Οι 7 καλύτερες πλατφόρμες cloud ανοιχτού κώδικα για την επιχείρηση

Δημιουργήστε το δικό σας σύννεφο και εξοικονομήστε εκατομμύρια!

Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που πρέπει να φροντίσετε, όπως ο χώρος διακομιστή, τα περιβάλλοντα ανάπτυξης, η ασφάλεια, οι στοίβες λογισμικού, οι ενημερώσεις λογισμικού, η συντήρηση υλικού, που το συνολικό κόστος συντήρησης της πλατφόρμας τείνει να είναι συντριπτικό. Οι εταιρείες που αναπτύσσουν και αναπτύσσουν εφαρμογές πρέπει να διαθέσουν πολλούς από τους πόρους της για να διατηρήσουν την πλατφόρμα σε λειτουργία – πόρους που διαφορετικά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για σκοπούς ανάπτυξης λογισμικού.

Γι’ αυτό προέκυψε η ανάγκη για λύσεις πλατφόρμας cloud. Αυτές οι λύσεις χρησιμοποιούν ένα μοντέλο υπολογιστικού νέφους για να παρέχουν ό,τι χρειάζονται οι προγραμματιστές για να κάνουν τη δουλειά τους, από φιλοξενούμενα περιβάλλοντα ανάπτυξης και εργαλεία βάσης δεδομένων, έως ολοκληρωμένες δυνατότητες διαχείρισης εφαρμογών. Οι προγραμματιστές που εργάζονται σε μια πλατφόρμα cloud έχουν πρόσβαση σε όλους τους πόρους που χρειάζονται για τη δημιουργία, την ανάπτυξη και την εκκίνηση εφαρμογών λογισμικού. Για τις εταιρείες, η πλατφόρμα cloud θα μπορούσε να προσφέρει μια κλιμακούμενη βάση για νέες εφαρμογές που πρέπει να παραδοθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Με ένα μοντέλο pay-as-you-grow, δεν υπάρχει ανάγκη για μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε πλατφόρμες εσωτερικής εγκατάστασης.

Γιατί ανοιχτού κώδικα;

Τώρα που αναφέραμε τα οφέλη του cloud έναντι των παραδοσιακών πλατφορμών εσωτερικής εγκατάστασης, το επόμενο ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι γιατί μια πλατφόρμα cloud ανοιχτού κώδικα είναι καλύτερη επιλογή από μια ιδιόκτητη πλατφόρμα cloud. Η πιο προφανής απάντηση είναι το κόστος: οι άδειες χρήσης αποκλειστικών λύσεων συνεπάγονται πάντα υψηλότερες τιμές. Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι η ευελιξία και η ελευθερία επιλογής από μια μεγάλη ποικιλία πλαισίων, cloud και υπηρεσιών.

Οι ιδιόκτητες πλατφόρμες, από την άλλη πλευρά, μπορεί να σας συνδέουν με τα εργαλεία και τις υπηρεσίες που διαθέτουν. Σε αντάλλαγμα, προσφέρουν ορισμένα πλεονεκτήματα, όπως δέσμευση σε SLA (συμφωνίες σε επίπεδο υπηρεσιών) και σας απαλλάσσουν από εμπόδια όπως οι δοκιμές και η ενσωμάτωση, αλλά αυτά τα πλεονεκτήματα δύσκολα υπερβαίνουν τα οφέλη του ανοιχτού χαρακτήρα.

Παρακάτω θα βρείτε μια επιλογή από τις πλατφόρμες cloud ανοιχτού κώδικα για την επιχείρηση που κυβερνούν τη σημερινή αγορά.

Cloud Foundry

Αναπτύχθηκε αρχικά από την VMware (τώρα ανήκει στην Pivotal Software), Cloud Foundry ξεχωρίζει για το ότι είναι διαθέσιμη ως μια αυτόνομη εφαρμογή λογισμικού ανοιχτού κώδικα, γεγονός που την καθιστά ανεξάρτητη από τους παρόχους cloud. Μπορεί να αναπτυχθεί σε VMware vSphere ή άλλες υποδομές cloud, όπως το HP Helion, το Azure ή το AWS. Ή θα μπορούσατε ακόμη και να επιλέξετε να το φιλοξενήσετε μόνοι σας στον OpenStack διακομιστή σας.

Μέσω της χρήσης buildpacks, το Cloud Foundry διευκολύνει την υποστήριξη χρόνου εκτέλεσης και πλαισίου. Κάθε φορά που πιέζετε μια εφαρμογή, το Cloud Foundry Application Runtime επιλέγει το πιο βολικό πακέτο κατασκευής για αυτήν. Στη συνέχεια, το buildpack φροντίζει για τη μεταγλώττιση της εφαρμογής και την προετοιμασία της για εκκίνηση.

Το Cloud Foundry έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει γρήγορη ανάπτυξη και ανάπτυξη εφαρμογών μέσω μιας εξαιρετικά επεκτάσιμης αρχιτεκτονικής και φιλικών προς το DevOps ροών εργασίας. Η γλωσσική του υποστήριξη περιλαμβάνει Python, Ruby, PHP, Java και Go, μεταξύ πολλών άλλων. Ωστόσο, για να ταιριάζει επαρκώς στο Cloud Foundry, συνιστάται το έργο σας να ακολουθεί το πρότυπο εφαρμογής Twelve-Factor: μια μεθοδολογία ειδικά σχεδιασμένη για την ανάπτυξη βέλτιστων εφαρμογών λογισμικού ως υπηρεσίας (SaaS).

  Ένα Vintage Atari είναι ένας καταπληκτικός τερματικός καιρός το 2020

Udemy πήρε ένα ωραίο μάθημα για την ανάπτυξη για το cloud με το Cloud Foundry.

WSO2

Εάν εργάζεστε εντατικά στο SOA, πρέπει σίγουρα να ασχοληθείτε με πολλά εσωτερικά και εξωτερικά API. Αυτό είναι το σενάριο όπου WSO2 λάμπει, χάρη στον API Manager του, ο οποίος είναι σε θέση να χειριστεί τον πλήρη κύκλο ζωής του API. Το WSO2 παρέχει συμμόρφωση με τις περισσότερες από τις απαιτήσεις που θα μπορούσαν να υποβάλουν οι πελάτες σας, όπως η έκδοση εκδόσεων, η τεκμηρίωση API και η εκφόρτωση SSL.

Το WSO2 χρησιμοποιεί μια ιδέα καταστήματος στην οποία οι προγραμματιστές μπορούν να βρουν, να δοκιμάσουν και να βαθμολογήσουν API. Η ανάπτυξη είναι απλή και απλή, παρέχοντας πολλές επιλογές για τον έλεγχο της ροής του API. Προσφέρει επίσης μια δυνατότητα αυτόματης ανάκτησης, σε περίπτωση που παρουσιαστεί αναστολή τελικού σημείου. Όλες αυτές οι ιδιότητες στοχεύουν στη μείωση του χρόνου διάθεσης στην αγορά, στην απλοποίηση της διαχείρισης του κόστους και, συνολικά, στη βελτίωση της ευελιξίας των επιχειρηματικών διαδικασιών.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα του WSO2 API Manager είναι η εύκολη ενσωμάτωσή του με τον WSO2 Identity Server, μια λύση IAM (Διαχείριση ταυτότητας και πρόσβασης) που βασίζεται σε API. Αυτή η ενοποίηση προσφέρει μια φιλική πλατφόρμα για έλεγχο ταυτότητας σε περιβάλλοντα cloud.

Συννεφιά

Συννεφιά είναι ένα πλαίσιο ενορχήστρωσης σχεδιασμένο για τη μοντελοποίηση εφαρμογών και υπηρεσιών, ενώ παράλληλα αυτοματοποιεί τον κύκλο ζωής τους. Αυτό περιλαμβάνει τη δυνατότητα ανάπτυξης σε οποιοδήποτε περιβάλλον cloud ή κέντρο δεδομένων και τη συνεχή συντήρηση. Προσφέρει επίσης εργαλεία για την παρακολούθηση όλων των πτυχών των εφαρμογών που έχουν αναπτυχθεί, τον εντοπισμό συνθηκών αποτυχίας και την επίλυσή τους, είτε χειροκίνητα είτε αυτόματα.

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του Cloudify είναι η μοντελοποίηση σχεδιαγράμματος που βασίζεται σε TOSCA. Αυτή η καινοτομία επιτρέπει στους προγραμματιστές να χρησιμοποιούν το YAML για να δημιουργήσουν προσχέδια των τοπολογιών της εφαρμογής. Η YAML είναι μια αναγνώσιμη από τον άνθρωπο γλώσσα σειριοποίησης δεδομένων, που χρησιμοποιείται για τη σύνταξη ορισμών με βάση την προδιαγραφή TOSCA, η οποία δίνει στους προγραμματιστές έναν τυποποιημένο τρόπο να περιγράφουν τις διασυνδέσεις μεταξύ εφαρμογών, συστημάτων και στοιχείων υποδομής cloud.

Η ενορχήστρωση cloud του Cloudify παρέχει μια σταθερή βάση για διακυβέρνηση και ασφάλεια πληροφορικής, επιτρέποντας στους χρήστες να εφαρμόζουν περιορισμούς πρόσβασης με διαφορετικούς ρόλους και επίπεδα αδειών. Για την επικοινωνία με εξωτερικές υπηρεσίες, όπως κοντέινερ Kubernetes, υπηρεσίες cloud (AWS, Azure, vSphere, OpenStack) και εργαλεία διαχείρισης διαμόρφωσης (Puppet, Ansible, Chef), το Cloudify χρησιμοποιεί το σύνολο των επίσημων προσθηκών του, ενώ πολλές άλλες υπηρεσίες υποστηρίζονται από γενικές υπάρχοντα πρόσθετα.

  Το καλύτερο κανάλι WiFi 5 Ghz για τον δρομολογητή σας [December 2020]

OpenShift

OpenShift είναι μια πλατφόρμα που βασίζεται στο Kubernetes, με ευέλικτο και πολύ γρήγορο πρόγραμμα εγκατάστασης και εκτεταμένη υποστήριξη API, που επιτρέπει στους προγραμματιστές να επεκτείνουν την πλατφόρμα σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Είναι κατασκευασμένο με γνώμονα την ασφάλεια, κάτι που φαίνεται από ένα παράδειγμα: τα κοντέινερ αναμένεται να εκτελούνται ως χρήστες που δεν είναι root, και όταν αυτό δεν συμβαίνει, το OpenShift απαιτεί ρητή παράκαμψη για την εκτέλεση του κοντέινερ.

Η χρήση του Kubernetes απαιτεί σημαντικό αριθμό διακομιστών και χρειάζεται μια συγκεκριμένη καμπύλη εκμάθησης για να το κατακτήσετε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η πλατφόρμα δεν είναι κατάλληλη για μικρές αναπτύξεις, εκτός εάν θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μεγαλύτερη ανάπτυξη στο εγγύς μέλλον.

Οι χρήστες του OpenShift επισημαίνουν τις γρήγορες διαδικασίες εγκατάστασης και διαμόρφωσης του, καθώς και ότι είναι εύκολο να συντηρηθούν οι μονάδες και τα γρανάζια. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι έχει το δικό του αποθετήριο Git. Αυτό που δεν τους αρέσει πολύ είναι η δυσκολία ανάγνωσης και ερμηνείας ημερολογίων. Συγκεκριμένα, όταν υπάρχει αποτυχία κατά τη μεταφόρτωση ενός έργου, είναι δύσκολο να καταλάβουμε πού βρίσκεται το πρόβλημα.

Εκμάθηση OpenShift είναι εύκολο.

Τσουρού

Ξεκίνησε το Rede Globo, το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό τηλεοπτικό δίκτυο παγκοσμίως Τσουρού ως προϊόν PaaS (πλατφόρμα ως υπηρεσία) που βασίζεται σε Docker, ικανό να ενορχηστρώνει και να εκτελεί εφαρμογές σε περιβάλλον παραγωγής. Είναι μια πλατφόρμα πολλαπλών προμηθευτών ανοιχτού κώδικα που υποστηρίζει ιστότοπους με εκατομμύρια χρήστες, που αναπτύχθηκε από το Globo.com.

Οι χρήστες του Tsuru επιβεβαιώνουν ότι βελτιώνει ουσιαστικά τον χρόνο διάθεσης στην αγορά χωρίς να εγκαταλείπουν την απλότητα, την υψηλή διαθεσιμότητα, την ασφάλεια ή τη σταθερότητα. Μπορεί να εκτελεστεί σε μια ποικιλία υποδομών cloud, είτε είναι δημόσιες είτε ιδιωτικές, αρκεί να υποστηρίζονται από μηχανή Docker. Υποστηρίζει επίσης σχεδόν κάθε διαθέσιμη γλώσσα προγραμματισμού, η οποία δίνει στους προγραμματιστές την ελευθερία να επιλέξουν σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους.

Με το Tsuru, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορους χώρους αποθήκευσης δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των βάσεων δεδομένων SQL ή NoSQL ή εναλλακτικές λύσεις στη μνήμη, όπως το Memcached ή το Redis. Απλώς επιλέξτε αυτό της προτίμησής σας και συνδέστε το στην εφαρμογή σας. Για να διαχειριστείτε την εφαρμογή, μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ της χρήσης της γραμμής εντολών ή μιας διεπαφής ιστού και αργότερα της ανάπτυξης μέσω του Git. Η υποδομή Tsuru θα φροντίσει για όλες τις λεπτές λεπτομέρειες.

Stackato

Stackato είναι ένα πολυγλωσσικό προϊόν PaaS που βασίζεται στο Cloud Foundry και το Docker που τρέχει πάνω από την υποδομή σας στο cloud και χρησιμεύει ως πλατφόρμα εκκίνησης για τις εφαρμογές σας. Οι χρήστες του Stackato λένε ότι παρέχει μια ευέλικτη και ισχυρή πλατφόρμα εφαρμογών που βοηθά στη βελτίωση της παραγωγικότητας τόσο των διαχειριστών του cloud όσο και των προγραμματιστών. Είναι κατάλληλος για εταιρικές αναπτύξεις cloud, συνδυάζοντας την ευελιξία της απευθείας πρόσβασης στο VM στην υποδομή cloud με την αυτοματοποιημένη διαμόρφωση που παρέχεται από ένα PaaS με πλήρη χαρακτηριστικά. Οι υποστηριζόμενες υποδομές cloud περιλαμβάνουν HP Cloud Services, Citrix XenServer, AWS, OpenStack, VMware, μεταξύ άλλων.

  Πώς να προγραμματίσετε το Mac σας για τερματισμό λειτουργίας ή ύπνο

Στο Stackato, κάθε εφαρμογή έχει το δικό της κοντέινερ Linux (LXC), το οποίο εγγυάται αποτελεσματική και ασφαλή κοινή χρήση πόρων. Η γκάμα των υπηρεσιών του αποτελείται από: Helion Control Plane, το οποίο χρησιμοποιεί το Stackato για να επικοινωνεί με το υποκείμενο cloud και να διαχειρίζεται τους κύκλους ζωής των υπηρεσιών. Helion Service Manager, ένα αποθετήριο πρόσθετων υπηρεσιών που είναι διαθέσιμες σε εφαρμογές. Helion Cloud Foundry, ένας ελαστικός χρόνος εκτέλεσης που έχει σχεδιαστεί για να απλοποιεί τη φιλοξενία και την ανάπτυξη εφαρμογών. Helion Code Engine, μια υπηρεσία συνεχούς παράδοσης ενσωματωμένη με αποθετήρια Git, ιδιωτικά ή δημόσια και την Κονσόλα Helion Stackato, μια διεπαφή ιστού για τη διαχείριση όλων των δυνατοτήτων του Helion Cloud.

Alibaba

Αν και δεν αναφέρεται σχεδόν καθόλου όταν μιλάμε για πλατφόρμες cloud ανοιχτού κώδικα και PaaS, το Alibaba Cloud Οι επιχειρήσεις υπολογιστών αναπτύσσονται με μετέωρους ρυθμούς, έχοντας ήδη κατακτήσει το 50% της κινεζικής αγοράς δημόσιου cloud και έχοντας μάθει συνειδητά πώς να εξυπηρετεί αγορές εκτός Κίνας. Για παράδειγμα, αρχίζουν να παρέχουν υποστήριξη τιμολόγησης σε δολάρια ΗΠΑ σε 168 χώρες και σχεδιάζουν υπηρεσίες ειδικά προσαρμοσμένες για αγορές του εξωτερικού.

Οι υπηρεσίες πλατφόρμας cloud που περιλαμβάνονται στην προσφορά της Alibaba περιλαμβάνουν πολλές δωρεάν δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών κοντέινερ για Docker και Kubernetes, Container Registry, Auto Scaling και DataWorks, ένα ασφαλές περιβάλλον για ανάπτυξη δεδομένων εκτός σύνδεσης. Οι υπηρεσίες του είναι καλά τεκμηριωμένες και συνοδεύονται από όλα όσα μπορεί να χρειαστείτε για να ξεκινήσετε αμέσως τη μετεγκατάσταση των εφαρμογών σας στο cloud, όπως πολλά βίντεο εκμάθησης. Ακολουθώντας μερικά απλά βήματα και χωρίς να επενδύσετε ούτε ένα δολάριο, η Alibaba σας προσκαλεί να ξεκινήσετε την κατασκευή σε χρόνο μηδέν.

Τελικά…

Ευτυχώς για όλους τους προγραμματιστές, το άνοιγμα κυβερνά τον κόσμο του cloud. Πριν από μερικά χρόνια, ο ανταγωνισμός για τεχνολογίες εμπορευματοκιβωτίων (Docker, Kubernetes, Mesos, Nomad, ECS, για να αναφέρουμε μερικές) απείλησε να χωρίσει την αγορά σε στεγανά διαμερίσματα, δημιουργώντας σημαντικούς κινδύνους όποτε έπρεπε να επιλέξετε μια πλατφόρμα. Όμως, αν και σήμερα υπάρχουν περισσότερες πλατφόρμες για να διαλέξετε, οι διαφορές μεταξύ των σημερινών επιλογών ανοιχτού κώδικα αφορούν μόνο τις λεπτομέρειες: διαφορετικά συστήματα κόστους, διαφορετικά εργαλεία διαχείρισης, διαφορετικές προσεγγίσεις στην ασφάλεια. Με άλλα λόγια, αν επιλέξετε σήμερα μια πλατφόρμα cloud ανοιχτού κώδικα και δεν είστε ικανοποιημένοι, μπορείτε να πάτε σε μια άλλη αύριο και το κόστος δεν θα σας σκοτώσει.

Με τις πληροφορίες που σας δώσαμε εδώ, ελπίζουμε ότι θα μπορέσετε να επιλέξετε την πλατφόρμα που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας και σας επιτρέπει να ξεχάσετε πονοκεφάλους, όπως χωρητικότητα διακομιστή, ενδιάμεσο λογισμικό, πλαίσια, εικονικές μηχανές, αποθήκες δεδομένων κ.λπ. Μόλις απελευθερωθείτε από όλα αυτά, θα μπορείτε να αφιερώσετε όλους τους πόρους και όλη σας την προσοχή σε ένα πράγμα που πραγματικά έχει σημασία για εσάς: να παραδώσετε την εφαρμογή σας στους χρήστες σας όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να τους κρατήσετε χαρούμενους κατά τη χρήση του.

Ψάχνετε για κάποιο δωρεάν επίπεδο ή πίστωση σε πλατφόρμες Cloud; Διαβάστε αυτή τη λίστα.