Οι εφαρμογές καταγράφουν πραγματικά την οθόνη του iPhone σας;

TechCrunch ισχυρίζεται ότι πολλές εφαρμογές iPhone «καταγράφουν κρυφά την οθόνη σας». Είναι αλήθεια ότι? Λοιπόν, ναι, κάπως έτσι — αλλά οι ικανότητές τους ηχογράφησης είναι περιορισμένες. Η Apple καταστρέφει τώρα αυτές τις εφαρμογές και απαιτεί επίσης περισσότερη διαφάνεια.

Μια εφαρμογή μπορεί να καταγράψει τη δραστηριότητά σας μόνο στην εφαρμογή

Αρχικά, ας το ξεκαθαρίσουμε: οι εφαρμογές iPhone και iPad δεν μπορούν να καταγράψουν όλα όσα κάνετε στην οθόνη του τηλεφώνου σας. Μια εφαρμογή μπορεί να καταγράψει μόνο ό,τι συμβαίνει μέσα στην ίδια την εφαρμογή.

Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν μια εφαρμογή προσπαθεί να καταγράψει ό,τι μπορεί, μπορεί να καταγράψει μόνο τα σάρωση, τα χτυπήματα και τα δεδομένα που εισάγετε σε αυτήν την εφαρμογή. Η εφαρμογή Expedia ήταν μία από τις λίγες που ξεχωρίσαμε εδώ. Επομένως, εάν χρησιμοποιείτε το Expedia, η εφαρμογή μπορεί να καταγράψει όλα όσα σύρετε, αγγίζετε και πληκτρολογείτε στην εφαρμογή Expedia. Ωστόσο, αφού αποχωρήσετε από την εφαρμογή, δεν μπορεί να δει τίποτα που κάνετε στην αρχική σας οθόνη ή οτιδήποτε πληκτρολογείτε σε άλλη εφαρμογή. Το λειτουργικό σύστημα iOS της Apple θα εμπόδιζε τις εφαρμογές να καταγράφουν την οθόνη σας όλη την ώρα, ακόμα κι αν το ήθελαν.

Το μόνο άτομο που μπορεί να καταγράψει τα πάντα στην οθόνη σας είστε εσείς—με το εργαλείο εγγραφής οθόνης ενσωματωμένο στα iPhone. Οι εφαρμογές δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό.

Οι προγραμματιστές εφαρμογών παρακολουθούν τις δικές τους εφαρμογές

Αφού αφαιρέθηκε αυτός ο τρομακτικός τίτλος, μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει: Εφαρμογές από πολλές μεγάλες εταιρείες παρακολουθούν τι κάνετε στην ίδια την εφαρμογή.

  Πώς να συνδέσετε ένα τηλέφωνο Android με έναν υπολογιστή με Windows 10 με την εφαρμογή "Your Phone" της Microsoft

Δεν πρέπει να αποτελεί μεγάλη έκπληξη ότι αυτό είναι δυνατό. Όταν χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή όπως το Air Canada, το Hollister ή το Expedia, αυτή η εφαρμογή μπορεί να παρακολουθεί όλα όσα πατάτε και σαρώνετε στην ίδια την εφαρμογή. Μπορεί να παρακολουθεί πόσα δευτερόλεπτα περνάτε κοιτάζοντας μια συγκεκριμένη οθόνη. Μπορεί ακόμη και να εγγράψει κείμενο που πληκτρολογείτε σε αυτήν την εφαρμογή. Για παράδειγμα, εάν πληκτρολογήσετε έναν αριθμό πιστωτικής κάρτας στην εφαρμογή προτού αλλάξετε γνώμη, τον διαγράψετε και πληκτρολογήσετε έναν νέο αριθμό πιστωτικής κάρτας, η εφαρμογή μπορεί να καταγράψει αυτόν τον πρώτο αριθμό πιστωτικής κάρτας. Μετά από όλα, το πληκτρολογήσατε στην εφαρμογή και η εφαρμογή μπορεί να παρακολουθεί όλα όσα συμβαίνουν στην ίδια την εφαρμογή.

Τίποτα από αυτά δεν δικαιολογεί το μεγαλύτερο ζήτημα: ότι οι εταιρείες το κάνουν αυτό χωρίς να το αποκαλύπτουν ξεκάθαρα στους πελάτες τους. Αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, ακόμα κι αν μια εταιρεία λέει ότι δεν το κάνει αυτό στην εφαρμογή της, οποιαδήποτε εφαρμογή μπορεί να παρακολουθεί οτιδήποτε συμβαίνει μέσα της και δεν έχετε κανέναν τρόπο να το μάθετε. Η Apple προσπαθεί τώρα να εμποδίσει αυτό να συμβεί εν αγνοία σας, κάτι που θα πρέπει τουλάχιστον να δώσει σε ορισμένους προγραμματιστές εφαρμογών παύση.

Οι ιστότοποι το κάνουν και αυτό

Αυτή η συμπεριφορά δεν περιορίζεται μόνο σε εφαρμογές iPhone. Ενώ επισκέπτεστε έναν ιστότοπο, οτιδήποτε κάνετε σε αυτόν τον ιστότοπο μπορεί να παρακολουθείται. Συχνά είναι επίσης.

Οι ιστότοποι μπορούν να δουν σε τι κάνατε κλικ, πόσο χρόνο αφιερώσατε για την προβολή μιας διαφήμισης και πόσο χρόνο αφιερώσατε σε διάφορα μέρη της σελίδας. Εάν πληκτρολογήσετε πληροφορίες σε ένα πεδίο στον ιστότοπο, ένα σενάριο που εκτελείται στον ιστότοπο μπορεί να καταγράψει το κείμενο και να το στείλει στους διακομιστές του—ακόμα κι αν δεν έχετε πατήσει Enter ή δεν έχετε υποβάλει το κείμενο.

  Ο επόμενος SSD σας μπορεί να είναι πιο αργός (Χάρη στο QLC Flash)

Για παράδειγμα, αυτό χρησιμοποιείται σε διεπαφές υποστήριξης διαδικτυακής συνομιλίας. Οι άνθρωποι στην άλλη άκρη μπορούν συχνά να υποστηρίξουν δες τι ακριβώς γράφεις, καθώς το πληκτρολογείτε—ακόμα και πριν «στείλετε» το μήνυμα. Έχει σχεδιαστεί για να επιταχύνει την εμπειρία υποστήριξης.

Όπως και με τις εφαρμογές στο iPhone σας, οι ιστότοποι μπορούν να δουν τι κάνετε μόνο στον ίδιο τον ιστότοπο. Μια υπηρεσία παρακολούθησης μπορεί να μπορεί να σας παρακολουθεί σε πολλούς ιστότοπους, εάν κάθε ιστότοπος έχει επιλέξει να ενσωματώσει το σενάριο. Ωστόσο, ένας ιστότοπος που έχετε ανοίξει σε μια καρτέλα του προγράμματος περιήγησης δεν μπορεί να δει τι κάνετε στον ιστότοπο διαδικτυακών τραπεζικών συναλλαγών σας σε μια άλλη καρτέλα του προγράμματος περιήγησης ή ακόμη και ότι έχετε ανοιχτό τον ιστότοπό σας για τις διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές.

Τα πραγματικά νέα: Οι εφαρμογές καταγράφουν την “συνεδρίασή σας”

Τα πραγματικά νέα εδώ είναι ότι οι προγραμματιστές εφαρμογών παρακολουθούν τη χρήση των εφαρμογών τους με πολύ λεπτομερείς τρόπους.

Εφαρμογές που καλύπτονται από το TechCrunch που χρησιμοποιούν το “Γυάλινο κουτίΟι προγραμματιστές εφαρμογών λογισμικού μπορούν να ενσωματώσουν στις εφαρμογές τους. Χρησιμοποιεί την τεχνολογία “επανάληψης περιόδου σύνδεσης” που επιτρέπει σε έναν προγραμματιστή να καταγράφει και να καταγράφει όλα όσα κάνετε στην εφαρμογή. Αυτό περιλαμβάνει όλα όσα πατάτε, σαρώνετε και πληκτρολογείτε στην εφαρμογή. Ο προγραμματιστής μπορεί να «αναπαράγει» τη χρήση της εφαρμογής από εσάς, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα. Θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιήσουν αυτά τα δεδομένα συγκεντρωτικά για να δουν πώς χρησιμοποιούν οι χρήστες την εφαρμογή και ποιες λειτουργίες χρησιμοποιούν.

Όπως σημειώνει το TechCrunch, Ο Αναλυτής Εφαρμογών πρόσφατα αποδεικνύει ότι η Air Canada δεν «κάλυπτε» σωστά τις επαναλήψεις συνεδριών, εκθέτοντας τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας και τους αριθμούς διαβατηρίων σε άτομα που έπαιξαν ξανά τη συνεδρία. Οι υπάλληλοι της Air Canada με τα δεδομένα συνεδρίας θα μπορούσαν ενδεχομένως να δουν τα προσωπικά σας στοιχεία. Αυτό είναι κακό, αλλά η απειλή περιορίζεται στους υπαλλήλους της εταιρείας με την οποία μοιράζεστε ήδη δεδομένα.

  Πώς να εισαγάγετε το μηδέν πριν από έναν αριθμό στο Excel

Η Apple θα απαιτήσει διαφάνεια

Οι εφαρμογές δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά με αυτήν τη συλλογή δεδομένων. Οι εφαρμογές δεν σας ενημερώνουν ότι το κάνουν αυτό στις πολιτικές απορρήτου τους, πόσο μάλλον αυτή η ίδια η εφαρμογή! Αλλά, ας είμαστε ειλικρινείς: Ακόμα κι αν οι εφαρμογές σας προειδοποιούσαν στις πολιτικές απορρήτου τους, θα το προσέξατε; Κανείς δεν τα διαβάζει πραγματικά.

Η Apple έχει πλέον λάβει ειδοποίηση και θα απαιτήσει από τις εφαρμογές να λάβουν άδεια χρήστη πριν συλλέξει αυτού του τύπου δεδομένα. «Οι εφαρμογές πρέπει να ζητούν ρητή συναίνεση χρήστη και να παρέχουν μια σαφή οπτική ένδειξη κατά την εγγραφή, την καταγραφή ή με άλλο τρόπο καταγραφή της δραστηριότητας των χρηστών», ανέφερε η Apple σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς TechCrunch.

Άρα οι εφαρμογές καταγράφουν πραγματικά αυτό που κάνετε;

Ορισμένες εφαρμογές καταγράφουν αυτό που κάνετε, αλλά μόνο εντός της συγκεκριμένης εφαρμογής. Η Expedia μπορεί να καταγράψει ό,τι κάνετε στην εφαρμογή Expedia, για παράδειγμα — αλλά μέχρι εκεί. Ακόμα κι αν τα προσωπικά δεδομένα δεν προστατεύονται σωστά και οι άνθρωποι μπορούσαν να τα δουν, η απειλή περιορίζεται στους υπαλλήλους της εταιρείας που κατασκεύασε την εφαρμογή.

Η Apple παρεμβαίνει και απαιτεί από τους προγραμματιστές να είναι λιγότερο μυστικοπαθείς σχετικά με αυτόν τον συγκεκριμένο τύπο παρακολούθησης. Ωστόσο, οι εφαρμογές θα εξακολουθούν να παρακολουθούν πολλά από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε μέσα τους, ακόμα κι αν πρέπει πρώτα να ζητήσουν άδεια. Είναι πιο πιθανό οι προγραμματιστές απλώς να μην συλλέγουν τόσα πολλά δεδομένα. Ίσως δεν θα είναι σε θέση να “αναπαράγουν” τη συνεδρία σας, αλλά πιθανότατα θα εξακολουθούν να γνωρίζουν ποιες δυνατότητες χρησιμοποιείτε.

Από προεπιλογή, ακόμη και το ίδιο το λειτουργικό σύστημα iOS της Apple συλλέγει πληροφορίες σχετικά με το “χρήση” και στέλνει αυτές τις πληροφορίες στην Apple. Αυτό είναι αρκετά κοινό. Τα μεγάλα νέα εδώ είναι ότι οι εφαρμογές ήταν μυστικοπαθείς σχετικά με αυτό και συνέλεγαν περισσότερα δεδομένα από το κανονικό.