Οι 8 καλύτεροι διαδικτυακοί πόροι τεχνικής υποστήριξης για χρήστες Linux

Το να είσαι χρήστης Linux μπορεί να προκαλέσει σύγχυση αν είσαι νέος στην πλατφόρμα. Ειδικά αν έχετε συνηθίσει να καλείτε την υποστήριξη της Apple ή μια τηλεφωνική γραμμή της Microsoft. Η εύρεση ηλεκτρονικής τεχνικής υποστήριξης για Linux είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην κοινότητα του Linux και οι νέοι χρήστες που δεν μπορούν να βρουν εύκολα κατανοητές απαντήσεις συχνά καταλήγουν να επιστρέφουν σε Mac ή Windows.

Λόγω του πόσο συνηθισμένο είναι για τους νέους χρήστες Linux να δυσκολεύονται να βρουν τεχνική υποστήριξη, έχουμε συγκεντρώσει μια εξαιρετική λίστα με μέρη που πρέπει να αναζητήσετε για να λάβετε βοήθεια.

1. LinuxQuestions στο Reddit

Εάν είστε νέος χρήστης Linux με πρόβλημα και δεν έχετε πού να απευθυνθείτε, το καλύτερο μέρος για να πάτε είναι Ερωτήσεις Linux στο Reddit. Είναι ένα τεράστιο subreddit με δεκάδες ενεργούς ανθρώπους έτοιμους να απαντήσουν σε οποιαδήποτε ερώτηση Linux έχετε.

Το subreddit LinuxQuestions είναι υπέροχο γιατί είναι μια κοινότητα που διορθώνεται μόνος του. Κανείς δεν παίρνει λάθος απάντηση γιατί οι κακές απαντήσεις καταψηφίζονται. Με διαφορά, αυτό το μέρος είναι ο καλύτερος πόρος για έναν χρήστη Linux που χρειάζεται βοήθεια για να λύσει ένα πρόβλημα.

2. Κοινότητες Google+ Linux

Ναι, το Google+ είναι νεκρό. Πέρασαν οι μέρες που ο γίγαντας της διαδικτυακής αναζήτησης Google ωθεί αυτήν την «εναλλακτική» στο Facebook και το Twitter. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί: δεν είναι φιλικό προς τον χρήστη και απλώς δεν είναι ένα ελκυστικό προϊόν δεδομένων των εναλλακτικών.

Έχοντας όλα αυτά κατά νου, το Google+ έχει κάνει κάτι καλά: κοινότητες. Πρόκειται για ομάδες και «λέσχες», όπως το Facebook, στα οποία ο καθένας μπορεί να εγγραφεί και να δημοσιεύσει. Αν και είναι αλήθεια ότι το Facebook διαθέτει επίσης ένα σύστημα κοινότητας, αυτό της Google είναι πολύ καλύτερο, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών του G+ είναι τεχνικοί άνθρωποι.

  Πώς να συγχρονίσετε το Todoist με την εφαρμογή Gnome To Do σε Linux

Το Google+ είναι ένας εξαιρετικός πόρος για χρήστες Linux που χρειάζονται καθοδήγηση. Υπάρχουν δεκάδες κοινότητες υποστήριξης για Linux στις οποίες ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει. Ακόμα καλύτερα, υπάρχουν ακόμη και κοινότητες στο G+ που στοχεύουν συγκεκριμένες διανομές Linux (Arch Linux, Ubuntu, Debian, κ.λπ.). Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με το Linux για το οποίο χρειάζεστε βοήθεια, συνδεθείτε στο Google+.

3. Το Arch Linux Wiki

Μπορεί να είναι λίγο περίεργο να το προτείνω Arch Linux Wiki σε χρήστες διαφορετικών λειτουργικών συστημάτων Linux, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας εξαιρετικός πόρος. Από όλους τους ιστότοπους αναφοράς wiki Linux στο διαδίκτυο, ο Arch είναι ο πιο λεπτομερής. Έχει λεπτομερείς επεξηγήσεις και περιηγήσεις για σχεδόν τα πάντα, ανεξάρτητα από το πόσο σκοτεινό ή περίπλοκο είναι. Το καλύτερο από όλα, καθώς το Arch Linux χρησιμοποιεί τις ίδιες τεχνολογίες με τις περισσότερες σύγχρονες διανομές (με εξαίρεση μερικές αλλαγές εδώ και εκεί), η γνώση που μαθαίνετε σε αυτό μπορεί να εφαρμοστεί στο λειτουργικό σύστημα στο οποίο χρησιμοποιείτε.

Για να είμαστε ξεκάθαροι, το wiki του Arch Linux δεν είναι τέλειο και μερικές φορές τα πράγματα μπορεί να είναι λάθος, καθώς είναι μια σελίδα Wiki που βασίζεται στην κοινότητα. Ωστόσο, για όσους χρειάζονται μια λεπτομερή τεχνική εξήγηση για το πώς να κάνουν πράγματα στο Linux, αυτό το wiki δεν είναι αστείο.

4. Subreddits ειδικά για τη διανομή

Αναφέραμε το Reddit νωρίτερα, και για καλό λόγο: το Reddit είναι πολύ δημοφιλές. Ως αποτέλεσμα, πολλοί χρήστες Linux έχουν δημιουργήσει ειδικά subreddits (όπως το LinuxQuestions) σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν άλλους χρήστες με τα προβλήματά τους. Παρόλα αυτά, τα subreddits όπως το LinuxQuestions δεν είναι το μόνο μέρος στον διάσημο ιστότοπο που οι χρήστες Linux πρέπει να ελέγξουν.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε την εντολή που στο Linux

Όπως αποδεικνύεται, υπάρχουν πολλά ειδικά subreddits ειδικά για τη διανομή στον ιστότοπο του Reddit. Αυτές είναι εξειδικευμένες κοινότητες που εστιάζουν μόνο σε μία διανομή Linux. Για παράδειγμα: εάν έχετε προβλήματα με το Ubuntu, μπορεί να βρείτε βοήθεια στο r/Ubuntu. Για προβλήματα με το Fedora Linux, μπορείτε να ανατρέξετε στο r/Fedora και ούτω καθεξής.

Τα subreddits ειδικά για τη διανομή δεν είναι τόσο ανοιχτά σε ερωτήσεις και τεχνική υποστήριξη όπως κάτι στο επίπεδο LinuxQuestions, επειδή αυτά τα ειδικά subreddit δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη βοήθεια των ανθρώπων. Ωστόσο, εάν πρέπει να κάνετε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με το λειτουργικό σας σύστημα, αυτό είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε.

5. Φόρουμ ειδικά για τη διανομή

Πολλές διανομές Linux δημιουργούν τα δικά τους φόρουμ για τους χρήστες για να κάνουν ερωτήσεις, να συναντώνται με άλλους χρήστες, να οργανώνουν εκδηλώσεις και να συνεισφέρουν σε τρέχοντα έργα.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της λίστας και δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί, αφού περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται στο Reddit από τα περισσότερα μέρη στο διαδίκτυο. Ωστόσο, εάν αναζητάτε υποστήριξη Linux υψηλής ποιότητας για το λειτουργικό σας σύστημα, είναι απαραίτητο να ελέγχετε τα φόρουμ για συγκεκριμένες διανομές!

Δεν είστε σίγουροι πώς να βρείτε το επίσημο φόρουμ για το λειτουργικό σας σύστημα Linux; Ελέγξτε τον επίσημο ιστότοπο από τον οποίο κατεβάσατε ένα αντίγραφο του λειτουργικού σας συστήματος. Σίγουρα θα υπάρχει ένας άμεσος σύνδεσμος κοντά!

6. Κανάλια IRC

Αν και το IRC είναι παλιό, εξακολουθεί να είναι δημοφιλές στην κοινότητα του Linux. Σχεδόν κάθε διανομή Linux διαθέτει μια ειδική αίθουσα συνομιλίας όπου ο καθένας μπορεί να εγγραφεί για να συνομιλήσει απευθείας με τους προγραμματιστές και να βρει λύσεις σε προβλήματα. Επιπλέον, πολλά λειτουργικά συστήματα Linux δημιουργούν αίθουσες συνομιλίας IRC ειδικά για σκοπούς υποστήριξης.

  Πώς να μεταφέρετε ασύρματα αρχεία Android σε επιφάνεια εργασίας Linux

Το IRC δεν είναι λαμπερό και η χρήση του για την επικοινωνία συχνά θεωρείται ενοχλητική, μπερδεμένη και δυσκίνητη για τους νέους χρήστες. Ωστόσο, εάν χρειάζεστε βοήθεια ένας προς έναν, δεν υπάρχει υποκατάστατο για αυτό το πρωτόκολλο συνομιλίας.

Για να βρείτε το επίσημο κανάλι IRC του λειτουργικού σας Linux, ανατρέξτε στην ενότητα υποστήριξης της αρχικής σελίδας.

7. Το Wiki της διανομής σας

Το Arch Linux Wiki είναι ένα κορυφαίο wiki, αλλά αν δεν χρησιμοποιείτε το Arch Linux, μερικές φορές θα αντιμετωπίζετε προβλήματα, καθώς υπάρχουν μικρές διαφορές με κάθε λειτουργικό σύστημα Linux. Εάν πρέπει να λύσετε ένα πρόβλημα στον υπολογιστή σας Linux που δεν μπορείτε να κατανοήσετε καλά, σκεφτείτε να φορτώσετε την επίσημη σελίδα Wiki για το λειτουργικό σας σύστημα, καθώς θα έχει δεκάδες άρθρα που θα περιγράφουν απαντήσεις σε ερωτήσεις που μπορεί να έχετε.

Αν και είναι αλήθεια ότι δεν δημιουργούνται όλα τα Wiki ίσα, εξακολουθεί να είναι ένα μέρος που πρέπει να επισκέπτονται πάντα οι χρήστες όταν χρειάζονται καθοδήγηση. Για να βρείτε το επίσημο Wiki του λειτουργικού σας συστήματος, ρωτήστε στο IRC ή ελέγξτε τον επίσημο ιστότοπο για έναν σύνδεσμο προς αυτό.

8. YouTube

YouTube είναι μια τεράστια πλατφόρμα με εκατομμύρια βίντεο που ανεβαίνουν κάθε δευτερόλεπτο, συμπεριλαμβανομένων απαντήσεων σε ερωτήσεις Linux, αναλυτικών σεμιναρίων και καθοδήγησης για νέους χρήστες. Αν και δεν θα συνιστούσαμε να στραφείτε σε ένα τυχαίο βίντεο YouTube μέσω επίσημων φόρουμ υποστήριξης ή γνωστών σελίδων κοινότητας, εξακολουθεί να είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να βρείτε βοήθεια.

Για καλύτερα αποτελέσματα, αναζητήστε βοήθεια για το Linux πληκτρολογώντας μερικές λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται με την ερώτησή σας και προσθέστε ένα “+ Linux”. Επίσης φροντίστε να ελέγξετε το wdzwdz κανάλι YouTubeκαθώς ανεβάζουμε δεκάδες μαθήματα Linux που σίγουρα θα σας βοηθήσουν!