Οι 4 καλύτερες διανομές Linux που πρέπει να δοκιμάσετε

Όλοι έχουν έναν παλιό υπολογιστή στο σπίτι που δεν χρησιμοποιείται. Είναι πολύ παλιό για να τρέξει την πιο πρόσφατη έκδοση του Mac OSX ή των Windows, επομένως το μηχάνημα συλλέγει σκόνη. Δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Αντ ‘αυτού, σκεφτείτε να εκτελέσετε μια ελαφριά έκδοση Linux σε αυτό. Θα επιτρέψει στον παλιό υπολογιστή σας να έχει νέες δυνατότητες σαν να ήταν ολοκαίνουργιος. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν έργα αφιερωμένα στην ανάπτυξη Linux για παλιούς φορητούς υπολογιστές. Γι’ αυτό, σε αυτήν τη λίστα, θα εξετάσουμε τις 4 καλύτερες διανομές Linux που εκτελούνται σε παλιό, γερασμένο υλικό. Λειτουργούν εξίσου καλά σε επιτραπέζιους υπολογιστές, υπό την προϋπόθεση ότι η επιφάνεια εργασίας πληροί τις απαιτήσεις συστήματος. Θα εξετάσουμε ποιες είναι οι απαιτήσεις συστήματος, γιατί πρέπει να εκδώσετε αυτές τις διανομές, τις δυνατότητές τους και πολλά άλλα!

1. Lubuntu

Lubuntu είναι ένα λειτουργικό σύστημα χτισμένο πάνω από το λειτουργικό σύστημα Ubuntu, με μια ανατροπή: αντί για ένα πολυσύχναστο περιβάλλον επιφάνειας εργασίας όπως το Gnome Shell, οι χρήστες λαμβάνουν το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας LXDE. Αυτό είναι ένα περιβάλλον επιφάνειας εργασίας που χρησιμοποιείται καλύτερα σε υλικό χαμηλού επιπέδου. Για να είμαστε σαφείς: Το Lubuntu δεν είναι η μόνη διανομή Linux που κυκλοφορεί με το περιβάλλον LXDE. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά Linux εκεί έξω που δηλώνουν ότι κάνουν αυτό που κάνει το Lubuntu.

Πολλοί στρέφονται σε αυτήν την επιφάνεια εργασίας για αυτόν τον λόγο: μπορεί να τρέξει σε οτιδήποτε. Η επιφάνεια εργασίας και τα προγράμματα κάτω από την κουκούλα αυτής της διανομής Linux της επιτρέπουν να τρέχει σε υπολογιστές με μόλις 128 megabyte! Κάνει εξαιρετική δουλειά βοηθώντας τους χρήστες Linux με περιορισμένο υλικό να βιώσουν μια σύγχρονη επιφάνεια εργασίας. Οι χρήστες που εγκαθιστούν το Lubuntu μπορούν να περιμένουν μια όμορφη επιφάνεια εργασίας και μια κομψή σουίτα εφαρμογών (όπως και κάθε άλλη έκδοση του Ubuntu). Επιπλέον, οι χρήστες λαμβάνουν στιγμιότυπα και μια απαράμιλλη επιλογή λογισμικού. Εάν έχετε έναν παλιό φορητό υπολογιστή ή επιτραπέζιο υπολογιστή με 512 MB μνήμης RAM ή λιγότερο, αυτή είναι μια εξαιρετική επιλογή.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε την εντολή ar του Linux για να δημιουργήσετε στατικές βιβλιοθήκες

2. Arch Linux

Το να πείτε “Arch Linux” σε έναν νέο χρήστη Linux μπορεί να είναι τρομακτικό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι Arch Linux έχει τη φήμη του «είναι σκληρός». Η πραγματικότητα είναι ότι δεν είναι περισσότερο (ή λιγότερο) δύσκολο από τη χρήση οποιασδήποτε διανομής Linux. Η διαφορά είναι ότι απαιτεί λίγη επεξεργασία. Εάν μπορείτε να το ξεπεράσετε, το Arch Linux είναι σχεδόν τέλειο για παλιό υλικό. Γιατί;

Οι χρήστες κατασκευάζουν Arch. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να κοιτάξετε τον παλιό σας υπολογιστή και να αποφασίσετε τι θα βάλετε σε αυτόν. Έχετε 1 GB RAM; Ίσως εγκαταστήσετε το XFCE ή το Mate. Μόνο 256MB ή λιγότερο; Τα LXDE, i3, AwesomeWM ή Openbox θα λειτουργήσουν. Αρκεί να αναφέρουμε ότι, λόγω της προσαρμογής, είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσετε ένα εξαιρετικά ελαφρύ περιβάλλον επιφάνειας εργασίας που θα λειτουργεί σαν όνειρο ακόμα και στα παλαιότερα μηχανήματα.

  Τα 5 καλύτερα φορητά λειτουργικά συστήματα Linux

Επιπλέον, το Arch Linux είναι μια διανομή “bleeding edge”. Αυτό σημαίνει ότι το Arch θα λαμβάνει πάντα ενημερώσεις, για πάντα. Δεν χρειάζεται να κάνετε εκ νέου διαμόρφωση κάθε 6 μήνες για το πιο πρόσφατο λογισμικό. Αντίθετα, οι χρήστες λαμβάνουν άμεσες ενημερώσεις λογισμικού και τον απολύτως νεότερο σταθερό πυρήνα Linux. Για παλιούς υπολογιστές αυτό είναι υπέροχο, καθώς κάθε έκδοση πυρήνα Linux βελτιώνει την υποστήριξη προγραμμάτων οδήγησης, την απόδοση κ.λπ.

Αν δεν σας πειράζει λίγο να μπερδευτείτε, το Arch Linux είναι μια εξαιρετική επιλογή για γήρανση υλικού!

3. Bunsen Labs

Bunsen Labs είναι ο πνευματικός διάδοχος της ελαφριάς διανομής Linux “Crunchbang Linux”. Το έργο Crunchbang επικεντρώθηκε κυρίως στην κατασκευή ενός λειτουργικού συστήματος που έτρεχε ελαφριά στα πόδια του, ακόμη και σε παλαιότερο υλικό. Αυτό το λειτουργικό σύστημα προσφέρει πολλές από τις ίδιες δυνατότητες που περιμένουν οι χρήστες του Crunchbang, όπως ένα προσαρμοσμένο, ελαφρύ περιβάλλον επιφάνειας εργασίας Openbox με πίνακα Tint2 και βάση Debian. Άλλες δυνατότητες περιλαμβάνουν “ενοποιητικά θέματα” που βοηθούν στο να ταιριάζουν τα θέματα GTK2 και GTK3, κωδικοποιητές πολυμέσων και μια εύκολη εμπειρία.

Σε ό,τι αφορά το θέμα, τα Bunsen Labs είναι μια εξαιρετική εμπειρία και είναι μια μοναδική εμπειρία. Το προσαρμοσμένο περιβάλλον επιφάνειας εργασίας του Openbox μπορεί να φαίνεται ανορθόδοξο και μπορεί να χρειαστεί λίγη εξοικείωση, αλλά γρήγορα θα μάθετε να το αγαπάτε. Λόγω αυτού του επιτραπέζιου υπολογιστή και της στιβαρής, σταθερής βάσης του Debian, τα Bunsen Labs είναι μια τέλεια επιλογή για γερασμένο υλικό.

  Πώς να εγκαταστήσετε το Bither σε Linux

4. Puppy Linux

ο Διανομή Puppy Linux είναι ένα ιδιαίτερο. Το λειτουργικό σύστημα λειτουργεί σχεδόν με οτιδήποτε. Παλιότερα, το Puppy μπορούσε να βρεθεί σε μονάδες USB, λόγω του μικρού του αποτυπώματος. Αυτές τις μέρες, χρησιμοποιείται όπως κάθε άλλη διανομή Linux. Σε αντίθεση με άλλα Linux σε αυτήν τη λίστα, το Puppy έχει πολλές διαφορετικές βάσεις. Από Slackware, σε Debian, σε Ubuntu. Οι επιλογές είναι ατελείωτες.

Λόγω αυτής της επιλογής, το Puppy Linux ανήκει σε αυτήν τη λίστα. Όχι μόνο λειτουργεί εξαιρετικά σε παλαιότερα μηχανήματα (λόγω των ελαφριών επιλογών του περιβάλλοντος επιφάνειας εργασίας), αλλά η ποικιλία του διασφαλίζει ότι υπάρχει ένα λειτουργικό σύστημα για όλους.

Το δολοφονικό χαρακτηριστικό για το Puppy δεν είναι καν οι «επιλογές» του. Είναι το γεγονός ότι μπορεί να τρέξει απευθείας από τη μνήμη RAM ενός υπολογιστή και όχι από τον σκληρό δίσκο. Αυτό σημαίνει ότι αν ο σκληρός δίσκος του παλιού σας υπολογιστή είναι απίστευτα αργός, θα εξακολουθεί να λειτουργεί γρήγορα! Επιπλέον, το λειτουργικό σύστημα είναι λιγότερο από 150 MB, που σημαίνει ότι θα φορτώσει απίστευτα γρήγορα!

Μπορεί να μην είναι το Ubuntu ή το Arch, αλλά αν του δώσετε μια ευκαιρία, το Puppy θα κάνει τον παλιό σας υπολογιστή να νιώσει σαν καινούργιο! Μάθετε περισσότερα για αυτό εδώ.

συμπέρασμα

Όταν πρόκειται για γήρανση υλικού, το Linux είναι ο βασιλιάς. Με αυτό, ένας παλιός υπολογιστής μπορεί να γίνει ένας ολοκαίνουργιος διακομιστής Samba ή ο πρώτος φορητός υπολογιστής ενός παιδιού, μια συσκευή τηλεόρασης στο σαλόνι κ.λπ. Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες.