Κατανόηση της διεύθυνσης IP: Ένας εισαγωγικός οδηγός

Κάθε συσκευή που είναι συνδεδεμένη στο διαδίκτυο ή στο τοπικό δίκτυο έχει μια διεύθυνση IP.

Ναι, το έχουν ακόμη και το smartphone, η έξυπνη τηλεόραση και τα έξυπνα ηχεία σας. Μπορεί να έχετε ακούσει για τις διευθύνσεις IP και ίσως να έχετε δει επίσης πώς φαίνονται – αυτές οι σειρές αριθμών που χωρίζονται με τελείες ή άνω και κάτω τελείες.

Μια διεύθυνση IP είναι μια διεύθυνση στην οποία φτάνουν οι πληροφορίες που ζητάτε από το Διαδίκτυο.

Για παράδειγμα, όταν αναζητάτε την αγαπημένη σας ταινία στο διαδίκτυο, η μηχανή αναζήτησης αργεί να φορτώσει τα αποτελέσματα και να σας τα εμφανίσει στην οθόνη. Πολλά πηγαίνουν στο πίσω μέρος που δεν μπορείτε να δείτε. Χωρίς τη διεύθυνση IP σας, το αίτημά σας δεν θα φτάσει πουθενά.

Αυτό είναι πόσο σημαντική είναι μια διεύθυνση IP.

Λοιπόν, ας κατανοήσουμε λεπτομερώς τις διευθύνσεις IP και ορισμένες βασικές πληροφορίες που σχετίζονται με αυτές.

Τι είναι η IP;

Για να κατανοήσετε μια διεύθυνση IP, είναι σημαντικό να μάθετε πρώτα τι είναι η IP.

Το Πρωτόκολλο Διαδικτύου (IP) είναι ένα σύνολο κανόνων που διέπουν τα πακέτα δεδομένων, τη μορφή δεδομένων ή το πρόγραμμα δεδομένων που αποστέλλονται μέσω ενός τοπικού δικτύου ή του Διαδικτύου. Είναι ένα πρωτόκολλο χωρίς σύνδεση και προσανατολισμένο σε datagram, καθώς λειτουργεί σε ένα δυναμικό δίκτυο υπολογιστών.

Μια IP λειτουργεί χωρίς κεντρική οθόνη ή κατάλογο και δεν βασίζεται ποτέ σε κόμβο ή σύνδεσμο. Ως εκ τούτου, κάθε πακέτο δεδομένων πρέπει να έχει τη διεύθυνση IP της πηγής και του προορισμού και άλλες βασικές πληροφορίες για να παραδοθεί με επιτυχία.

Τι είναι μια διεύθυνση IP;

Μια Διεύθυνση Πρωτοκόλλου Διαδικτύου (Διεύθυνση IP) αναφέρεται σε μια μοναδική διεύθυνση ή αριθμητική ετικέτα που ορίζεται για κάθε συσκευή που είναι συνδεδεμένη σε δίκτυο υπολογιστών χρησιμοποιώντας το Πρωτόκολλο Διαδικτύου (IP) για επικοινωνία.

Παράδειγμα διεύθυνσης IP: 192.16.2.1

Με απλά λόγια, οι διευθύνσεις IP προσδιορίζουν μια συσκευή σε τοπικό δίκτυο ή στο Διαδίκτυο και επιτρέπουν τη μετάδοση δεδομένων μεταξύ των συσκευών, που περιέχουν πληροφορίες τοποθεσίας ενώ καθιστούν τις συσκευές προσβάσιμες για εύκολη επικοινωνία. Οι διευθύνσεις IP προσφέρουν έναν εξαιρετικό τρόπο διαφοροποίησης μεταξύ διαφορετικών συσκευών όπως υπολογιστές, εκτυπωτές, ιστότοποι, δρομολογητές κ.λπ.

Μια διεύθυνση IP χρησιμοποιείται για δύο σκοπούς:

  • Εύρεση τοποθεσίας
  • Προσδιορισμός διεπαφής κεντρικού υπολογιστή/δικτύου

Το Internet Assigned Numbers Authority (IANA) διαχειρίζεται τις διευθύνσεις IP παγκοσμίως. Και, 5 Περιφερειακά Μητρώα Διαδικτύου (RIR) τα διαχειρίζονται σε καθορισμένες περιοχές και τα εκχωρούν σε τοπικά μητρώα Διαδικτύου όπως τελικοί χρήστες και πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP).

Πώς λειτουργεί μια διεύθυνση IP;

Μια διεύθυνση IP λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί η διεύθυνση του σπιτιού σας για εσάς. Εάν θέλετε να λάβετε ένα γράμμα ή ένα δέμα από έναν ταχυμεταφορέα, πρέπει να δώσετε στον αποστολέα τη διεύθυνση του σπιτιού σας. Ομοίως, εάν θέλετε να λαμβάνετε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή δεδομένα από τον ιστό, η συνδεδεμένη συσκευή ή ο υπολογιστής σας πρέπει να έχει μια διεύθυνση Διαδικτύου ώστε ο αποστολέας να μπορεί να την αναγνωρίσει και να στείλει τα δεδομένα.

Είτε πρόκειται για υπολογιστή, tablet, smartphone, έξυπνα φώτα, θερμοστάτη, βρεφική οθόνη ή οτιδήποτε άλλο συνδεδεμένο στο διαδίκτυο, κάθε συσκευή πρέπει να έχει αριθμό ή διεύθυνση Διαδικτύου για να δημιουργήσει μια σύνδεση και να επικοινωνήσει με άλλες συσκευές χρησιμοποιώντας ένα σύνολο οδηγιών ή πρωτόκολλα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάθε ιστότοπος όπως το Amazon ή το Netflix αποτελείται επίσης από μια διεύθυνση IP για να επικοινωνεί μαζί σας και να στέλνει τις πληροφορίες που ζητήσατε. Ωστόσο, διατηρούν ένα όνομα αντί για τη διεύθυνση IP τους, για παράδειγμα, Amazon.com και Netflix.com, για να σας βοηθήσουν να τα βρείτε εύκολα. Διαφορετικά, έπρεπε να πληκτρολογήσετε αυτό το μεγάλο σύνολο αριθμών για κάθε ιστότοπο που επισκέπτεστε. Τα ονόματα θυμούνται ευκολότερα από τους αριθμούς.

Τώρα, μπορείτε να ρωτήσετε πώς εκχωρούνται οι διευθύνσεις IP σε κάθε συσκευή.

Μια διεύθυνση IP δεν είναι τυχαία. παράγεται μαθηματικά και εκχωρείται από το IANA.

Στο παραπάνω παράδειγμα μιας διεύθυνσης IP – 192.16.2.1, μπορείτε να δείτε ότι αναπαρίσταται ως ένα σύνολο 4 αριθμών που χωρίζονται με τελεία. Κάθε αριθμός μπορεί να κυμαίνεται από 0 έως 255 σε αυτό το σύνολο. Έτσι, το πλήρες εύρος των διευθύνσεων IP μπορεί να κυμαίνεται από 0.0.0.0 έως 255.255.255.255.

Τύποι διευθύνσεων IP

Οι διευθύνσεις IP είναι διαφορετικών κατηγοριών, η καθεμία με διαφορετικούς τύπους.

#1. Δημόσιο και Ιδιωτικό

Μια επιχείρηση ή ένα άτομο που διαθέτει υπηρεσία Διαδικτύου έχει διευθύνσεις IP δύο τύπων: ιδιωτικές και δημόσιες. Αυτές οι διευθύνσεις IP βασίζονται στη θέση του δικτύου.

  • Ιδιωτική διεύθυνση IP: Χρησιμοποιείται μέσα στο δίκτυο υπολογιστών στο σπίτι ή το γραφείο σας. Κάθε συσκευή (υπολογιστής, smartphone, ηχεία, έξυπνη τηλεόραση κ.λπ.) που συνδέεται στο δίκτυό σας αποτελείται από μια ιδιωτική διεύθυνση IP που εκχωρείται από τον δρομολογητή σας.
  Πώς να εγκαταστήσετε εφαρμογές και παιχνίδια στο Google TV

Καθώς η χρήση διαφορετικών συσκευών αυξάνεται, ο αριθμός των διευθύνσεων IP στο σπίτι αυξάνεται μαζί της. Ως εκ τούτου, ο δρομολογητής σας πρέπει να βρει έναν τρόπο να ανιχνεύει αυτά τα συστήματα ξεχωριστά, γι’ αυτό και δημιουργεί μοναδικές ιδιωτικές διευθύνσεις IP για καθένα από αυτά, διαφοροποιώντας τις συσκευές στο δίκτυό σας. Οι συσκευές εκτός του ιδιωτικού δικτύου δεν θα έχουν πρόσβαση στις ιδιωτικές διευθύνσεις IP.

  • Δημόσια διεύθυνση IP: Χρησιμοποιείται εκτός του δικτύου υπολογιστών του σπιτιού ή του γραφείου σας. Κάθε συσκευή που είναι συνδεδεμένη στο δημόσιο δίκτυο ή στο διαδίκτυο θα έχει τη διεύθυνση IP της εκχωρημένης από τον πάροχο υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP). Οι ISP διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα διευθύνσεων IP για πελάτες και εκχωρούν μια δημόσια διεύθυνση IP στο δρομολογητή σας.

Οι εξωτερικές συσκευές χρησιμοποιούν δημόσιες διευθύνσεις IP για να βρουν τη συσκευή σας μέσω του Διαδικτύου. Μια δημόσια διεύθυνση IP είναι δύο τύπων: στατική και δυναμική.

#2. Στατική και Δυναμική

  • Στατικές διευθύνσεις IP: Είναι συνεπείς και δεν αλλάζουν τακτικά ή αυτόματα. Μόλις το εκχωρήσει ο ISP, η IP παραμένει ίδια.

Κάθε επιχείρηση ή άτομο δεν χρειάζεται στατική διεύθυνση IP. Αλλά αν θέλετε να φιλοξενήσετε τον δικό σας διακομιστή, πρέπει να έχετε μια στατική διεύθυνση IP. Διασφαλίζει ότι η διεύθυνση email σας και οι ιστότοποι που συνδέονται με μια στατική διεύθυνση IP έχουν σταθερά την ίδια IP. Ως αποτέλεσμα, οι εξωτερικές συσκευές μπορούν να σας βρίσκουν εύκολα στο διαδίκτυο.

  • Δυναμική διεύθυνση IP: Αυτές οι διευθύνσεις IP αλλάζουν τακτικά και αυτόματα, σε αντίθεση με τις στατικές διευθύνσεις. Οι ISP διαθέτουν μια ομάδα μη εκχωρημένων διευθύνσεων IP, τις οποίες εκχωρούν σε πελάτες που συνδέονται στην υπηρεσία διαδικτύου τους. Ένας πελάτης χρησιμοποιεί την εκχωρημένη διεύθυνση IP για όσο διάστημα είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο. Όταν ο πελάτης σταματήσει να χρησιμοποιεί την υπηρεσία ή αποσυνδεθεί από το Διαδίκτυο, η εκχωρημένη διεύθυνση IP γίνεται δωρεάν και επιστρέφει στη δεξαμενή των μη εκχωρημένων διευθύνσεων IP. Αυτές οι δυναμικές διευθύνσεις εκχωρούνται εκ νέου σε άλλους πελάτες.

Αυτή η προσέγγιση εξοικονομεί κόστος των ISP και δεν χρειάζεται να εκτελούν συγκεκριμένες εργασίες για να αποκαθιστούν ξανά και ξανά τη διεύθυνση IP ενός χρήστη. Επιπλέον, διασφαλίζει επίσης ασφάλεια καθώς η αλλαγή διευθύνσεων IP δυσκολεύει τους χάκερ να μηδενίσουν έναν χρήστη.

Έχουμε συζητήσει νωρίτερα τις στατικές διευθύνσεις IP για επιχειρήσεις που θέλουν να έχουν έναν διακομιστή για τους ιστότοπούς τους. Ομοίως, υπάρχουν διευθύνσεις IP ιστοτόπων δύο τύπων επίσης.

#3. Κοινόχρηστη και αποκλειστική διεύθυνση IP

  • Κοινόχρηστη διεύθυνση IP: Οι ιδιοκτήτες ιστοτόπων που βασίζονται σε μια κοινόχρηστη υπηρεσία φιλοξενίας από έναν οικοδεσπότη Ιστού θα λάβουν έναν κοινόχρηστο διακομιστή από άλλους ιστότοπους. Είναι κατάλληλο για επιχειρήσεις μικρής κλίμακας, bloggers, ιστότοπους χαρτοφυλακίου κ.λπ., όπου η επισκεψιμότητα είναι μικρότερη. Θα έχουν κοινή διεύθυνση IP.
  • Ειδικές διευθύνσεις IP: Οι μεγαλύτεροι ιστότοποι αναζητούν μια πιο ασφαλή επιλογή και οι επαγγελματίες παίκτες που θέλουν καλύτερο έλεγχο των διακομιστών τους μπορούν να αναζητήσουν προγράμματα αποκλειστικής φιλοξενίας. Μπορούν να αγοράσουν μια αποκλειστική διεύθυνση IP. Σας βοηθά να αποκτήσετε εύκολα πιστοποιητικά SSL και σας επιτρέπει να εκτελείτε τον διακομιστή FTP σας.

Ως εκ τούτου, μπορείτε να μοιράζεστε αρχεία με διαφορετικά άτομα με ασφάλεια εντός του οργανισμού σας ή να είστε ανώνυμα. Επιπλέον, μπορείτε ακόμη και να έχετε πρόσβαση στον ιστότοπό σας με τη διεύθυνση IP σας αντί για το όνομα τομέα σας.

#4. Λογικό και Φυσικό

  • Λογική διεύθυνση IP: Εκχωρείται από το λογισμικό μέσα σε έναν διακομιστή ή δρομολογητή και μπορεί να αλλάζει ή να μην αλλάζει περιοδικά. Για παράδειγμα, ο φορητός υπολογιστής σας μπορεί να έχει διαφορετική διεύθυνση IP εάν τον συνδέσετε σε άλλο hotspot.
  • Φυσική διεύθυνση IP: Κάθε μονάδα υλικού είναι κατασκευασμένη με μια μοναδική διεύθυνση IP που δεν αλλάζει ποτέ. Αυτή είναι μια φυσική διεύθυνση IP. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πρωτόκολλο ανάλυσης για να μετατρέψετε μια λογική διεύθυνση IP σε φυσική για να αναγνωρίσετε μια συσκευή στο δίκτυο IP σας.

Εκδόσεις IP: IPv4 και IPv6

Υπάρχουν δύο εκδόσεις IP που χρησιμοποιούνται συνήθως – IPv4 και IPv6. Κάθε έκδοση αντιπροσωπεύει μια διεύθυνση IP με διαφορετικό τρόπο.

Πρωτόκολλο Διαδικτύου Έκδοση 4 (IPv4)

Η αρχική έκδοση IP που αναπτύχθηκε στο Advanced Research Projects Agency Network (ARPANET) για πρώτη φορά το 1983 ήταν το IPv4. Χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλές εταιρείες. Λόγω της επικράτησης της, η ορολογία «διεύθυνση IP» εξακολουθεί να αναφέρεται συνήθως σε εκείνες τις διευθύνσεις που ορίζει το IPv4.

Το IPv4 αντιπροσωπεύει μια διεύθυνση IP με τη μορφή ενός αριθμού 32 bit, που αποτελείται από 4 αριθμούς που χωρίζονται με τελείες. Κάθε αριθμός αντιπροσωπεύει ένα δεκαδικό (βάση-10) για έναν 8ψήφιο δυαδικό αριθμό (βάση-2) ή οκτάδα. Επιτρέπει διευθύνσεις IP.

Όπως εξηγήθηκε προηγουμένως, καθένας από τους 4 αριθμούς σε μια διεύθυνση IPv4 κυμαίνεται από 0-255.

  Προκλήσεις και κίνδυνοι που σχετίζονται με μη ανταλλάξιμα διακριτικά (NFT)

Παράδειγμα: 172.16.254.1, 192.16.2.1, 192.26.254.1, 172.0.16.0, κ.λπ.

Πρωτόκολλο Διαδικτύου Έκδοση 6 (IPv6)

Λόγω της τεράστιας ανάπτυξης του Ιστού, οι διευθύνσεις IPv4 άρχισαν να εξαντλούνται γύρω στη δεκαετία του 1990. Ως αποτέλεσμα, η έλλειψη χώρου διευθύνσεων IP έγινε σοβαρή για την ανάθεση τους στους ISP και στους τελικούς χρήστες.

Αυτό πίεσε την Ομάδα Εργασίας Μηχανικής Διαδικτύου (IETF) να καινοτομήσει και να εξερευνήσει τεχνολογίες για να επεκτείνει τη δυνατότητα διεύθυνσης του Διαδικτύου. Τελικά επανασχεδίασαν το IP ως IPv6 το 1995. Πέρασε από μια σειρά δοκιμών μέχρι τη δεκαετία του 2000, όταν ξεκίνησε η εμπορική του ανάπτυξη.

Στο IPv6, ο χώρος διευθύνσεων αυξήθηκε σε 128 bit ή 16 οκτάδες (από 32 bit ή 8 οκτάδες στο IPv4). Το IPv6 αντιπροσωπεύεται από 8 σετ των 4 δεκαεξαδικών ψηφίων, όπου κάθε σύνολο αριθμών διαχωρίζεται με τη βοήθεια άνω και κάτω τελείας και μπορεί να περιέχει γράμματα και ψηφία.

Παράδειγμα: 2001:0DB8:AC10:0000:0011:AAAA:2C4A:FE01

Ναι, είναι πολύ μεγάλο, αλλά ορισμένες συμβάσεις βοηθούν στη συντομογραφία τους.

  • Μπορείτε να εξαλείψετε τα μηδενικά που προηγούνται από μια ομάδα αριθμών. Για παράδειγμα – :0021: μπορεί να είναι :21:
  • Τα διαδοχικά μηδενικά μπορούν να γραφτούν ως διπλή άνω και κάτω τελεία και επιτρέπεται μόνο ένα σε μια διεύθυνση IP, υπό την προϋπόθεση ότι διατηρείτε 8 ενότητες σε αυτήν.

Πηγή εικόνας: Wikipedia

Για παράδειγμα, το 2001:0DB8:AC10::0011 θα χρειαστεί να προσθέσετε τέσσερις ενότητες μηδενικών αντί για διπλή άνω και κάτω τελεία. Γίνεται, 2001:0DB8:AC10:0000:0000:0000:0000:0011.

Η πρόθεση πίσω από τη δημιουργία του IPv6 είναι η επέκταση του χώρου και ο επανασχεδιασμός της δρομολόγησης συγκεντρώνοντας πιο αποτελεσματικά τα προθέματα δρομολόγησης υποδικτύου. Επιβράδυνε τους πίνακες δρομολόγησης που αυξάνονταν στους δρομολογητές. Αλλάζει επίσης το πρόθεμα δρομολόγησης ολόκληρου του δικτύου αυτόματα. Έτσι, ακόμα κι αν αλλάξει η πολιτική δρομολόγησης ή η παγκόσμια πολιτική συνδεσιμότητας, δεν θα χρειαστεί μη αυτόματη επαναρίθμηση ή εσωτερικός επανασχεδιασμός.

Ίσως ρωτήσετε γιατί οι εκδόσεις IP 4 και 6, πού βρίσκονται άλλες μεταξύ και μετά από αυτές;

Εδώ είναι η απάντηση.

Στην πραγματικότητα, ορίστηκαν άλλες εκδόσεις, από τις εκδόσεις 1 έως 9, αλλά μόνο οι εκδόσεις 4 και 6 βρήκαν ευρεία χρήση. Οι εκδόσεις 1 και 2 ήταν ονόματα πρωτοκόλλων TCP το 1974 και το ’77 για να διαχωρίσουν την προδιαγραφή IP εκείνη την εποχή. Επιπλέον, η έκδοση 3 παρουσιάστηκε το 1978, όπου η έκδοση 3.1 ήταν η πρώτη έκδοση στην οποία το TCP διαχωρίστηκε από το IP. Στη συνέχεια, η έκδοση 5 που εμφανίστηκε το 1979 ήταν το πειραματικό πρωτόκολλο – Internet Stream Protocol.

Το IPv6 είναι ένας συνδυασμός διαφόρων εκδόσεων – v6, v7, v8 και v9.

Υποστηρίζει ο ιστότοπός σας IPv6; Χρησιμοποιήστε το εργαλείο δοκιμής IPv6 για να μάθετε.

Τι είναι τα υποδίκτυα και οι κλάσεις μιας διεύθυνσης IP;

Υποδίκτυα

Τα δίκτυα IP μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε υποδίκτυα για IPv4 και IPv6 και τα δύο. Επομένως, μια διεύθυνση IP έχει δύο μέρη:

  • Πρόθεμα δικτύου σε υψηλότερα bit
  • Αναγνωριστικό κεντρικού υπολογιστή (αναγνωριστικό διεπαφής ή πεδίο ανάπαυσης)

Τα υποδίκτυα περιλαμβάνουν μια μάσκα υποδικτύου ή μια σήμανση CIDR για τον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο μια διεύθυνση IP διαχωρίζεται στον κεντρικό υπολογιστή και στο τμήμα δικτύου. “Υποδίκτυο” είναι ο όρος που χρησιμοποιείται μόνο για το IPv4. Ωστόσο, και οι δύο εκδόσεις χρησιμοποιούν σημειογραφία και έννοιες CIDR.

Πηγή εικόνας: Redhat.com

Στα υποδίκτυα, μια διεύθυνση IP έχει μια κάθετο στο τέλος με τον αριθμό των bit σε δεκαδικό για να αντιπροσωπεύει το τμήμα δικτύου, γνωστό και ως πρόθεμα δρομολόγησης. Οι περισσότερες μάσκες υποδικτύου ξεκινούν με 255 και τελειώνουν όταν τελειώνει το τμήμα δικτύου. Παράδειγμα: 255.255.255.0

Ένα άλλο παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι το 172.0.2.1 είναι μια διεύθυνση IPv4 και το 255.255.255.0 είναι το υποδίκτυό του. Για αυτό, ο συμβολισμός CIDR μπορεί να είναι 172.16.2.1/24. Εδώ, τα πρώτα 24 bit της διεύθυνσης IP αντιπροσωπεύουν το υποδίκτυο και το δίκτυο.

Κατηγορία διεύθυνσης IP

Αρχικά, το τμήμα του δικτύου είχε την οκτάδα υψηλότερης τάξης. Αυτή η προσέγγιση επέτρεψε μόλις 256 δίκτυα, τα οποία άρχισαν να γίνονται ανεπαρκή καθώς αναπτύχθηκαν περισσότερα δίκτυα. Οδήγησε στην αναθεώρηση των προδιαγραφών διεύθυνσης για να εισαγάγουμε την αριστοκρατική σχεδίαση δικτύου.

Αυτός ο σχεδιασμός διευκόλυνε τη λεπτομερή αρχιτεκτονική υποδικτύων και την εκχώρηση μεγαλύτερου αριθμού μεμονωμένων δικτύων. Σε αυτό, τα πρώτα 3 bit της πιο σημαντικής οκτάδας σε μια διεύθυνση IP αντιπροσώπευαν τη διεύθυνση “class”. Και όρισε 3 τάξεις – Α, Β και Γ.

Επίσης, το σύστημα IPv4 επέτρεπε διευθύνσεις μεταξύ 0.0.0.0 και 255.255.255.255. Ωστόσο, ορισμένοι αριθμοί δεσμεύονται για συγκεκριμένους σκοπούς σε δίκτυα TCP ή IP. Το IANA αναγνωρίζει αυτές τις επιφυλάξεις. Χωρίζονται σε:

  • 0.0.0.0: Αυτό είναι το προεπιλεγμένο δίκτυο που δείχνει ότι μια συσκευή είναι συνδεδεμένη σε δίκτυο IP και TCP.
  • 255.255.255.255: Είναι για εκπομπές δικτύου που πρέπει να φτάσουν σε κάθε υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος σε δίκτυο.
  • 127.0.0.1: Είναι για έναν υπολογιστή για να ελέγξει εάν έχει εκχωρηθεί μια διεύθυνση AP ή όχι.
  • 169.254.0.1-169.254.255.254: Είναι η Αυτόματη Ιδιωτική Διεύθυνση IP (APIPA) με μια ομάδα διευθύνσεων IP που εκχωρούνται αυτόματα κατά την ανίχνευση ότι ένας υπολογιστής δεν λαμβάνει μια διεύθυνση IP από οποιονδήποτε διακομιστή DHFC.
  • Άλλες διευθύνσεις IP ανήκουν σε κατηγορίες υποδικτύου.
  Το ClickUp αντικαθιστά πολλές εφαρμογές που χρησιμοποιείτε και εξοικονομεί χρήματα

Καθώς ένα υποδίκτυο είναι το ίδιο ένα μικρό δίκτυο υπολογιστών συνδεδεμένο σε ένα μεγάλο δίκτυο μέσω ενός δρομολογητή, μπορεί να έχει ένα σύστημα διευθύνσεων για να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των υπολογιστών στο δίκτυό του χωρίς να στέλνει δεδομένα στο μεγαλύτερο δίκτυο. Επιπλέον, ένας δρομολογητής μπορεί να διαμορφωθεί για να ανιχνεύει υποδίκτυα και να εκτελεί την κατάλληλη δρομολόγηση της κυκλοφορίας.

Λοιπόν, εδώ είναι μερικές από τις δεσμευμένες διευθύνσεις IP για υποδίκτυα ή κλάσεις:

Τάξη
Κορυφαία κομμάτια
Αριθμός Δικτύων
Διευθύνσεις ανά δίκτυο
Σύνολο διευθύνσεων στην τάξη
Εύρος
Τάξη Α
0
128 (27)
16.777.216 (224)
231
0.0.0.0 – 127.255.255.255
Τάξη Β
10
16.384 (214)
65.536 (216)
230
128.0.0.0 – 191.255.255.255
Τάξη Γ
110
2.097.152 (221)
256 (28)
229
192.0.0.0 – 223.255.255.255
Τάξη Δ
1110
Μη καθορισμένο
Μη καθορισμένο
228
224.0.0.0 – 239.255.255.255
Τάξη Ε
1111
Μη καθορισμένο
Μη καθορισμένο
228
240.0.0.0 – 255.255.255.255

Πώς να αναζητήσετε μια διεύθυνση IP;

Εάν θέλετε να ελέγξετε τη διεύθυνση IP του δρομολογητή σας, μεταβείτε στο Google και ρωτήστε ποια είναι η διεύθυνση IP σας. Θα εμφανίσει την απάντηση ακριβώς στην κορυφή. Στην πραγματικότητα είναι η δημόσια διεύθυνση IP σας.

Μπορείτε να ανατρέξετε σε πολλούς άλλους ιστότοπους για να λάβετε τα ίδια δεδομένα. Καθώς κάνετε ένα αίτημα χρησιμοποιώντας το δρομολογητή σας ενώ επισκέπτεστε ιστότοπους, θα έχουν τις πληροφορίες IP σας. Μπορείς να πας MyIP, WhatIsMyIP.com, WhatIsMyIPAddress.comκ.λπ., για να μάθετε τις διευθύνσεις IPv4 και IPv6 και, ίσως, την τοποθεσία σας.

Επίσης, εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με μια διεύθυνση IP που ήδη γνωρίζετε, εδώ είναι μερικά από τα εργαλεία/ιστοσελίδες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Θα σας βοηθήσουν να βρείτε πληροφορίες σχετικά με μια διεύθυνση IP όπως τοποθεσία, πόλη, ISP, ιδιοκτήτης κ.λπ.

  • Αναζήτηση τοποθεσίας IP: Αυτό είναι ένα εύχρηστο εργαλείο που σας βοηθά να λάβετε όλες τις βασικές πληροφορίες που χρειάζεστε για μια διεύθυνση IP. Απλώς πληκτρολογήστε μια διεύθυνση IP για να δείτε πού βρίσκεται και σε ποιον ανήκει. Θα σας δείξει τη χώρα, την περιοχή, την πόλη και τον ISP.
  • WhatIsMyIPAddress.com: Αυτός είναι ένας άλλος καλός ιστότοπος που θα εμφανίζει πληροφορίες IP. Δοκιμάστε να αντιγράψετε και να επικολλήσετε μια διεύθυνση IP στη γραμμή αναζήτησης και πατήστε το κουμπί δίπλα της για να βρείτε δεδομένα όπως το όνομα κεντρικού υπολογιστή, ο ISP, το όνομα του οργανισμού, η πολιτεία/περιοχή, η πόλη, το γεωγραφικό μήκος και το γεωγραφικό πλάτος, ο κωδικός περιοχής και οι γνωστές υπηρεσίες που εκτελεί .

Τώρα, γιατί χρειάζεστε πληροφορίες για άλλες διευθύνσεις IP;

Μια επιχείρηση μπορεί να γνωρίζει τις διευθύνσεις IP άλλων για να βρει την τοποθεσία όπου διευθύνει την επιχείρησή της. Είναι αρκετά συνηθισμένο για διαφημιστές, οργανισμούς, ιστότοπους υπηρεσιών, κ.λπ., να λαμβάνουν πληροφορίες διεύθυνσης IP για προωθήσεις, διαφημίσεις και άλλους σκοπούς.

Ποιοι είναι οι τρόποι για να γνωρίζετε τις διευθύνσεις IP άλλων ή άλλους για να γνωρίζουν τη δική σας;

Δείτε πώς:

  • Μέσω σφαλμάτων HTML email, ενσωματωμένος κώδικας σε μια εικόνα για να πει στον αποστολέα ότι διάβασε το email μαζί με τη διεύθυνση IP σας.
  • Με δανεισμό υπολογιστή για να βρει τη διεύθυνση IP του
  • Από τη διεύθυνση email σας, τα αρχεία καταγραφής διακομιστή ιστού, τα φόρουμ στο Διαδίκτυο, τα σχόλια ιστολογίου, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων.
  • Μέσω δικαστικής απόφασης για διερεύνηση διαδικτυακής δραστηριότητας από το FBI και άλλους νομικούς φορείς

Ωστόσο, μπορείτε να κρύψετε τη διεύθυνση IP σας χρησιμοποιώντας ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN) που σας δρομολογεί σε άλλο δίκτυο χρησιμοποιώντας διαφορετική IP.

Ποιες είναι οι απειλές ασφαλείας που σχετίζονται με τις διευθύνσεις IP;

Λόγω των διαφόρων διαθέσιμων τεχνικών, οι κυβερνοεπιτιθέμενοι στοχεύουν διευθύνσεις IP για να εισβάλουν την επιβλαβή πρόθεσή τους. Οι απειλές που σχετίζονται με τις διευθύνσεις IP μπορεί να είναι:

  • Παρακολούθηση στο διαδίκτυο για να λάβετε τη διεύθυνση IP σας από δραστηριότητες όπως βιντεοπαιχνίδια, σχόλια σε φόρουμ και ιστότοπους κ.λπ. για την εισαγωγή κακόβουλου λογισμικού, πλαστοπροσωπίας ή επιθέσεων phishing
  • Κοινωνική μηχανική για να σας βρει μέσω μιας εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το Skype, προτρέποντάς σας να αποκαλύψετε τη διεύθυνση IP σας

Υπάρχουν κίνδυνοι όταν:

  • Οι Cyber ​​Attackers παρακολουθούν την τοποθεσία σας χρησιμοποιώντας τεχνολογία γεωγραφικής τοποθεσίας
  • Στόχευση απευθείας στο δίκτυό σας για την εκτόξευση επιθέσεων DDoS
  • Αναγκαστική σύνδεση μέσω θυρών για την κατάληψη μιας συσκευής και την κλοπή δεδομένων
  • Λήψη παράνομου περιεχομένου από τη διεύθυνση IP σας

Πώς να προστατέψετε τη διεύθυνση IP σας;

Εάν μπορείτε να αποκρύψετε τη διεύθυνση IP σας, μπορείτε να προστατεύσετε τη συσκευή, την ηλεκτρονική ταυτότητα και τα δεδομένα σας. Υπάρχουν δύο τρόποι για να το κάνετε:

  • Η χρήση VPN είναι μια ασφαλέστερη επιλογή όπου η συσκευή σας λειτουργεί σαν να βρίσκεται στο ίδιο δίκτυο τοπικά με το VPN. Έτσι, μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο δίκτυο με ασφάλεια ακόμη και από άλλη χώρα ή να περιηγηθείτε σε ιστότοπους που έχουν αποκλειστεί με γεωγραφική θέση. Παράδειγμα: NordVPN, Surfshark, Proton VPN, κ.λπ.
  • Η χρήση ενός διακομιστή μεσολάβησης παρέχει έναν ενδιάμεσο διακομιστή ιστού μέσω του οποίου δρομολογείται η επισκεψιμότητά σας. Καλύπτει την αρχική σας διεύθυνση IP και εμφανίζει τη διεύθυνση IP του διακομιστή μεσολάβησης. Παράδειγμα: Φωτεινά δεδομένα, Smartproxyκαι τα λοιπά.

Συμπέρασμα 👩‍🏫

Αυτή η συζήτηση για τις διευθύνσεις IP θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε με την έννοια και να εξερευνήσετε τις ορολογίες της. Θα σας βοηθήσει επίσης να βρείτε τη διεύθυνση IP σας και άλλων άλλων χρησιμοποιώντας ορισμένα εργαλεία. Τέλος, μπορείτε να μάθετε να χαρτογραφείτε τους κινδύνους που συνδέονται με τις διευθύνσεις IP και πώς να τους μετριάζετε.

Στη συνέχεια, μάθετε για τα συστήματα ονομάτων τομέα (DNS).