Μοντέλο ωριμότητας ικανότητας (CMM) Επεξήγηση σε 5 λεπτά ή λιγότερο

Το μοντέλο ωριμότητας ικανότητας (CMM) είναι ένας αποτελεσματικός και ευκολότερος τρόπος για να κλιμακώσετε πολλαπλές λειτουργίες της επιχείρησής σας.

Για να διευθύνετε μια εταιρεία, να ελέγξετε ένα σύστημα ή να διαχειριστείτε μια ομάδα, η κατανόηση των δυνατοτήτων είναι μια ουσιαστική πτυχή.

Μόλις περιορίσετε τις διάφορες λειτουργίες της επιχείρησής σας, πρέπει να αξιολογήσετε την απόδοση όλων αυτών των λειτουργιών. Σύμφωνα με αυτό, θέτετε πρότυπα και στόχους για την επιχείρησή σας.

Έτσι, για τη μέτρηση και τον έλεγχο της απόδοσης και της εργασιακής προόδου κάθε λειτουργίας και ατόμου, οι επιχειρηματίες και οι ηγέτες επιχειρήσεων πρέπει να έχουν μια σταθερή λύση και να την αποτυπώνουν.

Με αυτόν τον τρόπο, μια εταιρεία μπορεί να αναπτύξει συστήματα που μπορούν να αναλάβουν το βάρος της πολυπλοκότητας και να δώσουν την ακρίβεια που απαιτείται για την κλίμακα.

Αυτό είναι όπου το CMM εμφανίζεται στην εικόνα.

Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσω τι είναι το CMM και το CMMI, τα επίπεδά τους και τις διαφορές μεταξύ τους.

Ας αρχίσουμε!

Τι είναι το μοντέλο ωριμότητας ικανότητας;

Το μοντέλο ωριμότητας ικανότητας (CMM) είναι μια απλή μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία και τη βελτίωση της διαδικασίας ανάπτυξης εφαρμογών ενός οργανισμού. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους προγραμματιστές να αναπτύξουν και να βελτιώσουν τη διαδικασία ανάπτυξης λογισμικού, με αποτέλεσμα υψηλότερη συνέπεια και αποτελεσματικότητα.

Ανεξάρτητα από τον ρόλο που σας έχει ανατεθεί στην ομάδα ανάπτυξης, η εξοικείωση με το CMM μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε την απόδοσή σας. Έτσι, μπορείτε να πείτε ότι το CMM είναι μια μέθοδος που βοηθά στην αξιολόγηση, ανάπτυξη και βελτίωση της διαδικασίας ανάπτυξης λογισμικού.

Το CMM περιγράφει τις κύριες διαδικασίες για την ανάπτυξη λογισμικού και άλλες πριγκίπισσες που υποβάλλονται σε μηχανική, διαχείριση και προγραμματισμό. Υποθέτει ότι μια τακτική διαδικασία βελτίωσης μπορεί να επιτευχθεί μέσω μικρών ενδείξεων προόδου αντί για μεγαλύτερες ανακαλύψεις.

Επιπλέον, προσφέρει ένα πλαίσιο για τη διαχείριση δευτερευόντων σημάτων σε διάφορα επίπεδα ωριμότητας, προκειμένου να παρέχει μια πλατφόρμα για συνεχή βελτίωση της διαδικασίας ανάπτυξης λογισμικού. Επομένως, αυτή η μεθοδολογία λειτουργεί ως η καρδιά των συστημάτων διαχείρισης που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τη βελτίωση της ποιότητας ανάπτυξης προϊόντων και υπηρεσιών μαζί με τις παραδόσεις τους.

Το CMM αναπτύχθηκε και προωθήθηκε από το SEI (Software Engineering Institute), ένα κέντρο Ε&Α που χρηματοδοτείται από το DOD των ΗΠΑ. Τώρα είναι μέρος του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon. Η SEI ιδρύθηκε για πρώτη φορά το έτος 1984 για να αντιμετωπίσει διάφορα ζητήματα λογισμικού και να προωθήσει μεθοδολογίες λογισμικού.

Η SEI ιδρύθηκε για να βελτιστοποιήσει τη διαδικασία ανάπτυξης, απόκτησης και συντήρησης συστημάτων με μεγάλη δέσμευση λογισμικού για το Υπουργείο Άμυνας (DOD). Υποστηρίζει την υιοθέτηση του εξελισσόμενου CMM, π.χ. CMM Integration (CMMI) με επίκεντρο τη βιομηχανία.

Γιατί χρειάζεστε CMM;

Το CMM έχει πολλά δυνατά σημεία και το πιο χρήσιμο όφελος από τη χρήση αυτής της μεθοδολογίας είναι η δυνατότητα εξοικονόμησης χρόνου και χρημάτων. Αυτό συμβαίνει επειδή το σύστημα είναι τέλεια σχεδιασμένο για να γνωρίζει τα ελαττώματα στη διαδικασία βελτίωσης πιο αποτελεσματικά από άλλα μοντέλα.

Επιπλέον, το CMM ενισχύει τις επιχειρηματικές διαδικασίες και επίσης μειώνει την ξαφνική αλλαγή στα χρονοδιαγράμματα παραγωγής. Δεδομένου ότι το CMM ήταν το πρώτο μοντέλο που σχεδιάστηκε για τη βελτίωση της βιομηχανικής διαδικασίας, μπορεί να αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο για άλλες δημιουργίες μοντέλων, όπως η βελτιωμένη έκδοση του CMM (δηλ. CMMI), το Business Capability Maturity Model (BCMM) και άλλα.

Το CMM είναι ένα αρκετά ευέλικτο μοντέλο για όλες τις διαδικασίες και τις αγορές. Ανεξάρτητα από τον τομέα στον οποίο ανήκετε, εάν έχετε ομάδα ανάπτυξης, τα μέλη μπορούν να χρησιμοποιήσουν το μοντέλο για να διορθώσουν σφάλματα στη διαδικασία.

  8 Καλύτερο Λογισμικό Οικονομικής Διαχείρισης για SMB το 2022

Πέντε επίπεδα ωριμότητας σε CMM

Τα πέντε επίπεδα του Μοντέλου Ωριμότητας Δυνατοτήτων (CMM) στη διαδικασία ανάπτυξης είναι:

#1. Αρχικό Επίπεδο

Σε αυτό το επίπεδο, οι διαδικασίες δεν είναι σε σωστή σειρά. Μπορεί ακόμη και να είναι χαοτικό μερικές φορές. Εδώ, η επιτυχία εξαρτάται από τις προσπάθειες του μεμονωμένου μέλους και δεν θεωρείται επαναλαμβανόμενη διαδικασία. Αυτό συμβαίνει μόνο επειδή η διαδικασία δεν είναι καλά τεκμηριωμένη και αρκετά καθορισμένη ώστε να μπορεί να αναπαραχθεί.

Οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι ανώριμες και Adhoc που είναι ένα ασταθές περιβάλλον για την ανάπτυξη λογισμικού σας. Επιπλέον, δεν υπάρχει βάση για την πρόβλεψη της ποιότητας του προϊόντος και του χρόνου ολοκλήρωσής του.

#2. Επαναληπτός

Σε αυτό το επίπεδο, οι απαιτούμενες διαδικασίες είναι καλά εδραιωμένες, τεκμηριωμένες και καθορισμένες. Ως αποτέλεσμα, οι τεχνικές διαχείρισης έργου καθιερώνονται σωστά και η επιτυχία ενδέχεται να μην επαναληφθεί σε ορισμένους βασικούς τομείς της διαδικασίας.

Το επαναλαμβανόμενο επίπεδο μπορεί να επιτευχθεί με τη θέσπιση ορισμένων βασικών πολιτικών διαχείρισης έργου. Η εμπειρία σε προηγούμενα έργα χρησιμοποιείται για τη διαχείριση έργων παρόμοιας φύσης. Περιλαμβάνει τον καθορισμό των απαιτούμενων πόρων, στόχων, περιορισμών και πολλά άλλα για το έργο.

Αυτό το επίπεδο παρουσιάζει ένα λεπτομερές σχέδιο που πρέπει να ακολουθηθεί σωστά για την επιτυχή ολοκλήρωση ποιοτικού λογισμικού. Ο πρωταρχικός στόχος είναι η διατήρηση της απόδοσης του προϊόντος, όπως του εξαρτήματός του, σε όλο τον κύκλο ζωής του λογισμικού.

Το επαναλαμβανόμενο επίπεδο περιλαμβάνει επίσης την ανατροφοδότηση πελατών και τη διαχείριση κριτικών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένες αλλαγές στην απαίτηση του συνόλου. Αυτή η διαχείριση απαιτήσεων συνίσταται στην προσαρμογή των τροποποιημένων απαιτήσεων.

Επιπλέον, η διαχείριση υπεργολαβίας εστιάζει στη διαχείριση ειδικευμένων εργολάβων για την ανάπτυξη λογισμικού. Αυτό σημαίνει ότι διαχειρίζεται ορισμένα τμήματα λογισμικού που έχουν αναπτυχθεί από τρίτους. Η διασφάλιση ποιότητας λογισμικού εγγυάται ένα ποιοτικό προϊόν λογισμικού με ορισμένους κανόνες και τυπικές οδηγίες κατά τη διαδικασία ανάπτυξης.

#3. Ορίζεται

Η τεκμηρίωση των κατευθυντήριων γραμμών και των διαδικασιών πραγματοποιείται σε αυτό το επίπεδο. Είναι ένα καλά καθορισμένο σύνολο διαδικασιών μηχανικής λογισμικού και διαχείρισης. Αυτό περιλαμβάνει:

  • Αξιολογήσεις από ομοτίμους: Σε αυτήν τη μέθοδο, τα ελαττώματα πρέπει να αφαιρεθούν χρησιμοποιώντας μια ποικιλία διαδικασιών αναθεώρησης, όπως επιθεωρήσεις, ελέγχους φίλων, αναλυτικές πληροφορίες κ.λπ.
  • Συντονισμός μεταξύ ομάδων: Αυτή η μέθοδος αποτελείται από αλληλεπιδράσεις μεταξύ πολλαπλών ομάδων ανάπτυξης για να διασφαλιστεί η σωστή και αποτελεσματική εκπλήρωση των αναγκών.
  • Ορισμός της διαδικασίας οργάνωσης: Η μέθοδος εστιάζει στην ανάπτυξη και συντήρηση διαδικασιών ανάπτυξης λογισμικού.
  • Εστίαση στη διαδικασία οργάνωσης: Περιλαμβάνει πρακτικές και δραστηριότητες που πρέπει να ακολουθηθούν για να ενισχυθούν οι δυνατότητες διαδικασίας του οργανισμού.
  • Προγράμματα κατάρτισης: Τα εκπαιδευτικά προγράμματα επικεντρώνονται στην ενίσχυση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των μελών της ομάδας και διασφαλίζουν τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της εργασίας.

#4. Διαχειρίζεται

Σε αυτό το επίπεδο, τίθενται ποσοτικοί στόχοι για την ποιότητα του προϊόντος λογισμικού και τις διαδικασίες λογισμικού ενός οργανισμού. Οι μετρήσεις που έγιναν επιτρέπουν στον οργανισμό να προβλέψει τη διαδικασία και την ποιότητα του προϊόντος εντός των ορίων που ορίζονται ποσοτικά.

Αυτό το επίπεδο περιλαμβάνει στρατηγικές και σχέδια που έχουν δημιουργηθεί για την ανάπτυξη και την κατανόηση της ποσοτικής ανάλυσης και της ποιότητας του προϊόντος. Επικεντρώνεται επίσης στη διαχείριση της απόδοσης του έργου.

#5. Βελτιστοποίηση

Αυτό είναι το τελικό στάδιο ωριμότητας της διαδικασίας στο CMM που εστιάζει μόνο στη συνεχή βελτίωση των διαδικασιών ανάπτυξης στον οργανισμό μέσω ποσοτικής ανατροφοδότησης. Αυτό γίνεται με τη χρήση τεχνικών, αξιολόγησης και εργαλείων για διαδικασίες λογισμικού για την πρόληψη της επανάληψης γνωστών ελαττωμάτων.

Αυτό το επίπεδο περιλαμβάνει:

  • Διαχείριση αλλαγών διαδικασιών: Αυτή η διαδικασία διαχείρισης εστιάζει στη συνεχή βελτίωση των διαδικασιών ανάπτυξης λογισμικού. Αυτό βελτιώνει την ποιότητα, τον χρόνο κύκλου και την παραγωγικότητα για το προϊόν λογισμικού.
  • Διαχείριση αλλαγής τεχνολογίας: Συνίσταται στη χρήση τεχνολογιών και τεχνικών αναγνώρισης για τη βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος και την ελαχιστοποίηση του χρόνου ανάπτυξης.
  • Πρόληψη ελαττωμάτων: Η πρόληψη ελαττωμάτων μπορεί να γίνει με τον εντοπισμό της αιτίας των ελαττωμάτων και την πρόληψη της επανεμφάνισης αυτών των ελαττωμάτων στα επόμενα έργα. Αυτό βελτιώνει τις διαδικασίες που καθορίζονται από το έργο.
  Πώς να ορίσετε υπενθυμίσεις στο Slack

Ενσωμάτωση μοντέλου ωριμότητας ικανότητας

Η ενσωμάτωση μοντέλου ωριμότητας δυνατοτήτων (CMMI) είναι ένα απλό μοντέλο διαδικασίας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι οργανισμοί για να βελτιώσουν τις διαδικασίες ανάπτυξης, να ενισχύσουν αποτελεσματικές συμπεριφορές και να βελτιώσουν την παραγωγικότητα στη ροή εργασίας κατά την ανάπτυξη ενός προϊόντος, μιας υπηρεσίας ή ενός έργου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των κινδύνων καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Το CMMI αναπτύχθηκε και εισήχθη από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon. Η πρωταρχική πρόθεση αυτής της ανάπτυξης είναι να αυξήσει την αποτελεσματικότητα και τη χρηστικότητα των μοντέλων ωριμότητας που μπορούν να μετρήσουν την ικανότητα ενός οργανισμού να έχει συνεχή βελτίωση σε συγκεκριμένους τομείς. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με την ενσωμάτωση πολλών μοντέλων σε ένα ενιαίο πλαίσιο.

Η πρώτη έκδοση κυκλοφόρησε το 2002 και η επόμενη έκδοση κυκλοφόρησε το 2006. Το 2010 εμφανίστηκε η έκδοση 1.3 και η πιο πρόσφατη έκδοση, η 2.0 κυκλοφόρησε το 2018, η οποία ήρθε με διάφορες αλλαγές, όπως να γίνει πιο προσιτή, αποτελεσματική κ.λπ. ., για επιχειρήσεις.

Το CMMI αγοράστηκε από την ISACA (παλαιότερα γνωστή ως Information Systems Audit and Control Association), η οποία κατέχει πιστοποιήσεις όπως το πλαίσιο COBIT. Το CMMI είναι ένα μοντέλο διαδικασίας και συμπεριφοράς που βοηθά τους οργανισμούς σε όλη τη διαδικασία ανάπτυξης προϊόντων ή υπηρεσιών.

Έτσι, ο στόχος του CMMI είναι αρκετά σαφής. Χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της ποιότητας της υπηρεσίας ή του προϊόντος ακολουθώντας το μοντέλο που ικανοποιεί τις προσδοκίες των πελατών και αυξάνει την αξία ενός οργανισμού στην αγορά. Εκτιμά επίσης τη φήμη της επιχείρησής σας και την αξία των ενδιαφερομένων στον κλάδο.

Το CMMI αντιμετωπίζει επί του παρόντος τους ακόλουθους τομείς ενδιαφέροντος:

  • CMMI για Ανάπτυξη: Είναι για την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών.
  • CMMI για Υπηρεσίες: Είναι για τη δημιουργία, την παράδοση και τη διαχείριση υπηρεσιών.
  • CMMI for Acquisition: Περιλαμβάνει την απόκτηση προϊόντων και υπηρεσιών.

Εκπροσώπηση της CMMI

Η εκπροσώπηση CMMI επιτρέπει σε έναν οργανισμό να επιδιώξει ένα σύνολο στόχων βελτίωσης. Υπάρχουν δύο παραστάσεις:

Σταδιακή Αναπαράσταση

  • Χρησιμοποιεί ένα καθορισμένο σύνολο περιοχών διαδικασίας ανάπτυξης για να περιγράψει τη διαδρομή βελτίωσης.
  • Παρέχει μια σειρά βελτιώσεων, όπου κάθε μέρος της σειράς χρησιμεύει ως δομή για την επόμενη βελτίωση.
  • Καθορίζει μια βελτιωμένη διαδρομή με τη βοήθεια των επιπέδων ωριμότητας. Και το επίπεδο ωριμότητας λέει για την ωριμότητα διαφορετικών διαδικασιών στον οργανισμό.
  • Επιτρέπει τη σύγκριση μεταξύ διαφορετικών οργανισμών για διάφορα επίπεδα ωριμότητας.

Συνεχής Εκπροσώπηση

  • Επιτρέπει την επιλογή συγκεκριμένων περιοχών διεργασίας.
  • Χρησιμοποιεί επίπεδα ικανοτήτων για να μετρήσει τη βελτίωση της μεμονωμένης διαδικασίας.
  • Επιπλέον, επιτρέπει τη σύγκριση μεταξύ οργανισμών με βάση την περιοχή διεργασίας-προς-διαδικασία-περιοχή.
  • Η συνεχής εκπροσώπηση επιτρέπει επίσης στους οργανισμούς να επιλέξουν από διαφορετικές διαδικασίες για καλύτερη βελτίωση.
  • Σε αυτήν την αναπαράσταση, οι οργανισμοί μπορούν να επιτύχουν καλύτερα τους στόχους τους και να μειώσουν τους κινδύνους επιλέγοντας τη σειρά βελτίωσης των διαφορετικών διαδικασιών.

Στάδια στο CMMI

Υπάρχουν πέντε στάδια ωριμότητας στο CMMI με σταδιακή αναπαράσταση:

#1.Αρχικό: Σε αυτό το επίπεδο, οι διαδικασίες ανάπτυξης ελέγχονται ή διαχειρίζονται ελάχιστα. Περιλαμβάνει επίσης απρόβλεπτα αποτελέσματα των διαδικασιών ανάπτυξης. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται χαοτικές και ad hoc προσεγγίσεις. Δεν θα βρείτε καθορισμένες περιοχές βασικών διεργασιών (KPA). Η ποιότητα δεν είναι τόσο καλή και το προϊόν ή οι υπηρεσίες διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο.

#2. Διαχείριση: Σε αυτό το στάδιο ωριμότητας, οι απαιτήσεις διαχειρίζονται σωστά και οι διαδικασίες ανάπτυξης ελέγχονται και σχεδιάζονται. Εδώ, το έργο διαχειρίζεται σωστά και εφαρμόζεται σύμφωνα με τα τεκμηριωμένα σχέδια. Ωστόσο, ο κίνδυνος εξακολουθεί να υπάρχει αλλά είναι χαμηλότερος από το αρχικό επίπεδο.

  11 καλύτερες λύσεις κειμένου σε ομιλία για επαγγελματική και προσωπική χρήση

#3.Defined: Στο καθορισμένο επίπεδο ωριμότητας, οι διαδικασίες ανάπτυξης περιγράφονται καλά και χαρακτηρίζονται χρησιμοποιώντας κατάλληλες διαδικασίες, πρότυπα, εργαλεία και μεθόδους. Η ποιότητα που θα βρείτε είναι μεσαίου βαθμού, και ο κίνδυνος είναι επίσης μέτριος.

#4.Ποσοτική διαχείριση: Σε αυτό το μοντέλο, τίθενται οι ποσοτικοί στόχοι για τις διαδικασίες ποιότητας και απόδοσης. Βασίζεται στις ανάγκες του οργανισμού, στις απαιτήσεις των πελατών και πολλά άλλα. Τα μέτρα απόδοσης της διαδικασίας αναλύονται ποσοτικά. Εδώ, θα βρείτε διαδικασίες υψηλότερης ποιότητας με χαμηλότερο κίνδυνο.

#5.Βελτιστοποίηση: Αυτό είναι το τελευταίο στάδιο του μοντέλου ωριμότητας που περιλαμβάνει συνεχή βελτίωση της απόδοσης και των διαδικασιών. Η βελτίωση σε αυτό το επίπεδο είναι καινοτόμος και σταδιακή. Οι διαδικασίες και οι επιδόσεις είναι υψηλότερης ποιότητας και ο κίνδυνος είναι ο χαμηλότερος.

Επίπεδα ικανότητας CMMI

Ένα επίπεδο ικανότητας λέει για τις σχετικές πρακτικές για μια συγκεκριμένη περιοχή διαδικασίας για τη βελτίωση των διαδικασιών ενός οργανισμού που σχετίζονται με την περιοχή διαδικασίας. Υπάρχουν έξι επίπεδα ικανότητας για τα μοντέλα CMMI:

  • Επίπεδο ικανότητας 0 (Ημιτελές): Περιλαμβάνει ελλιπείς, μερικές και μη εκτελεσμένες διεργασίες. Σε αυτό το επίπεδο, δεν υπάρχουν γενικοί στόχοι.
  • Επίπεδο ικανότητας 1 (Εκτελέστηκε): Η απόδοση της διαδικασίας δεν είναι σταθερή σε αυτό το επίπεδο. Οι στόχοι κόστους, χρονοδιαγράμματος και ποιότητας δεν επιτυγχάνονται. Η διαδικασία επιπέδου 1 πρέπει να εκτελεί συγκεκριμένες πρακτικές.
  • Επίπεδο ικανότητας 2 (Διαχειριζόμενο): Η διαδικασία παρακολουθείται, ελέγχεται και σχεδιάζεται σε αυτό το επίπεδο. Εδώ, οι στόχοι είναι τόσο το μοντέλο όσο και άλλοι όπως η ποιότητα, το χρονοδιάγραμμα και το κόστος. Ο οργανισμός πρέπει να διαχειρίζεται τις διαδικασίες ενεργά με τη βοήθεια μετρήσεων.
  • Επίπεδο ικανότητας 3 (καθορισμένο): Είναι ένα καθορισμένο επίπεδο όπου η διαδικασία διαχειρίζεται σωστά και πληροί ένα σύνολο οργανωτικών οδηγιών και προτύπων. Επικεντρώνεται στην τυποποίηση της διαδικασίας.
  • Επίπεδο ικανότητας 4 (Ποσοτική διαχείριση): Εδώ, η διαδικασία ελέγχεται χρησιμοποιώντας ποσοτικές και στατιστικές τεχνικές. Σε αυτό το επίπεδο, η απόδοση της διαδικασίας γίνεται κατανοητή με μετρικούς και στατιστικούς όρους.
  • Επίπεδο ικανότητας 5 (Βελτιστοποίηση): Αυτό το επίπεδο εστιάζει στη συνεχή βελτίωση της απόδοσης της διαδικασίας. Η απόδοση βελτιώνεται τόσο με καινοτόμους όσο και με αυξητικούς τρόπους.

CMM έναντι CMMI: Διαφορά

Το CMMI είναι ένα ενημερωμένο ή νεότερο μοντέλο CMM. Η SEI ανέπτυξε το CMMI για να τυποποιεί και να ενσωματώνει το CMM, το οποίο διαθέτει διάφορα μοντέλα για κάθε λειτουργία που καλύπτει. Αυτά τα μοντέλα δεν συγχρονίζονται. Η ενσωμάτωσή τους καθιστά τη διαδικασία ευέλικτη και αποτελεσματική.

Όσον αφορά τους βασικούς τομείς διαδικασίας, τις πρακτικές, τα επίπεδα ωριμότητας και τους στόχους, η δομή CMMI είναι παρόμοια με τη δομή CMM. Ωστόσο, το CMMI προσφέρει δύο διαφορετικές αναπαραστάσεις των διαδικασιών.

Ας μάθουμε μερικές ακόμη διαφορές μεταξύ CMM και CMMI:

CMMCMMICMM σημαίνει Capability Maturity Model, που αναπτύχθηκε το έτος 1984.CMMI σημαίνει Capability Maturity Model Integration, που αναπτύχθηκε το έτος 2006. Είναι ένα μοντέλο συμπεριφοράς που αναπτύχθηκε για τη μέτρηση των διαδικασιών ανάπτυξης λογισμικού σε έναν οργανισμό. Είναι η ενημερωμένη έκδοση του μοντέλου CMM που είναι πιο προσανατολισμένο στην εργασία και αποτελεσματικό. Ο πρωταρχικός σκοπός είναι η αξιολόγηση των επιπέδων ωριμότητας στη διαδικασία ανάπτυξης λογισμικού. Ο πρωταρχικός σκοπός είναι να συνδυαστούν διαφορετικά μοντέλα λογισμικού σε ένα ενιαίο λογισμικό και να ξεπεραστούν ορισμένα μειονεκτήματα CMM. Το CMM έχει πέντε στάδια: Αρχικό, επανάληψη, καθορισμένο, διαχείριση και βελτιστοποιημένο Το CMMI έχει πέντε στάδια: Αρχικό, διαχειριζόμενο, καθορισμένο, ποσοτικά διαχείριση και βελτιστοποίηση. Το CMM είναι λιγότερο αποτελεσματικό. Το CMMI είναι πιο αποτελεσματικό. Είναι υπερβολικά προσανατολισμένο στη διαδικασία. Είναι προσανατολισμένο στο στόχο.

συμπέρασμα

Το Capability Maturity Model (CMM) είναι ένα σύστημα επίλυσης προβλημάτων για διαδικασίες ανάπτυξης λογισμικού σε βιομηχανίες. Αυτό μπορεί να σώσει τις επιχειρήσεις από την αντιμετώπιση προβλημάτων διαδικασίας.

Από την άλλη πλευρά, η CMMI έχει μια προηγμένη μεθοδολογία από την CMM. Περιλαμβάνει την εκπλήρωση των προσδοκιών των πελατών, την εκτίμηση της δημιουργίας, την ανάπτυξη του μάρκετινγκ, τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών και την ενίσχυση της φήμης.

Μπορείτε επίσης να εξερευνήσετε το πλαίσιο Διαχείρισης Κύκλου Ζωής Εφαρμογών που βοηθά στην ανάπτυξη και παράδοση του λογισμικού εντός χρονοδιαγράμματος, εντός προϋπολογισμού και κορυφαίας ποιότητας.