Μια ματιά στις εφαρμογές κατ’ απαίτηση

Είστε περίεργοι να μάθετε για την ανάπτυξη εφαρμογών κατά παραγγελία; Συνοψίσαμε όλες τις λεπτομέρειες για να σας βοηθήσουμε να το καταλάβετε.

Ο COVID-19 άλλαξε τις ζωές όλων. Εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο τον κόσμο, κάνοντας τους ανθρώπους να απομονώνονται για να παραμείνουν ασφαλείς. Οι εταιρείες αγκάλιασαν την εξ αποστάσεως εργασία και οι πολίτες βρήκαν τρόπο να επιβιώσουν.

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, οι εφαρμογές κατ’ απαίτηση άλλαξαν το παιχνίδι, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους να μένουν σπίτι χωρίς κανένα πρόβλημα. Ίσως εκπλαγείτε αν μάθετε ότι οι περισσότερες εφαρμογές που χρησιμοποιούμε είναι εφαρμογές κατ’ απαίτηση.

Statista αντιπροσωπεύει τα παγκόσμια έσοδα από εφαρμογές για κινητά από το 2014 έως το 2023.

Μπορεί να υπάρχουν μερικές ερωτήσεις που περιστρέφονται γύρω από το μυαλό σας. Τι είναι η εφαρμογή κατ’ απαίτηση; Αλλάζει τη ζωή μας; Πώς επηρεάζει τη ζωή μας κατά τη διάρκεια ενός lockdown; Ποιοι είναι οι τύποι εφαρμογών κατά παραγγελία που διατίθενται στην αγορά; Τι είναι ο κύκλος ζωής ανάπτυξης εφαρμογών κατά παραγγελία;

Επιτρέψτε μας να σας δώσουμε μια ματιά σε εφαρμογές κατ’ απαίτηση προτού τις εμβαθύνετε.

Τι είναι οι εφαρμογές κατ’ απαίτηση;

Θέλετε να πάτε κάπου; Κάντε κράτηση για ταξί. Θέλετε να παραγγείλετε φαγητό; Παραγγείλετε φαγητό online. Θέλετε να λάβετε υπηρεσία κομμωτηρίου στο σπίτι; Απλώς αγγίξτε μερικές φορές στο κινητό σας και είστε έτοιμοι. Θέλετε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό; Κλείστε ένα ραντεβού online.

Οι εφαρμογές κατ’ απαίτηση είναι εφαρμογές για κινητά που προσφέρουν άνεση στους χρήστες στο σπίτι. Η εφαρμογή της υπηρεσίας κατ’ απαίτηση γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ πελατών και επιχειρήσεων, επιτρέποντάς τους να παραμένουν συνδεδεμένοι ανεξάρτητα από τις περιστάσεις.

Οι επιχειρήσεις μεταπήδησαν σε μια νύχτα στο cloud και στις ψηφιακές υπηρεσίες εν μέσω της πανδημίας που τις εξέλιξε δραστικά. Οι υπηρεσίες κατ’ απαίτηση διευκόλυναν τους χρήστες να κάνουν κράτηση (κράτηση), να παραγγείλουν φαγητό στο σπίτι (χωρίς να καλέσουν το εστιατόριο), να ψωνίσουν παντοπωλεία στο διαδίκτυο και οτιδήποτε άλλο.

Ωστόσο, αν πιστεύετε ότι οι υπηρεσίες κατ’ απαίτηση είναι νέες στην αγορά, κάνετε λάθος. Αυτές οι υπηρεσίες υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό, όχι σε εφαρμογές για κινητά αλλά σε πιο αργή έκδοση (κλήση κινητού).

Επί του παρόντος, οι υπηρεσίες κατ’ απαίτηση είναι διαθέσιμες για διαφορετικές κατηγορίες και κλάδους. Το καλύτερο μέρος είναι ότι αυτές οι εφαρμογές υπηρεσιών είναι φιλικές προς το χρήστη και κατανοητές. Δείτε πώς λειτουργούν οι εφαρμογές κατ’ απαίτηση.

  • Ο χρήστης παραγγέλνει το προϊόν,
  • Η εφαρμογή τα συνδέει με τον πωλητή,
  • Ο πάροχος αποδέχεται το αίτημα,
  • Οι χρήστες πραγματοποιούν μια ηλεκτρονική πληρωμή,
  • Και ο πάροχος παραδίδει το προϊόν στη διεύθυνση του χρήστη.

Επιπλέον, οι εφαρμογές κατ’ απαίτηση λειτουργούν σε διάφορα σύνολα λειτουργιών που πρέπει να διαθέτουν. Χωρίς αυτές τις δυνατότητες, οι εφαρμογές κατ’ απαίτηση ενδέχεται να χάσουν την αξιοπιστία τους στην αγορά.

1. Ασφάλεια και έλεγχος ταυτότητας – Η πύλη πληρωμής πρέπει να είναι ασφαλής και ασφαλής για τους χρήστες, καθώς περιέχει εμπιστευτικά στοιχεία, όπως στοιχεία χρεωστικής και πιστωτικής κάρτας.

  Πώς να αφαιρέσετε διαφημίσεις και Bloatware από το tablet Amazon Fire 7 [No Root]

2. Επιλογές πληρωμής – Η εφαρμογή της υπηρεσίας κατ’ απαίτηση δεν πρέπει να περιορίζεται σε έναν τρόπο πληρωμής, συμπεριλαμβανομένων των net banking, της αντικαταβολής, της χρεωστικής κάρτας, της πιστωτικής κάρτας κ.λπ.

3. Ζωντανή παρακολούθηση – Οι χρήστες πρέπει να γνωρίζουν την πραγματική ενημέρωση σχετικά με την παράδοση του προϊόντος τους που γίνεται καθησυχαστική. Ακόμη και η τοποθεσία των χρηστών κοινοποιείται στους συνεργάτες παράδοσης.

4. Βαθμολογία και κριτική – Οι αυθεντικές και γνήσιες κριτικές από χρήστες αυξάνουν την αξιοπιστία και την αξία της εφαρμογής για κινητά στην αγορά.

5. Ειδοποιήσεις – Είτε πρόκειται για προσφορές, για επερχόμενες εκπτώσεις ή για πληροφορίες ζωντανής παρακολούθησης, οι ειδοποιήσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για να συνδεθείτε με τους χρήστες.

6. Λειτουργία Wishlist – Η δυνατότητα επιτρέπει στους χρήστες να προσθέσουν τα προϊόντα που επιθυμούν να αγοράσουν αργότερα. Οι χρήστες μπορούν εύκολα να έχουν πρόσβαση σε αυτό, ακόμη και αν το προϊόν έχει εξαντληθεί.

7. Ιστορικό αναζήτησης και προηγούμενων παραγγελιών – Αυτό είναι ένα από τα ζωτικά χαρακτηριστικά των εφαρμογών κατ’ απαίτηση που επιτρέπουν στους χρήστες να επαναλάβουν την παραγγελία ή να συνεχίσουν την έρευνά τους.

8. Αναγνώριση φωνής – Με τη δημοτικότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης στην αγορά, οι εφαρμογές κατ’ απαίτηση περιλαμβάνουν λειτουργίες αναγνώρισης φωνής για εύκολη παραγγελία.

Οι εφαρμογές κατ’ απαίτηση έχουν διάφορες κατηγορίες και είναι δημοφιλείς σε μια σειρά βιομηχανιών. Ωστόσο, η λειτουργία τέτοιων εφαρμογών είναι παρόμοια καθώς οι πωλητές συνδέονται με πελάτες μέσω της πλατφόρμας. Η βασική λειτουργία των εφαρμογών κατά παραγγελία είναι:

  • Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή υπηρεσίας, ο χρήστης υποβάλλει το επιθυμητό αίτημα και πραγματοποιεί την πληρωμή (σε ορισμένες περιπτώσεις ή επιλέγει αντικαταβολή)
  • Η εφαρμογή στέλνει το αίτημα στον πάροχο υπηρεσιών ή στον προμηθευτή
  • Ο πάροχος αποδέχεται το αίτημα
  • Ο πάροχος ξεκινά την επεξεργασία του προϊόντος και το παραδίδει στους χρήστες
  • Οι χρήστες μπορούν να ελέγξουν το προϊόν μετά την παράδοση

Η λειτουργία όλων των εφαρμογών κατά παραγγελία μπορεί να είναι παρόμοια, αλλά διαφέρει από τα βασικά των τύπων της, όπως:

  • Οι υπηρεσίες B2B συνδέονται με μεγάλες επιχειρήσεις για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις προσλήψεων, τραπεζών και μεταφορών.
  • Υπηρεσίες B2C όπου οι επιχειρήσεις συνδέονται με πελάτες όπως η Amazon, η Uber Eats κ.λπ.
  • Οι υπηρεσίες C2C μπορούν να κερδίσουν προμήθειες δύο όψεων χωρίς να κάνουν τίποτα όπως Uber, OLX, eBay κ.λπ.

Αυτοί οι τύποι χωρίζονται σε διαφορετικές κατηγορίες με βάση τις απαιτήσεις και τις υπηρεσίες κατ’ απαίτηση.

Κατηγορίες εφαρμογών κατ’ απαίτηση

Καθώς οι εφαρμογές κατ’ απαίτηση κατακλύζουν την αγορά, καθίσταται σημαντικό για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να επιλέγουν σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τα προϊόντα τους. Υπάρχουν εφαρμογές όπως Uber για ταξί, Uber Eats για φαγητό, Airbnb για ξενοδοχεία, Facebook για συνδεσιμότητα, WhatsApp για συνομιλία κ.λπ.

Ακολουθούν οι καλύτερες κατηγορίες εφαρμογών κατά παραγγελία που πρέπει να γνωρίζει κανείς.

Εφαρμογές παράδοσης φαγητού

Το μοντέλο παράδοσης τροφίμων και παντοπωλείων κέρδισε τεράστια δημοτικότητα εν μέσω της πανδημίας, όταν οι άνθρωποι ήταν κλειδωμένοι στο σπίτι. Μπορούσαν να παραγγείλουν παντοπωλεία και τρόφιμα στα κατώφλια τους. Ωστόσο, οι υπηρεσίες ήταν σε ζήτηση νωρίτερα. Η Amazon προσέφερε παράδοση ειδών παντοπωλείου και το Uber Eats διασφαλίζοντας την παράδοση φαγητού από εστιατόρια χωρισμένη σε τρεις παράγοντες – εφαρμογή διαχειριστή (τρίτο μέρος ή διαμεσολαβητής), εφαρμογή πωλητή και εφαρμογή πελάτη.

  Ένας οδηγός για αρχάριους για να ξεκινήσετε την καριέρα του ελεύθερου επαγγελματία

Σύμφωνα με το Google Trends, τα στατιστικά αναζήτησης για παράδοση φαγητού είναι περισσότερα από 50% το 2021. Αυτά τα στατιστικά ήταν υψηλότερα το 2020 λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως.

Αυτή η κατηγορία υπηρεσιών κατ’ απαίτηση είναι διαδεδομένη, συνεπής και προβλέψιμη στην αγορά. Σύμφωνα με StatistaΟι αγορές των ΗΠΑ ανέμεναν 218% της ανάπτυξης του Instacart το 2020. Οι διαδικτυακές εφαρμογές παράδοσης τροφίμων και ειδών παντοπωλείου ακολουθούν τις βέλτιστες πρακτικές για τη διασφάλιση της αποθήκευσης δεδομένων, της παραγγελίας, της παράδοσης κ.λπ.

Αρκετές εφαρμογές όπως το Instacard, το GrubHub, το UberEats, το Amazon Prime Now, το Postmates κ.λπ., είναι εξαιρετικά δημοφιλείς ως υπηρεσίες παράδοσης τροφίμων και παντοπωλείων κατά παραγγελία. Η εφαρμογή συνδέει τους χρήστες με αλυσίδες παντοπωλείων ή καταστήματα τροφίμων (εστιατόρια).

Τα επιχειρηματικά μοντέλα περιλαμβάνουν συσσωρευτές παράδοσης, λύσεις αγοράς, παντοπωλεία ή καταστήματα τροφίμων κ.λπ.

Εφαρμογές Μεταφορών

Όσον αφορά τις εφαρμογές μεταφοράς, περιλαμβάνει υπηρεσίες ταξί, κράτηση ταξί, αγορά αυτοκινήτου, ενοικίαση αυτοκινήτου, πώληση αυτοκινήτων και υπηρεσίες logistics. Οι χρήστες εξαρτώνται από το dial-a-ride για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά τον Μάρτιο του 2008, η Uber κυκλοφόρησε στην αγορά, ανοίγοντας έναν νέο δρόμο για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

Οι υπηρεσίες μεταφοράς κατ’ απαίτηση επέτρεψαν στους οδηγούς ή στις υπηρεσίες logistics να συνδεθούν με ένα ευρύτερο κοινό. Αυτές οι εφαρμογές συνήθως διατίθενται σε δύο κατηγορίες, όπως άλλες εφαρμογές κατ’ απαίτηση – εφαρμογή προμηθευτή (οδηγός) και εφαρμογές πελατών (επιβάτες) εκτός από την εφαρμογή διαχειριστή.

Οι πλατφόρμες e-hailing έχουν διευκολύνει τους καταναλωτές να κάνουν κράτηση για υπηρεσίες ταξί ή παράδοσης ανά πάσα στιγμή από οπουδήποτε. Ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες logistics (όπως το UberRUSH) περιλαμβάνουν εκπαίδευση εργατικού δυναμικού, συντήρηση στόλου, υποδειγματικό χειρισμό, παρακολούθηση παραγγελιών κ.λπ.

Για να αυξηθεί η δημοτικότητα, οι προγραμματιστές πρέπει να επικεντρωθούν στην ευελιξία, την υψηλή ευελιξία, την ευρύτερη εμβέλεια, τις επενδυτικές δυνατότητες, το μεγαλύτερο μέγεθος στόλου και τις ασφαλείς πύλες πληρωμής.

Εφαρμογές Υγείας

Η εφαρμογή φαρμάκων και γιατρών κατ’ απαίτηση είναι δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, επιτρέποντας στους χρήστες ή τους ασθενείς να συμβουλεύονται γιατρούς από τα σπίτια τους και να παραγγείλουν φάρμακα στην πόρτα τους.

Οι εφαρμογές υγειονομικής περίθαλψης κατ’ απαίτηση έχουν πάρει νέα τροπή εν μέσω της πανδημίας, όταν οι άνθρωποι επιλέγουν την ηλεκτρονική συμβουλή γιατρού αντί να επισκέπτονται νοσοκομεία που δεν είναι ασφαλή. Έχει γίνει μια νέα τάση στην αγορά που είναι αξιόπιστη και χρήσιμη για τους χρήστες.

Στην αγορά είναι διαθέσιμες αρκετές διαδικτυακές εφαρμογές υγειονομικής περίθαλψης, όπως το Doctor on Demand και το Pager. Οι εφαρμογές τηλεϊατρικής και υγειονομικής περίθαλψης αναπτύσσονται χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες.

Οι εφαρμογές υγειονομικής περίθαλψης επιτρέπουν στους χρήστες να συμβουλεύονται τους γιατρούς διατηρώντας το απόρρητό τους, να ζητούν συμβουλή κατά τον έλεγχο των πιστοποιητικών γιατρών (και τις βαθμολογίες), να βρίσκουν ειδικούς και να καλούν με φωνή ή βίντεο τον γιατρό σύμφωνα με το ραντεβού. Επιτρέπει τη συλλογή δεδομένων υγείας, την απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών, τον ασύρματο έλεγχο, την αίτηση επισκέψεων γιατρού κ.λπ.

  Πώς να φτιάξετε ένα κολάζ φωτογραφιών σε Mac

Εκτός από αυτό, οι εφαρμογές γυμναστικής αποτελούν μέρος του κλάδου της υγειονομικής περίθαλψης. Οι εξατομικευμένες υπηρεσίες γυμναστικής κατά παραγγελία έχουν γίνει μια ολοκληρωμένη εφαρμογή που περιλαμβάνει προγράμματα γυμναστικής/σπίτι που βασίζονται στις προτιμήσεις των χρηστών.

Εφαρμογές Ψυχαγωγίας

Ο τομέας της ψυχαγωγίας ανθεί, όπως και οι εφαρμογές κατ’ απαίτησή τους, όπως το YouTube, το Amazon Prime Video, το Amazon Music, το Netflix, το Hulu, κ.λπ. εκπομπές, ντοκιμαντέρ, ταινίες κ.λπ., ενώ είναι κλειδωμένοι στα σπίτια.

Είναι σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ των εφαρμογών και των υπηρεσιών με την αυξημένη ζήτηση. Αρκετές εφαρμογές ροής έχουν σημειώσει τεράστια επιτυχία στην αγορά, ενώ ορισμένες απέτυχαν λόγω έλλειψης δημοτικότητας ή ομοιοτήτων.

Οι υπηρεσίες video-on-demand και music-on-demand προσφέρουν προσαρμοσμένο περιεχόμενο στον χρήστη σύμφωνα με τις προτιμήσεις του. Έχει αντικαταστήσει κάπως την τηλεόραση για μερικούς ανθρώπους που προτιμούν τη ροή βίντεο στα κινητά τους τηλέφωνα. Οι πλατφόρμες OTT έχουν γίνει ένα κρίσιμο μέρος της ζωής όλων προς το παρόν.

Εφαρμογές Home-Service

Οι εποχές που έπρεπε να αναζητήσετε άτομα για οποιαδήποτε υπηρεσία στο σπίτι έχουν περάσει. Ορισμένες εφαρμογές διασφαλίζουν ότι οι χρήστες μπορούν να κάνουν κράτηση ή να παραγγείλουν οικιακές υπηρεσίες με μερικά κλικ. Προβλέπεται ότι η συνολική αύξηση των οικιακών υπηρεσιών θα ξεπεράσει το 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια μέχρι το 2024.

Αυτές οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν φύλαξη παιδιών, συσκευασία και μετακόμιση, φροντίδα κατοικίδιων, υπηρεσίες επισκευής, καθαρισμό σπιτιού κ.λπ. Οι χρήστες μπορούν να έρθουν σε επαφή με μια μεγάλη ομάδα εγγεγραμμένων επαγγελματιών και να κλείσουν ένα ραντεβού σύμφωνα με τις υπηρεσίες τους.

Επιτρέπει τον εργολάβο εγγυήσεων, τη σύγκριση τιμών και τον έλεγχο κριτικών και αξιολογήσεων για την πρόσληψη ικανών και φιλικών προς τον προϋπολογισμό επαγγελματιών.

Οι ανεξάρτητοι ή συμβασιούχοι εργαζόμενοι μπορούν να λάβουν γρήγορα τη δουλειά από την εφαρμογή και οι χρήστες μπορούν να λάβουν αμέσως βοήθεια. Οι εφαρμογές κατ’ απαίτηση για τις δουλειές του σπιτιού απαιτούν χρόνο για απλές εργασίες όπως υδραυλικά, καθαριστήρια, ξυλουργεία κ.λπ.

συμπέρασμα

Υπάρχουν πολλές άλλες εφαρμογές κατ’ απαίτηση, όπως εφαρμογές ηλεκτρονικού εμπορίου και λιανικής, εφαρμογές παράδοσης, εφαρμογές γνωριμιών, εφαρμογές στρατολόγησης, εφαρμογές ομορφιάς, εφαρμογές κοινωνικών μέσων, εφαρμογές τηλεδιάσκεψης και εφαρμογές ηλεκτρονικής μάθησης.

Αυτές οι εφαρμογές κατακτούν τον κόσμο και διευκολύνουν τους χρήστες να αποκτήσουν τις επιθυμητές υπηρεσίες. Για την ανάπτυξη εφαρμογών για κινητά κατ’ απαίτηση, οι χρήστες πρέπει να έχουν υπόψη πολλές πτυχές όπως:

  • Κάντε την εργασία σας για να κατανοήσετε τον πελάτη, τα μοναδικά χαρακτηριστικά κ.λπ.
  • Καταγράψτε τα απαραίτητα χαρακτηριστικά, όπως ειδοποιήσεις, εγγραφές, πληρωμές, γεωγραφικές τοποθεσίες κ.λπ.
  • Επιλέξτε μεταξύ ανάπτυξης εφαρμογών για κινητά MVP ή άλλων.
  • Επιλέξτε τη στοίβα τεχνολογίας ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις πλατφόρμες.

Αυτά είναι μερικά επαναστατικά προϊόντα στην αγορά που κυριαρχούν εδώ και αρκετό καιρό. Αυτές οι εφαρμογές για κινητές συσκευές κατ’ απαίτηση γίνονται ο πυρήνας για όλους και ανοίγουν πόρτες προς ένα καλύτερο μέλλον.