Μάθετε από τις καλύτερες καμπάνιες Viral Marketing για να ενισχύσετε την αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας σας

Θέλετε να δείτε χιλιάδες θεατές για το περιεχόμενο μάρκετινγκ της επωνυμίας σας σε σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς να επενδύσετε πολλά; Μπορείτε να εξερευνήσετε viral καμπάνιες μάρκετινγκ!

Ένα εξαιρετικό προϊόν πολυετούς έρευνας μάρκετινγκ είναι το viral marketing. Εδώ δεν χρησιμοποιείτε απλώς μια ομάδα μάρκετινγκ για να δημιουργήσετε αναγνωρισιμότητα επωνυμίας ή προϊόντος. Εμπλέκετε οποιονδήποτε, όχι απαραίτητα το κοινό-στόχο σας, να κάνει μάρκετινγκ για εσάς.

Αναρωτιέστε γιατί το κοινό θα εμπορευόταν το εμπορικό σήμα σας δωρεάν; Διαβάστε το περιεχόμενο μέχρι το τέλος για να λάβετε την απάντηση και πώς μπορεί να ωφελήσει τα διαδικτυακά σας σχέδια μάρκετινγκ.

Πίνακας περιεχομένων

Τι είναι το Viral Marketing;

Το viral marketing είναι μια μέθοδος κατά την οποία ένα εμπορικό σήμα, προϊόν, υπηρεσία ή προφίλ διασημότητας βασίζεται στην προώθηση από στόμα σε στόμα. Στο συμβατικό μάρκετινγκ, όπως οι τηλεοπτικές ή οι διαδικτυακές διαφημίσεις, πληρώνετε ένα μέσο για την αναπαραγωγή ή τη δημοσίευση της εγγύησης μάρκετινγκ, όπως βίντεο, εικόνες, μηνύματα επωνυμίας κ.λπ.

Ωστόσο, στο viral marketing, δημοσιεύετε μοναδικό και δημιουργικό περιεχόμενο γεμάτο με μηνύματα διασκέδασης, ψυχαγωγίας, σάτιρας ή κοινωνικής δραστηριότητας. Εδώ, τα κύρια μέσα μάρκετινγκ είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το YouTube, τα email μάρκετινγκ, το Google Ads, ακόμη και οι τηλεοπτικές διαφημίσεις.

Το βασικό κοινό σας και οι γενικοί χρήστες του Διαδικτύου θα το λάβουν από πολλά μέσα. Θα μοιράζονταν το περιεχόμενο με την οικογένειά τους, τους φίλους, τους συναδέλφους και άλλους γνωστούς συνεργάτες τους. Αυτοί οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να μοιράζονται και, τέλος, εκατομμύρια χρήστες έχουν το περιεχόμενό σας ή το μήνυμα μάρκετινγκ.

Μια τέτοια γρήγορη διάδοση περιεχομένου είναι γνωστή ως αίσθηση του ιού ή γίνεται viral. Όταν η εξασφάλιση μάρκετινγκ γίνεται viral, μπορείτε να το αποκαλέσετε viral marketing.

Για παράδειγμα, η Duolingo είχε μόνο 50.000 ακόλουθους στο κανάλι TikTok. Ωστόσο, κατάφεραν να ανεβάσουν αυτόν τον αριθμό σε 2,9 εκατομμύρια οπαδούς μέσω του viral marketing στο TikTok, όπως αναφέρεται σε αναφορά του IBL News.

Ο Duolingo δημιούργησε πολλά βίντεο TikTok όπου η διάσημη μασκότ της πράσινης κουκουβάγιας Duolingo δείχνει μεγάλη εμμονή στη διάσημη τραγουδίστρια και τραγουδοποιό Dua Lipa σε αστεία βίντεο. Ένα τέτοιο βίντεο έχει 196,8 χιλιάδες likes, 2.907 σχόλια και 2.143 κοινοποιήσεις.

Γιατί είναι σημαντικό το Viral Marketing;

Το Viral Marketing είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις, επειδή παρέχει ασυνήθιστους αριθμούς κλικ, προβολών, κοινοποιήσεων, προωθήσεων, likes, εμφανίσεων και πολλά άλλα για το περιεχόμενο ή τις διαφημίσεις μάρκετινγκ της επωνυμίας σας.

Πρέπει να ξοδεύετε χιλιάδες δολάρια σε καμπάνιες PPC για να λάβετε μερικές εκατοντάδες κλικ. Σε καμπάνιες viral marketing, λαμβάνετε χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, δωρεάν. Φυσικά, θα απαιτηθεί εξαιρετική δημιουργικότητα, ιδέα περιεχομένου, δυνατότητα τάσεων και μήνες δοκιμής και λάθους.

  Πώς να αποκρύψετε φακέλους Gmail από έναν υπολογιστή-πελάτη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επιτραπέζιου υπολογιστή

Ωστόσο, το αποτέλεσμα θα εξαλείψει το άγχος από το πρόσωπο της ομάδας μάρκετινγκ και δημιουργίας περιεχομένου. Όλοι θα χαρούν βλέποντας ότι όχι μόνο το κοινό-στόχος σας, αλλά και άσχετοι χρήστες του διαδικτύου βλέπουν το περιεχόμενό σας, τους αρέσει και το διαβιβάζουν σε μερικές εκατοντάδες άλλους χρήστες.

Μια viral καμπάνια μάρκετινγκ, αν γίνει σωστά, είναι κάτι περισσότερο από το brand σας. Συνδέετε εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου σε έναν ιστό περιεχομένου όπου όλοι μιλούν για τη δημιουργικότητα και την ιδέα σας.

Τα οφέλη του Viral Marketing

Εξασφαλίζει εξαιρετικά αποτελέσματα

Για να γίνει viral το περιεχόμενο μάρκετινγκ ή τα μηνύματα μπορεί να χρειαστούν χρόνια. Αλλά όταν η ομάδα σας είναι επιτυχημένη, η επωνυμία σας γίνεται μια αίσθηση μεταξύ των κατοίκων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των Twitteratis, των bloggers, των δημιουργών meme κ.λπ.

Τα αποτελέσματα είναι εξασφαλισμένα, τα οποία περιλαμβάνουν πλήθος προοπτικών, οργανικές μετατροπές, χιλιάδες συνδρομητές ενημερωτικών δελτίων και πολλά άλλα.

Εξαιρετικά χαμηλό κόστος

Χρειάζεστε απλώς μια ιδέα και καλά εικονογραφημένο περιεχόμενο. Το βίντεο είναι το χρυσό πρότυπο εδώ. Το κοινό θα κάνει τα υπόλοιπα. Δεν χρειάζεται να επενδύσετε ούτε ένα σεντ για να πιέσετε τους χρήστες του Διαδικτύου να παρακολουθήσουν το περιεχόμενό σας. Απλώς δημοσιεύστε το στη λαβή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, YouTube, TikTok, Instagram, Facebook και όπου μπορείτε.

Η εμβέλειά του είναι πέρα ​​από το Διαδίκτυο

Οι καμπάνιες viral marketing είναι τόσο αποτελεσματικές που φτάνουν σε όσους δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Οι λάτρεις αντιλαμβάνονται ένα τέτοιο ιογενές περιεχόμενο ως εργαλείο ψυχαγωγίας.

Θα εκτυπώσουν αντίγραφα του περιεχομένου εάν πρόκειται για tagline, meme ή έργο τέχνης. Κάποιοι το πηγαίνουν στο επόμενο επίπεδο και χρησιμοποιούν συστήματα μετάδοσης βίντεο για να δείξουν το περιεχόμενο στις μάζες.

Δίνει αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα

Είναι το μόνο εργαλείο μάρκετινγκ που μπορεί να προσφέρει γρήγορα εξαιρετικά αποτελέσματα, εάν λάβετε στα χέρια σας μερικές καλές ιδέες ιογενούς περιεχομένου. Εάν η επωνυμία σας δυσκολεύεται για λίγο, η καμπάνια viral marketing αξίζει να τη δοκιμάσετε.

Δημιουργεί τόνους μολύβδου

Ένα μεγάλο μέρος του κοινού που συμμετέχει στο να κάνει το περιεχόμενό σας μια αίσθηση viral θα επισκεπτόταν πραγματικά τον ιστότοπό σας. Θα δοκίμαζαν λίγο περισσότερο περιεχόμενο που δημοσιεύσατε ή θα έλεγχαν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρετε. Αυτό είναι! Έχετε πολλούς δυνητικούς πελάτες για να παρακολουθήσετε για ολόκληρο το έτος.

Δημιουργεί μια μη επεμβατική αντίληψη

Σε μια viral καμπάνια, το περιεχόμενο είναι ο βασιλιάς, όχι η επωνυμία σας. Θα υποτιμήσετε το εμπορικό σήμα σας. Ίσως το λογότυπο ή το όνομα να εμφανιζόταν σε λίγα καρέ.

Επίσης, δεν αναγκάζετε τον χρήστη να καταναλώσει το περιεχόμενο. Οι χρήστες το κάνουν για ψυχαγωγία, διασκέδαση ή για να υποστηρίξουν έναν κοινωνικό σκοπό.

Η επωνυμία σας δημιουργεί αποτελεσματικά μια μη επεμβατική αντίληψη γύρω από αυτήν και στους πελάτες αρέσει πραγματικά μια τέτοια στάση.

Μετατρέπει αυτόματα τους δυνητικούς πελάτες σε πελάτες

Ορισμένοι χρήστες με υψηλό ενθουσιασμό θα αγόραζαν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας εκ των προτέρων. Τέτοιες ενέργειες τους δίνουν μια συναισθηματική αίσθηση ότι είναι πλέον μέρος της τάσης ή της κοινωνικής αιτίας.

Περισσότερα δεδομένα για ανάλυση αγοράς

Λαμβάνετε terabyte δεδομένων καταναλωτή όταν η ψηφιακή σας διαφήμιση ή το βίντεο YouTube γίνεται viral. Η ομάδα επιστήμης δεδομένων σας μπορεί να αξιοποιήσει προηγμένες τεχνικές για να βρει νέα μοτίβα. Τελικά, θα ανακαλύψετε νέες βάσεις πελατών, το νέο πεδίο εφαρμογής για τα προϊόντα/υπηρεσίες σας και ούτω καθεξής.

  Πώς να προσαρμόσετε τα κουμπιά του ποντικιού σε ένα iPad

Αυξάνει την αξιοπιστία της επωνυμίας σας

Μπορείτε να επιδείξετε τέτοιες δεσμεύσεις επωνυμίας ως αξιοπιστία στους επενδυτές και τους μετόχους σας. Είναι μια στιγμή περηφάνιας όταν μπορείς να πεις ότι η επωνυμία που ξεκίνησες έχει γίνει viral και τώρα θα άξιζε δισεκατομμύρια.

Δημιουργήστε μακροχρόνιες επαγγελματικές σχέσεις

Ένα κλάσμα των πελατών θα παραμείνει συνδεδεμένο με την επιχείρησή σας για πολλά χρόνια ακόμα και αν το ιογενές φαινόμενο έχει εξαφανιστεί.

Παραδείγματα Viral Marketing

Ανίπταμαι διαγωνίως

Η εταιρεία λογισμικού εικονικών διασκέψεων Zoom δημιούργησε έναν διασκεδαστικό διαγωνισμό ιού τον Μάρτιο του 2020, όταν το παγκόσμιο ψηφιακό εργατικό δυναμικό δούλευε από το σπίτι λόγω του lockdown για τον COVID-19.

Ο διαγωνισμός απαιτούσε από τους συμμετέχοντες να μοιράζονται φωτογραφίες ή βίντεο μέσω εικονικού φόντου Zoom στη λαβή μέσων κοινωνικής δικτύωσης της καμπάνιας.

Πολλοί νέοι χρήστες είχαν εγγραφεί τις πρώτες ημέρες μετά την έναρξη της καμπάνιας μόνο για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.

μήλο

Η Apple δημιούργησε την καμπάνια «Shot on iPhone» για να προωθήσει το smartphone iPhone X. Η συσκευή έφερε μερικά εξαιρετικά χαρακτηριστικά κάμερας που πολύ λίγες συσκευές πρόσφεραν κατά την κυκλοφορία της.

Οι περήφανοι ιδιοκτήτες iPhone X της Apple άρχισαν να μοιράζονται δημιουργικές φωτογραφίες, πορτρέτα και selfies στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για την καμπάνια. Η καμπάνια έγινε γρήγορα viral και πραγματικά αύξησε τις πωλήσεις συσκευών.

Αυτή η παγκόσμια μάρκα ανακοίνωσε επίσης τους νικητές του διαγωνισμού στην πύλη Newsroom της.

Dropbox

Το πρόγραμμα παραπομπής πελατών Dropbox ανταμείβει τόσο τον παραπέμποντα όσο και τον διαιτητή με δωρεάν 500 MB έως 1 GB επιπλέον χώρο αποθήκευσης στο cloud. Πριν από το πρόγραμμα, η επωνυμία ανέφερε απλώς 100.000 (από το 2008) εγγεγραμμένους χρήστες. Όμως, μετά από αυτή την viral καμπάνια μάρκετινγκ, σε μόλις 15 μήνες, το Dropbox κατέγραψε 4 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες.

Spotify

Το Spotify πραγματοποίησε μια γρήγορη καμπάνια μάρκετινγκ μαζί με το Facebook για να αυξήσει τη βάση πελατών και για τις δύο πλατφόρμες.

Σε αυτό το viral πρόγραμμα μάρκετινγκ, το Spotify επέτρεψε στους χρήστες του να δημοσιεύσουν μια λίστα αναπαραγωγής τραγουδιών πλήρους μήκους στο προφίλ τους στο Facebook. Στη συνέχεια, οι ακόλουθοι και οι φίλοι του χρήστη μπορούν να ακούσουν αυτά τα τραγούδια δωρεάν με ένα μόνο κλικ.

Το πρόγραμμα έγινε τόσο viral που το Facebook και το Spotify έπρεπε να επεκτείνουν αυτήν την ενσωμάτωση σε 175 χώρες από τις 17/06/2021.

Κελάδημα

Η κορυφαία πλατφόρμα microblogging ξεκίνησε εμπορικά σε ένα συνέδριο South by South West (SXSW) το 2006. Το Twitter τοποθέτησε γιγαντιαίες οθόνες γύρω από τον χώρο του συνεδρίου. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες στην καμπάνια με λογαριασμό Twitter πλημμύρισαν αυτές τις οθόνες με μικρομπλογκ σχετικά με το συνέδριο SXSW.

Αυτή η στρατηγική μάρκετινγκ έγινε viral. Πριν από αυτό το γεγονός, το Twitter εξυπηρετούσε έως και 20.000 tweets την ημέρα. Μετά από αυτό το γεγονός, ο αριθμός των tweets τριπλασιάστηκε σε 60.000 την ημέρα, όπως αναφέρει το Harvard Business School.

Στρατηγικές Viral Marketing

#1. Αναβαθμίστε τα διαδικτυακά σας περιουσιακά στοιχεία

Εάν η καμπάνια μάρκετινγκ ιογενούς περιεχομένου γίνει επιτυχημένη, θα χρειαστεί να διαχειριστείτε τεράστια επισκεψιμότητα ιστοτόπων, συνδρομητές ενημερωτικών δελτίων και δυνητικούς πελάτες. Για να μην αναφέρουμε, οι πελάτες θα ξεχυθούν από νέες αγορές. Ως εκ τούτου, αναβαθμίστε τον ιστότοπο και την εφαρμογή σας για να χειριστείτε τον επιπλέον φόρτο.

#2. Το κοινό-στόχος πρέπει να σχετίζεται με την επωνυμία σας

Πρέπει να δημιουργήσετε viral περιεχόμενο για ένα κοινό-στόχο. Στη συνέχεια, αυτές οι αρχικές ομάδες κοινού μπορούν να προωθήσουν το περιεχόμενό σας σε άσχετους και σχετικούς χρήστες σε μαζική κλίμακα.

  «Δοκιμή ταχύτητας» της Google για να δοκιμάσετε την ταχύτητα του Διαδικτύου σας από τη σελίδα Αναζήτησης Google

Εάν δεν έχετε έναν αρχικό στόχο, τότε το περιεχόμενο ενδέχεται να μην βλέπει τις αναμενόμενες μετοχές και προωθήσεις που απαιτούνται για να γίνει viral.

#3. Δώστε ένα ξεκάθαρο μήνυμα μάρκετινγκ

Βεβαιωθείτε ότι η γλώσσα περιεχομένου είναι κατάλληλη για όλα τα τμήματα των χρηστών. Χρησιμοποιήστε μια τοπική γλώσσα εάν είστε μικρή επιχείρηση. Οι μεσαίες και μεγάλες οργανώσεις μπορούν να χρησιμοποιούν Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Γερμανικά κ.λπ.

#4. Διατηρήστε ελάχιστη την παρουσία της επωνυμίας σας

Λάβετε υπόψη ότι ο στόχος σας είναι να εμπλακείτε και να προκαλέσετε τον θεατή να δράσει. Επομένως, διατηρήστε την επωνυμία σας σε ελάχιστο επίπεδο. Διαφορετικά, τα γραφικά μπορεί να φαίνονται περισσότερο εμπορικά παρά διασκεδαστικά.

#5. Δημοσιεύστε περιεχόμενο στο σωστό μέσο

Μοιραστείτε το περιεχόμενο μέσω διαφόρων μέσων, έτσι ώστε κανένα από το κοινό-στόχο να μην χάσει το περιεχόμενο. Επειδή αυτά τα είδη κοινού είναι η τακτική επισκεψιμότητά σας και θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στο να γίνει το περιεχόμενο viral.

#6. Επικεντρωθείτε στο συναίσθημα του κοινού

Πρέπει να ερευνήσετε τα συναισθήματα του κοινού-στόχου. Στη συνέχεια, στοχεύστε τα συναισθήματά τους με το θέμα περιεχομένου, καθώς αυτού του είδους τα βίντεο και τα γραφικά γίνονται εύκολα viral.

Πώς λειτουργεί το Viral Marketing;

Ο κύριος κινητήριος παράγοντας για την επιτυχία των καμπανιών μάρκετινγκ από ιούς είναι η προώθηση από στόμα σε στόμα. Πρέπει να υπάρχει ένας μεγάλος όγκος χρηστών που είναι έτοιμοι να δεχτούν το περιεχόμενό σας και να απολαμβάνουν την κατανάλωσή του. Δείτε πώς θα προχωρήσει μια τυπική καμπάνια:

  • Η ομάδα περιεχομένου, μάρκετινγκ και προϊόντων έκανε καταιγισμό ιδεών για να βρει μια ιδέα περιεχομένου, κατά προτίμηση ένα σύντομο βίντεο.
  • Θα μπορούσε επίσης να είναι κουίζ, προκλήσεις κ.λπ., αλλά σχετίζονται με την επωνυμία σας.
  • Δημιουργήστε το περιεχόμενο και δοκιμάστε το εσωτερικά για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα προκαλέσει θυμό στην κοινότητα των χρηστών του Διαδικτύου.
  • Δημοσιεύστε το βίντεο ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο αποφασίσετε μέσω χειρισμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, φόρουμ, πλατφορμών κοινής χρήσης βίντεο, πυλών ειδήσεων, συγκεντρωτών δελτίων τύπου, εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων και πολλά άλλα.
  • Ας θεωρήσουμε ότι το περιεχόμενο θα γίνει viral.
  • Σε αυτήν την περίπτωση, λίγοι χρήστες θα το παρακολουθήσουν από τους κύριους φιλοξενούμενους ιστότοπους.
  • Αυτοί οι χρήστες θα μοιραστούν το περιεχόμενο με περισσότερα άτομα.
  • Υπάρχει μια αλυσιδωτή αντίδραση κοινής χρήσης περιεχομένου.
  • Μέσα σε λίγες ώρες, θα δείτε εκατομμύρια προβολές, likes, share κ.λπ.

Viral Marketing: Μπόνους Ιδέες

Προσπαθήστε να λύσετε ένα πρόβλημα

Όταν κάνετε καταιγισμό ιδεών για περιεχόμενο για viral marketing, προσπαθήστε να απαντήσετε σε ερωτήσεις που κάνουν οι χρήστες. Η απάντηση ή η λύση στο πρόβλημα θα πρέπει να είναι ενημερωτική, εκπαιδευτική, διασκεδαστική και εύκολη στην κατανόηση από όλες τις τάξεις της κοινωνίας.

Χρησιμοποιήστε τις διαμάχες με όρια

Πολλές ομάδες μάρκετινγκ χρησιμοποιούν διαμάχες με επιτυχία. Όμως, κάποια στιγμή μπορεί να έχει μπούμερανγκ. Επομένως, περιορίστε τη χρήση αμφιλεγόμενων θεμάτων.

Μείνετε μακριά από Fake News

Η δημοσίευση ψευδών ειδήσεων για να γίνει viral είναι πραγματικά φθηνή και ανήθικη. Θα μπορούσατε να κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό.

Ερευνήστε εκτενώς τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων για μοντέρνα θέματα, εικόνες, βίντεο και άρθρα. Στη συνέχεια, εφαρμόστε τη δημιουργικότητά σας για να δημιουργήσετε κάτι μοναδικό που διασκεδάζει όλους.

Δοκιμάστε το Niche Audiences

Θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε μια συγκεκριμένη ομάδα κοινού για να ξεκινήσετε με την πρώτη σας καμπάνια viral marketing.

Εάν ασχολείστε με προϊόντα SaaS, δημιουργήστε αστείο περιεχόμενο γύρω από την ανάπτυξη λογισμικού, τον εντοπισμό σφαλμάτων κ.λπ. Θα μπορούσατε σίγουρα να ασχοληθείτε με ολόκληρη την κοινότητα προγραμματιστών.

Πείτε όχι σε σοβαρά κοινωνικά θέματα

Από το Pepsi Ad Live for Now Moments Anthem

Κατά τη διάρκεια του εξαιρετικά ευαίσθητου κοινωνικού κινήματος Black Lives Matter, η Pepsi δημοσίευσε τη διαφήμιση «Join the Conversation». Αν και η διαφήμιση προσπάθησε να κηρύξει κατανόηση και ενότητα, ο ακτιβιστής το πήρε από την άλλη πλευρά. Σύντομα, η Pepsi αναγκάστηκε να ανακαλέσει τη διαφήμιση.

Έτσι, μείνετε μακριά από σοβαρά και έντονα συναισθηματικά θέματα που δεν μπορούν να αρκεστούν στη διασκέδαση ή την ψυχαγωγία.

Τυλίγοντας

Τώρα ξέρετε τι είναι οι καμπάνιες viral marketing και πώς λειτουργούν. Έχετε επίσης ανακαλύψει μερικές στρατηγικές και καλύτερες συμβουλές για το επόμενο έργο viral marketing.

Για να μην αναφέρουμε το άρθρο παρουσίασε επίσης μερικά εκπληκτικά παραδείγματα καμπάνιας ιογενούς μάρκετινγκ που θα έμεναν στο μυαλό των χρηστών για πολλά χρόνια στο μέλλον.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει το μάρκετινγκ πεδίου για αυξημένες πωλήσεις και κερδοφορία.