Καλύτερες εναλλακτικές λύσεις Nagios για την παρακολούθηση δικτύου

Μετά από περισσότερα από 15 χρόνια από τότε που είδε για πρώτη φορά το φως, Νάγιος — που παλαιότερα ονομαζόταν NetSaint — παρέμεινε μία από τις πιο γνωστές πλατφόρμες παρακολούθησης δικτύου. Παλαιότερα ήταν ο καταλληλότερος για την παρακολούθηση της κατάστασης του συστήματος προς τα πάνω ή προς τα κάτω και για την παροχή ειδοποίησης κάθε φορά που κάτι πέφτει, αλλά έχει εξελιχθεί σε μια πραγματική πλατφόρμα παρακολούθησης με πλήρεις δυνατότητες. Σήμερα, υπάρχουν δύο ανταγωνιστικές εκδόσεις του Nagios. Υπάρχει ο δωρεάν και ανοιχτού κώδικα Nagios core και υπάρχει το Nagios XI, ένα εργαλείο επί πληρωμή παρακολούθησης που βασίζεται στο Nagios Core με πρόσθετες δυνατότητες. Σήμερα, ρίχνουμε μια ματιά σε μερικές από τις κορυφαίες εναλλακτικές λύσεις Nagios για παρακολούθηση δικτύου. Αυτός είναι ένας πολύ ενεργός τομέας της πληροφορικής και πολλές εναλλακτικές είναι πλέον διαθέσιμες.

Πριν ρίξουμε μια ματιά στις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις Nagios, θα ξεκινήσουμε μιλώντας για το ίδιο το Nagios, ποια είναι τα καλύτερα χαρακτηριστικά του και γιατί έχει γίνει το δημοφιλές εργαλείο που είναι. Στη συνέχεια, θα ρίξουμε μια ματιά στα μειονεκτήματα του εργαλείου, στους λόγους για τους οποίους κάποιος θα ήθελε να το αντικαταστήσει με μια εναλλακτική λύση. Και στη συνέχεια, θα συζητήσουμε εν συντομία την παρακολούθηση δικτύου γενικά. Θα ρίξουμε μια ματιά στο πώς το κάνουν τα περισσότερα εργαλεία χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο Simple Network Management Protocol. Και τέλος, θα είμαστε έτοιμοι για τη μεγάλη αποκάλυψη και θα εξετάσουμε μερικές από τις καλύτερες εναλλακτικές λύσεις Nagios για παρακολούθηση δικτύου.

Σχετικά με τον Nagios

Ο Nagios ήταν αρχικά γνωστός ως NetSaint. Αυτό το εργαλείο ανοιχτού κώδικα είναι το πνευματικό τέκνο του Ethan Galstad και μιας ομάδας προγραμματιστών. Το όνομα Nagios είναι ένα αναδρομικό αρκτικόλεξο του «Nagios Ain’t Gonna Insist On Sainthood», με το «Sainthood» να κάνει αναφορά στο αρχικό όνομα, NetSaint. Είναι ενδιαφέρον ότι ο Άγιος είναι επίσης η ελληνική λέξη «άγιος». Το όνομα άλλαξε ως απάντηση σε μια νομική πρόκληση από κατόχους παρόμοιου εμπορικού σήματος.

Το Nagios είναι ένα πολύ καλό εργαλείο παρακολούθησης για δίκτυα και διακομιστές. Θα τρέχει σε CentOS ή RedHat Enterprise Linux. Θα μπορούσε επίσης να τρέξει ως εικονική μηχανή σε έναν κεντρικό υπολογιστή Windows, αλλά είναι ουσιαστικά ένα λογισμικό Linux. Σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα εργαλεία δικτύου σε αυτήν τη λίστα, το Nagios δεν βασίζεται αποκλειστικά στο SNMP για την παρακολούθηση συσκευών δικτύου. Έχει το δικό του ιδιόκτητο σύστημα ενσωματωμένο στον πυρήνα του κινητήρα του, ο οποίος επικοινωνεί με συσκευές για τη συλλογή αναφορών κατάστασης. Οι μετρήσεις, οι οποίες συλλέγονται σε τακτική βάση από την οθόνη, εμφανίζονται ως ζωντανά δεδομένα στον πίνακα εργαλείων του εργαλείου και μπορείτε επίσης να επιλέξετε την αποθήκευση δεδομένων για μεταγενέστερη ανάλυση. Αυτός ο συνδυασμός δημιουργεί ένα αρκετά ισχυρό εργαλείο.

Παρά τη χρήση ενός αποκλειστικού συστήματος συλλογής δεδομένων, το Nagios θα παρέχει όλα τα δεδομένα που χρειάζεστε για την παρακολούθηση του δικτύου και τον προγραμματισμό χωρητικότητας. Διαθέτει ένα πολύ άνετο ταμπλό όπου μπορείτε να δείτε γρήγορα την κατάσταση του δικτύου σας. Αυτό το προϊόν διαθέτει επίσης ένα από τα καλύτερα συστήματα ειδοποίησης για να ειδοποιεί τους διαχειριστές όταν εντοπίζεται κάτι περίεργο. Εξάλλου, αυτός ήταν ο πρώτος στόχος του εργαλείου να παρέχει ειδοποίηση για μη φυσιολογικές καταστάσεις και εξακολουθεί να είναι ένα από τα δυνατά του σημεία.

Το Nagios επωφελείται από μια τεράστια κοινότητα που υποστηρίζει την έκδοση ανοιχτού κώδικα Nagios Core και παρέχει ανάπτυξη πολλών προηγμένων προσθηκών, δίνοντας στο εργαλείο ένα εντυπωσιακό εύρος όσον αφορά τις δυνατότητες παρακολούθησης.

Τι συμβαίνει με τον Nagios;

Ο τίτλος αυτού του άρθρου θα μπορούσε να οδηγήσει πολλούς αναγνώστες να αναρωτηθούν τι μπορεί να φταίει το Nagios που δικαιολογεί την αντικατάστασή του με ένα εναλλακτικό εργαλείο. Λοιπόν, δεν υπάρχει τίποτα κακό με τον Nagios από μόνος του. Είναι εκεί για σχεδόν 20 χρόνια και εξακολουθεί να είναι ισχυρή. Αλλά το γεγονός ότι τίποτα δεν πάει καλά με το Nagios δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν υπάρχουν άλλα εξαιρετικά προϊόντα εκεί έξω που θα πρέπει να εξετάσετε. Και αν εξακολουθείτε να ψωνίζετε για μια πλατφόρμα παρακολούθησης και έχετε ακούσει για το Nagios, ίσως θα θέλατε να μάθετε ποιες άλλες επιλογές υπάρχουν.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο ίσως ψάχνετε να αντικαταστήσετε το Nagios είναι εάν χρησιμοποιείτε το δωρεάν Nagios Core και θέλετε να μάθετε, προτού επενδύσετε στο Nagios XI, ποιες άλλες επιλογές είναι διαθέσιμες. Ανεξάρτητα από το γιατί βρίσκεστε εδώ, πρόκειται να αποκαλύψουμε ποιες είναι οι κορυφαίες επιλογές μας, αλλά πρώτα, ας ρίξουμε μια σύντομη ματιά στο πώς λειτουργεί συνήθως η παρακολούθηση δικτύου.

  Τρόπος χρήσης εικονικών παρασκηνίων στο Microsoft Teams

Πώς λειτουργεί η παρακολούθηση δικτύου;

Όσον αφορά την παρακολούθηση δικτύων, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το κάνετε. Η μέθοδος που χρησιμοποιείτε εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το επίπεδο λεπτομέρειας που θέλετε, τις προσπάθειες που είστε διατεθειμένοι να καταβάλετε και τα χρήματα που μπορείτε να ξοδέψετε. Λεπτομέρειες Οι περισσότεροι διαχειριστές ενδιαφέρονται ειδικά για τις λειτουργικές παραμέτρους του εξοπλισμού δικτύου, όπως το φόρτο της CPU ή η χρήση μνήμης και η χρήση του εύρους ζώνης –σε bit ανά δευτερόλεπτο– των διαφόρων διεπαφών.

Τα περισσότερα εργαλεία παρακολούθησης δικτύου χρησιμοποιούν το Simple Network Management Protocol, ή SNMP, για να επιτύχουν το κατόρθωμά τους. Το SNMP είναι μια δυνατότητα που είναι ενσωματωμένη στον περισσότερο εξοπλισμό δικτύου. Οι συσκευές με δυνατότητα SNMP διαθέτουν μετρητές και μετρητές που μπορούν να διαβαστούν εξ αποστάσεως από συστήματα παρακολούθησης. Για παράδειγμα, υπάρχουν μετρητές για τη χρήση του επεξεργαστή και της μνήμης και μετρητές εισόδου και εξόδου byte για κάθε διεπαφή.

Αν και αποφεύγουμε πολλές από τις περιττές τεχνικές λεπτομέρειες, ας προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε πώς λειτουργεί. Για παραμέτρους τύπου μετρητή, όπως η χρήση της CPU και της μνήμης, είναι απλό να τις διαβάσετε χρησιμοποιώντας SNMP. Για τις παραμέτρους αντίθετου τύπου, τα πράγματα μπορεί να είναι λίγο πιο περίπλοκα. Οι συσκευές δικτύου συνήθως δεν διαθέτουν μετρητές χρήσης εύρους ζώνης για τις διεπαφές τους. Αυτό που έχουν είναι μετρητές εισόδου και εξόδου byte που συνεχίζουν να αυξάνονται καθώς περνάει η κίνηση. Έχουν ένα από αυτά τα ζευγάρια μετρητών για κάθε διεπαφή. Παρεμπιπτόντως, οι συσκευές δικτύωσης έχουν επίσης παρόμοια σφάλματα στους μετρητές και στους μετρητές σφαλμάτων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν ορισμένα εργαλεία παρακολούθησης για την παρακολούθηση του ποσοστού σφαλμάτων μιας διεπαφής, συχνά μια καλή ένδειξη της γενικής υγείας μιας διεπαφής.

Το εργαλείο παρακολούθησης δικτύου SNMP δημοσκοπεί κάθε συσκευή που παρακολουθεί σε ένα γνωστό μεσοδιάστημα—συνήθως 5 λεπτά—και διαβάζει τους μετρητές εισόδου και εξόδου byte κάθε διεπαφής που παρακολουθείται. Τα υπόλοιπα είναι απλά μαθηματικά. Το εργαλείο αφαιρεί τις προηγούμενες τιμές του μετρητή από την τρέχουσα τιμή. Το αποτέλεσμα είναι ο αριθμός των byte-ή των σφαλμάτων- μέσα ή έξω σε πέντε λεπτά. Στη συνέχεια πολλαπλασιάζει τον αριθμό επί 8 (καθώς υπάρχουν 8 bit σε ένα byte) και τα διαιρεί με το 300 (καθώς υπάρχουν 300 δευτερόλεπτα σε πέντε λεπτά) για να πάρει τη μέση χρήση εύρους ζώνης σε bit ανά δευτερόλεπτο τα τελευταία πέντε λεπτά.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι, ενώ αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται για όσο διάστημα υπάρχουν τα εργαλεία παρακολούθησης, έχει ορισμένους περιορισμούς. Συγκεκριμένα, οποιαδήποτε σύντομη αιχμή στην κίνηση του δικτύου θα είναι εντελώς αόρατη στο εργαλείο παρακολούθησης. Πάρτε, για παράδειγμα, μια διεπαφή 100 Mbps. Εάν δεν μεταφέρει κίνηση για 75 δευτερόλεπτα, μετά 100 Mbps για 30 δευτερόλεπτα και πάλι χωρίς κίνηση για άλλα 75 δευτερόλεπτα, ένα εργαλείο παρακολούθησης SNMP θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί στο 50%, αν και είχε μεγιστοποιηθεί για το ήμισυ του διαστήματος των 5 λεπτών.

Οι καλύτερες εναλλακτικές λύσεις Nagios

Μια γρήγορη αναζήτηση χρησιμοποιώντας το Google ή οποιαδήποτε άλλη μηχανή αναζήτησης θα αποκαλύψει δεκάδες εργαλεία παρακολούθησης δικτύου. Ορισμένα είναι εμπορικά προϊόντα, άλλα είναι ανοιχτού κώδικα. Η λίστα μας με τις κορυφαίες εναλλακτικές λύσεις Nagios περιέχει ως επί το πλείστον εργαλεία επί πληρωμή, καθώς συχνά προσφέρουν ένα πιο πλούσιο σύνολο χαρακτηριστικών. Όλα τα επί πληρωμή εργαλεία στη λίστα μας έχουν μια δωρεάν δοκιμαστική έκδοση η οποία είναι είτε περιορισμένη σε χρόνο είτε σε δυνατότητες, επιτρέποντάς σας να δοκιμάσετε οποιοδήποτε από αυτά. Δεδομένου ότι ορισμένα από αυτά τα εργαλεία απαιτούν σημαντικές προσπάθειες για να τα ρυθμίσετε σωστά, ίσως θέλετε να αποφύγετε να δοκιμάσετε πάρα πολλά.

1. Παρακολούθηση απόδοσης δικτύου SolarWinds (ΔΩΡΕΑΝ δοκιμή)

Η SolarWinds φημίζεται για τα εξαιρετικά εργαλεία διαχείρισης δικτύου και για τα πολυάριθμα δωρεάν εργαλεία της. Το κορυφαίο προϊόν της, το SolarWinds Network Performance Monitor, ή NPM, είναι μια ολοκληρωμένη λύση παρακολούθησης δικτύου που βαθμολογείται σταθερά μεταξύ των κορυφαίων στην κατηγορία του. Το εργαλείο διαθέτει μια φιλική προς το χρήστη διεπαφή GUI που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι διαχειριστές για την παρακολούθηση συσκευών και τη διαμόρφωση του εργαλείου. Το SolarWinds είναι επίσης διάσημο για τα δωρεάν εργαλεία του, καθένα από τα οποία αντιμετωπίζει μια συγκεκριμένη πτυχή της διαχείρισης του δικτύου.

Επιστρέψτε στο Network Performance Monitor, ας δούμε τι έχει να προσφέρει. Η προσθήκη μιας συσκευής στο Network Performance Monitor είναι εύκολη. Απλώς καθορίζετε τη διεύθυνση IP της συσκευής ή το όνομα κεντρικού υπολογιστή και τις παραμέτρους σύνδεσης SNMP. Το σύστημα θα ρωτήσει τη συσκευή και θα απαριθμήσει όλες τις παραμέτρους SNMP με δυνατότητα παρακολούθησης. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε αυτά που θέλετε να συμπεριλάβετε στον πίνακα ελέγχου, τα γραφήματα και τις αναφορές σας. Και όταν μιλάμε για την προσθήκη συσκευών, δεν υπάρχει σχεδόν κανένας περιορισμός στον αριθμό των συσκευών που μπορείτε να προσθέσετε. Η επεκτασιμότητα αυτού του εργαλείου είναι ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του. Από μια χούφτα συσκευές έως χιλιάδες από αυτές, σας καλύπτει.

  Το Notific Is Where Material Design Meets Lockscreen Notifications

Δεδομένου ότι η ειδοποίηση είναι ένα από τα δυνατά σημεία του Nagios και ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των εργαλείων παρακολούθησης, ας δούμε πώς φαίνεται αυτό στο NPM. Το σύστημα ειδοποίησής του δεν υστερεί σε κανέναν. Είναι εξαιρετικά προσαρμόσιμο εάν έχετε μη τυπικές ανάγκες, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί εκτός συσκευασίας με ελάχιστες διαμορφώσεις. Ο μηχανισμός ειδοποίησης είναι αρκετά έξυπνος ώστε να μην στέλνει ειδοποιήσεις για «ασήμαντα» συμβάντα στη μέση της νύχτας ή να στέλνει εκατοντάδες ειδοποιήσεις για όσους διακομιστές δεν ανταποκρίνονται όταν το κύριο πρόβλημα είναι ο δρομολογητής ή ο διακόπτης δικτύου.

Οι τιμές για το SolarWinds Network Performace Monitor ξεκινούν από 2.955 $ για έως και 100 παρακολουθούμενα στοιχεία και αυξάνονται ανάλογα με τον αριθμό των στοιχείων που παρακολουθούνται. Μερικά προαιρετικά εργαλεία μπορούν επίσης να προστεθούν στο NPN, αυξάνοντας ενδεχομένως την τιμή του. Εάν προτιμάτε να δοκιμάσετε το προϊόν προτού δεσμευτείτε να το αγοράσετε, μια δωρεάν δοκιμαστική έκδοση 30 ημερών είναι διαθέσιμη για λήψη από τον ιστότοπο της SolarWinds.

2. PRTG

Το Paessler Router Traffic Grapher, το οποίο συνήθως ονομάζεται απλά PRTG, είναι μια άλλη εξαιρετική εναλλακτική λύση στο Nagios. Αυτό το εργαλείο μπορεί να παρακολουθεί όλα τα συστήματα, τις συσκευές, την κυκλοφορία και τις εφαρμογές της υποδομής πληροφορικής σας. Είναι ένα πακέτο all-inclusive που δεν βασίζεται σε εξωτερικές μονάδες ή πρόσθετα που πρέπει να ληφθούν και να εγκατασταθούν για βασική παρακολούθηση. Ορισμένες προηγμένες λειτουργίες είναι διαθέσιμες ως επιπλέον αισθητήρες. Λόγω της ενσωματωμένης φύσης του, είναι ταχύτερη και ευκολότερη στην εγκατάσταση από πολλά εργαλεία παρακολούθησης δικτύου. Η Paessler ισχυρίζεται ότι θα μπορούσατε να ξεκινήσετε την παρακολούθηση εντός 2 λεπτών. Το PRTG προσφέρει μια επιλογή από πολλές διαφορετικές διεπαφές χρήστη. Υπάρχει μια εταιρική κονσόλα Windows, μια διεπαφή ιστού που βασίζεται στο Ajax και εφαρμογές για κινητά για Android και iOS.

Ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του PRTG είναι το σύστημα αυτόματης ανακάλυψης. Θα σαρώσει τμήματα δικτύου και θα αναγνωρίσει αυτόματα ένα ευρύ φάσμα συσκευών και συστημάτων, δημιουργώντας αισθητήρες από προκαθορισμένα πρότυπα συσκευών. Αυτή η δυνατότητα είναι αξεσουάρ που καθιστά το λογισμικό τόσο γρήγορο στην εγκατάσταση. Η λειτουργία χάρτη του εργαλείου θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε προσαρμοσμένους χάρτες με τα δεδομένα παρακολούθησης, προσφέροντας έναν μοναδικό τρόπο εμφάνισης δεδομένων. Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά ειδοποίησης, είναι εξαιρετικά ευέλικτα και προσαρμόσιμα. Όταν χρησιμοποιείτε τις δωρεάν εφαρμογές πελάτη για Android, iOS και Windows Phone, μπορείτε ακόμη και να λαμβάνετε ειδοποιήσεις push απευθείας στη συσκευή σας. Μπορείτε επίσης να ρυθμίσετε τις ειδοποιήσεις μέσω email ή SMS. Ένα ισχυρό API σάς επιτρέπει να γράφετε τα δικά σας σενάρια ειδοποιήσεων.

Η PRTG έχει μια σχετικά απλή δομή τιμολόγησης. Υπάρχει μια δωρεάν έκδοση με πλήρεις δυνατότητες, αλλά θα περιορίσει την ικανότητα παρακολούθησης σε 100 αισθητήρες. Σημειώστε ότι σε αντίθεση με τα περισσότερα παρόμοια εργαλεία, κάθε παρακολουθούμενη παράμετρος μετράει ως ένας αισθητήρας. Έτσι, η παρακολούθηση του εύρους ζώνης σε κάθε θύρα ενός μεταγωγέα 48 θυρών θα απαιτήσει 48 αισθητήρες. Υπάρχει επίσης μια δοκιμαστική έκδοση 30 ημερών που επιτρέπει απεριόριστους αισθητήρες, αλλά θα επανέλθει στους 100 αισθητήρες μόλις ολοκληρωθεί η δοκιμαστική περίοδος. Εάν χρειάζεται να παρακολουθείτε περισσότερους από 100 αισθητήρες, θα πρέπει να αγοράσετε μια άδεια. Η τιμή τους ποικίλλει ανάλογα με τον αριθμό των αισθητήρων από 1 600 $ για 500 αισθητήρες έως 14 500 $ για απεριόριστους αισθητήρες.

3. WhatsUp Gold

Το WhatsUp Gold από την Ipswitch είναι ένα άλλο γνωστό όνομα στο χώρο των εργαλείων παρακολούθησης. Παλαιότερα ήταν ένας τύπος εργαλείου παρακολούθησης προς τα πάνω ή προς τα κάτω, αλλά έχει εξελιχθεί σε ένα εργαλείο πλήρους διαχείρισης με προληπτική παρακολούθηση για την κυκλοφορία δικτύου, τις εφαρμογές, τα εικονικά περιβάλλοντα και τις διαμορφώσεις συσκευών. Σήμερα, το WhatsUp Gold έχει όλα όσα μπορείτε να περιμένετε από ένα εργαλείο παρακολούθησης εταιρικής ποιότητας και είναι όλα διαθέσιμα μέσω του διαισθητικού GUI του.

Το WhatsUp Gold διαθέτει μια μηχανή αυτόματης ανακάλυψης που θα βρει τις συσκευές σας και θα τις προσθέσει στην κονσόλα παρακολούθησης. Δεν θα βρει μόνο τον εξοπλισμό δικτύωσης αλλά και φυσικούς διακομιστές, εικονικούς διακομιστές, διακομιστές cloud και εφαρμογές. Υπάρχει ακόμη και μια προβολή χάρτη στην οποία μπορείτε να κάνετε κλικ για περισσότερες πληροφορίες σε κάθε συσκευή.

  Πώς να αλλάξετε άξονες γραφήματος στα Φύλλα Google

Το WhatsUp Gold διαθέτει επίσης ένα εξαιρετικό σύστημα ειδοποίησης για να σας ενημερώνει για προβλήματα προτού τα παρατηρήσουν οι χρήστες. Μέσω του Κέντρου ειδοποιήσεων του εργαλείου, μπορείτε να επιλέξετε να χρησιμοποιείτε προκαθορισμένα όρια ή να τα ορίζετε σύμφωνα με τις συγκεκριμένες ανάγκες σας. Το σύστημα ειδοποίησης σάς επιτρέπει να δημιουργείτε πολιτικές ενεργειών που καθορίζουν τι συμβαίνει όταν μια παρακολουθούμενη παράμετρος αλλάζει κατάσταση. Οι ειδοποιήσεις μπορούν να μεταδοθούν μέσω μηνυμάτων email, SMS, Slack ή IFTTT. Το σύστημα μπορεί επίσης να επανεκκινήσει τις υπηρεσίες και να ενεργοποιήσει συναγερμούς ιστού.

Μια δωρεάν έκδοση του WhatsUp Gold είναι διαθέσιμη—όπως ήταν πάντα—αλλά περιορίζεται στην παρακολούθηση έως πέντε συσκευών. Για περισσότερες συσκευές, οι άδειες επί πληρωμή είναι διαθέσιμες σε τρία επίπεδα αυξανόμενης λειτουργικότητας με δομή τιμολόγησης που βασίζεται στον αριθμό των συσκευών που πρέπει να παρακολουθούνται. Υπάρχει επίσης μια δωρεάν δοκιμαστική έκδοση με πλήρεις δυνατότητες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

4. ManageEngine OpManager

Το ManageEngine είναι ένας άλλος γνωστός κατασκευαστής εργαλείων διαχείρισης δικτύου. Το εργαλείο OpManager του είναι μια ολοκληρωμένη λύση διαχείρισης που θα καλύψει τις περισσότερες ανάγκες παρακολούθησης. Το εργαλείο τρέχει είτε σε Windows είτε σε Linux και είναι φορτωμένο με εξαιρετικές δυνατότητες. Ένα από αυτά είναι η δυνατότητα αυτόματης ανακάλυψης που μπορεί να χαρτογραφήσει το δίκτυό σας, δίνοντάς σας έναν μοναδικά προσαρμοσμένο πίνακα εργαλείων.
Ο πίνακας εργαλείων ManageEngine OpManager είναι ένα άλλο από τα δυνατά σημεία των εργαλείων. Είναι εξαιρετικά εύκολο στη χρήση και στην πλοήγηση και διαθέτει λειτουργία εξάσκησης. Εάν ασχολείστε με τις εφαρμογές για κινητά, είναι διαθέσιμες για tablet και smartphone, επιτρέποντάς σας να έχετε πρόσβαση στο εργαλείο από οπουδήποτε. Συνολικά, αυτό είναι ένα πολύ γυαλισμένο και επαγγελματικό προϊόν.

Η ειδοποίηση στο OpManager είναι εξίσου καλή με όλα τα άλλα στοιχεία του. Υπάρχει ένα πλήρες συμπλήρωμα ειδοποιήσεων που βασίζονται σε όριο που θα βοηθήσουν στον εντοπισμό, τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση προβλημάτων δικτύου. Μπορούν να οριστούν πολλαπλά όρια με διάφορες ειδοποιήσεις για κάθε μέτρηση απόδοσης.

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε το ManageEngine OpManager πριν αγοράσετε, είναι διαθέσιμη μια δωρεάν έκδοση. Αλλά αντί για μια χρονικά περιορισμένη δοκιμή, αυτή είναι περιορισμένη σε δυνατότητες. Δεν θα σας επιτρέψει, για παράδειγμα, να παρακολουθείτε περισσότερες από δέκα συσκευές. Αν και αυτό θα μπορούσε να είναι αρκετό για σκοπούς δοκιμής, είναι ανεπαρκές για όλα εκτός από τα μικρότερα δίκτυα. Για περισσότερες συσκευές, πρέπει να επιλέξετε μεταξύ των προγραμμάτων Essential ή Enterprise. Το πρώτο θα σας επιτρέψει να παρακολουθείτε έως και 1.000 κόμβους ενώ το άλλο ανεβάζει τους 10.000. Πληροφορίες τιμολόγησης είναι διαθέσιμες επικοινωνώντας με τις πωλήσεις της ManageEngine.

5. Κάκτοι

Το Cacti είναι ίσως το πιο χρησιμοποιούμενο δωρεάν και ανοιχτού κώδικα σύστημα παρακολούθησης. Μπορεί να μην είναι τόσο πλούσιο σε χαρακτηριστικά όσο ορισμένα εμπορικά προϊόντα, αλλά, λόγω της τιμής του, είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο. Η Cati έχει επίσης κάποια ιστορική σημασία. Εκτός από το MRTG – το οποίο είναι η μητέρα όλων των εργαλείων παρακολούθησης δικτύου και ένας μακρινός γονέας, αυτό είναι ίσως το παλαιότερο εργαλείο παρακολούθησης που υπάρχει ακόμα. Και αυτό δεν θα ήταν έτσι αν δεν ήταν ένα εξαιρετικό εργαλείο.

Το Cacti κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2004 ως εργαλείο web front-end για RRD, το στοιχείο καταγραφής και γραφικής παράστασης του MRTG. Τα κύρια στοιχεία του είναι ένα γρήγορο poller, προηγμένο πρότυπο γραφημάτων και πολλαπλές μέθοδοι απόκτησης δεδομένων. Οι κάκτοι διαθέτουν επίσης έλεγχο πρόσβασης χρήστη και κάθε χρήστης μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να έχει πρόσβαση σε διαφορετικό σύνολο γραφημάτων, μια χρήσιμη δυνατότητα για μεγάλες αναπτύξεις με πολλές ομάδες υποστήριξης. Οι κάκτοι διαθέτουν επίσης μια εύκολη στη χρήση, αν και κάπως απαρχαιωμένη διασύνδεση που βασίζεται στο web. Μπορεί να κλιμακωθεί από μια μικρή επιχείρηση ή οικιακά LAN σε πολύπλοκα δίκτυα με χιλιάδες συσκευές σε πολλαπλούς ιστότοπους.

Το Cacti χρησιμοποιεί το RRDTool για να αποθηκεύσει δεδομένα σε μια βάση δεδομένων SQL και να δημιουργήσει τα γραφήματα. Είναι κυρίως γραμμένο σε PHP, καθιστώντας εύκολη την τροποποίηση για να ταιριάζει στις ανάγκες σας. Το εργαλείο έχει ενσωματωμένα πρότυπα για διάφορους τύπους συσκευών. Αυτά τα πρότυπα περιλαμβάνουν ήδη τα περισσότερα από τα στοιχεία που μπορεί να θέλετε να παρακολουθήσετε. Το Cacti είναι τόσο δημοφιλές που πολλά πρότυπα για συγκεκριμένες συσκευές μπορούν να ληφθούν είτε από ιστότοπους κατασκευαστών συσκευών είτε από φόρουμ Cacti που βασίζονται στην κοινότητα. Το μόνο πράγμα που λείπει από το προϊόν είναι μια καλή λειτουργία ειδοποίησης. Αλλά με τον κώδικα PHP ανοιχτού κώδικα, τίποτα δεν εμποδίζει κανέναν να τον προσθέσει.