Η οθόνη του υπολογιστή δεν κοιμάται αυτόματα (Windows 10)

Τα Windows 10 διαθέτουν μια ενσωματωμένη δυνατότητα όπου, εάν το σύστημά σας είναι σε αδράνεια για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, θα αρχίσει να θέτει ορισμένα στοιχεία σε αδράνεια. Αυτή η διαδικασία ύπνου ξεκινά με το κλείδωμα της οθόνης σε κατάσταση αδράνειας, ακολουθούμενη από την απενεργοποίηση της οθόνης, δηλαδή την είσοδο σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας, και τελειώνει με το σύνολο του συστήματος να εισέλθει σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας.

Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν πότε ορισμένα από τα στοιχεία του συστήματός τους τίθενται σε αδράνεια. Τόσο η οθόνη όσο και το σύστημα μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να εισέρχονται σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας μετά από μια περίοδο αδράνειας που μπορεί να επιλέξει ο χρήστης. Η ρύθμιση εφαρμόζεται σε βάση ανά σχέδιο ισχύος και σε κατάσταση ισχύος, π.χ., εάν το σύστημα λειτουργεί με μπαταρία ή εάν είναι συνδεδεμένο στην πρίζα.

Λειτουργία ύπνου οθόνης, Επεξήγηση

Η λειτουργία ύπνου για την οθόνη είναι αυτόματη. Εάν ένας χρήστης δεν την αλλάξει ποτέ, θα χρησιμοποιήσει την προεπιλεγμένη ρύθμιση και θα εισαγάγει αναλόγως την αναστολή λειτουργίας. Οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις έχουν γενικά ένα μικρό χρονικό διάστημα, οπότε η οθόνη σας πιθανότατα θα κοιμηθεί σε 2-5 λεπτά.

  Πώς να ορίσετε διαφορετικές ταπετσαρίες για εικονικούς επιτραπέζιους υπολογιστές στα Windows 10

Η οθόνη δεν κοιμάται αυτόματα (Λύσεις)

Εάν τα Windows 10 δεν θέσουν την οθόνη σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας, μπορεί να υπάρχουν αρκετοί λόγοι πίσω από αυτό. Δοκιμάστε τις παρακάτω επιδιορθώσεις για να προσδιορίσετε τι εμποδίζει την οθόνη σας να κοιμηθεί.

1. Ελέγξτε τις ρυθμίσεις του σχεδίου παροχής ενέργειας

Είναι πιθανό η οθόνη σας να μην κοιμάται επειδή δεν είναι ώρα να μπει σε κατάσταση ύπνου. Η περίοδος χρονικού ορίου μπορεί να έχει ρυθμιστεί πολύ μεγάλη και μπορεί να περιμένετε ότι η οθόνη θα μπει νωρίτερα σε αδράνεια.

Ανοίξτε την Εξερεύνηση αρχείων.
Επικολλήστε τα παρακάτω στη γραμμή τοποθεσίας και πατήστε Enter.

Control PanelHardware and SoundPower Options

Στη στήλη στα αριστερά, επιλέξτε «Επιλέξτε πότε θα απενεργοποιήσετε την οθόνη».
Ανοίξτε το αναπτυσσόμενο μενού κάτω από το Battery and Plugged in για Απενεργοποίηση οθόνης και επιλέξτε μια μικρότερη χρονική περίοδο.
Κάντε κλικ στην Αποθήκευση αλλαγών.

2. Ελέγξτε τις ενεργές/εκτελούμενες εφαρμογές

Ορισμένες εφαρμογές θα μπλοκάρουν τα Windows 10 από την αδράνεια της οθόνης και του συστήματος, ακόμη κι αν ο χρήστης είναι αδρανής. Συνήθη παραδείγματα αυτών των τύπων εφαρμογών είναι οι συσκευές αναπαραγωγής πολυμέσων, οι πελάτες torrent και οι διαχειριστές λήψεων.

  Το ήξερες? Τα Windows δεν είχαν ποτέ "System Tray"

Ελέγξτε ποιες εφαρμογές εκτελούνται στο σύστημά σας και εάν κάποια από αυτές μπορεί να είναι υπεύθυνη για τον αποκλεισμό του ύπνου για την οθόνη.

Οποιαδήποτε τρέχουσα εργασία ή σενάριο μπορεί επίσης να εμποδίζει την οθόνη να τεθεί σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας.

3. Αναστολείς ύπνου συστήματος

Ενώ ο ύπνος συστήματος και ο ύπνος οθόνης είναι δύο διαφορετικά πράγματα, είναι πιθανό μια εφαρμογή που εμποδίζει την αδράνεια του συστήματός σας να εμποδίζει επίσης την οθόνη σας να τεθεί σε αδράνεια. Για να μάθετε ποια εφαρμογή αποκλείει τον ύπνο, ακολουθήστε αυτό το βήμα.

Ανοίξτε τη γραμμή εντολών με δικαιώματα διαχειριστή.
Εκτελέστε αυτήν την εντολή: powercfg /requests.
Η λίστα των εφαρμογών που επιστρέφει η εντολή εμποδίζουν την αδράνεια του συστήματος.

4. Αναγκαστική παρακολούθηση ύπνου

Μπορείτε να αναγκάσετε την οθόνη να τεθεί σε αδράνεια ρυθμίζοντας το κουμπί λειτουργίας για να απενεργοποιήσετε την οθόνη.

Ανοίξτε την Εξερεύνηση αρχείων.
Επικολλήστε το στη γραμμή τοποθεσίας Control PanelHardware and SoundPower Options και πατήστε Enter.
Στη στήλη στα αριστερά, κάντε κλικ στην επιλογή Επιλέξτε τι κάνει το κλείσιμο του καπακιού.
Ανοίξτε τα αναπτυσσόμενα μενού Όταν πατάω το κουμπί λειτουργίας και επιλέξτε Απενεργοποίηση οθόνης τόσο για τις επιλογές μπαταρίας όσο και για τις επιλογές σύνδεσης.
Πατήστε το κουμπί λειτουργίας για να θέσετε την οθόνη σε κατάσταση αδράνειας.

  USB-RF έναντι Bluetooth για ποντίκια και πληκτρολόγια: Τι είναι καλύτερο;

5. Αφαιρέστε άλλες συσκευές

Ορισμένες συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο σύστημά σας π.χ. ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος μπορεί να εμποδίζει το σύστημα να αδράνει. Εάν ο σκληρός σας δίσκος έχει τη δική του πηγή τροφοδοσίας, είναι πολύ πιο πιθανό να αποτρέψει την αδράνεια στην οθόνη ή το σύστημά σας. Αποσυνδέστε τις συσκευές και δείτε εάν το σύστημα τίθεται σε κατάσταση αδράνειας.

6. Απενεργοποιήστε την επιλεκτική αναστολή USB

Δοκιμάστε να απενεργοποιήσετε την επιλεκτική αναστολή USB. Υποτίθεται ότι εξοικονομεί ενέργεια απενεργοποιώντας επιλεκτικά τις θύρες USB που δεν χρησιμοποιούνται, αλλά μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία ύπνου.

Ανοίξτε την Εξερεύνηση αρχείων.
Επικολλήστε το στη γραμμή τοποθεσίας Control PanelHardware and SoundPower Options και πατήστε Enter.
Κάντε κλικ στην Αλλαγή ρυθμίσεων σχεδίου δίπλα στο τρέχον ενεργό σχέδιο.
Κάντε κλικ στην Αλλαγή σύνθετων ρυθμίσεων.
Στο παράθυρο που ανοίγει, αναπτύξτε τις ρυθμίσεις USB.
Ορίστε το USB Selective Suspend σε Απενεργοποίηση.
Επανεκκινήστε το σύστημα για καλή μέτρηση.

συμπέρασμα

Η οθόνη μπορεί να απενεργοποιηθεί χειροκίνητα, αλλά η ενσωματωμένη λειτουργία ύπνου είναι προφανώς καλύτερη, καθώς αυτοματοποιεί τη λειτουργία. Εάν η οθόνη σας δεν κοιμάται, πιθανότατα είναι μια εφαρμογή που το εμποδίζει. Ανατρέξτε σε όλες τις εφαρμογές σας που εκτελούνται αυτήν τη στιγμή και θα μπορείτε να καταλάβετε ποια εμποδίζει τον ύπνο του συστήματος.