Θυμόμαστε το GeoCities, τον πρόδρομο της δεκαετίας του 1990 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Αν χρησιμοποιούσατε το Διαδίκτυο τη δεκαετία του ’90, μάλλον θυμάστε GeoCities. Αυτή η δημοφιλής υπηρεσία φιλοξενίας ιστοσελίδων ήταν ενεργή στις ΗΠΑ από το 1994-09 (και μέχρι το 2019 στην Ιαπωνία). Φιλοξένησε δεκάδες εκατομμύρια προσωπικές ιστοσελίδες στο απόγειό της.

Τι ήταν το GeoCities;

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο Παγκόσμιος Ιστός (όπως ονομαζόταν τότε) ήταν ένα νέο σύνορο. Οι απλοί άνθρωποι θα μπορούσαν να δημοσιεύσουν κάθε είδους πληροφορία —όσο εξειδικευμένη κι αν είναι— για παγκόσμια κατανάλωση.

Ωστόσο, χρειάστηκαν μερικοί αρκετά δυνατοί διακομιστές υπολογιστών για να χειριστούν το λογισμικό διακομιστή ιστού εκείνη την εποχή. Και αυτοί οι διακομιστές απαιτούσαν ακριβές, γρήγορες συνδέσεις δικτύου, επομένως η φιλοξενία ιστοτόπων ήταν δαπανηρή στην αρχή. Ένας πελάτης θα πλήρωνε μια μηνιαία χρέωση (όπως $10) για να νοικιάσει μερικά megabyte χώρου σε έναν απομακρυσμένο διακομιστή ιστού—ή μπορεί να αποκτήσει κάποιο χώρο ιστού με μια συνδρομή ISP.

Οι εκδόσεις Ιστού ήταν πρωτόγονες τότε. Για να δημοσιεύσετε έναν ιστότοπο, συνήθως επεξεργαστείτε ένα αρχείο HTML σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, και στη συνέχεια ανεβάστε το (μαζί με μερικές εικόνες) στον διακομιστή ιστού μέσω ενός προγράμματος-πελάτη FTP και πολλή υπομονή.

Το 1995, η GeoCities πρότεινε ένα εναλλακτικό σχέδιο για τη φιλοξενία επί πληρωμή. Θα παρείχε μια μικρή ποσότητα χώρου ιστού δωρεάν (περίπου 2 megabyte στην αρχή) και στη συνέχεια θα χρεώσει μια μηνιαία χρέωση εάν θέλατε περισσότερο χώρο αποθήκευσης.

Γύρω στο 1997, η GeoCities άρχισε να αντισταθμίζει το κόστος της απαιτώντας από τους πελάτες της να προβάλλουν διαφημίσεις στις σελίδες που φιλοξενούσαν. Μαζί με Τρίποδο, Το GeoCities έγινε ένα τεράστιο βήμα στον εκδημοκρατισμό του Διαδικτύου, επιτρέποντας σε οποιονδήποτε έχει σύνδεση στο Διαδίκτυο να δημοσιεύει εύκολα πληροφορίες στον Ιστό.

  Πώς να μεταδώσετε το "Sherlock" του BBC χωρίς καλώδιο

Μια κοινωνική γειτονιά στον Ιστό

Δεδομένου ότι οι ιστότοποι GeoCities δημιουργήθηκαν από ανθρώπους από κάθε κοινωνικό στρώμα, κάθε ιστότοπος είχε τη δική του παραδοσιακή αίσθηση που αντικατόπτριζε την προσωπικότητα του συγγραφέα. Με αυτόν τον τρόπο, προήγγειλε την μετέπειτα απήχηση των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, όπως π.χ Ο χώρος μου και Facebook.

Κατά την εξατομίκευση των τοποθεσιών τους, τα μέλη του GeoCities στολίζουν τις σελίδες τους με πανό που προωθούν προσωπικούς σκοπούς, διαφημίσεις για το αγαπημένο τους λογισμικό (όπως το πρόγραμμα περιήγησης ιστού Netscape), Κινούμενα GIF με θέμα τις διακοπές, εικόνες από τους αγαπημένες τηλεοπτικές εκπομπές, κι αλλα.

ΕΝΑ

Από την αρχή, οι ιστότοποι στο GeoCities οργανώθηκαν σε εικονικές «γειτονιές» που αντανακλούσε χαλαρά ένα θέμα, όπως το “Hollywood” για ψυχαγωγία, το “Area51” για την επιστημονική φαντασία και το “SiliconValley” για τους υπολογιστές.

Η γειτονιά εμφανίστηκε στη διεύθυνση URL του ιστότοπού σας, η οποία περιλάμβανε επίσης μια μοναδική αριθμητική διεύθυνση, όπως:

http://www.geocities.com/siliconvalley/7070

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η δημοτικότητα του GeoCities εκτινάχθηκε και έγινε ο τρίτος ιστότοπος με τις περισσότερες επισκέψεις στον Ιστό. Με την πάροδο του χρόνου, ο αριθμός των γειτονιών στο GeoCities επεκτάθηκε δραματικά. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, το GeoCities φιλοξενούσε ιστοσελίδες σχεδόν για κάθε θέμα που μπορούσε κανείς να φανταστεί.

Θα μπορούσατε να βρείτε ιστότοπους για τοπικές πυροσβεστικές δυνάμεις, στρατιωτικό αεροσκάφος, γκαλερί φωτογραφιών διακοπών, έργα τέχνης της τάξης του δημοτικού σχολείου, γενεαλογία, απαγωγές από εξωγήινους, κεραμικά, και η λίστα συνεχίζεται και συνεχίζεται.

Μια μικρή συλλογή αρχειοθετημένων ιστοσελίδων GeoCities

Επιλέξαμε μερικούς vintage ιστότοπους GeoCities για κοινή χρήση, οι οποίοι έχουν αρχειοθετηθεί για τους επόμενους από oocities.org. Οι παρακάτω εικόνες τραβήχτηκαν σε ένα σύγχρονο πρόγραμμα περιήγησης ιστού, ωστόσο, έτσι μπορεί να μην φαίνονται ακριβώς όπως ήταν στην εποχή της ακμής τους.

  Ελέγξτε εάν η εικόνα προφίλ σας στο LinkedIn είναι καλή ή χρειάζεται βελτίωση

Ωστόσο, θα εξακολουθείτε να έχετε μια ιδέα για το πώς έμοιαζαν οι κλασικές διατάξεις και τα γραφικά στον ιστό από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 έως τις αρχές της δεκαετίας του ’00.

Ας κατευθυνθούμε προς τη λωρίδα μνήμης:

Ιστότοπος Ray’s Packard Bell: Κάπου στα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του ’90, ένας τύπος ονόματι Ray δημιούργησε έναν ανεπίσημο ιστότοπο υποστήριξης για τους υπολογιστές Packard Bell, μια δημοφιλή μάρκα υπολογιστών για καταναλωτές εκείνη την εποχή. Περιλαμβάνει λεπτομερείς πληροφορίες για διάφορα μοντέλα υπολογιστών Packard Bell. Στα μέσα του 2000, ο Ρέι το ενημέρωσε σπάνια, αλλά έστειλε ένα μήνυμα για τη νεογέννητη κόρη του στην κορυφή της σελίδας.

Η SMB Super Αρχική σελίδα: Αυτό το Super Mario fansite δημιουργήθηκε από τον Mario Alberto. Έλαβε την τελευταία του ενημέρωση γύρω στο ’01, αλλά είναι γεμάτο πληροφορίες σχετικά με τα διάφορα παιχνίδια Mario και τα κινούμενα σχέδια. Υπάρχει ακόμη και μια σελίδα αφιερωμένη στον δημιουργό του Mario, Shigeru Miyamoto.

Ιστοσελίδα Geezer-Computer Geek του Tom Premo: Η ιστορία πίσω από αυτόν τον ενθουσιώδη ιστότοπο είναι ότι ο Roy T. (Tom) Premo, Jr., ήταν ένας ήπιος θαυμαστής των υπολογιστών μέχρι που γνώρισε τον Πρόεδρο Bill Clinton και τον Αντιπρόεδρο Al Gore. Έπειτα, έγινε ως μαγικός υπολογιστής και δημιούργησε έναν ένδοξο ιστότοπο της δεκαετίας του ’90 γεμάτο από περιστρεφόμενα κινούμενα GIF.

Dr. Quinn, Medicine Woman Fan Fiction: Ο θαυμαστής του SL Snyder για την τηλεοπτική εκπομπή της δεκαετίας του ’90 περιλαμβάνει δεκάδες ρομαντικές ιστορίες που ξεσηκώνουν το μπούστο, καθώς και μερικές ιστορίες από τη ζωή με χαρακτήρες της σειράς. Έλαβε την τελευταία του ενημέρωση το 2005, αλλά δεδομένου του αριθμού των ιστοριών, πρέπει να ήταν στα σκαριά εδώ και πολύ καιρό.

  Απενεργοποιήστε το CSS στο AskReddit για να ξεπεράσετε το όνομα χρήστη του ρομπότ

ΕΝΑ

Τοποθέτηση ρουκετών νερού: Αυτός ο ασυνήθιστος ιστότοπος του Yoram Retter διαθέτει σχέδια για την κατασκευή των δικών σας ρουκετών νερού, φωτογραφίες ρουκετών νερού σε δράση, ακόμη και μερικές κινούμενες εκτοξεύσεις ρουκετών νερού που αποδίδονται σε γραφικά υπολογιστή. Είναι ένα καλό παράδειγμα του πώς ένα προσωπικό πάθος, ανεξάρτητα από το πόσο σκοτεινό, θα μπορούσε να βρει ένα σπίτι στο GeoCities.

Το τέλος των GeoCities

Το 1999, ο τότε γίγαντας του Διαδικτύου Η Yahoo αγόρασε την GeoCities για 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Στη συνέχεια, η υπηρεσία GeoCities άρχισε να αλλάζει τη δομή της, αν και παρέμειναν πολλές από τις παλαιού τύπου σελίδες της. Το GeoCities παρέμεινε αρκετά δημοφιλές στους νέους χρήστες του ιστού στις αρχές της δεκαετίας του ’00.

Ωστόσο, η δημοτικότητά του άρχισε να μειώνεται καθώς η φιλοξενία ιστοσελίδων έγινε φθηνότερη και περιλαμβανόταν συχνότερα με προγράμματα ISP ή φθηνή Λογαριασμοί Mac.com. Η άνοδος των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Myspace, συνέβαλε επίσης στην κατάρρευσή του.

Το 2009, η Yahoo ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τη GeoCities, προτρέποντας ένα κατακραυγή μεταξύ των ψηφιακών συντηρητών για τη μαζική απώλεια της πολιτιστικής ιστορίας που θα ήταν. Μια εθελοντική ομάδα αρχείου άρχισε να καταγράφει όσο το δυνατόν περισσότερες σελίδες GeoCities προτού η Yahoo τραβήξει την πρίζα.

Αρχειοθέτησαν περίπου 100.000 ιστότοποι, και μπορείτε να δείτε τα περισσότερα από αυτά σήμερα σε ιστοτόπους mirror, όπως π.χ oocities.org.

Πώς να δείτε το GeoCities σήμερα

Παρά τους ιστότοπους που χάθηκαν όταν η Yahoo έκλεισε το GeoCities, το αρχείο oocities είναι μια ανεκτίμητη, ιστορική χρονοκάψουλα του διαδικτυακού πολιτισμού από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 έως τις αρχές της δεκαετίας του ’00, και είμαστε τυχεροί που το έχουμε. Είναι σαφές ότι το GeoCities παρείχε μια ουσιαστική διέξοδο για προσωπική έκφραση — και αυτό είναι διαχρονικό.