Μπορούν οι ιστότοποι να δουν τη φυσική σας τοποθεσία;

Οι ιστότοποι στους οποίους έχετε πρόσβαση μπορούν να προσδιορίσουν τη φυσική γεωγραφική σας θέση με μερικούς τρόπους. Η διεύθυνση IP σας αποκαλύπτει τη γενική περιοχή σας—εκτός εάν χρησιμοποιείτε VPN. Οι ιστότοποι μπορούν επίσης να ζητήσουν μια πιο ακριβή τοποθεσία.

Τι λέει η διεύθυνση IP σας στους ιστότοπους

Ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου σας δίνει μια δημόσια διεύθυνση IP. Όλες οι συσκευές στο οικιακό σας δίκτυο μοιράζονται αυτήν τη διεύθυνση IP και η διεύθυνσή σας είναι μοναδική στο διαδίκτυο.

Όταν συνδέεστε σε έναν ιστότοπο, αυτός ο ιστότοπος βλέπει στη συνέχεια τη διεύθυνση IP σας. Ο υπολογιστής σας συνδέεται με τη διεύθυνση IP του ιστότοπου και ο ιστότοπος στέλνει δεδομένα πίσω στη διεύθυνση IP σας. Τα πακέτα μεταδίδονται μέσω δρομολογητών δικτύου και η διεύθυνση IP σε αυτά τα πακέτα λέει στους δρομολογητές πού πρέπει να πάνε.

Ωστόσο, οι ιστότοποι δεν μπορούν να εντοπίσουν αυτήν τη μοναδική διεύθυνση IP στη φυσική διεύθυνση του σπιτιού ή της επιχείρησής σας. Αντίθετα, οι ιστότοποι μπορούν να συνδέσουν τη διεύθυνση IP σας με τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου, την πόλη, την περιοχή και ακόμη και πιθανώς τον ταχυδρομικό σας κώδικα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βλέπετε, για παράδειγμα, διαφημίσεις για τοπικές επιχειρήσεις στην περιοχή σας στο διαδίκτυο.

Για παράδειγμα, εάν μεταβείτε σε έναν ιστότοπο όπως αυτός Εύρεση τοποθεσίας IP, θα δείτε ότι ο ιστότοπος μπορεί να χρησιμοποιήσει τη διεύθυνση IP σας για να καθορίσει το όνομα του παρόχου υπηρεσιών διαδικτύου σας, μαζί με την τοπική πόλη, περιοχή και χώρα.

Αλλά αυτές είναι όλες οι πληροφορίες που μπορούν να λάβουν οι ιστότοποι. Δεν γνωρίζουν τη φυσική σας διεύθυνση στη συγκεκριμένη πόλη ή περιοχή.

  Ενημερώστε τη μαμά ότι η μπαταρία του iPhone σας είναι χαμηλή, ώστε να μην ανησυχεί

Αν και αυτό συνήθως λειτουργεί καλά, δεν είναι τέλειο. Οι ιστότοποι μπορεί μερικές φορές να πιστεύουν ότι η διεύθυνση IP του σπιτιού σας βρίσκεται σε διαφορετική πόλη από αυτήν στην οποία ζείτε, για παράδειγμα.

Οι ιστότοποι μπορούν να ζητήσουν την ακριβή τοποθεσία σας

Οι ιστότοποι μπορούν μερικές φορές να δουν την ακριβή φυσική τοποθεσία σας, αλλά πρέπει πρώτα να σας ρωτήσουν. Όταν ένας ιστότοπος ζητά την τοποθεσία σας, τα σύγχρονα προγράμματα περιήγησης ιστού εμφανίζουν μια προτροπή άδειας.

Για παράδειγμα, ένας ιστότοπος για τον καιρό μπορεί να θέλει να σας δείξει τον καιρό μέχρι την ακριβή τοποθεσία σας ή ο ιστότοπος ενός καταστήματος λιανικής μπορεί να θέλει να σας δείξει όλα τα κοντινά του καταστήματα και την ακριβή απόστασή τους από την τοποθεσία σας. Ένας ιστότοπος χαρτογράφησης θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη φυσική τοποθεσία σας για να παρέχει οδηγίες πλοήγησης και ούτω καθεξής.

Όταν ένας ιστότοπος θέλει αυτήν την πρόσβαση, θα δείτε ένα μήνυμα στο πρόγραμμα περιήγησής σας που το ζητά. Εάν δώσετε στον ιστότοπο μόνιμη πρόσβαση στην τοποθεσία σας, μπορεί πάντα να βλέπει την τοποθεσία σας χωρίς να χρειάζεται να ρωτά ξανά κάθε φορά που φορτώνετε τον ιστότοπο στο πρόγραμμα περιήγησής σας.

Για να ελέγξετε ποιοι ιστότοποι μπορούν να δουν την τοποθεσία σας, θα πρέπει να ελέγξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησής σας. Για παράδειγμα, στο Chrome, κάντε κλικ στο Μενού > Ρυθμίσεις > Ρυθμίσεις τοποθεσίας > Τοποθεσία. Θα δείτε μια λίστα με ιστότοπους που επιτρέπεται να βλέπουν την τοποθεσία σας κάτω από την επικεφαλίδα “Να επιτρέπεται”.

Θα δείτε επίσης μια ένδειξη σήμανσης μέρους στη γραμμή διευθύνσεων του Chrome όταν ένας ιστότοπος έχει πρόσβαση στην τοποθεσία σας. Άλλα προγράμματα περιήγησης λειτουργούν παρόμοια, παρέχοντας μια οπτική ένδειξη ότι αυτό συνέβη στην τρέχουσα σελίδα.

  Πώς να ενεργοποιήσετε γρήγορα τη λειτουργία χαμηλής κατανάλωσης στο iPhone σας

Πώς οι συσκευές σας μπορούν να βρουν την ακριβή τοποθεσία σας

Εάν χρησιμοποιείτε τηλέφωνο ή tablet με ενσωματωμένο ραδιόφωνο GPS, η ακριβής τοποθεσία σας προσδιορίζεται με χρήση GPS και στη συνέχεια παρέχεται στον ιστότοπο. Έτσι λειτουργεί με τις υπηρεσίες τοποθεσίας σε εφαρμογές σε iPhone, iPad, Android, ακόμη και σε ορισμένα tablet Windows 10.

Τι γίνεται όμως αν χρησιμοποιείτε απλώς υπολογιστή; Λοιπόν, η συσκευή σας μπορεί να χρησιμοποιεί υπηρεσίες τοποθεσίας που βασίζονται σε Wi-Fi. Σαρώνοντας μια λίστα με κοντινά δίκτυα Wi-Fi και τη σχετική ισχύ του σήματος τους, μπορεί να εκτιμηθεί η ακριβής τοποθεσία σας και στη συνέχεια να παρέχεται στον ιστότοπο, εάν επιλέξετε να το επιτρέψετε. Αυτή η ίδια λειτουργία χρησιμοποιείται σε κινητές πλατφόρμες όταν δεν υπάρχει σταθερό σήμα GPS.

Και τι γίνεται αν χρησιμοποιείτε υπολογιστή χωρίς ραδιόφωνο Wi-Fi—με άλλα λόγια, απλώς έναν υπολογιστή συνδεδεμένο σε καλώδιο Ethernet; Σε αυτό το σενάριο, δεν θα μπορείτε να δώσετε μια ακριβή φυσική τοποθεσία σε έναν ιστότοπο. Αν προσπαθήσετε, θα καταλήξετε να παρέχετε μια πιο γενική τοποθεσία με βάση τη διεύθυνση IP σας—πιθανότατα μόνο την πόλη ή την περιοχή στην οποία μένετε.

Μεγάλα δεδομένα και πληροφορίες τοποθεσίας διασταυρούμενων παραπομπών

Παρεμπιπτόντως, είναι τεχνικά δυνατό για ιστότοπους και διαφημιστικά δίκτυα να διασταυρώνουν δεδομένα. Μπορεί να είναι σε θέση να συνδέσουν τη διεύθυνση IP σας με μια φυσική διεύθυνση, για παράδειγμα.

Για παράδειγμα, ας πούμε ότι έχετε πολλές συσκευές στο δίκτυό σας και όλες μοιράζονται μια ενιαία διεύθυνση IP—η συνηθισμένη περίπτωση. Τώρα, ας υποθέσουμε ότι μια συσκευή στο δίκτυο πηγαίνει σε έναν συγκεκριμένο ιστότοπο, τον οποίο θα ονομάσουμε “ExampleCorp” και της δίνει πρόσβαση στην ακριβή τοποθεσία σας. Το ExampleCorp γνωρίζει τώρα την τρέχουσα φυσική διεύθυνση που σχετίζεται με τη διεύθυνση IP.

Τώρα, ας πούμε ότι κατευθύνεστε στο ExampleCorp σε άλλη συσκευή και του απαγορεύετε την πρόσβαση στην ακριβή τοποθεσία σας. Ο ιστότοπος της ExampleCorp ενδέχεται να μην λειτουργεί σαν να έχει την ακριβή τοποθεσία σας. Ωστόσο, το ExampleCorp γνωρίζει τη διεύθυνση IP σας και γνωρίζει ότι η διεύθυνση IP ήταν συνδεδεμένη με μια συγκεκριμένη τοποθεσία.

  Πώς να ελέγξετε ποιος έκανε retweet ένα tweet

Δεν γνωρίζουμε πόσες εταιρείες συνδυάζουν αυτά τα δεδομένα με αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο, ορισμένοι ιστότοποι και δίκτυα παρακολούθησης διαφημίσεων είναι πιθανό να είναι. Είναι σίγουρα δυνατό με την τεχνολογία που διαθέτουν.

VPN και απόκρυψη της τοποθεσίας σας

Εάν θέλετε πραγματικά να αποκρύψετε τη φυσική σας τοποθεσία από έναν ιστότοπο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα VPN (εικονικό ιδιωτικό δίκτυο) Ή, για πρόσθετο απόρρητο σε βάρος της ταχύτητας, να χρησιμοποιήσετε το Tor.

Όταν αποκτάτε πρόσβαση σε έναν ιστότοπο μέσω VPN, συνδέεστε απευθείας στον διακομιστή VPN και ο διακομιστής VPN συνδέεται στον ιστότοπο για λογαριασμό σας. Λειτουργεί ως μεσάζων, περνώντας κίνηση πέρα ​​δώθε.

Έτσι, όταν αποκτάτε πρόσβαση σε έναν ιστότοπο μέσω VPN, ο ιστότοπος θα βλέπει τη διεύθυνση IP αυτού του VPN, αλλά δεν θα γνωρίζει τη διεύθυνση IP σας. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο τα VPN σάς επιτρέπουν να παρακάμπτετε γεωγραφικούς περιορισμούς στον Ιστό. Εάν ένας ιστότοπος ή μια υπηρεσία ροής είναι διαθέσιμη μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και βρίσκεστε στις ΗΠΑ, μπορείτε να συνδεθείτε σε ένα VPN που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και να αποκτήσετε πρόσβαση στον ιστότοπο. Εξάλλου, ο ιστότοπος πιστεύει ότι συνδέεστε από τη διεύθυνση του VPN στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ενημέρωση: Λάβετε υπόψη ότι, εάν είστε συνδεδεμένοι σε ένα VPN και δώσετε άδεια σε έναν ιστότοπο να βλέπει τη φυσική τοποθεσία σας στο πρόγραμμα περιήγησής σας, αυτός ο ιστότοπος ενδέχεται να μπορεί να δει την πραγματική σας τοποθεσία. Το πρόγραμμα περιήγησής σας θα εξακολουθεί να μπορεί να προσδιορίζει την τοποθεσία σας από κοντινά σημεία πρόσβασης Wi-Fi (αν διαθέτει ραδιόφωνο Wi-Fi) ή GPS (εάν το πρόγραμμα περιήγησής σας λειτουργεί σε συσκευή με ενσωματωμένο υλικό GPS) και να το αναφέρει στο η ιστοσελίδα. Αυτό ισχύει μόνο εάν δώσετε στον ιστότοπο πρόσβαση για να δει την τοποθεσία σας—σε αντίθετη περίπτωση, ο ιστότοπος θα πρέπει να χρησιμοποιεί τη διεύθυνση IP σας, η οποία θα φαίνεται ότι είναι η διεύθυνση IP του VPN.