Κατανόηση Java vs JavaScript

Οι άνθρωποι συχνά μπερδεύουν διαφορετικά πράγματα με τα κοινά τους ονόματα, χαρακτηριστικά, δομές κ.λπ.. Εδώ, βλέπουμε μια παρόμοια σύγχυση μεταξύ Java και JavaScript γλωσσών.

Η ομοιότητα στα ονόματα της Java και της JavaScript θα μπερδέψει τους περισσότερους. Μοιάζουν πραγματικά ως προς τις εφαρμογές, τη δομή, τα χαρακτηριστικά κ.λπ.…;

Ή είναι απλώς σύγχυση λόγω των ονομάτων τους;

Ας ανακαλύψουμε.

Ιάβα

Η Java είναι μια αντικειμενοστραφής γλώσσα προγραμματισμού υψηλού επιπέδου, βασισμένη σε κλάσεις. Και είναι μια γλώσσα προγραμματισμού γενικής χρήσης. Μπορούμε να εκτελέσουμε μεταγλωττισμένο κώδικα Java σε οποιοδήποτε σύστημα. Είναι ανεξάρτητο από πλατφόρμα. Ακολουθεί την αρχή Write Once, Run Anywhere. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι JRE (Java Runtime Environment) στον κώδικα εκτέλεσης.

Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς γλώσσες προγραμματισμού εκείνη την εποχή. Υπάρχουν διάφορα χαρακτηριστικά της Java που προσελκύουν τους προγραμματιστές προς αυτήν. Τώρα, πάνω από 3 δισεκατομμύρια συσκευές εκτελούν Java.

Χαρακτηριστικά

Θα υπάρχουν πολλά μοναδικά και κοινά χαρακτηριστικά σε κάθε γλώσσα προγραμματισμού. Εδώ, θα δούμε μερικά χαρακτηριστικά της Java.

Αντικειμενοστραφής

Η Java είναι η πλήρης αντικειμενοστραφής γλώσσα προγραμματισμού. Ακολουθεί το μοντέλο αντικειμένου καθώς τα πάντα σε αυτό είναι ένα Αντικείμενο. Ακολουθώντας τον αντικειμενοστραφή προγραμματισμό, το παράδειγμα λύνει πολλά προβλήματα από μόνο του.

Ανεξάρτητη πλατφόρμα

Όπως είδαμε προηγουμένως, η Java είναι ανεξάρτητη από την πλατφόρμα. Μπορούμε να το τρέξουμε σε οποιαδήποτε πλατφόρμα και σύστημα. Η Java χρησιμοποιεί το περιβάλλον JRE για την εκτέλεση του κώδικα.

Υψηλή απόδοση

Η Java χρησιμοποιεί τον μεταγλωττιστή που ονομάζεται JIT (Just-in-Time). Επιτρέπει υψηλή απόδοση στην εκτέλεση κώδικα Java. Η Java χρησιμοποιεί και μεταγλωττιστή και διερμηνέα. Λειτουργεί πιο γρήγορα από πολλούς μεταγλωττιστές και διερμηνείς προγραμματισμού.

Multi-threading

Το Multi-threading μας επιτρέπει να εκτελούμε πολλές εργασίες ταυτόχρονα, γεγονός που εξοικονομεί πολύ χρόνο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε multi-threading στον κώδικα Java. Μπορούμε να αναλύσουμε τη μεγαλύτερη εργασία και να χρησιμοποιήσουμε το multi-threading για να την ολοκληρώσουμε πιο γρήγορα από τον παραδοσιακό τρόπο.

  Πώς να διορθώσετε προβλήματα ήχου Slack

Μικρό παρελθόν

Η Sun Microsystems δημιούργησε την Java το έτος 1995. Το πρώτο όνομα της Java είναι Oak. Άλλαξε σε Java από τον Dr. Java (James Gosling) και την ομάδα του λόγω της ύπαρξης μιας εταιρείας με το ίδιο όνομα που ονομάζεται Oak.

Εφαρμογές

Υπάρχουν κυρίως 4 τύποι εφαρμογών που μπορούμε να αναπτύξουμε χρησιμοποιώντας Java.

Ας τα δούμε ένα προς ένα.

#1. Αυτόνομες Εφαρμογές

Οι αυτόνομες εφαρμογές είναι επίσης γνωστές ως εφαρμογές επιφάνειας εργασίας. Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε διαφορετικές εφαρμογές στα συστήματά μας όπως προγράμματα περιήγησης, λογισμικό παραγωγικότητας, εφαρμογές πολυμέσων, παιχνίδια κ.λπ.,

Το Java Swing widget toolkit χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη επιτραπέζιων εφαρμογών που βασίζονται σε Windows. Και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το πλαίσιο εφαρμογών QT cross-platform για την ανάπτυξη εφαρμογών επιφάνειας εργασίας που βασίζονται σε ubuntu. Το Qt Jambi έχει σχεδιαστεί ειδικά για Java που βασίζεται σε QT.

#2. Εφαρμογές Ιστού

Υπάρχουν πολλές διαδικτυακές εφαρμογές που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή. Μερικά από τα παραδείγματα διαδικτυακών εφαρμογών είναι το Twitter, το Youtube, το WordPress κ.λπ.. μπορούμε να δημιουργήσουμε διαδικτυακές εφαρμογές σε Java με τη βοήθεια διαφορετικών πλαισίων όπως Spring, Hibernate, Servlet κ.λπ.,

#3. Εταιρικές Εφαρμογές

Οι εταιρικές εφαρμογές είναι εφαρμογές υψηλού επιπέδου που ασχολούνται με τεράστιες ποσότητες δεδομένων και χρήστες με μεγάλη ασφάλεια. Οι τραπεζικές εφαρμογές είναι οι κύριες εταιρικές εφαρμογές. Μπορούμε να αναπτύξουμε εταιρικές εφαρμογές χρησιμοποιώντας EJB (Enterprise Java Bean) σε Java.

#4. Εφαρμογές για κινητά

Ολόκληρο το Android αναπτύχθηκε με Java. Η Google εξακολουθεί να προτείνει Java για την ανάπτυξη εφαρμογών Android, παρά τα πολλά πλαίσια πολλαπλών πλατφορμών. Μπορούμε να αναπτύξουμε εφαρμογές android χρησιμοποιώντας Java και android studio.

JavaScript

Η Javascript είναι μια ελαφριά, ερμηνευμένη ή έγκαιρη μεταγλωττισμένη γλώσσα προγραμματισμού. Και είναι μια από τις πιο δημοφιλείς γλώσσες προγραμματισμού. Η JavaScript είναι μια από τις βασικές γλώσσες του παγκόσμιου ιστού, μαζί με την HTML και το CSS.

Είναι γνωστή ως η γλώσσα σεναρίων του Ιστού από την αρχή. Όμως, διαφορετικά περιβάλλοντα όπως το Node, το Deno, κ.λπ., του επιτρέπουν να εκτελείται σε διαφορετικές πλατφόρμες.

Είναι μια γλώσσα προγραμματισμού υψηλού επιπέδου, πολλαπλών παραδειγμάτων, δυναμική, βασισμένη σε πρωτότυπα. Το JavaScript λειτουργεί με βάση τις προδιαγραφές ECMAScript. Κάθε εφαρμογή Ιστού πρέπει να χρησιμοποιεί JavaScript για την αλληλεπίδραση με τον χρήστη. Δεν υπάρχει εναλλακτική για αυτό.

  Πώς να ελέγξετε την κατάσταση του τηλεφώνου χρησιμοποιώντας τον αριθμό IMEI

Χαρακτηριστικά

Ας δούμε μερικές από τις δυνατότητες της JavaScript.

Δυναμικός

Δεν υπάρχουν τύποι στο JavaScript. Είναι ευλογία αλλά και κατάρα για τους προγραμματιστές. Είναι εύκολο να γράψεις κώδικα και δύσκολο να διορθώσεις. Υπάρχει ένα σούπερ σύνολο JavaScript που πρόσθεσε τύπους σε αυτό, π.χ., TypeScript.

Ανεξάρτητη πλατφόρμα

Το JavaScript μπορεί να εκτελεστεί σε οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης με μηχανή JavaScript. Και μπορεί επίσης να εκτελεστεί σε διαφορετικά περιβάλλοντα χρησιμοποιώντας το Node και άλλα περιβάλλοντα JavaScript.

Ασύγχρονη και Σύγχρονη

Η JavaScript μας επιτρέπει να κωδικοποιούμε ασύγχρονα και συγχρονισμένα. Το Synchronous μας επιτρέπει να εκτελούμε τις εντολές η μία μετά την άλλη. Η δήλωση δεν θα εκτελεστεί μέχρι την εκτέλεση της προηγούμενης. Το Asynchronous μας επιτρέπει να εκτελέσουμε τις εντολές χωρίς να περιμένουμε την ολοκλήρωση των προηγούμενων εντολών.

Λειτουργίες

Οι συναρτήσεις στο JavaScript είναι ισχυρές. Αυτά είναι τα δομικά στοιχεία της JavaScript. Επιτρέπει διαφορετικές συντακτικές και λειτουργίες για την εγγραφή συναρτήσεων.

Πρόγραμμα περιήγησης

Μπορούμε να κάνουμε σχεδόν οτιδήποτε χρειάζεται σε ένα πρόγραμμα περιήγησης μια εφαρμογή Ιστού. Η JavaScript μας επιτρέπει να ελέγχουμε το χειρισμό του DOM, τις επικυρώσεις δεδομένων, τον έλεγχο των καρτελών του προγράμματος περιήγησης, τη λειτουργία οθόνης κ.λπ.,

Μικρό παρελθόν

Ο Brandan Eich δημιούργησε JavaScript το 1995. Είναι προγραμματιστής στο Netscape. Το δημιούργησε μέσα σε 10 μέρες, κάτι που είναι απίστευτο.

Το JavaScript ονομάζεται αρχικά Mocha. Και αργότερα, άλλαξε σε LiveScript και μετά σε JavaScript.

Η αλλαγή από LiveScript σε JavaScript γίνεται λόγω της συμφωνίας άδειας χρήσης μεταξύ Sun και Netscape. Είναι σαν το μάρκετινγκ, καθώς η Java είναι μια καυτή γλώσσα προγραμματισμού εκείνη την εποχή.

Τι είναι το ECMAScript; Το JavaScript έχει αναπτυχθεί τρομερά μέσα σε 2 χρόνια από την κυκλοφορία του. Το Netscape δεν μπορεί να το διατηρήσει μόνο του. Έτσι, η Netscape το παρέδωσε στην ECMA (European Computer Manufacturers Association) για να διατηρήσει και να αναπτύξει τις προδιαγραφές γλώσσας. Και οι προδιαγραφές γλώσσας επισημαίνονται ως ECMA-262 και ECMAScript.

Εφαρμογές

Η JavaScript μας επιτρέπει να αναπτύξουμε διαφορετικά είδη εφαρμογών. Ας τα δούμε ένα προς ένα.

  Μεταγράψτε βίντεο σε κείμενο με αυτά τα 9 καλύτερα λογισμικά

#1. Εφαρμογές Ιστού

Η JavaScript έχει δημιουργηθεί για τον Ιστό. Και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μπορούμε να αναπτύξουμε διαδικτυακές εφαρμογές με αυτό. Υπάρχουν πολλά πλαίσια όπως React, Vue, Angular κ.λπ., για την εύκολη ανάπτυξη εφαρμογών ιστού. Όλα αυτά τα πλαίσια ήταν πλήρως γραμμένα σε JavaScript.

#2. Αυτόνομες Εφαρμογές

Το Electron είναι το πλαίσιο για την ανάπτυξη εφαρμογών για επιτραπέζιους υπολογιστές πολλαπλών πλατφορμών. Μας επιτρέπει να αναπτύξουμε εφαρμογές επιτραπέζιου υπολογιστή πολλαπλών πλατφορμών χρησιμοποιώντας HTML, CSS και JavaScript. Ο Github δημιούργησε το Ηλεκτρόνιο και το συντήρησε. Ο κύριος επεξεργαστής κειμένου για προγραμματιστές JavaScript, π.χ., ο κώδικας VS αναπτύσσεται χρησιμοποιώντας JavaScript.

#3. Εφαρμογές για κινητά

Μπορούμε να αναπτύξουμε εφαρμογές για κινητά χρησιμοποιώντας επίσης JavaScript. Δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο η Java. Ωστόσο, μπορούμε να αναπτύξουμε εφαρμογές για κινητές συσκευές πολλαπλών πλατφορμών χρησιμοποιώντας διαφορετικά πλαίσια όπως React Native, Ionic κ.λπ..,

#4. Παιχνίδια

Μπορούμε να αναπτύξουμε παιχνίδια για κινητά και προγράμματα περιήγησης χρησιμοποιώντας JavaScript. Διαφορετικές μηχανές JavaScript όπως Phaser, Pixi.js, Babylon.js κ.λπ., για την ανάπτυξη παιχνιδιών πολλαπλών πλατφορμών.

Java Vs. JavaScript

Βρήκατε ομοιότητες ή σχέση μεταξύ Java και JavaScript;

Νομίζω ότι δεν το έκανες (εκτός από τη συμφωνία μεταξύ των εταιρειών τους). Ναι, αυτή είναι η μόνη σχέση μεταξύ Java και JavaScript. Τόσο η Java όσο και η JavaScript είναι εντελώς διαφορετικά στη σημασιολογία, τη σύνταξη κ.λπ..,

Κώδικας

Ας δούμε το πρόγραμμα Hello, World και στις δύο γλώσσες.

Ιάβα

class Main {
  public static void main(String[] args) {
    System.out.println("Hello, World!");
  }
}

JavaScript

<!DOCTYPE html>
<html>
  <head>
    <title>grtechpc.org</title>
    <link href="https://wilku.top/understanding-java-vs-javascript/style.css" rel="stylesheet" type="text/css" />
  </head>
  <body>
    <script>
        alert("Hello, World!");
    </script>
  </body>
</html>
console.log("Hello, World!");

Αν δείτε τα προγράμματα Java και JavaScript, μπορείτε να παρατηρήσετε ότι δεν υπάρχει ομοιότητα μεταξύ τους. Υπάρχουν τελείως διαφορετικά μεταξύ τους.

Σύμβαση Ονομασίας

Η σύμβαση ονομασίας που ακολουθείται από Java και JavaScript είναι παρόμοια. Τόσο η Java όσο και η JavaScript ακολουθούν τη σύμβαση ονομασίας camelCase ως τυπική.

Μπορούμε να συγκρίνουμε τις δυνατότητες της Java και της JavaScript αν θέλουμε. Όμως, αυτά τα πράγματα είναι κοινά μεταξύ διαφορετικών γλωσσών προγραμματισμού. Ως σύνολο, τα βασικά σημεία της δημιουργίας και χρήσης Java και JavaScript είναι εντελώς διαφορετικά.

συμπέρασμα

Όπως μπορείτε να δείτε, δεν υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ Java και JavaScript. Είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι. Και είναι μια από τις κορυφαίες γλώσσες στην περιοχή τους. Οι άνθρωποι συχνά μπερδεύονται με την ομοιότητά τους στα ονόματα. Τόσο η Java όσο και η JavaScript είναι δημοφιλείς γλώσσες προγραμματισμού. Υπάρχει μια ολόκληρη ιστοσελίδα που ονομάζεται JavaScriptIsNotJava λέγοντας ότι η JavaScript και η Java είναι δύο διαφορετικές γλώσσες.

Ευτυχισμένος Γνωρίζοντας 🙂