Μην ανησυχείτε: Ο πίνακας ελέγχου των Windows 10 είναι ασφαλής (προς το παρόν)

Η Microsoft πρόκειται να αφαιρέσει τον Πίνακα Ελέγχου από τα Windows 10; Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο μερικοί ιστότοποι μεταδίδουν πρόσφατες ειδήσεις. Αλλά αυτό απλά δεν είναι αλήθεια. Εδώ είναι τι θα εξαφανιστεί—και τι πραγματικά συμβαίνει με τον Πίνακα Ελέγχου.

Πείτε αντίο στην οθόνη του συστήματος (μάλλον)

Σε μια νέα έκδοση δοκιμών των Windows 10, η Microsoft αφαίρεσε τη σελίδα System από τον Πίνακα Ελέγχου.

Αυτή η αλλαγή εμφανίστηκε στην Προεπισκόπηση Insider κατασκευή 20161, που κυκλοφόρησε την 1η Ιουλίου 2020. Πιθανότατα θα εμφανιστεί σε σταθερές εκδόσεις των Windows 10 περίπου είτε τον Νοέμβριο του 2020 είτε τον Μάιο του 2021.

Η σελίδα Ρυθμίσεις > Σύστημα > Πληροφορίες στην εφαρμογή Ρυθμίσεις παρέχει όλες τις ίδιες πληροφορίες. Υπάρχει ένα νέο κουμπί “Αντιγραφή” που σας επιτρέπει να αντιγράψετε τις πληροφορίες της συσκευής στο πρόχειρό σας για εύκολη αντιγραφή-επικόλληση επίσης.

Η σελίδα System είναι ένα πολύ ορατό μέρος του κλασικού Πίνακα Ελέγχου, αλλά η απώλειά του δεν θα γίνει αισθητή πολύ βαθιά. Όλες οι πληροφορίες του βρίσκονται στην αντίστοιχη σελίδα στην εφαρμογή Ρυθμίσεις. Κάθε φορά που μια εφαρμογή προσπαθεί να ανοίξει τη σελίδα του Πίνακα Ελέγχου συστήματος, τα Windows θα ανοίξουν αυτόματα τις Ρυθμίσεις > Σύστημα > Πληροφορίες.

  Τι είναι το USB Gen 1, Gen 2 και Gen 2×2;

Ρυθμίσεις των Windows 10 > Σύστημα > Οθόνη Σχετικά.  width=”650″ ύψος=”325″ onload=”pagespeed.lazyLoadImages.loadIfVisibleAndMaybeBeacon(this);”  onerror=”this.onerror=null;pagespeed.lazyLoadImages.loadIfVisibleAndMaybeBeacon(this);”></p>
<h2 role=Είναι μία σελίδα, όχι ολόκληρος ο πίνακας ελέγχου

Ναι, η σελίδα του συστήματος φεύγει—μάλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Microsoft μερικές φορές αφαιρεί πράγματα υπέρ της εφαρμογής Ρυθμίσεις και τα επαναφέρει κατά τη διαδικασία ανάπτυξης. Η Microsoft δοκιμάζει αυτήν την αλλαγή.

Αλλά η σελίδα συστήματος δεν είναι ολόκληρος ο πίνακας ελέγχου. Και η αντικατάσταση μιας σελίδας του Πίνακα Ελέγχου με μια αντίστοιχη σελίδα Ρυθμίσεις δεν αποτελεί ένδειξη ότι ολόκληρος ο Πίνακας Ελέγχου θα εξαφανιστεί σύντομα.

Ο Πίνακας Ελέγχου εξακολουθεί να είναι γεμάτος με χρήσιμες ρυθμίσεις

Ο Πίνακας Ελέγχου δεν μπορεί να αφαιρεθεί σύντομα, επειδή είναι γεμάτος χρήσιμες ρυθμίσεις που δεν βρίσκονται στην εφαρμογή Ρυθμίσεις.

Ακόμη και οι εργασίες που έχουν οθόνες στην εφαρμογή Ρυθμίσεις—όπως η διαμόρφωση της οθόνης σας στις Ρυθμίσεις > Οθόνη—έχουν συνδέσμους που σας μεταφέρουν στον Πίνακα Ελέγχου για πιο σύνθετες ρυθμίσεις και πληροφορίες.

Ναι, η Microsoft μεταφέρει αργά τις ρυθμίσεις από τον Πίνακα Ελέγχου στη διεπαφή ρυθμίσεων. Η Microsoft το κάνει αυτό εδώ και χρόνια — διαρκεί για πάντα, και σχεδόν σίγουρα δεν θα γίνει σύντομα.

Δείτε τι έγραψε ο Brandon LeBlanc της Microsoft, Ανώτερος Διευθυντής Προγράμματος του Προγράμματος Windows Insider, στην ανάρτηση ιστολογίου του Windows Insider ανακοινώνοντας την αλλαγή:

  Πώς να βρείτε τη θέση του φακέλου εκκίνησης των Windows 11

Θα υπάρξουν περισσότερες βελτιώσεις που θα φέρουν περαιτέρω τις Ρυθμίσεις πιο κοντά στον Πίνακα Ελέγχου. Εάν βασίζεστε σε ρυθμίσεις που υπάρχουν μόνο στον Πίνακα Ελέγχου σήμερα, υποβάλετε σχόλια και ενημερώστε μας ποιες είναι αυτές οι ρυθμίσεις.

Με αυτόν τον ρυθμό, θα χρειαστούν δεκαετίες για να σκοτωθεί ο πίνακας ελέγχου

Η εφαρμογή Ρυθμίσεις υπολογιστή στα Windows 8.

Η Microsoft μετακινεί αργά, αργά, αργά τις ρυθμίσεις από τον Πίνακα Ελέγχου στην εφαρμογή Ρυθμίσεις.

Πραγματικά, η Microsoft κινείται με απόλυτα παγετώδεις ταχύτητες εδώ—τα Windows 8 διέθεταν μια διεπαφή “PC Settings” εκτός από τον Πίνακα Ελέγχου και κυκλοφόρησε το 2012. Αυτό έγινε πριν από οκτώ χρόνια. Τα Windows 8 ήταν σίγουρα υπό ανάπτυξη για μερικά χρόνια—εξάλλου τα Windows 7 κυκλοφόρησαν το 2009—έτσι η Microsoft πιθανότατα εργάζεται σε μια σύγχρονη αντικατάσταση του Πίνακα Ελέγχου εδώ και μια δεκαετία.

Εντάξει, ας προσποιηθούμε όλοι ότι τα Windows 8 δεν έγιναν ποτέ. Αυτό θέλει να κάνει τελικά η Microsoft.

Τα Windows 10 κυκλοφόρησαν το 2015, επομένως έχουν περάσει πέντε χρόνια από τη σταθερή κυκλοφορία των Windows 10. Δεν είμαστε ακόμα κοντά στο να έχουμε μια ενιαία διεπαφή ρυθμίσεων. Το 2020, είναι πέντε χρόνια μετά και μιλάμε για την αφαίρεση μιας οθόνης από τον Πίνακα Ελέγχου υπέρ της εφαρμογής Ρυθμίσεις.

  Πώς να ευθυγραμμίσετε το κείμενο μετά από μια κουκκίδα στο PowerPoint

Με αυτόν τον ρυθμό, θα είναι θαύμα εάν η Microsoft σκεφτεί καν να αφαιρέσει τον Πίνακα Ελέγχου από τα Windows πριν από το έτος 2030.

Παρακαλώ, δώστε μας απλώς μια διεπαφή ρυθμίσεων!

Στην πραγματικότητα, είμαστε υπέρ της απομάκρυνσης της Microsoft από τον Πίνακα Ελέγχου.

Περιμένετε, ας το δοκιμάσουμε ξανά: Πιστεύουμε ότι τα Windows 10 θα πρέπει να έχουν μια ενιαία διεπαφή ρυθμίσεων όπως κάθε άλλο λειτουργικό σύστημα με λογική σχεδίαση. Το τρέχον σύστημα, όπου ορισμένες ρυθμίσεις είναι διάσπαρτες στην εφαρμογή Ρυθμίσεις και κάποιες στον Πίνακα Ελέγχου, είναι γελοίο. Ήταν γελοίο από τότε που η Microsoft παρουσίασε την εφαρμογή PC Settings στα Windows 8 το 2012.

Όποια διεπαφή κι αν είναι αυτή, τα πάμε καλά. Ένας σύγχρονος Πίνακας Ελέγχου επανασχεδιασμένος ώστε να μπορεί να λειτουργεί με την αφή, με όλες τις ρυθμίσεις που έχει ο κλασικός Πίνακας Ελέγχου; Αυτό θα ήταν υπέροχο. Μια εφαρμογή Ρυθμίσεις που είναι εξίσου ισχυρή και πλήρως εξοπλισμένη με τον Πίνακα Ελέγχου; Μια χαρά είναι κι αυτό. Αλλά ας διαλέξουμε ένα για να μην χρειάζεται να χρησιμοποιούν και τα δύο!

Όλη η κουβέντα σχετικά με την απομάκρυνση του Πίνακα Ελέγχου αποτελεί απόσπαση της προσοχής. Με την αργή κατάσταση προόδου στην εφαρμογή Ρυθμίσεις, οι προγραμματιστές των Windows 10 δεν θα μπορούσαν να την αφαιρέσουν σύντομα, ακόμα κι αν το ήθελαν.

Θα έχουμε πολλές προειδοποιήσεις πριν η Microsoft καταργήσει τον Πίνακα Ελέγχου από τα Windows 10 και δεν θα συμβεί σύντομα.