Μπορούν πραγματικά οι αρχές επιβολής του νόμου να εντοπίσουν κάποιον με μια διεύθυνση IP;

Το Διαδίκτυο δεν είναι ανώνυμο. Όπου κι αν πας, αφήνεις ψίχουλα για το ποιος πραγματικά είσαι. Μερικά από αυτά είναι μεγαλύτερα από άλλα, αλλά το μεγαλύτερο είναι η διεύθυνση IP σας. Οπλισμένοι με αυτό, δεν είναι δύσκολο για τις αρχές επιβολής του νόμου να ανακαλύψουν την ταυτότητά σας.

Τι είναι οι διευθύνσεις IP;

Πριν εμβαθύνουμε στις πρακτικές λεπτομέρειες, ας ορίσουμε τι είναι πραγματικά μια διεύθυνση IP. Εν ολίγοις, είναι ένας αριθμός που προσδιορίζει έναν υπολογιστή σε ένα δίκτυο. Υπάρχουν δύο τύποι συστημάτων διευθυνσιοδότησης που χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή: IPv4 και IPv6.

Επιπλέον, υπάρχουν δύο κατηγορίες διευθύνσεων IP. Οι ιδιωτικές διευθύνσεις IP χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση μηχανημάτων σε κλειστό δίκτυο. Το οικιακό σας δίκτυο Wi-Fi, για παράδειγμα, είναι μια ιδιωτική διεύθυνση IP. Για να επιτρέψετε στον υπολογιστή σας να μιλά στην κονσόλα παιχνιδιών σας, ο δρομολογητής σας εκχωρεί σε κάθε συσκευή ένα μοναδικό αναγνωριστικό.

Μετά, κάνεις ένα βήμα πίσω. Οι διευθύνσεις IP χρησιμοποιούνται σε ολόκληρο το Διαδίκτυο για τον ίδιο ακριβώς σκοπό. Ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου (ISP) σας εκχωρεί μια διεύθυνση και θα έχει μία από τις δύο μορφές: στατική ή δυναμική.

Οι στατικές διευθύνσεις IP είναι σταθερές. Σκεφτείτε τα ως τον αριθμό τηλεφώνου σας. Αν δεν επιλέξετε εσκεμμένα να πάρετε ένα νέο, παραμένει το ίδιο. Αυτό συμβαίνει επειδή συνήθως χρησιμοποιούνται από πράγματα όπως διακομιστές, στους οποίους θα θέλετε να έχετε μια διεύθυνση που δεν αλλάζει ποτέ.

  10 ταινίες που πρέπει να παρακολουθήσετε αυτή την ημέρα των Ευχαριστιών

Οι δυναμικές διευθύνσεις IP χρησιμοποιούνται συνήθως σε κατοικίες ή επαγγελματικούς χώρους. Σε αντίθεση με τις στατικές διευθύνσεις, αυτές αλλάζουν. Ο ISP εκχωρεί εκ νέου στο δίκτυο μια νέα διεύθυνση IP κάθε μέρα περίπου. Αυτά είναι πιο οικονομικά, καθώς επιτρέπουν την ευκολότερη συντήρηση και παροχή από τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου.

Ιστότοποι Διατηρούν αρχεία καταγραφής

Οι περισσότεροι ιστότοποι διατηρούν λεπτομερή αρχεία καταγραφής σχετικά με τους επισκέπτες τους και για καλό λόγο. Εάν γνωρίζετε πώς να τα διαβάζετε, μπορείτε να μάθετε πώς χρησιμοποιείται ο ιστότοπός σας από εξωτερικούς τρίτους.

Τώρα, ας υποθέσουμε ότι ένας ιστότοπος όπως το Facebook ή το Dropbox χρησιμοποιείται για τη διάπραξη εγκλήματος. Κάποιος έχει δημιουργήσει έναν ψευδή λογαριασμό για να δημοσιεύει περιεχόμενο που παραβαίνει τους τοπικούς νόμους.

Οι αρχές επιβολής του νόμου μπορούν να ανακαλύψουν ποιος είναι αυτό το άτομο καλώντας τον πάροχο υπηρεσιών για τη διεύθυνση IP που σχετίζεται με αυτήν τη δραστηριότητα. Η κλήτευση είναι ένα νομικό μέσο που χρησιμοποιείται για να εξαναγκάσει άτομα ή εταιρείες να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία, συνήθως υπό την απειλή κυρώσεων για μη συμμόρφωση.

Αφού αποκτήσουν τη διεύθυνση IP, εξακολουθούν να χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για να ανακαλύψουν την ταυτότητα του ατόμου. Και πάλι, οι διευθύνσεις IP προσδιορίζουν τους υπολογιστές και όχι τους ανθρώπους. Για να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο, οι ερευνητές πρέπει πρώτα να προσδιορίσουν σε ποιον ISP ανήκει αυτή η διεύθυνση IP.

  Πώς να μετρήσετε υψόμετρο στο iPhone σας

Ωστόσο, αυτό είναι πολύ πιο εύκολο από ό,τι φαντάζεστε. Οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου διαθέτουν συνήθως «μπλοκ» ή «ομάδες» διευθύνσεων IP. Καταγράφονται επίσης σε δημόσιες βάσεις δεδομένων που λειτουργούν από RIR (Regional Internet Registry). Υπάρχουν πέντε μητρώα και το καθένα είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση των διευθύνσεων IP στη δική του περιοχή. Έτσι, η εύρεση ενός ISP είναι απλώς θέμα πληκτρολόγησης της διεύθυνσης IP στη σωστή βάση δεδομένων.

Αν αναζητήσετε «Αναζήτηση IP» στο Google, θα βρείτε δεκάδες ιστοτόπους που με χαρά θα κάνουν τη δουλειά για εσάς. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο whois της γραμμής εντολών και να λάβετε τα ίδια αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα του

Οι ISP διατηρούν επίσης αρχεία καταγραφής

Μόλις αποκτήσετε τον ISP, είναι απλώς θέμα αποστολής άλλης κλήτευσης. Όπως αναφέραμε προηγουμένως, αυτά αναγκάζουν άτομα ή επιχειρήσεις να παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο ή ποινή φυλάκισης.

Στη συνέχεια, οι αρχές επιβολής του νόμου έχουν πρόσβαση στο όνομα και τη διεύθυνση του συνδρομητή, επιτρέποντας τη συνέχιση της έρευνάς τους.

Τι γίνεται όμως αν ο ISP σας χρησιμοποιεί δυναμικές διευθύνσεις; Δεν πειράζει, γιατί οι ISP, όπως οι ιστότοποι, διατηρούν αρχεία καταγραφής. Εξετάζοντας τα αρχεία τους, θα μπορούν εύκολα να εντοπίσουν ποιος συνδρομητής συσχετίστηκε με αυτήν τη διεύθυνση IP τη συγκεκριμένη στιγμή.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι βρήκατε τον εγκληματία. Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποίησε δημόσιο Wi-Fi για να διαπράξει το έγκλημα, οι αρχές μπορούν να εντοπίσουν τη δραστηριότητα μόνο σε αυτό το δημόσιο σημείο πρόσβασης. Ωστόσο, μπορούν στη συνέχεια να κάνουν πράγματα όπως να εξετάσουν πλάνα από κάμερα ασφαλείας για να δουν ποιος επισκέφτηκε το συγκεκριμένο κατάστημα ή χρησιμοποίησε αυτό το μηχάνημα σε μια συγκεκριμένη στιγμή.

  Τι είναι οι θύρες υπολογιστών; Οι διεπαφές εισόδου και εξόδου στη δικτύωση υπολογιστών

Knock, Knock: Είναι η αστυνομία πνευματικών δικαιωμάτων

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου δεν είναι οι μόνοι οργανισμοί που ενδιαφέρονται να καρφιτσώσουν ονόματα σε διευθύνσεις IP. Συχνά, δικηγόροι ή πρακτορεία που εργάζονται για εταιρείες ψυχαγωγίας συγκεντρώνουν διευθύνσεις IP που χρησιμοποιούνται για τη λήψη πειρατικού περιεχομένου. Στη συνέχεια εκδίδουν κλήσεις σε παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου για τα στοιχεία επικοινωνίας αυτών των πελατών.

Φυσικά, οποιοσδήποτε μπορεί να ανωνυμοποιήσει την επισκεψιμότητά της στο Διαδίκτυο χρησιμοποιώντας Tor ή VPN. Πολλά VPN ισχυρίζονται ακόμη ότι δεν διατηρούν αρχεία καταγραφής χρήσης, αν και συχνά είναι δύσκολο να επαληθευτεί ανεξάρτητα αν αυτό είναι αλήθεια.

Η αλυσίδα VPN (η πραγματική εκδοχή της «αναπήδησης» του σήματος σας σε όλο τον κόσμο) το κάνει ακόμα πιο δύσκολο. Οι αρχές μπορούν να παρακολουθούν μόνο μια διεύθυνση IP σε μια εταιρεία VPN, την οποία στη συνέχεια θα πρέπει να αναγκάσουν να αποκαλύψει την πραγματική διεύθυνση IP από αρχεία καταγραφής, τα οποία μπορεί να μην υπάρχουν καν. Εάν ο εγκληματίας συνδεόταν με αυτό το VPN από άλλο, οι αρχές επιβολής του νόμου θα έπρεπε να περάσουν από πολλές εταιρείες για να βρουν τις λεπτομέρειες.

Η παρακολούθηση διευθύνσεων IP δεν είναι ο μόνος τρόπος σύλληψης των διαδικτυακών εγκληματιών. Για παράδειγμα, ο Ross Ulbricht, ο οποίος διαχειριζόταν την αγορά σκοτεινού ιστού του Silk Road, συνελήφθη αποκαλύπτοντας το πραγματικό του όνομα σε έναν διαδικτυακό πίνακα μηνυμάτων.