική μηχανή. Ένα χρονικό όριο 20 λεπτών με προσαυξήσεις 10 δευτερολέπτων (20/10) είναι λογικό. Ο στόχος είναι να φτάσετε σε μια θέση παιχνιδιού στο μεσαίο παιχνίδι εξασκώντας τα ανοίγματά σας.

Ακόμα κι αν αυτή είναι η κύρια έμφαση σας, δοκιμάστε να παίξετε το υπόλοιπο παιχνίδι για να δείτε αν η μηχανή του σκακιού μπορεί να σας δείξει κάποιες καλές κινήσεις. Ίσως μπορείτε να εφαρμόσετε τις τακτικές της σκακιστικής μηχανής σε ένα παιχνίδι πάνω από το ταμπλό, εάν ταιριάζει στο στυλ παιχνιδιού σας.

#2. Βελτιώστε τις δεξιότητές σας στο Endgame και στο Middlegame

Εξασκηθείτε παίζοντας θέσεις από αγώνες παγκόσμιων πρωταθλητών χρησιμοποιώντας τον ίδιο έλεγχο χρόνου (20/10).

Υπήρξαν παιχνίδια στα οποία οι παγκόσμιοι πρωταθλητές έκαναν μια κερδοσκοπική θυσία. Γνωρίζετε ήδη ότι η μηχανή του σκακιού θα βρει πολλές εξαιρετικές αμυντικές κινήσεις σε αυτή τη θέση.

Αν ψάχνετε γιατί η μηχανή του σκακιού επέλεξε την κίνησή της από την αρχική μπορεί να σας διδάξει πολλά. Πειραματιστείτε με διαφορετικές τακτικές μέχρι να κερδίσετε το παιχνίδι. Εάν δεν μπορείτε να νικήσετε τη μηχανή του σκακιού, διερευνήστε τη στρατηγική της επίθεσης.

#3. Βελτιώστε τις δεξιότητές σας στο Endgame και στο Middlegame

Πάρτε το χρόνο σας και εξετάστε κάθε παραλλαγή σε αυτήν την προπονητική άσκηση χωρίς να χρησιμοποιήσετε μηχανές σκακιού. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αξιολογήσει διεξοδικά τη θέση πριν πάρετε οποιεσδήποτε αποφάσεις. Εάν μια πρακτική δεν λειτουργεί, μπορείτε πάντα να δοκιμάσετε μια από τις άλλες παραλλαγές σας. Ο στόχος της εκπαιδευτικής δραστηριότητας είναι να ενισχύσει την ικανότητά σας για εις βάθος ανάλυση θέσης.

  Πώς να μεταφέρετε στιγμιότυπα οθόνης από ένα Nintendo Switch σε έναν υπολογιστή

Αυτή η ικανότητα θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τις κινήσεις του αντιπάλου σας σε τουρνουά με μικρότερο χρόνο ελέγχου. Θα μπορείτε να προσδιορίσετε την πιο συμφέρουσα στρατηγική αφού συμμετάσχετε σε αρκετούς ισόπαλους αγώνες με τη σκακιστική μηχανή και εξετάσετε προσεκτικά τις θέσεις.

Δείτε αυτές τις καλύτερες μηχανές σκακιού εάν είστε σκακιστής που θέλει να αξιοποιήσει τη δύναμη του παιχνιδιού σας για να σας βοηθήσει να γίνετε καλύτερος παίκτης:

Μπακαλάος

Το Stockfish είναι αναμφισβήτητα το καλύτερο λογισμικό σκακιστικής μηχανής για προπόνηση για να γίνεις grandmaster. Μπορεί να υπολογίσει τις κινήσεις σε μεγάλο βάθος, καθιστώντας τις χρήσιμες για τον προσδιορισμό των καλύτερων απαντήσεων στις κινήσεις του αντιπάλου σας.

Αυτό το πρόγραμμα υπολογιστή είναι μια μηχανή ανοιχτού κώδικα που λειτουργεί με διάφορα λειτουργικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των Windows και Linux. Είναι επίσης συμβατό με πολλές γραφικές διεπαφές χρήστη σκακιού, συμπεριλαμβανομένων των Winboard και Chessbase. Φυσικά, είναι το καλύτερο αφού, εκτός από συχνές ενημερώσεις, είναι και εντελώς δωρεάν.

Από το 2014, αυτό το λογισμικό έχει επίσης θριαμβεύσει σε πολλά τουρνουά σκακιού. Το να παίξετε εναντίον της Stockfish για να βελτιώσετε την κατανόηση του σκακιού σας μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό όπλο για να άσος το παιχνίδι σας.

Leela Chess Zero

Μία από τις καλύτερες σκακιστικές μηχανές που δημιουργήθηκαν είναι η Leela Chess Zero, δωρεάν και ανοιχτού κώδικα. Είναι η πρώτη μηχανή σκακιού που χρησιμοποιεί αλγόριθμους αυτοεκμάθησης, επιτρέποντάς της να βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου χρησιμοποιώντας το ίδιο υλικό υπολογιστή.

Το Leela είναι ένα ευέλικτο παιχνίδι με πολλά μοναδικά χαρακτηριστικά. Αντί να απαιτεί πληροφορίες από τον χρήστη, αποκτά γνώση παίζοντας τον εαυτό του και από άλλους κινητήρες. Έχει επίσης πολλές επιλογές που μπορούν να αλλάξουν για να κάνουν τον κινητήρα να παίζει πολύ διαφορετικά.

Για να βελτιώσει τις τακτικές του εναντίον άλλων μηχανών και γκραν μάστερ του σκακιού, το παιχνίδι έχει παίξει περίπου 300 εκατομμύρια παιχνίδια εναντίον του από το έτος 2020. Επί του παρόντος, είναι σε θέση να ανταγωνιστεί άλλες μηχανές σκακιού παρόμοιου είδους, όπως η Stockfish.

Σκάκι Komodo

Ο Don Dailey και ο Mark Lefler δημιούργησαν το Komodo Chess Engine, μια μηχανή σκακιού UCI. Το Komodo ταξινομείται ως εμπορική μηχανή σκακιού, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να πληρώσετε για να το χρησιμοποιήσετε. Ωστόσο, παλαιότερες εκδόσεις είναι διαθέσιμες για δωρεάν δημόσια χρήση.

Η μηχανή σκακιού Komodo είναι συμβατή με ένα ευρύ φάσμα λειτουργικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των Windows, Mac OS X και Linux.

Η μηχανή σκακιού Komodo είναι γραμμένη σε C++ και χρησιμοποιεί τη βιβλιοθήκη σκακιού Stockfish για την ανάλυση κινήσεων και θέσεων, δίνοντάς της ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα προγράμματα υπολογιστών, καθώς δεν χρειάζεται να εφαρμόσει τους σκακιστικούς της αλγόριθμους.

Σκάκι Shredder

Μία από τις καλύτερες μηχανές σκακιού, η Shredder έχει κερδίσει πολλά Παγκόσμια Πρωταθλήματα Σκακιού Υπολογιστών, επιδεικνύοντας την ανωτερότητά της.

Το λογισμικό του Shredder είναι πιο φιλικό προς το χρήστη και λίγο πιο κατανοητό από μερικά από τα άλλα κορυφαία προγράμματα σκακιού υπολογιστή.

Οι πιθανοί σκακιστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δοκιμή δωρεάν λήψης 30 ημερών του Shredder για να δοκιμάσουν το λογισμικό και να βεβαιωθούν ότι είναι κατάλληλο για εσάς. Για σκακιστές όλων των επιπέδων δεξιοτήτων που είναι περίεργοι να χρησιμοποιήσουν προγράμματα σκακιού υπολογιστή, θα σας συμβούλευα να πάτε στο Shredder.

Φριτς

Μπορείτε να απολαύσετε πολλά highlights γιατί ο Fritz άνοιξε το δρόμο για τις καλύτερες σκακιστικές μηχανές στον κόσμο. Για παράδειγμα, θα έχετε απεριόριστη πρόσβαση σε μια βάση δεδομένων υλικού που περιλαμβάνει εκπαιδευτικά βίντεο κατ’ απαίτηση για κάθε τμήμα παιχνιδιού.

  Παίξτε παιχνίδια 3DS σε υπολογιστή χρησιμοποιώντας τον εξομοιωτή Citra 3DS

Υπάρχουν μερικές επιλογές προετοιμασίας που θα δοκιμάσουν τις στρατηγικές σας δεξιότητες και θα σας βοηθήσουν να τις βελτιώσετε. Θα μπορούσατε, για παράδειγμα, να παίξετε ένα παιχνίδι με έναν εικονικό παίκτη και να χρησιμοποιήσετε προτροπές και ρυθμίσεις ταυτόχρονα. Έχετε πρόσβαση για να αξιολογήσετε 200 εκατομμύρια περισσότερες θέσεις στη βάση δεδομένων.

Η “λειτουργία φίλου” μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να αξιολογήσει τα δυνατά σας σημεία και τον χρόνο που αφιερώνετε και να σας βοηθήσει με τα ελαττώματά σας. Επιπλέον, μπορείτε να παίξετε σκάκι με πολλούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Ρίμπκα

Το Rybka είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα μηχανών σκακιού που έχει κερδίσει διαδοχικά πρωταθλήματα WCCC. Αυτή η μηχανή σκακιού δημιουργήθηκε από έναν εκπαιδευμένο στο MIT επιστήμονα υπολογιστών κ. Rajlich και τώρα έχει βελτιωθεί με το Rybka 4, οπότε μπορείτε να φανταστείτε πόσο δύσκολη είναι η χρήση του.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό το πρόγραμμα λογισμικού έχει σχεδιαστεί για πιο προχωρημένους σκακιστές. Ο Rybka παρέχει κυρίως λεπτομερείς αξιολογήσεις των θέσεων παιχνιδιού στους παίκτες. Παρέχει επίσης σε βάθος ανάλυση του παιχνιδιού.

Έχει σχεδόν τέλεια οργάνωση για κάθε κίνηση που μπορεί να κάνει ο αντίπαλος (άνθρωπος), καθιστώντας το ιδανικό για εξάσκηση ή αγώνες. Όπως και άλλα παιχνίδια, αυτό μπορεί να τονίσει τα σημεία αδυναμίας ενός παίκτη, επιτρέποντάς του να επικεντρωθεί σε αυτά τα σημεία και να βελτιωθεί.

Εάν διαθέτετε υπολογιστή με πρόσβαση στο Διαδίκτυο Windows, η μηχανή λογισμικού Rybka GUI θα λειτουργήσει για εσάς. Αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης μια μεγάλη βάση δεδομένων παιχνιδιών και μια ετήσια συνδρομή Classic.

Igel

Igel είναι η γερμανική φράση για σκαντζόχοιρος και ο τίτλος επιλέχθηκε επειδή υπήρχαν πολλοί σκαντζόχοιροι στον κήπο του εφευρέτη.

Με τον Igel να υποχωρεί, τα πράγματα δεν πήγαν καλά στην αρχή, αλλά η κακή απόδοση στη σεζόν 15 του TCEC (που έρχεται τελευταία στην Division 4a) έδωσε στον προγραμματιστή την ενθάρρυνση που χρειαζόταν για να βελτιώσει τη σκακιστική μηχανή. Μεταπήδησε στο NNUE ως την κύρια λειτουργία αξιολόγησης τον Αύγουστο του 2020, χρησιμοποιώντας το αρχείο δικτύου NiNu του Dietrich Kappe, και τώρα αναφέρεται ως η καλύτερη μηχανή σκακιού στη λίστα CCRL.

Είναι μια ισχυρή μηχανή σκακιού που είναι ανοιχτή δωρεάν και λειτουργεί σε Windows, Linux και Mac OS. Αν και, δεν είναι ένα πρόγραμμα σκακιού με πλήρεις δυνατότητες και χρειάζεται κάποιο λογισμικό GUI που να είναι συμβατό με UCI για να χρησιμοποιηθεί.

RubiChess

Οι σκακιστικές μηχανές μπορούν να επικοινωνούν με διεπαφές χρήστη χάρη στο Universal Chess Interface (UCI), ένα ανοιχτό πρότυπο επικοινωνίας. Το RubiChess είναι επίσης μια αποτελεσματική μηχανή σκακιού συμβατή με UCI. Είναι δωρεάν και ανοιχτού κώδικα λογισμικό.

Αυτός ο κινητήρας δημιουργήθηκε το 2016 ως ένα έργο προσωπικού χόμπι για την εξάσκηση του προγραμματισμού C++ και τη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο θα εξελιχθεί ο κινητήρας με την πάροδο του χρόνου. Αργότερα, το RubiChess έγινε αρκετά ανταγωνιστικό, κάνοντας εμφανίσεις σε πολλές μεγάλες διοργανώσεις.

Slow Chess Blitz

Το Slow Chess Blitz του Jonathan Kreuzer είναι μια μηχανή σκακιού που συμμορφώνεται με τα πρότυπα WinBoard και UCI και έχει το δικό της GUI. Είναι μια μηχανή σκακιού με δυνατότητα δικτύου.

Μπορείτε να παίξετε ενάντια στο πρόγραμμα υπολογιστή ή να δημιουργήσετε έναν διακομιστή και να προσκαλέσετε τους φίλους σας να συμμετάσχουν μαζί σας. Το αργό μπλιτς στο σκάκι μπορεί να παίξει οποιοσδήποτε, από αρχάριους έως γκραν μάστερ.

συμπέρασμα

Υπάρχουν πολλοί επιτακτικοί λόγοι για να παίξεις ενάντια στις καλύτερες μηχανές σκακιού. Εάν προσεγγίσετε μια μηχανή σκακιού με τη σωστή νοοτροπία, μπορεί να βελτιώσει το παιχνίδι σας στο σκάκι.

Αυτό μας φέρνει στο τέλος της ανάρτησής μας, η οποία περιλαμβάνει τις καλύτερες μηχανές σκακιού με εκτενείς επιλογές εκπαίδευσης, οδηγούς παικτών και μια ποικιλία τρόπων παιχνιδιού. Αυτές οι σκακιστικές μηχανές όχι μόνο θα σας εκπαιδεύσουν από την αρχή, αλλά θα ανεβάσουν και το παιχνίδι σας σε νέα ύψη.