Θα λειτουργούν τα Windows 10 στον υπολογιστή μου;

Εάν ο υπολογιστής σας εκτελεί Windows 7, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εκτελεί και Windows 10. Και τα δύο λειτουργικά συστήματα έχουν παρόμοιες απαιτήσεις υλικού. Κάθε νέος υπολογιστής που αγοράζετε ή κατασκευάζετε σχεδόν σίγουρα θα τρέχει και τα Windows 10.

Μπορείτε ακόμα να κάνετε αναβάθμιση από Windows 7 σε Windows 10 δωρεάν. Εάν είστε στο φράχτη, σας συνιστούμε να επωφεληθείτε από την προσφορά προτού η Microsoft σταματήσει να υποστηρίζει τα Windows 7.

Οι απαιτήσεις συστήματος των Windows 10 είναι (σχεδόν) οι ίδιες με εκείνες των Windows 7

Ακολουθούν οι απαιτήσεις υλικού των Windows 10, απευθείας από Microsoft:

CPU: 1 GHz ή πιο γρήγορο
RAM: 1 GB για Windows 32 bit ή 2 GB για Windows 64 bit
Σκληρός Δίσκος: 32 GB ή μεγαλύτερος
Κάρτα γραφικών: Συμβατή με DirectX 9 ή νεότερη έκδοση με πρόγραμμα οδήγησης WDDM 1.0

Απαιτήσεις των Windows 7 από μια δεκαετία πριν είναι τα ίδια, αν και τα Windows 10 χρειάζονται λίγο περισσότερο χώρο στον σκληρό δίσκο. Τα Windows 7 χρειάζονται 16 GB αποθηκευτικού χώρου για συστήματα 32 bit ή 20 GB για συστήματα 64 bit. Απαιτήσεις συστήματος των Windows 8 είναι ίδια με τα Windows 7.

  Πώς να εγγραφείτε σε έναν τομέα στα Windows 10

Με άλλα λόγια, εάν ο υπολογιστής σας εκτελεί Windows 7 ή 8 σήμερα, τα Windows 10 θα πρέπει να εκτελούνται σε αυτό — υποθέτοντας ότι δεν έχει μικροσκοπικό σκληρό δίσκο.

Για να ελέγξετε πόσο εσωτερικό χώρο αποθήκευσης έχει ο υπολογιστής σας στα Windows 7, ανοίξτε την Εξερεύνηση των Windows και κοιτάξτε στην ενότητα Υπολογιστής.

Αυτές είναι οι ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος

Για να είμαστε σαφείς, αυτές είναι ελάχιστες απαιτήσεις. Δεν συνιστούμε τη χρήση των Windows 10 σε έναν υπολογιστή με χαμηλή ισχύ που πληροί αυτήν την ελάχιστη γραμμή, αλλά δεν συνιστούμε την εκτέλεση των Windows 7 σε ένα τέτοιο σύστημα.

Για παράδειγμα, ενώ τα 32 GB είναι αρκετός χώρος στο δίσκο για να εγκαταστήσετε το λειτουργικό σύστημα Windows 10, θα χρειαστείτε περισσότερο χώρο για την εγκατάσταση προγραμμάτων και τη λήψη αρχείων.

Και, ενώ μια CPU 1 GHz και 1 GB μνήμης RAM μπορούν τεχνικά να τρέξουν την έκδοση 32-bit των Windows 10, τα σύγχρονα προγράμματα και ακόμη και οι σύγχρονοι ιστότοποι μπορεί να δυσκολεύονται να αποδώσουν καλά. Αυτό ισχύει και στα Windows 7.

  Πώς να διορθώσετε το σφάλμα της βάσης δεδομένων πλακιδίων είναι κατεστραμμένο στα Windows 10

Εάν ο υπολογιστής σας μπορεί να εκτελεί καλά τα Windows 7, πιθανότατα μπορεί να τρέξει καλά τα Windows 10. Εάν τα Windows 7 και οι εφαρμογές σας αποδίδουν αργά στο σύστημά σας, περιμένετε το ίδιο από τα Windows 10.

Τα Windows 10 μπορεί να είναι ακόμη πιο γρήγορα από τα Windows 7

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Windows 10 μπορεί να είναι ακόμη πιο γρήγορα με κάποιους τρόπους. Για παράδειγμα, οι πιο πρόσφατες εκδόσεις των Windows 10 ενσωματώνουν μια καλύτερη, πιο γρήγορη λύση στο ελάττωμα του Spectre. Εάν διαθέτετε παλαιότερη CPU, θα αποδίδει πιο αργά στα Windows 7, τα οποία έχουν μια λιγότερο εξελιγμένη ενημερωμένη έκδοση κώδικα Spectre που επιβραδύνει περισσότερο το σύστημά σας.

Τα Windows 10 έχουν επίσης πολλή δουλειά κάτω από την κουκούλα που έχει γίνει πάνω από μια δεκαετία ανάπτυξης από την κυκλοφορία των Windows 7. Για παράδειγμα, η Microsoft κατασκεύασε τα Windows 8 σε χρησιμοποιήστε λιγότερη RAM από τα Windows 7. Η γρήγορη εκκίνηση, η οποία είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή, μπορεί να κάνει την εκκίνηση του υπολογιστή σας πιο γρήγορη.

Το βασικό λειτουργικό σύστημα μπορεί να χρειάζεται περισσότερο χώρο στο δίσκο, αλλά έχει βελτιωθεί. Δεν πρόκειται για άλλη περίπτωση των Windows Vista: τα Windows 10 σχεδιάστηκαν για να αποδίδουν καλά σε υπολογιστές που εκτελούν Windows 8 και τα Windows 8 έχουν σχεδιαστεί για να έχουν καλή απόδοση σε υπολογιστές που εκτελούν Windows 7.

  Πώς να εκτελείτε παιχνίδια πιο ομαλά, καθαρίζοντας τη λίστα αναμονής μνήμης στα Windows 10

Μπορείτε ακόμα να κάνετε αναβάθμιση στα Windows 10 δωρεάν

Εάν χρησιμοποιείτε Windows 7, μπορείτε ακόμα να κάνετε αναβάθμιση σε Windows 10 δωρεάν. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα έγκυρο κλειδί Windows 7 (ή 8) και μπορείτε να εγκαταστήσετε μια έγκυρη, ενεργοποιημένη έκδοση των Windows 10 με άδεια χρήσης.

Σας συνιστούμε να επωφεληθείτε από αυτό πριν η Microsoft τερματίσει την υποστήριξη για τα Windows 7 στις 14 Ιανουαρίου 2020. Η αναβάθμιση σε Windows 10 σημαίνει ότι ο υπολογιστής σας θα συνεχίσει να λαμβάνει ενημερώσεις ασφαλείας. Χωρίς αναβάθμιση, μόνο οι επιχειρήσεις που πληρώνουν για ακριβά συμβόλαια υποστήριξης μπορούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν ενημερώσεις.

Εξετάστε το ενδεχόμενο αγοράς ενός νέου υπολογιστή

Εάν ανησυχείτε ότι ο υπολογιστής σας μπορεί να μην μπορεί να τρέξει καλά τα Windows 10 και εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε τα Windows 7, σκεφτείτε την ευκαιρία να αγοράσετε έναν νέο υπολογιστή. Οι σύγχρονοι υπολογιστές έχουν ταχύτερες CPU, ταχύτερη αποθήκευση, καλύτερο υλικό γραφικών και καλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας από τα παλαιότερα συστήματα.

Είτε ψάχνετε για ένα οικονομικό φορητό υπολογιστή ή έναν επιτραπέζιο υπολογιστή που δεν θα σπάσει τα χρήματα, υπάρχουν πολλές εξαιρετικές επιλογές που δεν θα σπάσουν τα χρήματα. Εάν το σύστημά σας Windows 7 σας κράτησε πολλά χρόνια, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ένας νέος υπολογιστής να κάνει το ίδιο.