Μπορείτε να αντικαταστήσετε το Mac σας με ένα iPad το 2020;

Το iPad σπάνια θεωρείται ως ένας σωστός υπολογιστής, αλλά οι καιροί αλλάζουν. Το υλικό, το λογισμικό και το μάρκετινγκ της Apple προτείνουν το πιο πρόσφατο iPad Pro και είναι Μαγικό πληκτρολόγιο είναι η πλησιέστερη αντικατάσταση φορητού υπολογιστή που έχει κάνει ποτέ η Apple.

Λοιπόν, είναι τελικά το iPad έτοιμο για το μεγάλο χρονικό διάστημα το 2020; Λοιπόν εξαρτάται.

iPad Pro, iPad Air ή iPad;

Παρά τις πολλές ομοιότητες, το iPad Pro, το iPad Air και το τυπικό iPad είναι αρκετά διαφορετικά tablet. Εάν θέλετε να αντικαταστήσετε έναν ολοκληρωμένο υπολογιστή με ένα tablet, το iPad Pro έρχεται πολύ πιο κοντά όσον αφορά τις δυνατότητες και τις δυνατότητες υλικού.

Ξεκινώντας από 799 $, το iPad Pro είναι επίσης πολύ πιο ακριβό από ένα κανονικό iPad, το οποίο ξεκινά από 329 $. Μπορείτε να αποκτήσετε ένα iPad Air από 499 $. Για αυτή τη σύγκριση, θεωρούμε ότι το iPad Air είναι το «στάνταρ» μοντέλο, επειδή το κανονικό iPad είναι φθηνότερο και απευθύνεται σε μεγάλο βαθμό στις τάξεις.

Το iPad Pro διατίθεται με έναν πιο ικανό επεξεργαστή A12Z, δύο κάμερες, χώρο αποθήκευσης έως 1 TB και μια θύρα USB-C. Το iPad Air διαθέτει κανονικό τσιπ A12, έως 256 GB αποθηκευτικού χώρου και μία μόνο κάμερα 8 megapixel.

Τα τελευταία μοντέλα iPad Pro είναι συμβατά με το πρόσφατα ανακοινωμένο Magic Keyboard της Apple (το οποίο περιλαμβάνει ένα trackpad). Το iPad Air πρέπει να αρκείται σε ένα Smart Keyboard (μια θήκη που δεν διαθέτει trackpad). Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την (πιο πρόσφατη) δεύτερη έκδοση του Apple Pencil, περιορίζεστε στο iPad Pro. Προαιρετικά, μπορείτε να συνδέσετε ένα ποντίκι Bluetooth ή ένα trackpad στο κανονικό σας iPad.

Συνολικά, η εμπειρία του iPad Pro είναι η πιο premium από τις δύο. Και τα δύο tablet Pro διατίθενται με οθόνες ProMotion υψηλής ανάλυσης 120 Hz, που σημαίνει ότι ανταποκρίνονται περισσότερο στην είσοδο αφής. Η ποιότητα της οθόνης είναι επίσης καλύτερη στο Pro, χάρη στην οθόνη Liquid Retina της Apple. Τα ηχεία έχουν επίσης βελτιωθεί σημαντικά.

Αν θέλετε να εκτελέσετε απαιτητικές εργασίες στο tablet σας, όπως η απόδοση βίντεο ή η αναπαραγωγή των πιο πρόσφατων παιχνιδιών 3D, το iPad Pro είναι η καλύτερη επιλογή. Εάν θέλετε επεκτασιμότητα μέσω USB-C, προτιμήστε το Pro. Εάν ένα trackpad είναι σημαντικό για εσάς, θα χρειαστείτε το Pro.

Και τα δύο tablet τρέχουν το ίδιο λειτουργικό σύστημα και προσφέρουν πρόσβαση σε μια εν πολλοίς πανομοιότυπη βιβλιοθήκη λογισμικού. Ωστόσο, το iPad Pro έρχεται πολύ πιο κοντά στην αντικατάσταση του φορητού υπολογιστή, ενώ παραμένει ανταγωνιστικό στην τιμή.

Το iPad Pro μοιάζει περισσότερο με Mac από ποτέ

Το μάρκετινγκ της Apple για την πιο πρόσφατη επανάληψη του iPad Pro σηματοδοτεί μια καμπή στον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία τοποθετεί το high-end tablet της. Ο ισχυρισμός ότι «ο επόμενος υπολογιστής σας δεν είναι υπολογιστής» είναι η πρώτη φορά που η Apple αναφέρει το iPad ως «υπολογιστή» (παρά τις συνέπειες ενός τέτοιου σλόγκαν).

  Απόκρυψη/Αποκάλυψη της Αναζήτησης Spotlight από τη γραμμή μενού στο OS X

Ωστόσο, υπάρχει ένας λόγος για αυτήν την ξαφνική αλλαγή προοπτικής—το νέο Magic Keyboard με trackpad. Η Apple βρίσκεται στην κορυφή του παιχνιδιού trackpad από όσο θυμόμαστε οι περισσότεροι από εμάς. Το trackpad στο νέο Magic Keyboard έχει λάβει παρόμοιους επαίνους. Αναμένεται ότι το iOS 14 θα κάνει καλύτερη χρήση αυτού του περιφερειακού όταν κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο.

Ενώ είναι συνδεδεμένο με το Magic Keyboard, το ίδιο το iPad επιπλέει, σε αντίθεση με ένα iMac με περιστρεφόμενο μεντεσέ. Είναι μια μεγάλη βελτίωση σε σχέση με το πιο εύθραυστο έξυπνο πληκτρολόγιο, ενώ εξακολουθεί να είναι αρκετά λεπτό και ελαφρύ ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως tablet.

Το iPad Pro διατίθεται επίσης με μια κατάλληλη θύρα USB-C για φόρτιση και επέκταση, σε αντίθεση με τη θύρα Lightning στο Air και το κανονικό iPad. Μπορείτε να συνδέσετε διανομείς USB-C για να χρησιμοποιήσετε κανονικό USB-A, κάρτες μνήμης, διασύνδεση ήχου 3,5 mm ή συνδέσεις HDMI, με ποικίλη επιτυχία.

Και μετά, υπάρχει το iPadOS, ένα παρακλάδι του iOS. Φαίνεται και έχει την ίδια αίσθηση, αλλά έχει προσαρμοστεί πιο συγκεκριμένα στον παράγοντα μορφής δισκίου. Οι χειρονομίες που χρησιμοποιείτε στο iPad Pro είναι παρόμοιες με αυτές των πιο πρόσφατων iPhone. Μπορείτε επίσης να εκτελέσετε δύο εφαρμογές ταυτόχρονα σε προβολή διαχωρισμού 50/50 ή προβολή διαφανειών 70/30.

Μπορείτε να διαχειριστείτε αρχεία τόσο τοπικά όσο και στο cloud χάρη στην εφαρμογή Files της Apple. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, κανένα από τα μοντέλα iPad ή iPhone δεν διέθετε αυτήν τη δυνατότητα έως ότου εμφανίστηκε το iOS 11 στα τέλη του 2018. Μπορείτε να προσθέσετε ετικέτες στα αρχεία με χρώματα και ετικέτες για να διευκολύνετε την οργάνωση των πραγμάτων, όπως θα κάνατε στο macOS. Αυτά είναι βασικά, αλλά απαραίτητα, χαρακτηριστικά και το iPad Pro έχει επιτέλους καλυμμένα τα περισσότερα από αυτά.

Ένας άλλος τομέας στον οποίο έχει βελτιωθεί το iPad Pro είναι η υποστήριξη λογισμικού. Ενώ το iPadOS δανείζεται σε μεγάλο βαθμό από την τυπική έκδοση iOS, η άφιξη βαρέων εφαρμογών κάνει το tablet απείρως πιο βιώσιμο για δημιουργικούς επαγγελματίες. Το Adobe Photoshop για iPadOS μοιράζεται ακόμη και την ίδια βάση κώδικα με την έκδοση για υπολογιστές.

Η Adobe ανακοίνωσε επίσης ότι οι πλήρεις εκδόσεις του Illustrator και του Aero θα κυκλοφορήσουν σύντομα στο iPad. Αυτό το είδος υποστήριξης λογισμικού από έναν ηγέτη του κλάδου αλλάζει το παιχνίδι. Συνδυάστε το με εφαρμογές επαγγελματικής ποιότητας, όπως π.χ LumaFusion ή Cubasis, και το iPad Pro γίνεται μια πολύ πιο βιώσιμη πλατφόρμα για σοβαρή δουλειά.

Σε τι χρησιμοποιείτε το Mac σας;

Το iPad Pro (ακόμα και το κανονικό παλιό iPad) μπορεί να κάνει σχεδόν οποιαδήποτε εργασία “ασύρματου ιστού” του ρίξετε. Αυτό περιλαμβάνει τον έλεγχο και την απάντηση σε email, τη συνομιλία στο Slack, την περιήγηση στον Ιστό, την επεξεργασία κειμένου και άλλες εργασίες γραφείου. Για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι επίσης μια αρκετά ικανή μηχανή επεξεργασίας φωτογραφιών και βίντεο.

  Τρόπος χρήσης Οδηγιών για την ευθυγράμμιση αντικειμένων PowerPoint

Αλλά υπάρχουν πολλές εργασίες που δεν μπορούν να επιτύχουν το iPad Pro και τα φθηνότερα αδέρφια του. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην προσέγγιση της Apple με τον «περιτοιχισμένο κήπο» στη διαχείριση λογισμικού. Το iPadOS δεν είναι macOS. Αν και οι δύο πλατφόρμες μοιράζονται περισσότερο κώδικα και λειτουργίες όσο περνάει ο καιρός, θα παραμείνουν σαφώς ξεχωριστές.

Το macOS είναι ένα σωστό λειτουργικό σύστημα για επιτραπέζιους υπολογιστές. Η Apple κάνει ό,τι μπορεί για να τυλίξει την εμπειρία της επιφάνειας εργασίας με βαμβακερό μαλλί, καθιστώντας πιο δύσκολη την εγκατάσταση λογισμικού από άγνωστες πηγές.

Οι λειτουργίες Mac, όπως η Προστασία ακεραιότητας συστήματος, εμποδίζουν τους ανθρώπους (και το κακόβουλο λογισμικό) να καταστρέψουν σημαντικά αρχεία ή να εισάγουν κώδικα σε εφαρμογές, όπως το Finder ή το Safari.

Αυτές οι διασφαλίσεις είναι σε μεγάλο βαθμό προαιρετικές στο macOS. Εάν αισθάνεστε άνετα να το κάνετε, μπορείτε να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή από οπουδήποτε. Μπορείτε να απενεργοποιήσετε τις προστασίες σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος και να ασχολείστε με τα αρχεία που σας ενδιαφέρουν. Μπορείτε να εγκαταστήσετε τα Windows στο Mac σας και να διαγράψετε το διαμέρισμα ανάκτησης εάν το θέλετε πραγματικά.

Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα από αυτά σε ένα iPad χωρίς jailbreak (εγκατάσταση τροποποιημένου υλικολογισμικού που καταργεί τους περιορισμούς της Apple). Είναι μια θεμελιωδώς επικίνδυνη διαδικασία επειδή αφαιρείτε επίσης πολλές από τις προστασίες της Apple. Το jailbreaking είναι ένα παιχνίδι γάτας με ποντίκι και είναι ένας λαός με γνώμονα την ασφάλεια που πρέπει να αποφεύγει.

Το iPad σας δεν μπορεί να διαμορφώσει μια μονάδα USB σε exFAT, ώστε να μπορείτε να προβάλετε ένα αρχείο ταινίας στην smart TV σας. Το iPad σας δεν μπορεί να τρέξει Windows ή Linux ή να προετοιμάσει μέσα εγκατάστασης για αυτές τις πλατφόρμες. Πολλά αξεσουάρ δεν είναι συμβατά με το iPad, συμπεριλαμβανομένων των συστοιχιών Thunderbolt RAID και των καρτών λήψης HDMI.

Δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα πρόγραμμα-πελάτη BitTorrent στο iPad σας και να το χρησιμοποιήσετε για κοινή χρήση αρχείων. Δεν μπορείτε εύκολα να παίξετε παλιά παιχνίδια DOS χρησιμοποιώντας έναν εξομοιωτή όπως το DOSBox. Δεν μπορείτε να εκτελέσετε ένα απλό αρχείο ή διακομιστή πολυμέσων για το οικιακό σας δίκτυο από ένα iPad. Επίσης, δεν μπορείτε να δημιουργήσετε τοπικά αντίγραφα ασφαλείας του iPhone σας ή άλλων συσκευών iOS σε ένα iPad όπως μπορείτε να κάνετε σε ένα Mac.

Εάν δημιουργείτε λογισμικό, δεν υπάρχει Xcode για iPadOS (όχι ακόμα, ούτως ή άλλως). Υπάρχουν βουητά Η Apple θα κυκλοφορήσει μια έκδοση του Xcode για το iPad μαζί με το iOS (ή iPadOS) 14. Αυτό θα αλλάξει το παιχνίδι για πολλούς προγραμματιστές που συνδέονται με MacBooks και iMac. Θα μπορούσε επίσης να ανοίξει την πόρτα για τις κορυφαίες εφαρμογές της Apple να λαμβάνουν θύρες iPadOS, συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανικών προτύπων, όπως το Final Cut Pro και το Logic Pro.

  Πώς να προβάλετε όλες τις φωτογραφίες που στάλθηκαν μέσω ενός νήματος συνομιλίας iMessages

Το iPad είναι, από τη σχεδίασή του, μια πιο περιοριστική συσκευή. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα λειτουργήσει ως αντικατάσταση υπολογιστή. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι πιο λογικό να αγοράσετε ένα iPad Pro παρά να αναβαθμίσετε το υπάρχον μηχάνημά σας.

Τα οφέλη της χρήσης ενός iPad για ορισμένες εργασίες

Αν ψάχνετε για έναν πιο γρήγορο, νεότερο, πιο λαμπερό τρόπο για να εκτελείτε βασικές καθημερινές εργασίες, ένα iPad Pro θα μπορούσε να σας βοηθήσει. Αντί να επιλέξετε ένα νέο MacBook, σκεφτείτε να κρατήσετε το παλιό σας και να το συμπληρώσετε με ένα iPad Pro.

Ξεκινώντας από 799 $, το iPad Pro είναι φθηνότερο από οποιοδήποτε μοντέλο MacBook. Προσθέστε 299 $ για ένα Magic Keyboard και αναζητάτε 1.099 $ για ένα βασικό tablet 128 GB. Συγκριτικά, το MacBook Air ξεκινά από 999 $ και δεν απαιτεί πρόσθετες αγορές.

Ωστόσο, ο επεξεργαστής A12Z και όλη αυτή η απόδοση πολλαπλών πυρήνων κάνουν το iPad Pro ένα πολύ πιο ικανό μηχάνημα. Εάν κάνετε κωδικοποίηση βίντεο, πολλές εργασίες ή εκτελείτε εφαρμογές μεγάλου βάρους όπως το Photoshop, το iPad Pro είναι ένα πιο ικανό μηχάνημα.

Geekbench είναι ένα εργαλείο συγκριτικής αξιολόγησης που συγκρίνει πόσο ικανό είναι πραγματικά το υλικό. ο βάση MacBook Air 2020 κατάφερε ένα σκορ ενός πυρήνα περίπου 1.002, ενώ η απόδοση πολλαπλών πυρήνων ανέβηκε στο 1.997. Για σύγκριση, το 2020 iPad Pro 11 ιντσών έχει μέσο όρο βαθμολογίας ενός πυρήνα 1.113 και βαθμολογία πολλαπλών πυρήνων 4.608.

Εάν κρατάτε το Mac σας για οτιδήποτε δεν μπορεί να κάνει το iPad Pro, το tablet θα μπορούσε να ολοκληρώσει μια ωραία ρύθμιση. Θα αποκτήσετε επίσης ένα tablet που είναι τέλειο για να παρακολουθείτε ταινίες και να παίζετε παιχνίδια, καθώς και έναν καλύτερο καναπέ ή σύντροφο ταξιδιού από έναν φορητό υπολογιστή με μεντεσέδες.

Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι συγκρίσιμη, όπως και η φόρτιση, καθώς τόσο το iPad Pro όσο και το MacBook Air φορτίζονται μέσω USB-C. Όταν συγκρίνετε τα μοντέλα 11 ιντσών, και τα δύο είναι λεπτά και φορητά. Εάν μπορείτε να ζήσετε με περιορισμούς (ή να τους αντιμετωπίσετε), ίσως προτιμήσετε να ακολουθήσετε τη διαδρομή του iPad Pro.

Απλώς να θυμάστε ότι το iPad δεν μπορεί να κάνει τα πάντα. Πιθανότατα θα αντιμετωπίσετε κάποιους από αυτούς τους περιορισμούς κάποια στιγμή. Ακόμη και πράγματα που μπορεί να θεωρείτε δεδομένα, όπως η χρήση εφαρμογών ιστού (η μηχανή ιστολογίου WordPress είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα), μπορεί να είναι απογοητευτικά σε ένα iPad. Ας ελπίσουμε, ωστόσο, το νέο trackpad του Magic Keyboard και το iOS 14 να βοηθήσουν στην επίλυση ορισμένων από αυτά τα ζητήματα.

Πρόοδος, αλλά εξακολουθεί να μην είναι κατάλληλη για όλους

Όταν πρωτοκυκλοφόρησε το iPad Pro, δεν ήταν σε θέση να αντικαταστήσει πλήρως έναν φορητό υπολογιστή. Κατά τις τελευταίες επαναλήψεις, ωστόσο, η Apple έχει κάνει κάποιες μεγάλες αλλαγές τόσο στο μέτωπο του σκληρού όσο και του λογισμικού. Αυτές οι αλλαγές δίνουν στο premium tablet μια πραγματική ευκαιρία επιτυχίας.

Επιτέλους, χρόνια μετά, μια στρατηγική συνέρχεται!