Κακόβουλο λογισμικό για κινητά – Πώς να προστατέψετε τις φορητές συσκευές σας

Δεδομένου ότι στις μέρες μας οι κινητές συσκευές μπορούν να κάνουν σχεδόν κάθε εργασία που μπορεί να γίνει σε έναν υπολογιστή, οι χάκερ έχουν αλλάξει τακτική. Είναι πολύ εύκολο να μολυνθεί το τηλέφωνό σας με κακόβουλο λογισμικό.

Πίνακας περιεχομένων

Σχετικά με το κακόβουλο λογισμικό για κινητά

Το κακόβουλο λογισμικό για κινητά είναι κακόβουλο λογισμικό που στοχεύει συγκεκριμένα το λειτουργικό σύστημα του τηλεφώνου σας για να υποκλέψει προσωπικά δεδομένα.

Παρόλο που οι απειλές δεν είναι τόσο εμφανείς στις κινητές συσκευές όσο σε άλλους σταθμούς εργασίας, εξακολουθεί να είναι ένα σοβαρό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και να εξεταστεί για την ασφάλειά σας.

Αυτή η ανάρτηση θα καλύπτει τα πάντα σχετικά με το κακόβουλο λογισμικό για κινητά και πώς μπορείτε να προστατευθείτε από αυτό.

Ας πηδήξουμε σε αυτό αμέσως.

Πώς μπορεί μια συσκευή να μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους το τηλέφωνό σας μπορεί να μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό, επομένως μπορείτε να μαντέψετε ότι δεν είναι πολύ δύσκολο για τους χάκερ να εισβάλουν στο σύστημά σας εάν δεν προστατεύεται καλά. Προσοχή σε αυτές τις πρακτικές.

Εδώ είναι μερικοί από αυτούς τους τρόπους:

#1. Phishing ή Spoofing

Μία από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους κλοπής των πληροφοριών σας, το ηλεκτρονικό “ψάρεμα” (phishing), είναι να εξαπατάς τους ανθρώπους ώστε να πιστεύουν ότι παρέχουν τις πληροφορίες τους σε μια αξιόπιστη πηγή.

Για παράδειγμα, ένας χάκερ δημιουργεί έναν ιστότοπο που μοιάζει πολύ με αυτόν που επισκέπτεστε συχνά και σας ξεγελάει ώστε να πιστεύετε ότι συνδέεστε στον αρχικό ιστότοπο. Θα μπορούσε να είναι μια πλατφόρμα κοινωνικών μέσων, ένα φόρουμ, η τραπεζική σας πύλη ή οποιοσδήποτε ιστότοπος στο Διαδίκτυο.

Συνήθως το κάνουν αυτό μέσω email. Έτσι, την επόμενη φορά που θα λάβετε ένα email που θα λέει ότι πρέπει να συνδεθείτε στον ιστότοπο ή να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασής σας, επαληθεύστε και ελέγξτε ξανά εάν το email έχει σταλεί από νόμιμη πηγή και όχι από χάκερ.

Διαβάστε επίσης: Τρόποι για να αποφύγετε τις επιθέσεις Vishing [Spam Blocking Apps]

Η πλαστογράφηση είναι παρόμοια, αλλά αντί να ζητούν τα στοιχεία σας, οι χάκερ θέλουν απλώς να κάνετε κλικ σε έναν συγκεκριμένο κακόβουλο σύνδεσμο για να αποκτήσετε τον έλεγχο της συσκευής σας.

  Γιατί οι εφαρμογές iPhone "Pasting From" είναι άλλες εφαρμογές;

Θα μπορούσατε επίσης να λάβετε αυτές τις απειλές ως SMS.

#2. Χρήση Jailbroken ή Rooted Device

Εάν έχετε κάνει jailbreak ή root το κινητό σας τηλέφωνο, έχετε παραμερίσει τις εσωτερικές προστασίες και τα επίπεδα ασφαλείας της συσκευής για να έχετε απεριόριστο έλεγχο του λειτουργικού συστήματος.

Αν και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχετε πλήρη ελευθερία στο τι μπορείτε να κάνετε με τη συσκευή, σημαίνει επίσης ότι η συσκευή σας είναι πολύ επιρρεπής σε κακόβουλο λογισμικό.

#3. Λήψη εφαρμογών από μη αξιόπιστες πηγές

Πολλές φορές, μας αρέσει να κατεβάζουμε εφαρμογές από πηγές τρίτων μόνο και μόνο επειδή δεν είναι επίσημα διαθέσιμες στο app store.

Αυτό είναι επικίνδυνο, επειδή ο ιστότοπος από τον οποίο κατεβάζετε την εφαρμογή μπορεί να είναι ανεπιθύμητος και, ενδεχομένως, θα μπορούσε να κατεβάσει αυτόματα κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σας χωρίς να το προσέξετε.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πρέπει να κάνετε λήψη αρχείων μόνο από αξιόπιστες πηγές.

Συνέπειες κακόβουλου λογισμικού

Η σοβαρότητα των ενεργειών κακόβουλου λογισμικού μπορεί να εξαρτάται από πολλά πράγματα, επομένως δεν είστε ποτέ σίγουροι για τις ακριβείς συνέπειες που μπορεί να αντιμετωπίσετε για αυτό.

Ωστόσο, εδώ είναι μερικά από τα πιο κοινά ζητήματα που θα μπορούσατε να αντιμετωπίσετε από προσωπική και επιχειρηματική σκοπιά.

#1. Απώλεια Ευαίσθητων Δεδομένων

Ανάλογα με τον τύπο του κακόβουλου λογισμικού, μπορεί να διαγράψει ή να καταστρέψει αρχεία από τη συσκευή σας. Αυτά τα αρχεία μπορεί να είναι σημαντικά για εσάς, για να μην αναφέρουμε πολύ ευαίσθητα.

Αν δεν έχετε δημιουργήσει αντίγραφο ασφαλείας των αρχείων, δεν υπάρχει σχεδόν κανένας τρόπος να τα ανακτήσετε μετά την κυβερνοεπίθεση.

#2. Κακή χρήση των πληροφοριών σας

Μόλις εισέλθει κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σας, κρατά σταθερά τα αρχεία του. Και λόγω αυτού του γεγονότος, οι πληροφορίες σας μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατάχρηση με διάφορους τρόπους.

Η κλοπή πληροφοριών είναι ένα από τα πιο σοβαρά αποτελέσματα μιας επίθεσης κακόβουλου λογισμικού, καθώς οι κλεμμένες πληροφορίες μπορούν να πωληθούν σε πηγές τρίτων.

Αυτά τα στοιχεία κυμαίνονται από την προσωπική σας ταυτότητα έως τα εμπιστευτικά δεδομένα της επιχείρησής σας.

#3. Αργή απόδοση της συσκευής σας

Αν και δεν είναι τόσο σοβαρή και επιζήμια όσο οι παραπάνω δύο συνέπειες, μια συσκευή με αργή απόδοση μπορεί να είναι πραγματικός πόνος.

Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να μετατρέψει το τηλέφωνό σας που λειτουργεί γρήγορα σε ένα σκουριασμένο συννεφιασμένο με spyware και trojans.

#4. Μεταδοτικές Επιδράσεις σε Ολόκληρο το Δίκτυο

Μόλις εισέλθει κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σας, υπάρχει πιθανότητα να εξαπλωθεί σε όλες τις συσκευές που συνδέονται στο ίδιο δίκτυο.

Εάν οι υπάλληλοί σας ή τα μέλη της οικογένειάς σας λειτουργούν στο ίδιο δίκτυο, το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να παρουσιάσει δυσλειτουργία σε όλες τις συσκευές τους με την αναπαραγωγή του σε αυτές.

#5. Διαταραχή της λειτουργίας της επιχείρησής σας

Η απαγόρευση από την ομαλή εκτέλεση των επιχειρηματικών διαδικασιών σας είναι ένα τρομερό συναίσθημα, αλλά είναι μια από τις κοινές συνέπειες του κακόβουλου λογισμικού στη συσκευή σας.

Καθώς οι χάκερ κατέχουν σταθερά το δίκτυο της εταιρείας σας, δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να διαταραχθεί η ροή λειτουργίας, παραβιάζοντας το σύστημα και εμποδίζοντάς σας να εξυπηρετήσετε πελάτες.

  12 Καλύτερο λογισμικό μάρκετινγκ ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Premium για αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις

Επιπλέον, μπορούν:

  • Τροποποιήστε τα κρίσιμα δεδομένα του συστήματός σας
  • Αποκτήστε τα δεδομένα και πουλήστε τα στους ανταγωνιστές σας
  • Υποκλοπή ή διαγραφή δεδομένων έρευνας και ανάπτυξης

Αυτό μπορεί να κοστίσει στην επιχείρησή σας πολλά χρήματα, ενέργεια και αξία επωνυμίας.

Τύποι κακόβουλου λογισμικού

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κακόβουλου λογισμικού με τα οποία μπορεί να μολυνθεί η κινητή συσκευή σας και ο αντίκτυπος κάθε κακόβουλου λογισμικού ποικίλλει. Ακολουθούν ορισμένοι συνήθεις τύποι κακόβουλου λογισμικού που πρέπει να γνωρίζετε.

#1. Εκμεταλλεύσεις προγράμματος περιήγησης

Πολλά προγράμματα περιήγησης εκεί έξω δεν είναι εξοπλισμένα με τις καλύτερες δυνατότητες ασφαλείας, επομένως υπάρχει τεράστια πιθανότητα να γίνει εκμετάλλευση του προγράμματος περιήγησής σας για την κλοπή πληροφοριών από αυτό. Επίσης, οι εφαρμογές που εκτελείτε στο πρόγραμμα περιήγησης, όπως το πρόγραμμα ανάγνωσης PDF, θα μπορούσαν να στοχευθούν.

#2. Ιός και Trojan

Οι ιοί και τα Trojans υπάρχουν παντού στο διαδίκτυο, δυστυχώς. Ίσως η εφαρμογή που θέλετε να κατεβάσετε περιέχει έναν ιό ή trojan που είναι έτοιμος να επιτεθεί στο σύστημά σας μόλις εγκατασταθεί στη συσκευή.

Θα μπορούσε να κάνει κάτι τόσο ακίνδυνο όπως η αλλαγή της ταπετσαρίας και της γλώσσας σας ή τόσο σοβαρό όσο η κλοπή του κωδικού πρόσβασης και των τραπεζικών σας στοιχείων.

#3. Spyware και Madware

Το Madware, η σύντομη φόρμα για κινητά adware, είναι ένα είδος κακόβουλου λογισμικού που βρίσκει τον δρόμο του στο σύστημά σας αφού εγκαταστήσετε κάποιο είδος σεναρίου ή προγράμματος.

Συμβαίνει χωρίς τη συγκατάθεσή σας και ο σκοπός του είναι να συλλέξει δεδομένα από τη συσκευή σας για να σας στείλει ανεπιθύμητα μηνύματα με διαφημίσεις.

Επίσης, οι περισσότερες από τις παραλλαγές madware εκεί έξω περιλαμβάνουν ένα στοιχείο spyware, επομένως οι πληροφορίες σας μπορούν επίσης να πωληθούν σε πηγές τρίτων.

Οι πληροφορίες μπορούν να περιλαμβάνουν οποιαδήποτε δεδομένα, όπως κωδικούς πρόσβασης, τοποθεσία, όνομα κ.λπ.

#4. Drive-by Λήψη

Μερικές φορές μπορεί να μας εξαπατήσουν και να ανοίξουμε έναν κακόβουλο ιστότοπο ή ένα email και όταν το κάνουμε αυτό, πέφτουμε θύματα ενός κακόβουλου λογισμικού για κινητά που ονομάζεται λήψη μέσω οδήγησης.

Αυτό που κάνει είναι ότι εγκαθίσταται αυτόματα στη συσκευή σας για να απελευθερώσει μια σειρά από απειλές, όπως:

  • Spyware
  • Adware
  • Κακόβουλο λογισμικό
  • Bots

Όλα αυτά μπορούν να κλέψουν, να χειραγωγήσουν και να διαγράψουν τα δεδομένα σας και να ελέγξουν τη συσκευή σας όπως θέλει. Στην πραγματικότητα, μόλις αυτό το είδος κακόβουλου λογισμικού κατακτήσει τη συσκευή σας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποστολή ιών σε άτομα στον οργανισμό σας.

Σημάδια ότι το κινητό σας έχει μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό

Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι εύκολο να πείτε ότι κάτι δεν πάει καλά με τη συσκευή σας, επειδή τα σημάδια γίνονται πολύ εμφανή. Εδώ είναι μερικά από τα πολλά σημάδια ότι το κινητό σας τηλέφωνο μπορεί να έχει μολυνθεί από το κακόβουλο λογισμικό:

  • Η μπαταρία του τηλεφώνου σας αδειάζει πολύ πιο γρήγορα 🔋
  • Το τηλέφωνό σας αντιμετωπίζει προβλήματα υπερθέρμανσης ♨️
  • Το τηλέφωνό σας επιβραδύνεται σταδιακά 🐢
  • Παρατηρείτε μια νέα, τυχαία εφαρμογή στη συσκευή σας 📱
  • Παρατηρείτε πολλά αναδυόμενα παράθυρα 📢
  • Αντιμετωπίζετε κακή σύνδεση 🌐

Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια, πρέπει να γνωρίζετε ότι η συσκευή σας μπορεί να έχει μολυνθεί και πρέπει να το διορθώσετε.

  Η διαχείριση εργασιών είναι εύκολη με αυτά τα 11 εργαλεία

Συμβουλές για να αποτρέψετε τη μόλυνση με κακόβουλο λογισμικό

Υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να διατηρήσετε τη συσκευή σας ασφαλή και ασφαλή. Αυτά τα μέτρα θα δυσκολέψουν την είσοδο κακόβουλων απειλών στο κινητό σας τηλέφωνο.

#1. Μείνετε στην κορυφή των ενημερώσεων

Κάθε φορά που βλέπετε ότι έχει φτάσει μια νέα ενημέρωση για το λειτουργικό σας σύστημα, κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και ενημερώστε την αμέσως γιατί θα περιλαμβάνει επίσης βελτιωμένες λειτουργίες ασφαλείας. Παράλληλα με την ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος, θα πρέπει επίσης να διατηρείτε τις εφαρμογές σας ενημερωμένες.

#2. Διατηρήστε μόνο αξιόπιστες εφαρμογές

Πρέπει να αποφύγετε τη λήψη εφαρμογών από μη αξιόπιστες πηγές τρίτων και την εγκατάσταση εφαρμογών που φαίνονται σκιερές. Ελέγξτε ξανά κάθε εφαρμογή πριν την εγκαταστήσετε στο κινητό σας, γιατί μπορεί να είναι η πόρτα των χάκερ προς τη συσκευή σας.

#3. Μην κάνετε κλικ σε κάθε σύνδεσμο που βλέπετε

Οι σύνδεσμοι υπάρχουν παντού στο Διαδίκτυο, αλλά δεν είναι κάθε σύνδεσμος γνήσιος. Προσπαθήστε να επιβραδύνετε, παρατηρήστε το ψηφιακό περιβάλλον σας και αναρωτηθείτε εάν ο σύνδεσμος στον οποίο πρόκειται να κάνετε κλικ προέρχεται από μια αξιόπιστη πηγή ή φαίνεται πρόχειρος. Εάν είναι το τελευταίο, τότε μην το κάνετε κλικ.

Οι απάτες ηλεκτρονικού ψαρέματος είναι παντού, συμπεριλαμβανομένων των email, των μηνυμάτων κειμένου, ακόμη και των κοινωνικών πλατφορμών, επομένως πρέπει να είστε προσεκτικοί πριν κάνετε κλικ σε οποιονδήποτε σύνδεσμο.

#4. Ελέγξτε ξανά τις πηγές που περιηγείστε

Το καταλαβαίνω? Μερικές φορές αυτό που ψάχνουμε δεν είναι διαθέσιμο πουθενά στο διαδίκτυο εκτός από αυτόν τον ανεπιθύμητο μικρό ιστότοπο που περιέχει εκατό αναδυόμενα παράθυρα και διαφημίσεις. Πρέπει να είστε προσεκτικοί με αυτούς τους ιστότοπους, καθώς μπορούν να εγκαταστήσουν αυτόματα προγράμματα στη συσκευή σας χωρίς να το προσέξετε.

#5. Περιορίστε τα δικαιώματα εφαρμογών

Κάθε εφαρμογή έχει δικαιώματα και εξαρτάται από εσάς αν θέλετε να τα επιτρέψετε. Για εφαρμογές που δεν εμπιστεύεστε πλήρως, είναι καλύτερο να περιορίσετε τις άδειές τους, ώστε να μην έχουν μεγάλη πρόσβαση στα δεδομένα σας.

Εφαρμογές κακόβουλου λογισμικού για κινητά

Οι παρακάτω εφαρμογές κακόβουλου λογισμικού για κινητά θα θέσουν την ασφάλεια στην πρώτη γραμμή της συσκευής σας.

Malwarebytes

Διαθέσιμο τόσο για συσκευές Android όσο και για iOS, το Malwarebytes προστατεύει το τηλέφωνό σας από απάτες και κακόβουλες δραστηριότητες. Παρόλο που υπάρχει μια έκδοση premium που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, σας επιτρέπει να ξεκινήσετε χωρίς απολύτως κανένα κόστος με το δωρεάν πρόγραμμά τους.

Η διεξαγωγή σαρώσεων και ελέγχων απορρήτου για όλες τις εφαρμογές, η αφαίρεση μολύνσεων και ο αποκλεισμός διαφημίσεων είναι μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της εφαρμογής.

Avast Premium Security

Πολλαπλές βραβευμένες λύσεις, το Avast Premium Security είναι διαθέσιμο για μια δέσμη διαφορετικών πλατφορμών, συμπεριλαμβανομένων των φορητών συσκευών.

Εδώ είναι μερικές από τις πολλές δυνατότητες αυτής της εφαρμογής:

  • Ασφαλείς και ασφαλείς ηλεκτρονικές αγορές
  • Αποκλείστε λογισμικό υποκλοπής spyware, ιούς καθώς και κακόβουλες εγκαταστάσεις εφαρμογών
  • Κλείδωμα φωτογραφιών και εφαρμογών με PIN
  • Παρακολουθήστε την τελευταία γνωστή τοποθεσία της χαμένης συσκευής σας
  • Καταγράψτε φωτογραφία και ήχο του κλέφτη που έκλεψε τη συσκευή σας
  • Παρακολουθήστε τις διευθύνσεις email για διαρροές κωδικών πρόσβασης

Σας επιτρέπει επίσης να σαρώσετε οποιοδήποτε δίκτυο WiFi στο οποίο πρόκειται να συνδεθείτε για ευπάθειες.

Trend Micro

Μπορείτε να κάνετε λήψη της εφαρμογής ασφαλείας του Trend Micro σε Android καθώς και σε συσκευές iOS. Είναι γεμάτο με εξαιρετικές δυνατότητες και ξεκινάει αποκλείοντας επιβλαβείς ιστότοπους, διαφημίσεις, προγράμματα παρακολούθησης προσωπικών πληροφοριών και μη ασφαλή δίκτυα WiFi.

Σας βοηθά επίσης να βελτιστοποιήσετε τη συσκευή σας για την καλύτερη απόδοση και να εξαλείψετε ύποπτες εφαρμογές που θα μπορούσαν ενδεχομένως να κλέψουν τις πληροφορίες σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την εφαρμογή δωρεάν.

Τελικές Λέξεις

Είναι πάντα καλή ιδέα να είστε ασφαλείς παρά να λυπάστε όσον αφορά την ασφάλεια, καθώς το Διαδίκτυο είναι γεμάτο από κακόβουλες απειλές που θα μπορούσαν να σας βλάψουν με διάφορους τρόπους.

Αυτή η ανάρτηση θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τι πρέπει να κάνετε για να είστε πάντα προστατευμένοι.

Στη συνέχεια, μάθετε πώς να σαρώνετε και να αφαιρείτε κακόβουλο λογισμικό από τη συσκευή σας Android και iOS.