Μπορεί ο Mac μου να τρέξει macOS Big Sur;

Το macOS Big Sur είναι η πιο πρόσφατη έκδοση του επιτραπέζιου λειτουργικού συστήματος της Apple. Θα είναι διαθέσιμο ως δωρεάν αναβάθμιση στους κατόχους Mac στις 12 Νοεμβρίου 2020. Με αυτήν την κυκλοφορία, ορισμένοι Mac που τρέχουν το Catalina μένουν πίσω και δεν θα μπορούν να αναβαθμιστούν.

Ποια μοντέλα Mac είναι συμβατά με το Big Sur;

Η Apple καταργεί την υποστήριξη για ορισμένα παλαιότερα μοντέλα Mac με την κυκλοφορία του macOS 11.0 Big Sur. Εάν ο υπολογιστής σας δεν είναι πλέον συμβατός με την πιο πρόσφατη ενημέρωση, θα πρέπει να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το macOS Catalina μέχρι να κάνετε αναβάθμιση σε νεότερο μοντέλο.

Η λίστα των μοντέλων Mac που είναι συμβατά με το macOS Big Sur είναι:

MacBook Air (2013 και νεότερο)
MacBook Pro (τέλη 2013 και νεότερο)
MacBook (2015 και νεότερο)
iMac (2014 και νεότερο)
iMac Pro (2017 και νεότερο)
Mac mini (2014 και νεότερο)
Mac Pro (2013 και νεότερο)

  Πώς να επιλέξετε πολλά αρχεία στο macOS

Εάν το Mac σας δεν περιλαμβάνεται στη λίστα, θα σταματήσετε να λαμβάνετε σημαντικές ενημερώσεις λογισμικού. Αυτό περιλαμβάνει ενημερώσεις σε βασικές εφαρμογές όπως το Safari και το Mail. Εάν χρησιμοποιείτε μια συσκευή iOS με iOS 14 ή μεταγενέστερη έκδοση, τότε δεν θα μπορείτε να μεταφέρετε αρχεία ή να κάνετε τοπικά αντίγραφα ασφαλείας χρησιμοποιώντας το Finder.

Η Apple συνήθως παρέχει σημαντικές επιδιορθώσεις ασφαλείας για τις δύο προηγούμενες υποστηριζόμενες εκδόσεις του macOS. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα κι αν το Mac σας δεν πληροί τις απαιτήσεις υλικού, θα πρέπει να έχετε άλλα δύο χρόνια ενημερώσεων ασφαλείας που μπορείτε να εγκαταστήσετε μέσω της επιλογής “Ενημέρωση λογισμικού” στις “Προτιμήσεις συστήματος”.

Μπορεί επίσης να δείτε ορισμένα προβλήματα συμβατότητας λογισμικού με εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών που εξαρτώνται από τις αλλαγές που έχει κάνει η Apple στο Big Sur. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τις απαιτούμενες ελάχιστες προδιαγραφές λειτουργικού συστήματος πριν αγοράσετε οποιοδήποτε νέο λογισμικό σε Mac που δεν υποστηρίζεται πλέον από την Apple.

Πώς να μάθετε ποιο Mac έχετε

Εάν δεν είστε σίγουροι ποιο Mac έχετε, μπορείτε να ελέγξετε μέσω του μενού της Apple στο επάνω μέρος της οθόνης. Κάντε κλικ στο μενού “Apple” στο επάνω μέρος της οθόνης σας και, στη συνέχεια, επιλέξτε “About This Mac”. Θα δείτε το όνομα του μοντέλου Mac σας να αναφέρεται στο παράθυρο που εμφανίζεται κάτω από την τρέχουσα εγκατεστημένη έκδοση του macOS.

  Πώς να κατεβάσετε κάθε ταπετσαρία iOS και macOS Ever

Ορισμένα μοντέλα Mac δεν διαχωρίζονται μόνο ανά έτος, αλλά και κατά την περίοδο κατά τη διάρκεια του έτους που κατασκευάστηκαν. Για παράδειγμα, εάν έχετε ένα MacBook Pro που αναφέρεται ως μοντέλο “τέλη του 2013”, ο υπολογιστής σας είναι συμβατός με το Big Sur. Τα μοντέλα MacBook Pro από τις “αρχές” ή τα “μέσα του 2013” δεν είναι.

Το να μην έχετε τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις και δυνατότητες μπορεί να είναι απογοητευτικό, αλλά το Mac σας θα πρέπει να εξακολουθεί να λειτουργεί για μερικά χρόνια (τουλάχιστον μέχρι να στεγνώσουν οι ενημερώσεις ασφαλείας). Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να επαναφέρετε στη ζωή έναν παλιό Mac, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης Linux ή της χρήσης του ως διακομιστή αρχείων ή ροής πολυμέσων.

Γιατί η Apple καταργεί την υποστήριξη για παλαιότερα μηχανήματα

Το macOS Big Sur καταργεί την υποστήριξη για μηχανήματα όπως το MacBook Pro 2012, το οποίο είναι πάνω από οκτώ ετών σε αυτό το σημείο. Αν και αυτό είναι ατυχές για τους κατόχους παλαιών μηχανημάτων, το σκεπτικό πιθανότατα οφείλεται στις περιορισμένες δυνατότητες αυτού του υλικού.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε την Κονσόλα στο macOS για να ελέγξετε το αρχείο καταγραφής και τις δραστηριότητες

Το Big Sur εισάγει μερικές πολύ μεγάλες αλλαγές για το Mac. Είναι η τελευταία σημαντική έκδοση 10.x, που σημαίνει ότι το Big Sur είναι η πρώτη επανάληψη του macOS 11.0. Οι αλλαγές φαίνεται να είναι βαθύτερες από μια νέα σύμβαση ονομασίας, με το Big Sur να παρουσιάζει μια ανανεωμένη διεπαφή που δανείζεται σε μεγάλο βαθμό από τα λειτουργικά συστήματα κινητής τηλεφωνίας της Apple, iOS και iPadOS.

Η νέα διεπαφή κάνει μεγάλη χρήση της διαφάνειας και των αιωρούμενων παραθύρων και σχεδόν κάθε βασική εφαρμογή που περιλαμβάνεται στην κυκλοφορία θα έχει μια αναθεώρηση της διεπαφής χρήστη σε κάποιο βαθμό. Είναι πιθανό τα παλαιότερα μηχανήματα απλά να μην έχουν την γραφική ιπποδύναμη για να συμβαδίσουν.

Ένα τελευταίο πράγμα πριν κάνετε αναβάθμιση

Εάν το Mac σας δεν υποστηρίζεται πλέον από την Apple, πιθανότατα σκέφτεστε μια αναβάθμιση. Πριν αγοράσετε οτιδήποτε, αποφασίστε εάν τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για να αγοράσετε ένα νέο Mac. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι, ως αποτέλεσμα του κύκλου αναβάθμισης της Apple, τα χρήματά σας θα πάνε περισσότερο αν περιμένετε μερικούς μήνες για να παρουσιάσει η εταιρεία νέα μοντέλα.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτή τη στιγμή, καθώς η Apple προετοιμάζεται να μεταφέρει τους Mac που τροφοδοτούνται από Intel σε προσαρμοσμένους επεξεργαστές ARM.