Θα κάνει η ΕΕ η Apple να απαλλαγεί από το Lightning στο iPhone;

Νωρίτερα φέτος, μετά από μια σχεδόν δεκαετή περίοδο αγωνίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε δεσμευτικά σχέδια για ένα πανευρωπαϊκό πρότυπο χρέωσης. Τι σημαίνει όμως αυτό στην πραγματικότητα; Λοιπόν, είναι περίπλοκο—αλλά θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις πολύ πέρα ​​από την Ευρώπη.

Τι κάνει η ΕΕ;

Οι αναφορές για αυτό το θέμα προκάλεσαν σύγχυση. Για παράδειγμα, ένα άρθρο για το The Verge αρχικά υποστήριξε ότι η ΕΕ δεν στόχευε την υποδοχή Lightning της Apple, αλλά ήθελε απλώς να απαιτήσει φορτιστές τοίχου USB-C—ένα προϊόν που κατασκευάζει ήδη η Apple. The Verge αργότερα ενημέρωσε αυτό το άρθρο για να διευκρινιστεί η κατάσταση δεν ήταν τόσο κομμένη και ξεραμένη.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι ακριβώς θα απαιτήσει η ΕΕ. Είναι πιθανό να απαιτήσει από την Apple να αντικαταστήσει την υποδοχή Lightning σε iPhone που πωλούνται στην ΕΕ με USB-C. Η Apple είναι σίγουρα ενδιαφερόμενος σχετικά με αυτή τη δυνατότητα.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η πρόταση, η οποία εγκρίθηκε με συντριπτική υποστήριξη, θα επιβάλει τελικά όλες οι συσκευές που πωλούνται στο μπλοκ των 27 μελών της ΕΕ να χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία φόρτισης. Όταν αυτό εφαρμοστεί, θα έχει συνέπειες για όλους, ωστόσο, όχι μόνο για όσους ζουν σε μία από τις 27 χώρες της ΕΕ. Θα εξηγήσουμε γιατί.

Καλωδίων και Προμηθειών

Προτού μπορέσουμε να μπούμε στο κρέας των σχεδίων, είναι απαραίτητο κάποιο υπόβαθρο σχετικά με το τι οδήγησε στις τελευταίες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ έχει στο στόχαστρο της τεχνολογίας φόρτισης κινητών τηλεφώνων. Ήταν ένα επίμονο κατοικίδιο ζώο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ζητά ένα κοινό πρότυπο σε ολόκληρο το μπλοκ την τελευταία δεκαετία

  Αποκτήστε πρόσβαση σε διακόπτη WiFi, δίκτυο και πληροφορίες από οποιαδήποτε οθόνη [Jailbreak]

Το θέμα σήκωσε για πρώτη φορά το ακανθώδες κεφάλι του το 2011, όταν τα τηλέφωνα με χαρακτηριστικά (ή «χαζά») εξακολουθούσαν να αποτελούν μέρος του τοπίου των κινητών. Τότε, δεν ήταν ασυνήθιστο για τους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν τους ιδιόκτητους φορτιστές τους στα ακουστικά τους, οι οποίοι ήταν αμοιβαία ασυμβίβαστοι.

Ένας φορτιστής της Sony Ericsson, για παράδειγμα, δεν λειτουργούσε με τηλέφωνο Nokia. Ομοίως, ένα βύσμα από την Alcatel δεν λειτουργούσε με ένα τηλέφωνο της Samsung.

Υπήρχαν μερικά προβλήματα με αυτό. Πρώτον, δεν ήταν βολικό για τους καταναλωτές, οι οποίοι (σε ​​ένα σημείο) έπρεπε να αντιμετωπίσουν 30 διαφορετικά πρότυπα χρέωσης. Δεύτερον, παρήγαγε τεράστια ποσότητα απορριμμάτων. Κάθε φορά που αλλάζατε τηλέφωνα, ο παλιός σας φορτιστής ήταν ξεπερασμένος και σχεδόν σίγουρα κατέληγε σε χωματερή.

Η ταχεία εμφάνιση πανταχού παρών smartphone έλυσε αυτό το πρόβλημα. Εκτόπισαν σε μεγάλο βαθμό τα τηλέφωνα με χαρακτηριστικά για τους απλούς καταναλωτές και συνενώθηκαν γύρω από το πρότυπο micro USB. Μέχρι το 2013, το 90 τοις εκατό όλων των πωλητών τηλεφώνων είχαν αλλάξει σε micro USB.

Το μόνο ακραίο στοιχείο ήταν, φυσικά, η Apple, η οποία πάντα προτιμούσε να χρησιμοποιεί εσωτερικά πρότυπα. Τα iPhone και άλλες διάφορες συσκευές χρησιμοποιούσαν προηγουμένως τη μορφή 30 ακίδων πριν η Apple μεταβεί στη μικρότερη θύρα Lightning το 2012.

Το 2018, η πρώην Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, ξεκίνησε μελέτη για την κατάσταση των προτύπων χρέωσης για τη δημιουργία συγκεκριμένων, πανευρωπαϊκών κανόνων.

Λοιπόν, τι ώθησε την επιτροπή να επανεξετάσει το θέμα;

Λοιπόν, ορισμένες συσκευές εξακολουθούν να προσκολλώνται στο παλιό πρότυπο micro USB, ενώ άλλες υιοθετούν το USB-C. Και ναι, το Lightning εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντικό στις συσκευές Apple.

Εν τω μεταξύ, στη σφαίρα USB-C, υπάρχει μια συχνά αόρατη ποσότητα διακύμανσης. Ορισμένα τηλέφωνα υποστηρίζουν γρήγορη φόρτιση, ενώ άλλα όχι. Ορισμένα καλώδια υποστηρίζουν USB-C PD, ενώ άλλα όχι. Και, για αυτό το θέμα, είναι USB-C ή Thunderbolt;

  Πώς να ξεκινήσετε τις ενέργειες πατώντας στο πίσω μέρος του iPhone σας

Τι ελπίζει να επιτύχει η ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διέταξε το εκτελεστικό στοιχείο της κυβέρνησης του μπλοκ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να αναλάβει δράση για αυτό το θέμα έως τον Ιούλιο του 2020. Έχει ήδη την εξουσία να το επιτύχει χάρη στην την οδηγία για τον ραδιοεξοπλισμό, που ψηφίστηκε το 2014.

Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν καταφέρει να καταλήξει σε ένα σταθερό σχέδιο, το Κοινοβούλιο διέταξε την Επιτροπή να δημιουργήσει μια ειδική νομοθεσία, την οποία στη συνέχεια θα ψηφίσει.

Οι προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν επιβάλλουν ούτε καταδικάζουν κανένα συγκεκριμένο κομμάτι της τεχνολογίας, ούτε υποστηρίζει ρητά το USB-C ή το Lightning. Ωστόσο, δεδομένου ότι το USB-C είναι το τρέχον πρότυπο ισχύος και μεταφοράς δεδομένων που χρησιμοποιείται από πολλούς κατασκευαστές, είναι αρκετά προφανές πού θα πέσουν τα τσιπ.

Φυσικά, το κοινό πρότυπο χρέωσης είναι πιθανό να αλλάξει με τα χρόνια. Το Κοινοβούλιο ζήτησε ρητά τη λήψη μέτρων που θα επιτρέπουν την τακτική αναθεώρηση των κανόνων για να διασφαλίζεται ότι η ΕΕ συμβαδίζει με την τεχνολογία.

Η ΕΕ θα εισαγάγει επίσης μέτρα για τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας των συστημάτων ασύρματης φόρτισης τα επόμενα χρόνια. Αυτή η κίνηση δεν αντιμετωπίζει κανένα πραγματικό υπάρχον πρόβλημα—η ασύρματη φόρτιση έχει γίνει πιο τυποποιημένη με την πάροδο του χρόνου—αλλά, μάλλον, είναι ένας προστατευτικός μηχανισμός για το μέλλον. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανησυχεί για ένα πιθανό μελλοντικό σχίσμα.

Η προοπτική των κατασκευαστών τηλεφώνων να «αποδεσμεύουν» φορτιστές και καλώδια από τις συσκευές τους είναι ένα άλλο ζήτημα που θέλει να εξετάσει η ΕΕ. Η πρόθεση είναι να μειωθεί η ποσότητα των ηλεκτρονικών απορριμμάτων που παράγονται από τη βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας. Εάν έχετε ήδη ένα τηλέφωνο με φορτιστή που λειτουργεί, δεν χρειάζεστε απαραίτητα άλλο.

  Πώς να δημιουργήσετε μια γραμμή χρόνου στο Microsoft PowerPoint

Η πρόταση εξετάζει επίσης το τέλος του κύκλου ζωής της φόρτισης και θέλει να διευκολύνει τους ανθρώπους να ανακυκλώνουν τα κατεστραμμένα ή απαρχαιωμένα καλώδια και τα βύσματά τους.

Τι σημαίνει αυτό για τον υπόλοιπο κόσμο;

Η νομοθεσία της ΕΕ είναι δεσμευτική μόνο για τα κράτη μέλη της και τις συνδεδεμένες χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Ωστόσο, ως μπλοκ, η ΕΕ είναι αρκετά πλούσια και αρκετά μεγάλη ώστε να επηρεάζει χώρες πολύ πέρα ​​από τα σύνορά της. Περιλαμβάνει μερικές από τις πιο σημαντικές αγορές στον κόσμο για καταναλωτική τεχνολογία, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα έχει νόημα για τους κατασκευαστές τηλεφώνων να συμμορφώνονται με το πρότυπο της ΕΕ που δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί, ώστε να μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους παγκοσμίως—ακόμη και σε αγορές που δεν το επιβάλλουν.

Ωστόσο, είναι επίσης πιθανό οι κατασκευαστές να ακολουθήσουν το προηγούμενο και να δημιουργήσουν ειδικές για την ΕΕ εκδόσεις των τηλεφώνων τους. Η Apple έχει παράγει μια έκδοση dual-sim του iPhone στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ εδώ και αρκετά χρόνια. Η Samsung έχει επίσης παράσχει περισσότερες εσωτερικές συσκευές, όπως η Galaxy J2 DTV, στις ασιατικές αγορές.

Μόνο ο χρόνος θα δείξει, αλλά αυτές οι προτάσεις μπορεί να είναι λίγο αμφισβητήσιμες. Αν και ο κατακερματισμός USB-C είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, φημολογείται ότι η Apple μπορεί να απομακρυνθεί από τη Lightning για τα smartphone της.

Είδαμε την αλλαγή εδάφους στο Κουπερτίνο. Η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας καταναλωτών στον κόσμο χρησιμοποιεί τώρα το USB-C για να φορτίζει τις νέες συσκευές MacBook και iPad Pro της.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιο πρότυπο φόρτισης θα απαιτήσει η ΕΕ ή πώς θα ανταποκριθεί η Apple. Ωστόσο, παρά τα όσα μπορεί να διαβάσετε στο διαδίκτυο, η υποδοχή Lightning στα iPhone είναι ένας πιθανός στόχος.