Οι καλύτεροι τρόποι για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας του Mac σας

Κάθε χρήστης υπολογιστή πρέπει να διατηρεί ένα τακτικό αντίγραφο ασφαλείας. Από τυχαία διαγραμμένα αρχεία μέχρι αποτυχία σκληρών δίσκων έως φυσική καταστροφή, υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορεί να πάνε στραβά για να βασιστείτε απλώς στην τύχη. Εδώ είναι οι καλύτεροι τρόποι για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας του Mac σας.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διασφαλίσετε ότι τα αρχεία σας δεν θα χαθούν και σχεδόν όλοι περιλαμβάνουν τη διατήρηση ενός αντιγράφου των αρχείων σας κάπου αλλού. Ακόμα καλύτερο είναι να κρατάτε ένα αντίγραφο κάπου εύχρηστο για προβλήματα όπως χαμένα αρχεία ή βλάβη του εξοπλισμού και ένα άλλο αντίγραφο κάπου εκτός τοποθεσίας. Θα εξετάσουμε συγκεκριμένα τις καλύτερες μεθόδους δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας για χρήστες macOS, αν και πολλές από αυτές τις υπηρεσίες θα λειτουργούν για Windows.

Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας για ολόκληρο το Drive στο Cloud

Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας ολόκληρης της μονάδας δίσκου σας στο cloud είναι η πιο προσιτή μορφή δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. Δεν απαιτεί επιπλέον υλικό—απλώς έναν λογαριασμό με έναν διαδικτυακό πάροχο—και θα δημιουργήσει αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας για τα πάντα, ώστε να μην ανησυχείτε για την απώλεια αρχείων. Η αρχική δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας μπορεί να διαρκέσει λίγο, ειδικά εάν έχετε σύνδεση στο Διαδίκτυο με χαμηλή ταχύτητα μεταφόρτωσης (και πρέπει να παρακολουθείτε αυτά τα όρια δεδομένων ISP). Όμως, η διαδικασία είναι συνήθως πολύ απλή.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί πάροχοι που προσφέρουν σχέδια, αλλά θα διαλέξουμε δύο καλούς εδώ.

  Ubuntu: ελέγξτε την έκδοση του πυρήνα [Guide]

Backblaze: Χωρίς ανόητα αντίγραφα ασφαλείας

Backblaze ενσωματώνεται πολύ καλά με το macOS, περισσότερο από τις περισσότερες άλλες υπηρεσίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας εκεί έξω (από τις οποίες υπάρχουν πολλές). Δεν υπάρχει καν εφαρμογή για διαχείριση, καθώς θα εγκατασταθεί σε ένα παράθυρο προτιμήσεων στις ρυθμίσεις σας. Είναι απίστευτα εύκολο στη ρύθμιση και τη διαχείριση ακόμη και για τον άπειρο χρήστη.

Προσφέρουν “απεριόριστο” αποθηκευτικό χώρο για 5 $ το μήνα, ο οποίος για προσωπικούς χρήστες που δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας του υπολογιστή τους θα είναι πάντα αρκετός.

Arq: A DIY Cloud Backup

Εάν προτιμάτε να διαχειρίζεστε μόνοι σας τον αποθηκευτικό χώρο σας, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε Arq για αυτόματη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας στο Amazon S3 ή σε άλλους παρόχους αποθήκευσης (ακόμη και στο B2 Storage του Backblaze). Σίγουρα μπορείτε να το κάνετε χειροκίνητα, αλλά το Arq κάνει πολύ καλή δουλειά στη διαχείριση των ενοχλητικών εξαρτημάτων για εσάς.

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σε εξωτερικό σκληρό δίσκο

Εάν δεν εμπιστεύεστε το cloud ή θέλετε να μεταφέρετε αρχεία γρήγορα μεταξύ υπολογιστών, η επένδυση σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο και η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας ολόκληρης της μονάδας σας σε αυτόν είναι πιθανώς ιδανική για εσάς. Στην πραγματικότητα συνιστούμε να συνδυάσετε αυτήν τη μέθοδο με ένα ηλεκτρονικό αντίγραφο ασφαλείας για να καλύψετε τις βάσεις σας. Είναι γρήγορη και εύκολη η επαναφορά αρχείων από τον εξωτερικό σας σκληρό δίσκο και έχετε το αντίγραφο ασφαλείας cloud ως…καλά… αντίγραφο ασφαλείας σε περίπτωση που συμβεί κάτι στην εξωτερική σας μονάδα δίσκου.

Πιθανότατα θα θέλετε έναν σκληρό δίσκο τουλάχιστον διπλάσιο από τον κύριο σκληρό σας δίσκο και μπορείτε να βρείτε μεγάλες εξωτερικές μονάδες 4 TB για περίπου $100.

Ακολουθούν οι εφαρμογές που προτείνουμε για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του Mac σας σε μια εξωτερική μονάδα δίσκου.

Time Machine: Ενσωματωμένο στο macOS

Αν και σίγουρα μπορείτε απλώς να σύρετε τα αρχεία σας σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή για να το κάνετε αυτόματα. Στο macOS, τίποτα δεν ξεπερνά την απλότητα του ενσωματωμένου Time Machine της Apple.

  Τρόπος απόκρυψης τιμών και δεικτών σφάλματος στο Microsoft Excel

Εκτός από την αυτόματη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των αρχείων σας, κάθε φορά που αλλάζετε ένα αρχείο, το Time Machine αποθηκεύει αυτές τις αλλαγές στην εξωτερική σας μονάδα δίσκου. Μπορείτε να περιηγηθείτε προς τα πίσω στο χρόνο και να προβάλετε παλιές εκδόσεις αρχείων ή να επαναφέρετε αρχεία που έχετε διαγράψει. Μπορείτε να διαβάσετε τον οδηγό μας για τη ρύθμιση του Time Machine στο Mac σας για να ξεκινήσετε.

Carbon Copy Cloner: An Upgrade to Time Machine

Ενώ το Time Machine σίγουρα κερδίζει για απλότητα και συμβατότητα, περιστασιακά θα θέλετε περισσότερες δυνατότητες. Carbon Copy Cloner προσφέρει αντίγραφα ασφαλείας με δυνατότητα εκκίνησης, υποστήριξη για διαμορφώσεις RAID και ένα ισχυρό σύστημα προγραμματισμού για τη διαχείριση του πότε θα πραγματοποιηθούν τα αντίγραφα ασφαλείας σας.

Αποθηκεύστε συγκεκριμένα έγγραφα στο Cloud

Εάν έχετε μόνο μερικά έγγραφα για τα οποία πρέπει να διατηρείτε αντίγραφα ασφαλείας και δεν θέλετε να σπαταλάτε χώρο για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας ολόκληρης της μονάδας δίσκου σας, μπορείτε να διατηρήσετε τα σημαντικά έγγραφά σας στο χώρο αποθήκευσης cloud. Δεδομένου ότι συνήθως δεν αποθηκεύετε εκατοντάδες gigabyte, αυτές οι υπηρεσίες είναι όλες δωρεάν (αν και όλες έχουν “pro” επιλογές με περισσότερο χώρο αποθήκευσης).

Ένα πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι ο συγχρονισμός cloud δεν είναι τεχνικά το ίδιο με τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας. Ναι, θα έχετε τα έγγραφά σας αποθηκευμένα σε ξεχωριστή τοποθεσία, αλλά οι αλλαγές που κάνετε σε ένα αρχείο στον υπολογιστή σας (όπως η διαγραφή του αρχείου) συμβαίνουν επίσης παντού όπου αυτό το αρχείο συγχρονίζεται. Επομένως, δεν προσφέρουν μεγάλη προστασία από πράγματα όπως η κατά λάθος διαγραφή των αρχείων σας, εκτός εάν η υπηρεσία που χρησιμοποιείτε διατηρεί παλιές εκδόσεις αρχείων.

  Πώς να αποθηκεύσετε αυτόματα τις εικόνες των Windows Spotlight στα Windows 10

Τούτου λεχθέντος, εάν υποφέρετε από κάτι σαν συντριβή σκληρού δίσκου ή κλοπή φορητού υπολογιστή, μπορείτε τουλάχιστον να βασιστείτε στο ότι θα μπορέσετε να κατεβάσετε τα έγγραφά σας. Εδώ είναι μερικές από τις αγαπημένες μας υπηρεσίες.

iCloud Drive: 5 GB δωρεάν

Το iCloud Drive είναι μια νέα προσθήκη στη σουίτα iCloud και θα αποθηκεύει τους φακέλους Desktop και Documents στο cloud, θα τα κατεβάζει όταν τα χρειάζεστε και θα σας εξοικονομεί χώρο στη διαδικασία. Έρχεται με 5 GB δωρεάν, αλλά πρέπει να καταλάβετε ότι αυτός ο χώρος είναι κοινόχρηστος με άλλες λειτουργίες iCloud και τις άλλες συσκευές σας Apple (όπως το iPhone και το iPad σας), με αποτέλεσμα να γεμίζει αρκετά γρήγορα. Μπορείτε να διαβάσετε τον οδηγό μας για το iCloud Optimized Storage για να τον ρυθμίσετε ή να τον απενεργοποιήσετε εντελώς εάν το iCloud Drive σας είναι γεμάτο.

Google Drive: 15 GB δωρεάν

Google Drive προσφέρει τον περισσότερο χώρο αποθήκευσης από όλες τις δωρεάν επιλογές που αναφέρονται εδώ. Έρχεται επίσης με την υπέροχη σουίτα γραφείου και ενσωματώνεται όμορφα με το Gmail και άλλες υπηρεσίες Google. Έχουν επίσης ένα εργαλείο συγχρονισμού για αυτόματη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας ενός συγκεκριμένου φακέλου, ώστε να μην χρειάζεται να ανεβάσετε τα αρχεία σας μέσω της διεπαφής ιστού. Αυτός ο αποθηκευτικός χώρος είναι κοινόχρηστος με το Gmail, αλλά αν δεν έχετε δεκάδες χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πιθανότατα δεν θα έχει πρόβλημα.

Dropbox: 2 GB δωρεάν

Dropbox έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τον κοινόχρηστο χώρο αποθήκευσης και τις επιχειρηματικές εφαρμογές. Έρχεται με μια μικρή ποσότητα δωρεάν αποθηκευτικού χώρου και μπορεί να συγχρονιστεί αυτόματα, αλλά η εστίασή του είναι περισσότερο σε χρήσεις με επίκεντρο την εργασία.

OneDrive: 5 GB Δωρεάν

Μια σύσταση της Microsoft για το Mac σας; Ανάλογα με την κατάστασή σας, το OneDrive μπορεί να λειτουργήσει καλά για εσάς. Παίρνετε 5 GB ελεύθερου χώρου και η εφαρμογή macOS τους λειτουργεί καλά. Πιο συγκεκριμένα, εάν είστε ήδη συνδρομητής του Office 365, έχετε στη συνδρομή σας ένα πλήρες terabyte χώρου στο OneDrive.

Συντελεστές εικόνας: διαρροή/Shutterstock