Νέες δυνατότητες στο OS X Yosemite

Κάθε χρόνο στο WWDC, η Apple παρουσιάζει τα τελευταία προϊόντα της προς όφελος των προγραμματιστών. Λόγω της διαφημιστικής εκστρατείας που διατάζει, από μια απλή βιτρίνα προγραμματιστή έγινε μια παγκόσμια εκδήλωση. Οι παρουσιάσεις του Steve Jobs εξακολουθούν να τηρούνται σε πολύ ψηλό βάθρο, ειδικά οι αποκαλύψεις του «ω, και κάτι ακόμα» που ακούγονται πλέον σε κολομβοϊκό στυλ. Πέρυσι, συζητήσαμε την κυκλοφορία του OS X Mavericks, 10.9 και αργότερα το καλύψαμε σε βάθος. Το OS X 10.10, με την αρχική κωδική ονομασία «Syrah», έχει γίνει αντικείμενο εικασιών από τότε που η Mavericks ετοιμάστηκε να κυκλοφορήσει. Η 11η έκδοση του OS X παρουσιάστηκε τελικά στο WWDC 2014, ονομάζεται Mac OS Yosemite, συνεχίζοντας τη σύμβαση ονομασίας με βάση μέρη στην Καλιφόρνια.

Το φετινό WWDC ήταν μια βιτρίνα για το λογισμικό, το υλικό δεν ήταν μεγάλο μέρος της εξίσωσης. Η περσινή κυκλοφορία του Mavericks σχεδιάστηκε για να βοηθήσει στη βελτιστοποίηση της επόμενης γενιάς Mac, επομένως δεν υπήρχαν πολλά από την άποψη της αναθεώρησης του UI, απλώς λογικές λειτουργικές αναβαθμίσεις. Το Mavericks είχε ποσοστό εγκατάστασης 50%, που είναι ένας κολοσσιαίος αριθμός δίπλα στο 14% των Windows 8. Τα Mavericks κυκλοφορούν εδώ και ένα χρόνο, ενώ τα Windows είχαν ένα σημαντικό ξεκίνημα. Αυτό το γρήγορο ποσοστό υιοθέτησης υποδηλώνει ότι νεότερες εκδόσεις θα υιοθετηθούν ευχαρίστως.

Διεπαφή

Η πιο προφανής αναβάθμιση είναι η διεπαφή χρήστη, η οποία υπόκειται σε σημαντικό επανασχεδιασμό με ένα επίπεδο μοτίβο με φωτεινά, ζωντανά χρώματα. ευνοώντας τα ημιδιαφανή μενού (ala iOS 7) οικοδόμηση προς ένα ενοποιημένο UX για όλα τα προϊόντα της Apple.

  Πώς να δημιουργήσετε και να ενημερώσετε έναν πίνακα ψηφίων στο Microsoft Word

iCloud Drive

Φέτος, για να μην χαθούν ευκαιρίες μάρκετινγκ, ο αποθηκευτικός χώρος του iCloud μετονομάστηκε σε iCloud Drive, για να ανταγωνιστεί τα προϊόντα όπως το Dropbox και οτιδήποτε άλλο. Δεδομένου ότι είναι σε όλο το σύστημα, μπορείτε να μοιράζεστε περιεχόμενο απευθείας, όπως το Dropbox.

Λειτουργία Smartphone + Handoff

Ίσως το πιο μοναδικό χαρακτηριστικό του Yosemite είναι το χαρακτηριστικό smartphone. Όταν το iPhone σας βρίσκεται κοντά στο Mac σας, θα μπορεί να πραγματοποιεί και να λαμβάνει τηλεφωνικές κλήσεις απευθείας από την επιφάνεια εργασίας σας, όπως το HandsFree, μόνο ενσωματωμένο. Επιπλέον, θα μπορείτε να στέλνετε μηνύματα κειμένου σε συσκευές που δεν ανήκουν στην Apple απευθείας από τον υπολογιστή σας επισης. Θα υπάρχει μια δυνατότητα μεταβίβασης που θα σας επιτρέπει να μεταφέρετε εργασίες από τη συσκευή σας iOS στο Mac σας όποτε βρίσκεστε ο ένας κοντά στον άλλο.

  Το 5G E δεν είναι πραγματικό 5G. Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε

Προβολέας θέατρου

Τώρα θα υπάρχει ακόμα περισσότερη δύναμη πίσω από το χαρακτηριστικό του προβολέα. Τώρα θα είναι μπροστά και στο κέντρο στο Yosemite. Το Spotlight θα περιλαμβάνει πλέον αποτελέσματα αναζήτησης από τις μηχανές αναζήτησης και τη Wikipedia, καθώς και αποθηκευμένα αρχεία. Η διεπαφή του spotlight σας επιτρέπει πλέον να βλέπετε μεγάλες, εμφανείς προεπισκοπήσεις, δίνοντας στους χρήστες μια ματιά στα αρχεία τους πριν τα δουν πραγματικά. Επιπλέον, μπορείτε να εκκινήσετε εφαρμογές απλά πληκτρολογώντας το όνομά τους. Η λειτουργία Spotlight μοιάζει πολύ με τη λειτουργία Now της Google, μέχρι τη γραμμή αναζήτησης.

Σήμερα

Εάν πιστεύετε ότι υπάρχει πολύς κενός χώρος στο κέντρο ειδοποιήσεων, καθώς οι ειδοποιήσεις συνήθως δεν περνούν πολύ πριν την αντιμετώπισή τους, μπορείτε τώρα να προσθέσετε γραφικά στοιχεία. Η λειτουργία «Σήμερα» από το iOS, είναι πλέον βασικό στοιχείο του Mac OS X. Μπορείτε να προσθέσετε καιρό, αθλήματα, μετοχές σε αυτό. Αρκεί να πούμε ότι δεν είναι απλώς ένα κέντρο ειδοποιήσεων, αλλά τώρα θα περιέχει πραγματικές πληροφορίες.

Ταχυδρομείο

Το πιο σημαντικό, τα ζητήματα που επικρατούν στην προεπιλεγμένη εφαρμογή Mail.App έχουν αντιμετωπιστεί. Τώρα μπορεί να συγχρονιστεί με το iCloud για κοινή χρήση κρυπτογραφημένων συνημμένων και μηνυμάτων αλληλογραφίας. Λέγεται ότι είναι πιο βελτιωμένο, πιο γρήγορο και ουσιαστικά χωρίς ανησυχίες. Παρά όλα τα παραπάνω, αυτό είναι που περίμενα περισσότερο.

  Πώς να διορθώσετε τη μη υποστήριξη φιλοξενίας δικτύου για Wlan στα Windows 10

Σαφάρι

Ο Chrome ήταν ένα αγκάθι στο στόχαστρο της Microsoft καθώς και της Apple, αφού τα προεπιλεγμένα προγράμματα περιήγησης, ο Internet Explorer και το Safari είχαν μια δύσκολη μάχη ανταγωνιζόμενοι τον Chrome, δηλαδή περισσότερο από το Safari. Τώρα, η Apple θέλει να το αντιμετωπίσει δημιουργώντας ένα πιο γρήγορο, πιο ισχυρό Safari. Αυτό που θα φέρει ο Yosemite. Έχει επανασχεδιαστεί σύμφωνα με το αντίστοιχο iOS. Υπάρχουν πολλές λειτουργίες που μπορείτε να κάνετε μέσα από το πεδίο URL, όπως η πρόσβαση σε σελιδοδείκτες. Μπορείτε ακόμη και να αποκτήσετε πρόσβαση στις ροές κοινωνικής δικτύωσης των φίλων σας και να προβάλετε συνδέσμους απευθείας από το πρόγραμμα περιήγησης, αν θέλετε. Η ιδιωτική λειτουργία τροποποιήθηκε για να λειτουργεί πλέον όπως το Chrome, λειτουργώντας ανεξάρτητα από άλλες καρτέλες.

Το Yosemite θα είναι διαθέσιμο για προγραμματιστές από τη Δευτέρα και οι μη προγραμματιστές μπορούν επίσης να έχουν γρήγορη πρόσβαση χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Beta της Apple. Η επίσημη κυκλοφορία θα είναι το φθινόπωρο, θα είναι δωρεάν, όπως και οι Mavericks.