Θυμόμαστε τα Windows 2000, το ξεχασμένο αριστούργημα της Microsoft

Πριν από είκοσι χρόνια, η Microsoft κυκλοφόρησε τα Windows 2000. Μια σταθερή, 32-bit επιχειρηματική εναλλακτική λύση στα Windows 98 και τα Windows Millennium Edition, άνοιξε το δρόμο για μελλοντικές εκδόσεις για καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των Windows 10. Αυτός είναι ο λόγος που το θυμόμαστε με τόση αγάπη.

Βασίστηκε στα Windows NT, όχι στο MS-DOS

Κυκλοφόρησε παγκοσμίως στις 17 Φεβρουαρίου 2000, Τα Windows 2000 ξεκίνησαν ως Windows NT 5.0, το πιο πρόσφατο στο Windows NT σειρά επαγγελματικών λειτουργικών συστημάτων της Microsoft. Η Microsoft δημιούργησε τα Windows NT από την αρχή στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ως μέρος μιας θεμελιώδους μετατόπισης από εκδόσεις που βασίζονται σε MS-DOS όπως τα Windows 3.x.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90, η Microsoft διατήρησε τα Windows που βασίζονταν σε DOS μαζί με το NT για να εξυπηρετεί όσους εξακολουθούσαν να εξαρτώνται από το παλαιού τύπου MS-DOS και το λογισμικό Windows 16-bit. Η Microsoft ήταν πρόθυμη να μεταβεί σε NT για όλους, αλλά οι απαιτήσεις συστήματος για ένα εύλογα χρήσιμο μηχάνημα Windows NT υπερέβαιναν κατά πολύ αυτό που είχαν οι περισσότεροι καταναλωτές στο σπίτι.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, πολλοί υπολογιστές καταναλωτών ήταν τελικά αρκετά ισχυροί για να τρέξουν τα Windows NT, έτσι έγιναν ώριμοι στόχοι για πιθανές εγκαταστάσεις των Windows 2000. Κάποιοι στη Microsoft ήλπιζαν ότι τα Windows 2000 θα ήταν το σημείο μετάβασης για τα καταναλωτικά Windows να γίνουν NT. Ωστόσο, η Microsoft αποφάσισε να σταματήσει μέχρι τα Windows XP το 2001.

Αυτό έκανε πολλούς που χρησιμοποίησαν τα Windows 2000 να αισθάνονται πολύ πιο χαλαροί για να πάρουν μια γεύση από ένα σταθερό λειτουργικό σύστημα Windows εκ των προτέρων.

Ήταν Rock-Solid Stable, σε αντίθεση με τα Windows Me

Εάν χρησιμοποιούσατε υπολογιστή στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ήσασταν αρκετά εξοικειωμένοι με τα συχνά σφάλματα, κλειδώματα και επανεκκινήσεις που ήταν κοινά σε MS-DOS, Windows 3.x και Windows 9x. Το οικοσύστημα υπολογιστή που βασιζόταν στο DOS ήταν ένα σπίτι από κάρτες χτισμένο σε ένα αρχαίο συνονθύλευμα κώδικα που λειτουργούσε με ατελείωτες παραλλαγές υλικού.

  Πώς να σταματήσετε την επαναφορά εφαρμογών κατά την εκκίνηση στα Windows 10

Καθώς τα Windows που βασίζονταν στο DOS έγιναν πιο περίπλοκα και γεμάτα με δυνατότητες, περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να βασίζονται στους υπολογιστές τους για σοβαρή εργασία και τα ζητήματα αστάθειας ήρθαν στο προσκήνιο. Τα Windows 98 απαιτούσαν συχνά επανεκκινήσεις και επανεγκατάσταση για να διορθωθούν αινιγματικά, επαναλαμβανόμενα προβλήματα με εφαρμογές που έρχονταν σε διένεξη μεταξύ τους και το λειτουργικό σύστημα. Οι κριτικοί εξέτασαν ευρέως το Windows Me (κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2000), το τελευταίο στη σειρά των Windows που βασίζονται σε MS-DOS, επειδή είναι φουσκωμένα και ασταθή.

Εισαγάγετε τα Windows 2000, τα οποία λειτουργούσαν με σταθερή σταθερότητα στο ίδιο υλικό που χρησιμοποιούσαν οι περισσότεροι με τα Windows 98. Εκείνη την εποχή, το να μπορείτε να αφήσετε έναν υπολογιστή να λειτουργεί χωρίς να κολλάει και να μην χρειάζεται να κάνετε επανεκκίνηση μετά την εγκατάσταση του λογισμικού φαινόταν θαύμα . Στην πραγματικότητα, περιλαμβάνεται η Microsoft «Δραματικά μειωμένα σενάρια επανεκκίνησης» ως ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά πώλησης των Windows 2000 στον ιστότοπό του το 2000.

Μερικοί άνθρωποι χάρηκαν όταν άκουσαν για τη σταθερότητα που είναι δυνατή με ένα λειτουργικό σύστημα που βασίζεται σε NT. Τον Δεκέμβριο του 2000, κάποιος κάλεσε την DAEtrader δημοσίευσε τα ακόλουθα σχετικά με τα Windows 2000:

«Υπέθεσα ότι τα περίεργα κλείδωμα ή το πάγωμα ή τα ακανόνιστα μηνύματα λάθους ήταν αναμενόμενα από οποιαδήποτε πλατφόρμα. Αλλά με ενθαρρύνει να ακούσω ότι υπάρχει μια πιο σταθερή πλατφόρμα από το Win98.”

Ήταν γεμάτο χρήσιμα νέα χαρακτηριστικά

Τα Windows 2000 αποστέλλονται σε τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις: Professional, Server, Advanced Server και Datacenter Server. Τα Windows 2000 Professional απευθύνονταν αποκλειστικά σε πελάτες επιτραπέζιων υπολογιστών επιχειρήσεων και ήταν η έκδοση που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο. Όλα περιλάμβαναν προηγμένες νέες δυνατότητες που έκαναν τα Windows 2000 μια ελκυστική αναβάθμιση τόσο για τα Windows NT 4.0 όσο και για τα Windows 98.

  Πώς να αλλάξετε το χρώμα της γραμμής τίτλου στα Windows 10

Το νέο λειτουργικό σύστημα εισήγαγε επίσης αλλαγές διεπαφής σχεδιασμένες να ευθυγραμμίζουν τα Windows NT με τα Windows 98. Υποστήριζε επίσης τεχνολογίες όπως Active Desktop, USB, NTFS 3.0 και FAT32. Η συμπερίληψη της υποστήριξης DirectX έκανε τα Windows 2000 συμβατά με πολλά σύγχρονα παιχνίδια υπολογιστή. Έφερε επίσης την NT ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει ένα καθολικό λειτουργικό σύστημα crossover για καταναλωτές/επιχειρήσεις.

Αρκετά σημαντικά χαρακτηριστικά του λειτουργικού συστήματος που θεωρούνται βασικά στοιχεία των Windows σήμερα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στα Windows 2000. Αυτές περιλάμβαναν το Microsoft Installer, το οποίο παρείχε μια πιο ομοιόμορφη εμπειρία εγκατάστασης/απεγκατάστασης προγράμματος και Προστασία αρχείων των Windows για τα αρχεία συστήματος. Η Κονσόλα διαχείρισης της Microsoft διευκόλυνε τη διαχείριση ζωτικών λειτουργιών του συστήματος από μια ενοποιημένη διεπαφή, ενώ η Κονσόλα αποκατάστασης βοήθησε μετά από καταστροφικές αποτυχίες λογισμικού. Και η Active Directory πρόσφερε έναν νέο τρόπο διαχείρισης τομέων δικτύου των Windows.

Ενώ ο Τύπος επέκρινε κάποια από την υποστήριξη προγραμμάτων οδήγησης των Windows 2000 κατά την κυκλοφορία, το λειτουργικό σύστημα υποστήριζε στην πραγματικότητα πολύ περισσότερες διαμορφώσεις υλικού από τα Windows NT 4.0. Αυτά περιελάμβαναν περιφερειακά, κάρτες ήχου και γραφικών, καθιστώντας το την πρώτη ευρέως συμβατή έκδοση του NT, και όχι μόνο για επιχειρήσεις, αλλά για όλους.

Ήταν δωρεάν αν το πειρατικά

Αν και προορίζεται ως λειτουργικό σύστημα επιτραπέζιου υπολογιστή για επιχειρήσεις, τα Windows 2000 Professional βρήκαν επίσης το δρόμο τους σε πολλούς οικιακούς υπολογιστές. Αυτό οφειλόταν τόσο στη φήμη της για σταθερότητα όσο και, φυσικά, στην αχαλίνωτη πειρατεία χάρη στις μονάδες CD-R και στη σχετική επιείκεια της προστασίας αντιγραφής βάσει σειριακών αριθμών που χρησιμοποιούσε η Microsoft εκείνη την εποχή.

Ήταν επίσης ακριβό: Windows 2000 Professional λιανικής πώλησης για 319 $ (περίπου 481 $ σήμερα, όταν προσαρμόστηκε για τον πληθωρισμό). Πολλοί το θεώρησαν πολύ ακριβό, όπως τα Windows 98 λιανικής πώλησης για 109 $ (περίπου 164 $ σήμερα).

Δεδομένου ότι δεν αποστέλλεται σε υπολογιστές σε επίπεδο καταναλωτή, αν το θέλατε σε οικιακό μηχάνημα, έπρεπε είτε να το αγοράσετε είτε να πάρετε ένα αντίγραφο από κάποιον που είχε ένα αντίγραφο στη δουλειά.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το Package Manager των Windows 10, "winget"

Μετά από χρόνια σφαλμάτων των Windows 98 και των Windows Me, τα Windows 2000 ήταν μια αποκάλυψη για καταναλωτικά μηχανήματα.

Ήταν επίσης μια βιώσιμη εναλλακτική λύση των Windows XP

Μερικοί άνθρωποι αντιπαθούσαν το πολύχρωμο θέμα του XP.

Τα Windows 2000 χρησίμευαν επίσης ως εναλλακτική λύση του διαδόχου τους, τα Windows XP, για αρκετά χρόνια. Το XP περιλάμβανε ορισμένα χαρακτηριστικά που ήταν αμφιλεγόμενα εκείνη την εποχή. Αυτά περιελάμβαναν ένα σύστημα ενεργοποίησης προϊόντων βασισμένο στο Διαδίκτυο που παραπονέθηκε εάν αλλάζατε το υλικό του υπολογιστή σας και μια πολύχρωμη νέα διασύνδεση με κέλυφος που ορισμένοι χλευάζουν ως “Fisher-Price”.

Η πιο επαγγελματική, γκρίζα εμφάνιση των Windows 2000 ήταν προτιμότερη από ορισμένους, και μπορούσε επίσης να τρέξει τα περισσότερα προγράμματα XP μια χαρά.

Άνοιξε τον δρόμο για το μέλλον των Windows

Μέσα στη Microsoft, τα Windows 2000 αντιπροσώπευαν ένα κρίσιμο βήμα για να φέρει την πολύ πιο σταθερή, τεχνολογικά ώριμη πλατφόρμα Windows NT στις μάζες. Απέδειξε ότι ένα τεχνικά προηγμένο λειτουργικό σύστημα Windows θα μπορούσε επίσης να έχει φιλική προς τον καταναλωτή διεπαφή και λειτουργίες φιλικές προς τα πολυμέσα.

Ο Steven Sinofsky, πρώην πρόεδρος του τμήματος Windows στη Microsoft (ο οποίος διαχειριζόταν το Office εκείνη την εποχή), μας είπε πόσο κρίσιμα ήταν τα Windows 2000:

«Αν δεν είχαμε κάνει τα Windows 2000, τότε δεν θα είχαμε κάνει ποτέ τα Windows XP. Έφερε τελικά το NT OS σε ένα καταναλωτικό λειτουργικό σύστημα με συμβατότητα.»

Τα Windows 2000 ήταν ένας ουσιαστικός κρίκος σε μια αδιάσπαστη αλυσίδα που ξεκίνησε με τα Windows NT 3.1 το 1993 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με τα Windows 10.

Και τέλος, οι Απαιτήσεις Συστήματος

Για μια αληθινή έκρηξη από το παρελθόν, ας ρίξουμε μια ματιά στα Windows 2000 Professional ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος την εποχή:

CPU συμβατή με Pentium 133 MHz ή υψηλότερη.
Συνιστώμενο ελάχιστο 64 megabyte (MB) RAM. περισσότερη μνήμη γενικά βελτιώνει την ανταπόκριση.
Σκληρός δίσκος 2 GB με ελάχιστο ελεύθερο χώρο 650 MB.
Τα Windows 2000 Professional υποστηρίζουν συστήματα μονής και διπλής CPU.

Στην πράξη, τα Windows 2000 χρειάζονταν ένα πιο δυνατό μηχάνημα για να παρέχουν μια λογική εμπειρία, αλλά όχι πολύ.

Χρόνια πολλά, Windows 2000! Σίγουρα έχουμε κάνει πολύ δρόμο τόσο όσον αφορά τις δυνατότητες υλικού όσο και το εύρος των χαρακτηριστικών, αλλά δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε χωρίς εσάς!