Οι 5 καλύτερες αναπτυσσόμενες εφαρμογές τερματικού για Linux

Οι αναπτυσσόμενες εφαρμογές τερματικού είναι πολύ μοντέρνες στην κοινότητα του Linux, καθώς επιτρέπουν στον χρήστη να πατήσει ένα κλειδί και να εισαγάγει γρήγορα οποιαδήποτε εντολή σε μια στιγμή. Αν σας αρέσει η ιδέα ενός τερματικού με αναπτυσσόμενο στυλ, αλλά δεν είστε σίγουροι τι να χρησιμοποιήσετε, έχουμε τη λίστα για εσάς! Εδώ είναι οι πέντε καλύτερες αναπτυσσόμενες εφαρμογές τερματικού για Linux!

Σημείωση: καθένα από τα προγράμματα αυτής της λίστας μπορεί να εγκατασταθεί εύκολα και είναι διαθέσιμα στις περισσότερες σύγχρονες πηγές λογισμικού της διανομής Linux.

1. Guake

Το Guake είναι ένα αναπτυσσόμενο τερματικό για περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας Gnome στο Linux. Παίρνει έμπνευση στυλ από τις διεπαφές της αναπτυσσόμενης κονσόλας σε βιντεοπαιχνίδια όπως το Quake και το Unreal Tournament.

Από όλες τις αναπτυσσόμενες εφαρμογές τερματικού στο Linux, το Guake ξεχωρίζει ως φιλικό προς το χρήστη, εξαιρετικά προσαρμόσιμο και απόκριση.

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά:

Το Guake διαθέτει υποστήριξη πολλαπλών οθονών και ο χρήστης μπορεί να καλέσει το παράθυρο του τερματικού σε οποιαδήποτε οθόνη.
Η διεπαφή GUI επιτρέπει στους χρήστες να ανοίγουν πολλές καρτέλες, κάτι που είναι τέλειο για όσους θέλουν να εργαστούν σε πολλά πράγματα ταυτόχρονα.
Το Guake υποστηρίζει περισσότερους από 130 διαφορετικούς συνδυασμούς χρωμάτων και διατάξεις κειμένου στις οποίες οι χρήστες μπορούν εύκολα να αλλάξουν εν κινήσει.
Το Guake έχει μια δυνατότητα που επιτρέπει στο τερματικό να εκκινήσει κατά την εκκίνηση, έτσι ώστε το τερματικό σας να είναι πάντα προσιτό.
Μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να εκκινεί ένα προσαρμοσμένο κέλυφος, αντί για την προεπιλογή του συστήματος κατά την εκκίνηση.
Το Guake έχει “γρήγορο άνοιγμα” και όταν είναι ενεργοποιημένο επιτρέπει στους χρήστες να ανοίγουν γρήγορα αρχεία από το τερματικό σε εξωτερικές εφαρμογές.
Υποστήριξη για προσαρμοσμένες επιφάνειες.
Ο εξομοιωτής τερματικού Guake μπορεί να εκκινήσει και να αλληλεπιδράσει με συνδέσμους URL και θα τους ξεκινήσει σε ένα εξωτερικό πρόγραμμα περιήγησης ιστού χάρη στον συνδυασμό πληκτρολογίου Ctrl + κλικ του ποντικιού.
Η δυνατότητα “αποθήκευση περιεχομένου τερματικού” σε ένα αρχείο είναι πολύ εύχρηστη και με αυτήν, οι χρήστες μπορούν να εξάγουν γρήγορα οποιαδήποτε ενέργεια γραμμής εντολών σε ένα αρχείο για μελλοντική προβολή.

  Πώς να παίξετε το Portal 2 στο Linux

2. Yakuake

Γιακουάκε είναι ένας άλλος εξομοιωτής τερματικού τύπου gaming που μιμείται τη διεπαφή της κονσόλας από παλιά βιντεοπαιχνίδια. Είναι ανοιχτού κώδικα και λειτουργεί καλύτερα στο περιβάλλον επιφάνειας εργασίας KDE Plasma.

Αν και οι αναπτυσσόμενες εφαρμογές τερματικού τύπου Quake δεν είναι κάτι νέο στο Linux, το Yakuake καταφέρνει να το διατηρεί φρέσκο ​​προσθέτοντας δεκάδες λειτουργίες όπως ειδοποιήσεις γραμμής εντολών, προσαρμοσμένα θέματα και πολλά άλλα!

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά:

Το Yakuake είναι εξαιρετικά προσαρμόσιμο. Οι χρήστες μπορούν να αλλάξουν τα πάντα, από τον τρόπο εμφάνισης των παραθύρων τερματικού, έως την ταχύτητα των κινούμενων εικόνων, ακόμη και τις συντομεύσεις πληκτρολογίου.
Διαθέτει διεπαφή με καρτέλες που καθιστά πολύ εύκολη τη διατήρηση πολλαπλών λειτουργιών τερματικού ταυτόχρονα.
Οι χρήστες μπορούν να εμφανίσουν πολλαπλά παράθυρα τερματικού στην ίδια οθόνη χάρη στη λειτουργία “split-screen” του Yakuake.
Σε αντίθεση με πολλούς εξομοιωτές τερματικού Linux, το Yakuake δεν έχει όριο στην αντίστροφη κύλιση. Είναι δυνατό να κάνετε κύλιση προς τα πίσω για να δείτε άπειρα τις εντολές που έχετε εισαγάγει προηγουμένως.
Το λογισμικό έχει προσαρμοσμένα skins και είναι προφορτωμένο με πολλά. Επίσης, ενσωματώνεται πολύ καλά με το συνολικό περιβάλλον επιφάνειας εργασίας KDE Plasma.
Το Yakuake χρησιμοποιεί το τερματικό Konsole του KDE για την εξομοίωση τερματικού στην επιφάνεια εργασίας Linux. Χάρη σε αυτό, είναι σε θέση να προσφέρει μερικές από τις εξαιρετικές δυνατότητες της Konsole, όπως το “open in file manager”, για μεμονωμένους καταλόγους και τη σήμανση τοποθεσίας.

  Πώς να ασφαλίσετε τον διακομιστή σας Linux με το fail2ban

3. Qterminal

Qterminal είναι ο επίσημος εξομοιωτής τερματικού για το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας LXQt. Το πρόγραμμα έχει πολλαπλές λειτουργίες προβολής, όπως “split-screen” και “drop-down”. Είναι ένα πιρούνι του QTermWidget και είναι ανοιχτού κώδικα, δωρεάν λογισμικό.

Παρόλο που το Qterminal εστιάζει κυρίως στο LXQt, παραμένει ανεξάρτητο από το λειτουργικό σύστημα και οι χρήστες μπορούν να εγκαταστήσουν και να χρησιμοποιήσουν το λογισμικό σε οποιοδήποτε περιβάλλον επιφάνειας εργασίας στο Linux.

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά:

Το Qterminal έχει πολλαπλές λειτουργίες προβολής τις οποίες οι χρήστες μπορούν να εκμεταλλευτούν για να ταιριάζουν στις ανάγκες τους, αντί να κολλάνε μόνο με το “αναπτυσσόμενο” στυλ.
Είναι δυνατό να αλλάξετε το ακριβές μέγεθος και τις διαστάσεις του αναπτυσσόμενου τερματικού.
Η δυνατότητα “σελιδοδείκτη” του Qterminal είναι εύχρηστη και με αυτήν, οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν συντομεύσεις σε τοποθεσίες που επισκέπτονται συχνά στον υπολογιστή τους.
Εντελώς ανεξάρτητο από το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας για το οποίο έχει κατασκευαστεί, έτσι οι χρήστες άλλων επιτραπέζιων υπολογιστών μπορούν να το δοκιμάσουν χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσουν όλες τις βιβλιοθήκες LXQt στο σύστημα.
Το Qterminal χρησιμοποιεί το QTermWidget για να προσφέρει την εμπειρία της γραμμής εντολών. Η χρήση αυτού του γραφικού στοιχείου δίνει τη δυνατότητα στο πρόγραμμα να προσφέρει εξελιγμένες δυνατότητες προσαρμογής, όπως επιλογέα γραμματοσειράς και tweaker χρωμάτων κονσόλας.

4. Τίλντα

ο Τίλντα Το τερματικό είναι ένα αναπτυσσόμενο τερματικό που ακολουθεί τη σχεδιαστική ομοιότητα των διεπαφών της κονσόλας που έχουν πολλά προγράμματα βολών πρώτου προσώπου. Είναι πολύ παρόμοιο με τους Guake και Yakuake.

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά:

Μπορεί να ρυθμιστεί να εκτελεί μια προσαρμοσμένη εντολή, αντί για το προεπιλεγμένο κέλυφος του συστήματος.
Η δυνατότητα αναζήτησης του Tilda διευκολύνει την εύρεση εντολών που έχουν εισαχθεί προηγουμένως.
Όπως και πολλά άλλα τερματικά με αναπτυσσόμενο στυλ, το Tilda διαθέτει διεπαφή με καρτέλες.
Η λειτουργία “γραμμή εντολών” δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούν με τον πυρήνα του προγράμματος τερματικού Tilda και να το εκτελούν με ενεργοποιημένες συγκεκριμένες επιλογές.
Ο τίτλος του παραθύρου της Tilda είναι μεταβλητός, χάρη στη δυνατότητα “Title”.
Το Tilda έχει εξαιρετική υποστήριξη για πολλαπλές οθόνες και είναι δυνατό να διαμορφώσετε σε ποια οθόνη εμφανίζεται το τερματικό, αντί να αναγκαστείτε να παραμείνετε στην κύρια οθόνη.

  Πώς να ενεργοποιήσετε την αυτόματη σύνδεση στο Kodi σε Linux

5. Αναπτυσσόμενη επέκταση τερματικού για το Gnome Shell

Πτυσσόμενο τερματικό είναι μια επέκταση εξομοιωτή τερματικού που μπορούν να εγκαταστήσουν οι χρήστες στο περιβάλλον επιφάνειας εργασίας του Gnome Shell. Παρά το γεγονός ότι είναι απλώς μια επέκταση, διαθέτει χρήσιμες λειτουργίες όπως προσαρμοσμένες ρυθμίσεις γραμμής κύλισης, συνδυασμούς χρωμάτων και ακόμη και τη δυνατότητα εκκίνησης μιας προσαρμοσμένης εντολής κατά την εκκίνηση.

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά:

Πολύ προσαρμόσιμο, παρόλο που είναι μόνο μια επέκταση Gnome. Το Drop Down Terminal επιτρέπει την προσαρμογή του επιπέδου διαφάνειας, των κινούμενων εικόνων, της ορατότητας της γραμμής κύλισης, του μεγέθους του παραθύρου της αναπτυσσόμενης κονσόλας και του κουμπιού συντόμευσης.
Το Drop Down Terminal μπορεί να εκτελέσει προσαρμοσμένα ορίσματα γραμμής εντολών, αντί για το προεπιλεγμένο κέλυφος για τον χρήστη, χάρη στη δυνατότητα “Command”.

συμπέρασμα

Οι αναπτυσσόμενες εφαρμογές τερματικού απελευθερώνονται. Με την εγκατάσταση ενός, δεν θα χρειαστεί ποτέ ξανά να καθίσετε και να περιμένετε να ανοίξει η εφαρμογή του τερματικού σας προτού εισαγάγετε αυτήν την κρίσιμη εντολή συστήματος. Αντίθετα, θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση στη γραμμή εντολών του Linux με το πάτημα ενός κουμπιού!

Εάν σκέφτεστε να κάνετε εναλλαγή σε ένα αναπτυσσόμενο τερματικό, αυτή η λίστα είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε!