Μια εισαγωγή στην εκτεταμένη πραγματικότητα και γιατί έχει σημασία

Η Εκτεταμένη Πραγματικότητα είναι ένας όρος που συνδυάζει φυσικό και ψηφιακό κόσμο για να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους.

Το XR εμφανίστηκε όταν προγραμματιστές και εταιρείες ανέπτυξαν και χρησιμοποίησαν την εικονική και την επαυξημένη πραγματικότητα. Το XR είναι ένας γενικός όρος που ενσωματώνει όλες τις καθηλωτικές τεχνολογίες όπως το VR, το AR και το MR, καθώς και αυτές που δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί.

Τι είναι η Εκτεταμένη Πραγματικότητα (XR);

Και οι τρεις, η εικονική πραγματικότητα, η μικτή πραγματικότητα και η επαυξημένη πραγματικότητα, είναι οι πυλώνες της Εκτεταμένης Πραγματικότητας. Συνδυάζει τα βασικά χαρακτηριστικά καθενός από αυτά. Η τεχνολογία XR χρησιμοποιείται για να συνδυάσει τον πραγματικό με έναν ψηφιακό κόσμο που μπορεί να αλληλεπιδράσει μεταξύ τους.

Η τεχνολογία εκτεταμένης πραγματικότητας χρησιμοποιείται ευρέως από διάφορους κλάδους και επιχειρηματικές δραστηριότητες, καθώς βοηθά στην εξάλειψη των φραγμών απόστασης. Αυτές οι τεχνολογίες αυξάνουν την αφοσίωση των χρηστών. Αναπτύσσουν μια νέα πραγματικότητα που τους βοηθά να αποκτήσουν νέες γνώσεις που μπορεί να μην αποκτήσουν χρησιμοποιώντας τα μάτια, τη φαντασία και τη νοημοσύνη τους.

#1. Εικονική πραγματικότητα (VR)

Η εικονική πραγματικότητα επιτρέπει στους ανθρώπους να μεταμορφωθούν σε μια πραγματικότητα εντελώς διαφορετική από τον πραγματικό κόσμο. Το VR μπορεί να αναπαράγει τον πραγματικό κόσμο και μπορεί να επιτρέψει στους χρήστες να βιώσουν πλήρως τον εικονικό κόσμο.

Η εικονική πραγματικότητα ενεργοποιείται από συγκεκριμένα ακουστικά και περιλαμβάνει και τις πέντε αισθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της όρασης, της όσφρησης, της αφής και της γεύσης. Μια συσκευή VR παρέχει ένα περιβάλλον με ρεαλιστικό ήχο και εικόνες.

Το VR επιτρέπει στους χρήστες να βιώνουν νέα και ενδιαφέροντα πράγματα και να επισκέπτονται μέρη στα οποία δεν μπορούν φυσικά να είναι τη συγκεκριμένη στιγμή. Η εικονική πραγματικότητα χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών και ψυχαγωγίας και για την εκπαίδευση εργαζομένων.

#2. Μικτή πραγματικότητα (MR)

Η μικτή πραγματικότητα είναι εκεί όπου τόσο ο εικονικός όσο και ο πραγματικός κόσμος συναντώνται και δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον. Στη μικτή πραγματικότητα, τα αντικείμενα του πραγματικού κόσμου και τα εικονικά αντικείμενα μπορούν να ενωθούν και να αλληλεπιδράσουν σε πραγματικό χρόνο. Συνδυάζει τα καλύτερα χαρακτηριστικά και των δύο κόσμων. Οι συσκευές MR είναι πιο ακριβές από τις συσκευές VR και επίσης πιο ισχυρές.

#3. Επαυξημένη πραγματικότητα (AR)

Η επαυξημένη πραγματικότητα δημιουργεί μια ψευδαίσθηση στον πραγματικό κόσμο. Σε αντίθεση με το VR, δεν δημιουργεί εικονικό κόσμο, αλλά αυξάνει τον πραγματικό κόσμο με γραφικά, βίντεο, ήχους ή άλλα δεδομένα χρησιμοποιώντας συσκευές AR.

  Τι σημαίνει "HMU" και πώς το χρησιμοποιείτε;

Το AR δημιουργεί φαντασία ή ψευδαίσθηση πάνω από το φυσικό μας περιβάλλον καθώς απλώς προσθέτει ορισμένα χαρακτηριστικά αντί να τα αλλάζει εντελώς.

Εκτεταμένη πραγματικότητα έναντι επαυξημένης πραγματικότητας

Extended Reality Το Augmented RealityXR είναι ένας όρος-ομπρέλα που συνδυάζει τις εμπειρίες της Επαυξημένης Πραγματικότητας, της Εικονικής Πραγματικότητας και της Μικτής Πραγματικότητας. Το AR αυξάνει τον φυσικό κόσμο αντικαθιστώντας ορισμένα μέρη με εικονικά αντικείμενα. Το XR συνδυάζει τον φυσικό και τον πραγματικό κόσμο μαζί για να προσφέρει στους χρήστες εκπληκτικές εμπειρίες. Το AR δημιουργεί μια ψευδαίσθηση στον πραγματικό κόσμο. Το XR θολώνει τη γραμμή μεταξύ του φυσικού κόσμου και του εικονικού κόσμου. Το AR δεν είναι τόσο καθηλωτικό. Το XR συνδυάζεται και τα τρία VR, MR και AR. Το AR δεν είναι XR.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της εκτεταμένης πραγματικότητας

Πλεονεκτήματα της τεχνολογίας XR

  • Η τεχνολογία XR παρέχει την παροχή ασυνήθιστων εκφράσεων. Επιτρέπει στους χρήστες να βιώσουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται μέρη χωρίς να φύγουν από το σπίτι, την πόλη ή ακόμα και τη χώρα.
  • Η τεχνολογία XR μπορεί να βοηθήσει στην εκπαίδευση ασφάλειας για όσους ασκούνται σε συνθήκες υψηλού κινδύνου. Οι χημικοί ή ο στρατός μπορούν να εκπαιδεύονται με ασφάλεια χρησιμοποιώντας τις συσκευές μακριά από επικίνδυνες τάξεις.
  • Η τεχνολογία επιτρέπει στους χρήστες της να εκπαιδεύονται με πιο αποτελεσματικό τρόπο, παρέχοντάς τους μια πιο ρεαλιστική άποψη του αντικειμένου τους.
  • Η τεχνολογία XR επιτρέπει την απρόσκοπτη πρόσβαση στα δεδομένα, αφαιρώντας κάθε εμπόδιο απόστασης.

Μειονεκτήματα της τεχνολογίας XR

  • Ένα από τα μειονεκτήματα της τεχνολογίας XR είναι ότι είναι επιρρεπής σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και παραβιάσεις δεδομένων που μπορεί να διαρρεύσουν τόνους προσωπικών πληροφοριών.
  • Η μακροχρόνια χρήση συσκευών XR μπορεί να προκαλέσει σωματική βλάβη όπως οφθαλμικές διαταραχές, ναυτία, λιποθυμία και πονοκέφαλο.
  • Η ανάπτυξη και η υλοποίηση συσκευών XR είναι εξαιρετικά δαπανηρές.
  • Η τεχνολογία ER παρέχει ψυχαγωγία στους χρήστες αλλά, από την άλλη πλευρά, μπορεί επίσης να προκαλέσει μειωμένη κοινωνική δέσμευση και προσωπική αλληλεπίδραση.

Χρήση Περιπτώσεων Εκτεταμένης Πραγματικότητας

Το XR έχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών στον σύγχρονο κόσμο και οι ακόλουθες είναι μερικές από αυτές:

Ψυχαγωγία

Η βιομηχανία ψυχαγωγίας και gaming είναι ένας από τους πιο σημαντικούς χρήστες της τεχνολογίας XR. Το 34% των χρηστών XR αντιπροσωπεύει τη βιομηχανία ψυχαγωγίας και τυχερών παιχνιδιών. Γι’ αυτό η επιχείρηση εστιάζει στην παροχή εμπειρίας χρήστη για την επιτυχία τους.

Στις κινηματογραφικές αίθουσες, οι τεχνολογίες XR χρησιμοποιούνται για να παρέχουν στους χρήστες εκπληκτικές τρισδιάστατες εμπειρίες. Εκδηλώσεις όπως συναυλίες, εκθέσεις και αθλητικές εκδηλώσεις χρησιμοποιούν επίσης τεχνολογίες XR.

Η εκτεταμένη πραγματικότητα χρησιμοποιείται ευρέως στα βιντεοπαιχνίδια λόγω του all inclusive εφέ συμμετοχής της. Επιτρέπει στους χρήστες να μεταφέρονται εξ ολοκλήρου στην εικονική πραγματικότητα.

  15 όροι φωτογραφίας που δεν γνωρίζετε, αλλά φοβάστε πολύ να ρωτήσετε

Φροντίδα υγείας

Οι ιατροί χρησιμοποιούν την τεχνολογία XR για να απεικονίσουν πολύπλοκες ιατρικές διαδικασίες και επίσης βοηθούν στην ενίσχυση της φροντίδας των ασθενών. Μπορεί να βοηθήσει τους χειρουργούς σε περίπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις δίνοντάς τους τη δυνατότητα να οραματιστούν τα όργανα σε 3D.

Εκπαίδευση και Κατάρτιση

Η τεχνολογία XR μπορεί να βοηθήσει άτομα που εκπαιδεύονται σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου, όπως χημικούς και φοιτητές αεροπορίας. Με τις συσκευές XR, οι σπουδαστές αεροπορίας μπορούν να βιώσουν και να μάθουν πώς να πετούν με αληθινά αεροπλάνα χωρίς να κινδυνεύουν από κάποιο ατύχημα ως αρχάριοι.

Ακίνητα

ο τομέας των ακινήτων χρησιμοποιεί τεχνολογία εκτεταμένης πραγματικότητας για να παρέχει στους πιθανούς αγοραστές εικονικές εμπειρίες που δεν μπορούν φυσικά να έρθουν και να επισκεφθούν το μέρος. Ο αγοραστής ή ο ενοικιαστής μπορεί να επισκεφτεί εικονικά το μέρος και να αποφασίσει αν είναι ιδανικό για αυτούς ή όχι.

Εμπορία

Η τεχνολογία εκτεταμένης πραγματικότητας έχει δώσει στις εταιρείες έναν νέο τρόπο να αλληλεπιδρούν με τους πελάτες τους με τα νέα τους προϊόντα. Οι εταιρείες μπορούν να επιτρέπουν στους πελάτες να δοκιμάσουν τα προϊόντα τους πριν χρησιμοποιήσουν συσκευές ER.

Η Cathay Pacific έχει προσφέρει ένα βίντεο 360 μοιρών στους πελάτες της που τους επιτρέπει να γνωρίσουν εκ των προτέρων την επωνυμία της. Αυτή η στρατηγική μάρκετινγκ βοήθησε την εταιρεία να αυξήσει την αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας και τις πωλήσεις.

Εκτεταμένες προκλήσεις πραγματικότητας

Υπάρχουν επί του παρόντος τρεις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες που αναπτύσσουν εκτεταμένη πραγματικότητα (XR):

  • Κόστος: Οι εταιρείες που αναπτύσσουν XR αμφισβητούνται κυρίως από το κόστος, καθώς η τεχνολογία είναι δαπανηρή. Το υψηλό κόστος οφείλεται σε πολλές τεχνολογίες που συνεργάζονται και σε πολύ υλικό που απαιτείται για την ανάπτυξη συσκευών XR. Λόγω του υψηλού κόστους, οι απλοί άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να αγοράσουν προϊόντα XR, κάτι που θα σήμαινε ότι λιγότεροι επενδυτές θα ενδιαφέρονταν για αυτά.
  • Υλικό: Η ανάπτυξη συσκευών υλικού XR απαιτεί πολλές τεχνολογίες, λογισμικό και εξαρτήματα, γεγονός που το καθιστά δύσκολο έργο. Το υλικό θα πρέπει να είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι στιβαρό, συμπαγές και να μπορεί να επεξεργάζεται πολλά δεδομένα πολύ γρήγορα και γρήγορα.
  • Απόρρητο: Το απόρρητο είναι μια άλλη πρόκληση που συνοδεύει την εκτεταμένη πραγματικότητα. Προκειμένου να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον σύμφωνα με τις προτιμήσεις των χρηστών στις συσκευές XR, ενδέχεται να απαιτούνται πολλές ιδιωτικές λεπτομέρειες. Οι εταιρείες πρέπει να ξοδέψουν πολλά χρήματα για να αποθηκεύσουν τέτοια δεδομένα. Επίσης, κάνει τους χρήστες να ανησυχούν για το απόρρητο των δεδομένων τους.
  • Τάσεις Εκτεταμένης Πραγματικότητας

    Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το Extended Reality, η τεχνολογία υιοθετείται παγκοσμίως. Προσφέρει μια σειρά από νέες εφαρμογές σε επιχειρήσεις.

    Το XR προσφέρει ανώτερα εργαλεία εκπαίδευσης και παρέχει βελτιωμένη πρόσβαση σε πληροφορίες, επιτρέποντας στους χρήστες να βρίσκουν δεδομένα γρήγορα ενώ εργάζονται με αντικείμενα της πραγματικής ζωής. Η τεχνολογία αναμένεται να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια.

      Πώς να δείτε ένα κρυφό "Φύλλο εξαπάτησης" συντομεύσεων πληκτρολογίου στο iPad

    Προβλεπόμενη ανάπτυξη και υιοθεσία

    Η πανδημία και το lockdown είχαν ως αποτέλεσμα την ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας XR, καθώς οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούσαν να βρουν τρόπους επικοινωνίας και συνεργασίας με τις γεωγραφικά διάσπαρτες ομάδες τους.

    Έχει τονίσει τις δυνατότητες της τεχνολογίας XR και τις δυνατότητές της με δυνατότητες όπως απομακρυσμένη εργασία, μάθηση, αγορές από το σπίτι και πολλά άλλα.

    Προόδους στο Υλικό

    Ένας από τους τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη και εφαρμογή XR είναι μέσω της προόδου στο υλικό. Με τις εξελίξεις στην τεχνολογία, το υλικό γίνεται μικρότερο και έτσι η προσαρμογή της συσκευής XR γίνεται πολύ μικρότερη και ελαφρύτερη.

    Metaverse

    Το Metaverse έχει τρία στοιχεία: έναν τρισδιάστατο κόσμο, Avatars και Gamification. Οι χρήστες στο metaverse μπορούν να αλληλεπιδράσουν με άλλους χρήστες σε έναν εικονικό χώρο, να παρακολουθήσουν μια εκδήλωση, να παίξουν ένα παιχνίδι, να παίξουν ζωντανές συναυλίες, να κερδίσουν εικονικό νόμισμα κ.λπ. Μέχρι το 2024, αυτό το σύμπαν XR αναμένεται να φτάσει σε αξία αγοράς 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Συνδεσιμότητα 5G

    Η τεχνολογία XR χρειάζεται ένα δίκτυο υψηλής ταχύτητας για τη μεταφορά μεγάλου όγκου δεδομένων. Η συνδεσιμότητα 5G είναι έως και 20 φορές ταχύτερη από τα τρέχοντα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και είναι μια κρίσιμη εξέλιξη για τις τεχνολογίες XR.

    Το 5G θα βοηθήσει στην επέκταση των τεχνολογιών XR εξαλείφοντας μεγάλες επενδύσεις υποδομής και την ανάγκη για ακριβούς υπολογιστές.

    Συνεργασία εξ αποστάσεως

    Μετά την πανδημία, η κουλτούρα της εξ αποστάσεως εργασίας αναπτύσσεται ταχύτατα παγκοσμίως. Επιτρέποντας στους απομακρυσμένους εργαζόμενους να συνδέονται εικονικά, η τεχνολογία XR μπορεί να τους βοηθήσει να συνεργαστούν, να εργαστούν και να λύσουν προβλήματα κάνοντας τους να αισθάνονται το ίδιο σαν να εργάζονται στα γραφεία τους.

    Μπορεί να απαιτήσει βαριές επενδύσεις στην αρχή, αλλά μπορεί τελικά να προσφέρει ικανοποίηση στους εργαζόμενους και σημαντική απόδοση επένδυσης (ROI) για τις επιχειρήσεις.

    Το μέλλον της εκτεταμένης πραγματικότητας

    Το μέλλον της αλληλεπίδρασης μηχανής-ανθρώπου και των ψηφιακών μετασχηματισμών μπορεί να διαμορφωθεί από το XR. Επίσης, με την υιοθέτηση της τεχνολογίας 5G θα υπάρξουν αυξημένες χρήσεις και υιοθέτηση της τεχνολογίας XR.

    Το μέλλον θα περιλαμβάνει πολλές πολύπλοκες και προηγμένες τεχνολογίες XR που θα λύσουν διάφορα παγκόσμια προβλήματα.

    Οργανισμοί όπως η Meta εργάζονται πάνω στο μετασύμπαν για να το κάνουν κάτι περισσότερο από γραφικό και οπτικό, και να προσθέσουν περισσότερες αισθήσεις όπως η αφή. Ακριβώς όπως τα smartphone και τα χειριστήρια παιχνιδιών, αυτές οι συσκευές XR μπορούν επίσης να παρέχουν απτική ανάδραση.

    Τέλος, δεν θα ήταν εντελώς έκπληξη να δούμε κάποιον τύπο φορητού XR ως μελλοντικό smartphone. Το XR μπορεί να αξιοποιήσει τον φορητό υπολογιστή προκειμένου να προσφέρει την παγκόσμια εμπειρία στους χρήστες του.

    συμπέρασμα

    Το Extended Reality παρέχει εκπληκτικά οφέλη σε επιχειρήσεις όπως αυτά που συζητήσαμε παραπάνω και πολλά άλλα είναι στο δρόμο. Τούτου λεχθέντος, η εφαρμογή και η ανάπτυξη XR απαιτούν μεγάλες επενδύσεις και είναι λίγο υπερβολικά επικίνδυνες. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να επιλέξετε μια εταιρεία ανάπτυξης XR για την επιχείρησή σας με σημαντική τεχνογνωσία.

    Μπορείτε επίσης να εξερευνήσετε τις πιο πρόσφατες τάσεις, πλαίσια και εργαλεία επαυξημένης πραγματικότητας.