Οι πέντε καλύτερες αναβαθμίσεις υπολογιστή για βελτίωση της απόδοσης

Αναβάθμιση υπολογιστή; Οι επιλογές σας κυμαίνονται από την εγκατάσταση περισσότερης RAM έως την προσαρμοσμένη κατασκευή μιας θήκης σχεδιασμένης για ένα σύστημα υγρής ψύξης DIY. Ποιες αναβαθμίσεις είναι οι καλύτερες εξαρτάται από τον υπολογιστή σας. Τι προδιαγραφές έχει αυτή τη στιγμή; Παίζετε παιχνίδια, επεξεργάζεστε βίντεο 4K ή απλώς περιηγείστε στον Ιστό;

Ακολουθούν πέντε κοινές αναβαθμίσεις υπολογιστή και ποια συστήματα θα δουν τη μεγαλύτερη βελτίωση από αυτές. Σημειώνουμε επίσης πόσο δύσκολες πιστεύουμε ότι είναι αυτές οι διάφορες αναβαθμίσεις. Τα περισσότερα είναι εύκολο να γίνουν, αν και μερικά μπορεί να χρειαστούν λίγο περισσότερη σκέψη και προγραμματισμό από άλλα.

Προσθέστε μια μονάδα δίσκου στερεάς κατάστασης

Δυσκολία αναβάθμισης: Εύκολη
Τύπος συσκευής: Επιτραπέζιος ή φορητός υπολογιστής

Αυτή είναι η κλασική στοιχειώδης αναβάθμιση που κάνει μια δραματική διαφορά—ειδικά για τα συστήματα γήρανσης. Εάν ο φορητός υπολογιστής ή ο επιτραπέζιος υπολογιστής σας τρέχει από σκληρό δίσκο, τότε η απόκτηση ενός SSD 2,5 ιντσών θα κάνει μεγάλη διαφορά. Ο υπολογιστής σας θα έχει μεγαλύτερη απόκριση και ο χρόνος εκκίνησης μπορεί να μειωθεί δραματικά. Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης αποθήκευσης flash, πιθανώς να είστε καλύτερα με μια μονάδα τριπλού επιπέδου κυψέλης (TLC) παρά με κυψέλη τετραπλού επιπέδου (QLC).

Εάν χρησιμοποιείτε ήδη έναν SSD 2,5 ιντσών που βασίζεται σε SATA, το επόμενο βήμα θα ήταν η αναβάθμιση σε μονάδα NVMe M.2. Αυτό θα βελτιώσει επίσης τη γενική απόκριση και τους χρόνους εκκίνησης, αλλά όχι τόσο δραματικά όσο με έναν σκληρό δίσκο.

Οι μονάδες M.2 συνοδεύονται από μια προειδοποίηση: Ο υπολογιστής σας χρειάζεται μια ειδική υποδοχή M.2 PCIe. Οι περισσότερες σύγχρονες μητρικές επιτραπέζιου υπολογιστή θα πρέπει να το έχουν, αλλά οι δυνατότητες φορητών υπολογιστών θα διαφέρουν πολύ. Ελέγξτε το εγχειρίδιο της μητρικής πλακέτας ή της συσκευής σας για να δείτε εάν το σύστημά σας υποστηρίζει αυτές τις μονάδες δίσκου.

Περισσότερη RAM

Δυσκολία αναβάθμισης: Εύκολη
Τύπος συσκευής: Επιτραπέζιος ή φορητός υπολογιστής

Θα πρέπει να προσθέσετε περισσότερη μνήμη RAM στις ρυθμίσεις σας ή θα είναι μια άσκοπη άσκηση; Αυτό εξαρτάται πολύ από το τι κάνετε. Εάν χρησιμοποιείτε υπολογιστή για τη ροή βίντεο, τη σύνταξη εγγράφων στο Microsoft Word και την επεξεργασία της περιστασιακής φωτογραφίας, τότε 8 gigabyte (GB) μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεστε. Οι παίκτες θα είναι συχνά πιο ευχαριστημένοι με τουλάχιστον 16 GB, ειδικά όταν παίζουν σύγχρονα βιντεοπαιχνίδια AAA.

  Πώς να ακούσετε το Spotify εκτός σύνδεσης σε ένα ρολόι Samsung

Στη συνέχεια, υπάρχουν εργασίες πλούσιες σε μέσα. Εάν ασχολείστε με τη σοβαρή επεξεργασία βίντεο ως χόμπι, τα 32 GB RAM μπορεί να είναι ιδανικά.

Η ουσία είναι ότι υπάρχει μια βέλτιστη ποσότητα μνήμης RAM που χρειάζεται το σύστημά σας για να κάνει τη δουλειά του. Εάν προσθέσετε περισσότερη μνήμη RAM πέρα ​​από αυτό, δεν θα δείτε μεγάλη βελτίωση, αν υπάρχει.

Χρησιμοποιώντας αυτές τις γενικές οδηγίες, θα πρέπει να είστε σε θέση να υπολογίσετε πόση μνήμη RAM χρειάζεστε. Αν δεν είναι αρκετό, τότε δοκιμάστε να το διπλασιάσετε και δείτε πώς θα πάει.

Λάβετε επίσης υπόψη τα όρια της μητρικής πλακέτας και της CPU σας. Μπορούν να χειριστούν μόνο μια συγκεκριμένη ποσότητα μνήμης RAM — αν και συνήθως είναι αρκετά. Να θυμάστε ότι όταν αγοράζετε νέα μνήμη RAM, πρέπει να είναι η ίδια ταχύτητα (μετρούμενη σε MHz). Μάθετε περισσότερα στον οδηγό μας για την αντικατάσταση της μνήμης RAM του υπολογιστή σας.

Μόλις οργανωθείτε, η αλλαγή της μνήμης RAM σε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή είναι τόσο απλή όσο η εισαγωγή στις νέες μονάδες RAM και η ενεργοποίηση του μηχανήματος. Οι φορητοί υπολογιστές είναι λίγο πιο περίπλοκοι και συνήθως απαιτούν το άνοιγμα ενός πίνακα πρόσβασης στο κάτω μέρος ή μερικές φορές την αφαίρεση του πληκτρολογίου. Λάβετε υπόψη ότι ορισμένοι φορητοί υπολογιστές δεν μπορούν να δεχτούν καθόλου αναβαθμίσεις RAM επειδή η μνήμη RAM είναι κολλημένη στο PCB της μητρικής πλακέτας.

Ανταλλάξτε την κάρτα γραφικών σας

Δυσκολία αναβάθμισης: Εύκολη
Τύπος συσκευής: Επιτραπέζιοι Η/Υ

Εάν έχετε τη σωστή ποσότητα μνήμης RAM στο σύστημά σας και τα παιχνίδια σας τρέχουν με SSD, το επόμενο βήμα για τη βελτίωση της απόδοσης είναι να αναβαθμίσετε την κάρτα γραφικών. Πριν αλλάξετε την GPU σας, αναρωτηθείτε ποια ανάλυση είναι η οθόνη σας. Εάν έχετε μια κάρτα γραφικών που είναι καταπληκτική για παιχνίδια 4K, αλλά παίζετε μόνο στα 1080p, τότε θα μπορούσατε να το κάνετε με μια πολύ φθηνότερη κάρτα γραφικών.

  Πώς να λάβετε επιστροφές χρημάτων για τα Epic Store Games

Εάν η CPU σας είναι ιδιαίτερα παλιά, ίσως χρειαστείτε μια νεότερη πριν αναβαθμίσετε την κάρτα γραφικών σας. Ωστόσο, μπορείτε να πάτε εκπληκτικά μακριά με μια παλαιότερη CPU σε συνδυασμό με μια νεότερη κάρτα γραφικών. Εξάλλου, εάν είναι ώρα να αναβαθμίσετε την CPU, τότε είναι πιθανό να έρθει η ώρα για μια συνολική επισκευή του συστήματος.

Μόλις αποκτήσετε μια νέα κάρτα, ξεβιδώστε το μάνδαλο της υποδοχής, αφαιρέστε το καλώδιο τροφοδοσίας της παλιάς κάρτας και βγάλτε το, σύρετε τη νέα κάρτα και επανασυνδέστε την τροφοδοσία, εάν το απαιτεί η κάρτα σας. Στη συνέχεια, πρέπει απλώς να εγκαταστήσετε τα νέα προγράμματα οδήγησης της κάρτας και πηγαίνετε στους αγώνες. Για μια πιο λεπτομερή ματιά στη διαδικασία αναβάθμισης, ανατρέξτε στο σεμινάριο μας σχετικά με τον τρόπο αναβάθμισης και εγκατάστασης μιας νέας κάρτας γραφικών στον υπολογιστή σας.

Αναβαθμίστε την CPU σας

Δυσκολία αναβάθμισης: Μέση
Τύπος συσκευής: Επιτραπέζιοι Η/Υ

Η αναβάθμιση της CPU σας δεν είναι δύσκολη, αλλά είναι πιο δύσκολη από το να τοποθετήσετε κάποιες νέες μονάδες RAM ή να αλλάξετε την κάρτα γραφικών σας. Πριν αποφασίσετε να αγοράσετε μια νέα CPU, ελέγξτε ποια μοντέλα είναι συμβατά με τη μητρική σας πλακέτα. Η υποδοχή CPU της μητρικής πλακέτας πρέπει να είναι συμβατή με τον επεξεργαστή που θέλετε—η υποδοχή είναι ο χώρος όπου η CPU ταιριάζει σε μια μητρική πλακέτα.

Προσοχή, ωστόσο, ότι οι κατασκευαστές CPU (ιδιαίτερα η Intel) μπορούν να έχουν διαφορετικές εκδόσεις του ίδιου τύπου υποδοχής. Μια υποδοχή LGA 1151 συμβατή με SkyLake, για παράδειγμα, δεν είναι συμβατή με τις υποδοχές LGA 1151 που χρησιμοποιούν οι επεξεργαστές Coffee Lake.

Σε γενικές γραμμές, είναι καλύτερο να αναβαθμίσετε ταυτόχρονα τη μητρική πλακέτα και τη CPU. Ωστόσο, μερικές φορές, θα έχει νόημα να αναβαθμίσετε απλώς τον επεξεργαστή. Για παράδειγμα, μπορεί να πετύχετε μια πολύ καλή πώληση CPU.

Εάν δεν αναβαθμίσετε τη μητρική σας πλακέτα όταν αλλάζετε την CPU, υπάρχουν συχνά κάποιες αντισταθμίσεις—ειδικά εάν οι νεότεροι επεξεργαστές έχουν πιο προηγμένες λειτουργίες. Οποιοσδήποτε διαθέτει μητρική πλακέτα AMD X470, για παράδειγμα, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια CPU Ryzen 3000. Ωστόσο, θα χάσουν το PCIe 4.0 που πρέπει να υποστηρίζουν τόσο η CPU όσο και η μητρική πλακέτα.

Η αλλαγή της CPU είναι λίγο διαφορετική ανάλογα με το αν έχετε μητρική πλακέτα AMD ή Intel. Ουσιαστικά, ωστόσο, το μόνο που κάνετε είναι να αφαιρέσετε την παλιά CPU, να ρίξετε απαλά τη νέα και να την ασφαλίσετε. Στη συνέχεια, το μόνο που χρειάζεται είναι να συνδέσετε τον ανεμιστήρα ψύξης της CPU ή τη λύση υγρής ψύξης.

  Πώς να κάνετε αυτόματα BCC email χρησιμοποιώντας κανόνες στο Outlook

Προσθέστε ένα υγρό ψύκτη All-in-One

Δυσκολία αναβάθμισης: Μέση
Τύπος συσκευής: Επιτραπέζιο

Θερμότητα: Είναι αυτό που κρατά τους προσαρμοσμένους κατασκευαστές υπολογιστών σε λειτουργία τη νύχτα ή τουλάχιστον αρκετά ξύπνιοι για να σκεφτούν πώς να διατηρήσουν τις θερμοκρασίες του υπολογιστή χαμηλότερες. Το να διατηρείτε τον υπολογιστή σας δροσερό βοηθά τα εξαρτήματά σας να διαρκούν περισσότερο και διευκολύνει τον υπερχρονισμό του συστήματός σας.

Οι τυπικοί ανεμιστήρες ψύξης αέρα είναι υπέροχοι, αλλά δεν υπάρχει τίποτα σαν ένα σύστημα υγρής ψύξης όταν θέλετε να ασχοληθείτε σοβαρά με το overclocking—ή ο υπολογιστής σας είναι γενικά πολύ ζεστός όλη την ώρα. Ένα ψυγείο all-in-one (AIO) είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Αυτές είναι προκατασκευασμένες συσκευές που κυκλοφορούν υγρό από ένα ψυγείο σε ένα μπλοκ πάνω από τη CPU σας. Η εγκατάσταση ενός ψυγείου AIO σε έναν υπάρχοντα υπολογιστή απαιτεί να αφαιρέσετε τον τρέχοντα ανεμιστήρα ψύξης και, στη συνέχεια, να απαλλαγείτε από οποιαδήποτε υπάρχουσα θερμική ένωση στη CPU. Στη συνέχεια, εγκαταστήστε το ψυγείο στη θήκη σας και τοποθετήστε το μπλοκ ψύξης πάνω από τη CPU—η θερμική ένωση συνήθως εφαρμόζεται εκ των προτέρων στο μπλοκ. Τοποθετήστε μερικά καλώδια στη μητρική πλακέτα ή στο τροφοδοτικό και είστε έτοιμοι.

Βεβαιωθείτε ότι η θήκη σας μπορεί να κρατήσει το ψυγείο AIO σας. Τα τέσσερα τυπικά μεγέθη AIO είναι 120 mm, 140 mm, 240 mm και 280 mm. Όλα αυτά βασίζονται σε μεγέθη ανεμιστήρα καλοριφέρ. Ένα AIO 120 mm έχει έναν ανεμιστήρα 120 mm. ένα 140 mm έχει έναν ανεμιστήρα 140 mm. ένα 240 mm έχει δύο ανεμιστήρες 120 mm. και ένα 280mm έχει δύο ανεμιστήρες 140mm.

Το εάν ένα ψυγείο υγρού είναι κατάλληλο ή όχι για τον υπολογιστή σας εξαρτάται από το πόσο ζεσταίνει το μηχάνημά σας. Εάν μπορείτε να εκπτώσετε ένα AIO, πρέπει να πείτε κάτι για το πόσο ωραίο φαίνεται ένα σύστημα υγρής ψύξης—ειδικά αν είναι γεμάτο με λίγη έκπληξη RGB.

Θα μπορούσατε να πραγματοποιήσετε πολλές άλλες αναβαθμίσεις υπολογιστή, αλλά αυτές είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες που δεν απαιτούν μεγάλη εμπειρία για να γίνουν καλά.