Οι καλύτερες εναλλακτικές λύσεις MRTG για τη βελτίωση της παρακολούθησης του δικτύου σας το 2020

Το Multi Router Traffic Grapher, ή MRTG, είναι ο παππούς όλων των πλατφορμών παρακολούθησης δικτύου. Δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 για να καλύψει την ανάγκη για ένα εργαλείο που να εμφανίζει τη χρήση μιας σύνδεσης Internet χαμηλού εύρους ζώνης. Γρήγορα εξελίχθηκε σε μια μάλλον ολοκληρωμένη λύση παρακολούθησης που μπορεί να μετρήσει σχεδόν οποιονδήποτε αριθμό συσκευών και να δημιουργήσει όμορφα γραφήματα που δείχνουν τη χρήση της διεπαφής τους. Είναι ακόμα σε σχετικά ευρεία χρήση, αν και η τελευταία έκδοση είναι πλέον 6 ετών. Σήμερα, σας δείχνουμε τις πέντε καλύτερες εναλλακτικές λύσεις MRTG. Αντιμετωπίζουν τις περισσότερες από τις αδυναμίες του MRTG και συνήθως παρέχουν πολύ καλύτερη εμπειρία, πιο όμορφη διεπαφή και ευκολότερη διαμόρφωση.

Πριν αποκαλύψουμε τις κορυφαίες πέντε επιλογές μας για τις καλύτερες εναλλακτικές λύσεις MRTG, θα γνωρίσουμε πρώτα το MRTG με λίγο περισσότερες λεπτομέρειες. Θα εξηγήσουμε πώς λειτουργεί το εργαλείο στο παρασκήνιο. Και δεδομένου ότι ο στόχος των περισσότερων εναλλακτικών MRTG είναι να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες του αρχικού συστήματος, θα συζητήσουμε επίσης ποιες είναι αυτές και τι μπορεί να γίνει για αυτές. Μερικά μπορούν εύκολα να διορθωθούν, ενώ άλλα είναι εγγενή στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται. Θα ολοκληρώσουμε με τον πυρήνα του θέματός μας και θα εξετάσουμε τις πέντε καλύτερες εναλλακτικές λύσεις MRTG. Η λίστα μας περιλαμβάνει έναν συνδυασμό δωρεάν και εμπορικού λογισμικού, μερικά από τα οποία μπορούν εύκολα να επεκταθούν σε πολύ μεγάλα δίκτυα.

(Σχεδόν) Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το MRTG

Σύμφωνα με τη Wikipedia, το MRTG είναι ένα «δωρεάν λογισμικό για την παρακολούθηση και τη μέτρηση του φόρτου κίνησης σε συνδέσμους δικτύου. Επιτρέπει στον χρήστη να δει το φορτίο κίνησης σε ένα δίκτυο με την πάροδο του χρόνου σε γραφική μορφή». Αν και αυτή η περιγραφή είναι σχολαστικά ακριβής, δεν λέει πολλά.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα το MRTG, ας πάμε πίσω στην ιστορία στο καλοκαίρι του 1994 στο Πανεπιστήμιο DeMonfort στο Λέστερ του Ηνωμένου Βασιλείου. Το πανεπιστήμιο διέθετε τότε πάνω από 1000 δικτυωμένους υπολογιστές που μοιράζονταν μια ενιαία σύνδεση Διαδικτύου 64 kbps. Περιττό να πούμε ότι, ακόμη και σε αυτές τις μέρες των υπολογιστών που βασίζονται κυρίως σε κείμενο, ο σύνδεσμος συχνά υπέφερε από σημαντική συμφόρηση. Ήταν ξεκάθαρο ότι το πανεπιστήμιο δεν μπορούσε να αποκτήσει μεγαλύτερο κύκλωμα για τουλάχιστον ένα χρόνο, οπότε αποφασίστηκε να τεθεί κάτι στη θέση του ώστε κάθε χρήστης να μπορεί να δει μια ζωντανή απεικόνιση της χρήσης του εύρους ζώνης του κυκλώματος με την πάροδο του χρόνου.

Ο Multi Router Traffic Grapher γεννήθηκε. Κάθε πέντε λεπτά, έκανε δημοσκόπηση στους μετρητές οκτάδας του δρομολογητή πύλης Internet του πανεπιστημίου. Το λογισμικό χρησιμοποίησε αυτά τα δεδομένα για να εξαγάγει τον μέσο ρυθμό μεταφοράς της σύνδεσης στο Διαδίκτυο για κάθε διάστημα πέντε λεπτών. Το εργαλείο δημιούργησε επίσης μια ιστοσελίδα με τέσσερα γραφήματα που δείχνουν τα ποσοστά μεταφοράς για την τελευταία ημέρα, εβδομάδα, μήνα και έτος.

Από τότε, όλοι όσοι είχαν πρόγραμμα περιήγησης ιστού μπορούσαν να παρακολουθούν την κατάσταση του συνδέσμου. Φυσικά, η διαθεσιμότητα των γραφημάτων δεν έκανε τίποτα για να αυξήσει τη χωρητικότητα του συνδέσμου, αλλά παρείχε τα απαραίτητα επιχειρήματα για να πείσει τους διευθυντές των πανεπιστημίων ότι χρειαζόταν όντως ένας μεγαλύτερος σύνδεσμος. Μέχρι σήμερα, ο σχεδιασμός χωρητικότητας εξακολουθεί να είναι μία από τις κύριες χρήσεις για MRTG και εναλλακτικά συστήματα.

Πώς λειτουργεί?

Το MRTG αξιοποιεί το Simple Network Management Protocol ή SNMP, μια δυνατότητα που είναι ενσωματωμένη στον περισσότερο εξοπλισμό δικτύου. Οι συσκευές με δυνατότητα SNMP διαθέτουν μετρητές που μπορούν να διαβαστούν εξ αποστάσεως από συστήματα παρακολούθησης όπως το MRTG. Είναι αποτελεσματικό και κάνει τη δουλειά. Όλες οι εναλλακτικές λύσεις MRTG που προτείνονται εδώ χρησιμοποιούν το SNMP με παρόμοιο τρόπο.

Θα σας περισώσουμε τις περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες και όλη την ορολογία, αλλά ίσως θέλετε να μάθετε πώς λειτουργεί. Στο πλαίσιο της παρακολούθησης της χρήσης εύρους ζώνης, δύο συγκεκριμένες παράμετροι SNMP παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Το ένα καταγράφει τον αριθμό των byte από μια διεπαφή και το άλλο καταγράφει τον αριθμό των byte μέσα. Οι διακόπτες, οι δρομολογητές και ο άλλος εξοπλισμός δικτύου έχουν ένα ζεύγος από αυτά για κάθε διεπαφή.

  Πώς μπορεί να βοηθήσει το Apple Watch σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Έτσι, το MRTG μετράει κάθε συσκευή που παρακολουθεί σε διαστήματα 5 λεπτών και διαβάζει την τιμή των δύο μετρητών για κάθε διεπαφή που έχει ρυθμιστεί να παρακολουθεί. Στη συνέχεια, αφαιρεί τις προηγούμενες τιμές των δύο μετρητών από τις τρέχουσες. Τα αποτελέσματα είναι ο αριθμός των byte μέσα και έξω σε πέντε λεπτά. Χρησιμοποιώντας απλά μαθηματικά, πολλαπλασιάζει αυτούς τους αριθμούς επί 8 (τον αριθμό των bit σε ένα byte) και τους διαιρεί με το 300 (ο αριθμός των δευτερολέπτων σε πέντε λεπτά) για να πάρει τη μέση χρήση εύρους ζώνης σε bit ανά δευτερόλεπτο τα τελευταία πέντε λεπτά.

Φυσικά, το MRTG δεν κάνει μόνο τα μαθηματικά. Επίσης, αποθηκεύει τις τιμές που διαβάζει κάθε πέντε λεπτά σε ένα κυκλικό αρχείο αρχειοθέτησης –έναν τύπο αρχείου που συνοψίζει αυτόματα παλαιότερα δεδομένα και δεν υπερβαίνει ποτέ ένα ορισμένο μέγεθος– και δημιουργεί όμορφα γραφήματα που δείχνουν την εξέλιξη της παραμέτρου με την πάροδο του χρόνου. Και επειδή αυτά τα γραφήματα πρέπει να τοποθετηθούν κάπου, το MRTG δημιουργεί επίσης ιστοσελίδες για να συγκρατεί τα γραφήματα.

Οι ελλείψεις του MRTG

Αν και το MRTG έχει κάποια δυνατά σημεία για αυτό –όπως είναι δωρεάν και ανοιχτού κώδικα και γραμμένο κυρίως σε Perl, ώστε ο καθένας να μπορεί εύκολα να το τροποποιήσει και να το προσαρμόσει στις ανάγκες του– το λογισμικό έχει μερικές σοβαρές ελλείψεις. Πρώτα και κύρια, το MRTG είναι ένα αρκετά παλιό εργαλείο με ισχυρό υπόβαθρο Unix. Έχει μεταφερθεί στην πλατφόρμα των Windows πριν από λίγο καιρό, αλλά η διαδικασία εγκατάστασης είναι αρκετά επίπονη. Η διαδικασία είναι καλά τεκμηριωμένη σε ένα έγγραφο που ονομάζεται mrtg-nt-guide. Αυτό το όνομα δεν σας δίνει μια ιδέα για την ηλικία του εγγράφου;

Θα σας αποθηκεύσω τις λεπτομέρειες, αλλά αρκεί να πω ότι τα βήματα εγκατάστασης είναι πολλά και περίπλοκα. Για παράδειγμα, πρέπει να εγκαταστήσετε την Perl στον υπολογιστή σας πριν εγκαταστήσετε το MRTG. Επίσης, το MRTG δεν μπορεί να εκτελεστεί ως υπηρεσία, εκτός εάν χρησιμοποιείτε ένα εξωτερικό βοηθητικό πρόγραμμα που μπορεί να εκτελέσει οποιαδήποτε εφαρμογή ως υπηρεσία. Η τεκμηρίωση προτείνει ένα τέτοιο εργαλείο που παλαιότερα ήταν δωρεάν αλλά τώρα είναι πρόγραμμα επί πληρωμή. Συνολικά, η εγκατάσταση του MRTG στα Windows μπορεί να είναι δύσκολη.

Ένα άλλο πρόβλημα με το MRTG είναι ότι η διαμόρφωσή του γίνεται κυρίως μέσω αρχείων κειμένου που πρέπει να επεξεργαστούν. Στην εποχή που έχουμε συνηθίσει στους πίνακες ελέγχου GUI και στους οδηγούς αυτόματης διαμόρφωσης, αυτό μπορεί να φαίνεται κάπως παρωχημένο. Ένα είναι σίγουρο, ότι το εργαλείο έχει μια απότομη καμπύλη εκμάθησης.

Το MRTG περιλαμβάνει ένα εργαλείο που ονομάζεται cfgmaker –ένα σενάριο Perl– που θα δημιουργήσει αρχεία διαμόρφωσης MRTG με βάση πληροφορίες που αντλούνται από μια συσκευή με δυνατότητα SNMP, αλλά η χρήση του σίγουρα δεν είναι διαισθητική. Και, όπως ίσως έχετε μαντέψει, δεν υπάρχει διαδικασία ανακάλυψης που θα σαρώσει το δίκτυό σας για διαχειρίσιμες συσκευές SNMP και θα σας επιτρέψει να επιλέξετε αυτές που θέλετε να παρακολουθήσετε.

Τέλος, η «τρέχουσα» έκδοση του MRTG χρονολογείται από τον Ιανουάριο του 2012, πριν από περισσότερα από έξι χρόνια. Αυτό μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα. Είτε το προϊόν είναι τόσο καλό και δεν απαιτεί πρόσθετες λειτουργίες ή διορθώσεις σφαλμάτων ή δεν διατηρείται πλέον ενεργά. Επιλέγω το δεύτερο. Αυτό δεν σημαίνει ότι το προϊόν δεν είναι πλέον καλό. Είναι σίγουρα τόσο καλό όσο ήταν το 2012, αλλά οι πιθανότητες είναι ότι τα νεότερα εναλλακτικά προϊόντα έχουν νεότερα χαρακτηριστικά ή χρησιμοποιούν καλύτερες –και πιθανώς πιο γρήγορες– τεχνολογίες.

Οι καλύτερες εναλλακτικές λύσεις MRTG

Ψάξαμε στο Διαδίκτυο αναζητώντας τις καλύτερες εναλλακτικές λύσεις MRTG. Συγκεκριμένα, αναζητούσαμε προϊόντα που δεν είχαν τα μειονεκτήματα του MRTG ενώ πραγματοποιούσαμε ουσιαστικά την ίδια εργασία, δηλαδή τη μέτρηση της χρήσης εύρους ζώνης διεπαφής και την εμφάνισή του ως γραφήματα σε μια ιστοσελίδα. Ορισμένα από τα ευρήματά μας είναι τεράστια εμπορικά εργαλεία που έχουν πολλές περισσότερες λειτουργίες από το MRTG και που μπορεί να κοστίζουν έως και χιλιάδες δολάρια, ενώ άλλα είναι απλώς «βελτιωμένες» εκδόσεις του MRTG με ουσιαστικά την ίδια λειτουργικότητα, αλλά πιο καθαρή και εύχρηστη διεπαφή.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το PayPal με το iPhone και το Mac App Store της Apple

1. Παρακολούθηση απόδοσης δικτύου SolarWinds (Δωρεάν δοκιμή)

Το SolarWinds συνήθως δεν απαιτεί εισαγωγή με τους διαχειριστές δικτύου. Η εταιρεία ήταν διάσημη για λίγο για τα εξαιρετικά εργαλεία διαχείρισης δικτύου της και για τη δημοσίευση πολλών δωρεάν εργαλείων για την εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών. Το κορυφαίο προϊόν της SolarWinds ονομάζεται Network Performance Monitor ή NPM. Είναι μια ολοκληρωμένη λύση παρακολούθησης δικτύου που υπερβαίνει κατά πολύ τη λειτουργικότητα του MRTG. Αλλά επειδή μιλάμε για εναλλακτικές λύσεις MRTG, ας επικεντρώσουμε πρώτα τις λειτουργίες που μοιάζουν με MTRG του NPM.

Ακριβώς όπως το MRTG, το SolarWinds NPM μετράει συσκευές δικτύου χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο SNMP και διαβάζει τους μετρητές των διεπαφών τους. Το NPM αποθηκεύει τα αποτελέσματα σε μια βάση δεδομένων SQL και χρησιμοποιεί τα δεδομένα δημοσκόπησης για τη δημιουργία γραφημάτων που δείχνουν τη χρήση κάθε διεπαφής.

ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΚΙΜΗ 30 ΗΜΕΡΩΝ: Παρακολούθηση απόδοσης δικτύου SolarWinds

Το σύστημα χρησιμοποιεί ένα φιλικό προς τον χρήστη GUI και η προσθήκη μιας συσκευής είναι τόσο απλή όσο ο καθορισμός της διεύθυνσης IP ή του ονόματος κεντρικού υπολογιστή και των παραμέτρων σύνδεσης SNMP – γνωστές ως συμβολοσειρές κοινότητας. Στη συνέχεια, το εργαλείο θέτει ερωτήματα στη συσκευή και απαριθμεί όλες τις παραμέτρους SNMP που είναι διαθέσιμες και σας επιτρέπει να επιλέξετε αυτές που θέλετε να συμπεριλάβετε στα γραφήματα σας. Ένας τυπικός διακόπτης δικτύου ή δρομολογητής, για παράδειγμα, θα έχει μετρητές κίνησης και σφαλμάτων για κάθε διεπαφή, καθώς και μετρητές χρήσης CPU και μνήμης.

Η επεκτασιμότητα του Network Performance Monitor είναι ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του. Θα κλιμακωθεί από το μικρότερο δίκτυα έως τα μεγάλα δίκτυα που αποτελούνται από δεκάδες χιλιάδες συσκευές κατανεμημένες σε πολλούς ιστότοπους. Για να βοηθήσετε στην κλιμάκωση, η αναβάθμιση αδειών είναι μια εύκολη διαδικασία.

Ένα άλλο εξαιρετικό χαρακτηριστικό του NPM είναι η ικανότητά του να δημιουργεί αυτόματα χάρτες δικτύου και να εμφανίζει μια οπτική αναπαράσταση της κρίσιμης διαδρομής μεταξύ δύο συσκευών ή υπηρεσιών. Αυτή η δυνατότητα είναι ανεκτίμητη κατά την αντιμετώπιση προβλημάτων πρόσβασης σε εφαρμογές.

Όσον αφορά την τιμή, το SolarWinds Network Performace Monitor ξεκινά από κάτι λιγότερο από 3 000 $ και ποικίλλει ανάλογα με τον αριθμό των συσκευών που θα παρακολουθούνται και τα επιλεγμένα προαιρετικά εξαρτήματα. Θα χρειαστεί να επικοινωνήσετε με την ομάδα πωλήσεων της SolarWinds για μια λεπτομερή προσφορά. Αλλά αν θέλετε να δοκιμάσετε το προϊόν προτού αγοράσετε, είναι διαθέσιμη μια δωρεάν δοκιμή 30 ημερών, όπως ισχύει για τα περισσότερα επί πληρωμή προϊόντα SolarWinds.

2. PRTG

PRTG ή, ακριβέστερα. το Paessler Router Traffic Grapher είναι ένα άλλο εξαιρετικό σύστημα παρακολούθησης. Είναι ένα προϊόν εταιρικής ποιότητας που η Paessler ισχυρίζεται ότι είναι το πιο εύκολο στη ρύθμιση. Σύμφωνα με τον Paessler, το PRTG μπορεί να ρυθμιστεί σε λίγα λεπτά. Η εμπειρία σας μπορεί να ποικίλλει και σίγουρα ξοδεύουμε περισσότερα από αυτό, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ εύκολη και γρήγορη η εγκατάσταση. Σίγουρα περισσότερο από το MRTG, επομένως αντιμετωπίζει έναν από τους σημαντικότερους περιορισμούς του.

Όσο εύκολο και αν είναι στην εγκατάσταση, το προϊόν εξακολουθεί να είναι πλούσιο σε χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, έρχεται με πολλές διαφορετικές διεπαφές χρήστη. Υπάρχει μια εταιρική κονσόλα Windows, μια διεπαφή ιστού που βασίζεται στο Ajax και εφαρμογές για κινητά για Android και iOS. Οι εφαρμογές για κινητά εκμεταλλεύονται πλήρως τις δυνατότητες της πλατφόρμας και μπορούν, για παράδειγμα, να σαρώσουν κωδικούς QR που είναι τοποθετημένοι σε εξοπλισμό για γρήγορη πρόσβαση στα γραφήματα τους.

Το PRTG μπορεί να ληφθεί από το Ιστοσελίδα Paessler όπου θα χρειαστεί να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο επιλογές. Υπάρχει η δωρεάν έκδοση που είναι πλήρως εξοπλισμένη αλλά θα περιορίσει την ικανότητα παρακολούθησης σε 100 αισθητήρες ή η δωρεάν δοκιμαστική έκδοση 30 ημερών που είναι απεριόριστη αλλά θα επανέλθει στη δωρεάν έκδοση μόλις τελειώσει η δοκιμαστική περίοδος. Κάθε παρακολουθούμενη παράμετρος μετράει ως ένας αισθητήρας. Για παράδειγμα, το εύρος ζώνης παρακολούθησης σε κάθε θύρα ενός μεταγωγέα 48 θυρών θα υπολογίζεται ως 48 αισθητήρες.

3. ManageEngine OpManager

OpManager από το ManageEngine – έναν άλλο κορυφαίο κατασκευαστή εργαλείων διαχείρισης δικτύου – είναι η τρίτη μας επιλογή. Μπορεί να τρέξει είτε σε Windows είτε σε Linux και διαθέτει πολλές εξαιρετικές δυνατότητες. Μεταξύ άλλων, υπάρχει μια δυνατότητα αυτόματης ανακάλυψης που μπορεί να χαρτογραφήσει το δίκτυό σας και να το εμφανίσει στον πίνακα ελέγχου του. Τα μικρογραφικά, χρωματικά κωδικοποιημένα γραφήματα που εμφανίζονται στην κορυφή κάθε σελίδας είναι επίσης ένα εξαιρετικό χαρακτηριστικό του προϊόντος.

  Πώς να εγκαταστήσετε προσθήκες επισκέπτη στο VirtualBox

Επιστροφή στο ταμπλό του προϊόντος, είναι εξαιρετικά εύκολο στη χρήση και στην πλοήγηση και διαθέτει λειτουργία αναλυτικής παρακολούθησης. Εάν είστε τόσο διατεθειμένοι, υπάρχουν επίσης εφαρμογές για tablet και smartphone που θα σας επιτρέψουν να έχετε πρόσβαση στο σύστημα από οπουδήποτε. Αυτό είναι ένα συνολικά πολύ γυαλισμένο και επαγγελματικό προϊόν.

Μια δωρεάν έκδοση είναι διαθέσιμη εάν θέλετε να τη δοκιμάσετε πριν την αγοράσετε. Αυτή είναι μια πραγματικά δωρεάν έκδοση και όχι μια δωρεάν δοκιμή. Ωστόσο, είναι περιορισμένη και θα σας επιτρέψει να παρακολουθείτε όχι περισσότερες από δέκα συσκευές. Εάν διαχειρίζεστε ένα μικροσκοπικό δίκτυο, ίσως μπορείτε να τα βγάλετε πέρα ​​με τη δωρεάν έκδοση. Όσον αφορά τις εκδόσεις επί πληρωμή, μπορείτε να επιλέξετε τα προγράμματα Essential ή Enterprise. Το πρώτο θα σας επιτρέψει να παρακολουθείτε έως και 1.000 κόμβους ενώ το άλλο ανεβάζει τους 10.000.

4. Κάκτοι

Κάκτοι είναι στενός γονέας του MRTG. Το κύριο συστατικό του είναι το RRDTool, ένα σύστημα καταγραφής δεδομένων και γραφημάτων που αναπτύχθηκε από τον Tobi Oetiker, τον κύριο προγραμματιστή της MRTG. Αυτή η κληρονομιά είναι αρκετά εμφανής όταν κοιτάτε τα γραφήματα των Cacti που είναι εκπληκτικά παρόμοια με αυτά του MRTG.

Το Cacti είναι ένα δωρεάν και ανοιχτού κώδικα πλήρες εργαλείο παρακολούθησης δικτύου. Τα κύρια στοιχεία των Cacti είναι ένα γρήγορο poller, προηγμένο πρότυπο γραφημάτων και πολλαπλές μέθοδοι απόκτησης δεδομένων. Το Cacti διαθέτει επίσης έλεγχο πρόσβασης χρήστη ενσωματωμένο απευθείας στο προϊόν. Έχει επίσης μια εύχρηστη διεπαφή που βασίζεται στο web. Οι κάκτοι κλιμακώνονται πολύ καλά από τις μικρότερες εγκαταστάσεις LAN έως πολύπλοκα δίκτυα με χιλιάδες συσκευές σε πολλαπλές τοποθεσίες.

Το Cacti χρησιμοποιεί το RRDTool για την ανάκτηση και αποθήκευση δεδομένων σε μια βάση δεδομένων SQL και για τη δημιουργία γραφημάτων και είναι κυρίως γραμμένο σε PHP και μπορεί να τροποποιηθεί για να ταιριάζει στις ανάγκες σας. Ένα από τα ισχυρότερα χαρακτηριστικά του είναι τα πρότυπά του. Υπάρχει ένα ενσωματωμένο πρότυπο, για παράδειγμα, για διακόπτες Cisco που περιλαμβάνει ήδη τα περισσότερα από τα στοιχεία που μπορεί να θέλετε να παρακολουθήσετε σε μια τέτοια συσκευή. Αλλά δεν υπάρχουν μόνο πρότυπα συσκευών, υπάρχουν και πρότυπα γραφημάτων. Κάνουν τη διαμόρφωση του εργαλείου πολύ πιο εύκολη. Και μπορείτε να δημιουργήσετε πρότυπα για συγκεκριμένες συσκευές, εάν δεν υπάρχουν ήδη. Υπάρχουν επίσης πολλά πρότυπα για συγκεκριμένες συσκευές που μπορούν να ληφθούν είτε από τους ιστότοπους κάθε κατασκευαστή συσκευής είτε από φόρουμ της κοινότητας Cacti.

5. Παρατηρητήριο

Observium είναι μια πλατφόρμα παρακολούθησης που διαθέτει χαμηλή συντήρηση και αυτόματη ανακάλυψη. Υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα τύπων συσκευών, πλατφορμών και λειτουργικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των Cisco, Windows, Linux, HP, Juniper, Dell, FreeBSD, Brocade, Netscaler, NetApp. Ο κύριος στόχος του Observium είναι να παρέχει ένα όμορφο, διαισθητικό και απλό αλλά ισχυρό περιβάλλον χρήστη που δείχνει την υγεία και την κατάσταση του δικτύου σας.

Το προϊόν διατίθεται σε δύο εκδόσεις. Υπάρχει η Κοινότητα Observium που είναι διαθέσιμη δωρεάν σε όλους. Αυτή η έκδοση λαμβάνει ενημερώσεις και δυνατότητες δύο φορές το χρόνο. Υπάρχει επίσης το Observium Professional, το οποίο διαθέτει πρόσθετες λειτουργίες που προστίθενται με καθημερινές ενημερώσεις. Και οι δύο εκδόσεις τρέχουν μόνο σε πλατφόρμες Linux.

Το Observium προσφέρει πολύ περισσότερα από την απλή παρακολούθηση εύρους ζώνης. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα λογιστικό σύστημα που θα μετρήσει τη συνολική μηνιαία χρήση εύρους ζώνης στο 95ο εκατοστημόριο ή στο σύνολο των μεταφερόμενων byte. Διαθέτει επίσης μια λειτουργία ειδοποίησης με όρια που καθορίζονται από τον χρήστη. Επιπλέον, το Observium ενσωματώνεται με άλλα συστήματα και μπορεί να αντλήσει τις πληροφορίες τους και να τις εμφανίσει στη διεπαφή του.

Οι χρήστες του Observium λατρεύουν πόσο εύκολο είναι να ρυθμιστεί και πώς σχεδόν διαμορφώνεται από μόνο του. Τίποτα δεν είναι τέλειο, ωστόσο, και η εύρεση του λογισμικού μπορεί να είναι μια πρόκληση. Δεν φαίνεται να υπάρχει ενότητα λήψης Ο ιστότοπος της Observium. Υπάρχουν, ωστόσο, λεπτομερείς οδηγίες εγκατάστασης για πολλές διανομές Linux που περιλαμβάνουν τους συνδέσμους για τη λήψη του πακέτου.

Συμπερασματικά

Όσο και αν το MRTG ήταν πάντα –και εξακολουθεί να είναι– ένα εξαιρετικό προϊόν, υπάρχουν τώρα περισσότερα γυαλισμένα προϊόντα που είναι διαθέσιμα. Πολλά έχουν εκτεταμένες δυνατότητες και όλα είναι ευκολότερα στη ρύθμιση και χρήση. Εξακολουθούν να είναι πολύπλοκα προϊόντα και θα απαιτήσουν κάποιες αρχικές προσπάθειες, αλλά θα ανταμειφθούν καλά.