Η λειτουργία παιχνιδιού στα Windows 10 προσφέρει καλύτερη απόδοση παιχνιδιού;

Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι προτιμούν σχεδόν θρησκευτικά τη μια πλατφόρμα έναντι της άλλης – ακόμη και οι πιο θορυβώδεις θαυμαστές μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα πράγμα. Τα Windows είναι η καλύτερη πλατφόρμα για παιχνίδια. Από προεπιλογή, έως ότου το SteamOS αποκτήσει μεγαλύτερη έλξη δηλαδή, τα Windows πιθανότατα θα κυριαρχούν. Για να φτάσει πραγματικά αυτό το σημείο στο σπίτι, η Microsoft εισήγαγε μια λειτουργία παιχνιδιού στα Windows 10 με το Creators Update. Η λειτουργία παιχνιδιού λέγεται ότι μπορεί να αυξήσει την απόδοση του παιχνιδιού όταν είναι ενεργοποιημένη. Θα το δώσουμε μια δίνη και θα δούμε πόσο ακριβής είναι πραγματικά αυτός ο ισχυρισμός.

Λειτουργία παιχνιδιού

Η λειτουργία παιχνιδιού στα Windows 10 διασφαλίζει ότι όλοι οι πόροι του συστήματος είναι αφιερωμένοι στην απομάκρυνση κάθε ποσότητας χυμού από το υλικό, ώστε το παιχνίδι σας να λειτουργεί με τη βέλτιστη απόδοση. Παρόλο που πρόκειται να ενεργοποιηθεί από προεπιλογή, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι είναι σε οποιονδήποτε τρόπο. Ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις και μεταβείτε στο Gaming.

Στο αριστερό μενού θα δείτε το ‘Game Mode’, κάντε κλικ σε αυτό και δείτε αν είναι ενεργοποιημένο. Μόλις ενεργοποιηθεί, υποτίθεται ότι θα έχετε μια ώθηση απόδοσης.

Μπορείτε επίσης να ελέγξετε εάν εκτελείται πατώντας Win + G κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και η γραμμή παιχνιδιού θα εμφανιστεί. Μπορείτε επίσης να ανοίξετε τη γραμμή παιχνιδιού χρησιμοποιώντας το εικονίδιο X οποιοδήποτε χειριστήριο Xbox One είναι συνδεδεμένο στον υπολογιστή σας. Από αυτή τη γραμμή παιχνιδιού, μπορείτε να καταγράψετε το παιχνίδι κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Μπορείτε ακόμη και να ηχογραφήσετε το δικό σας σχολιασμό και ακόμη και να κάνετε ροή ολόκληρης της συνεδρίας, αν χρειαστεί. Αυτό είναι βολικό για όλους τους παίκτες που θέλουν να τοποθετήσουν το περιεχόμενό τους στο διαδίκτυο. Μπορείτε επίσης να τραβήξετε στιγμιότυπα οθόνης από αυτό το μενού. Παρέχει ένα εύχρηστο εργαλείο διαμόρφωσης ώστε να μπορείτε να το έχετε πρόσβαση στο παιχνίδι.

  Πώς να κάνετε το κλειδί κλειδώματος κύλισης χρήσιμο σε υπολογιστή με Windows 10

Σύγκριση απόδοσης

Για να ελέγξουμε την αποτελεσματικότητα αυτής της λειτουργίας (αν λειτουργεί), πρέπει να παίξουμε μερικά παιχνίδια και να δούμε πώς τα πηγαίνουν με την ενεργοποίηση και την απενεργοποίηση της Λειτουργίας παιχνιδιού.

Εξοπλισμός δοκιμής: Φορητός υπολογιστής Alienware 15R3. Intel Core i7 7700HQ, 16GB DDR4 2400MHz RAM, Nvidia 1070 (laptop), 1080p G-Sync Display @ 120Hz. Η επικάλυψη είναι το MSI Afterburner.

Τα παιχνίδια που εκτελούνται σε αυτό το υλικό είναι απίθανο να παρουσιάσουν αξιοσημείωτη απώλεια απόδοσης. Ωστόσο, μπορούμε να συγκρίνουμε τους ρυθμούς καρέ για να δούμε αν η λειτουργία παιχνιδιού προσφέρει κάποιο μετρήσιμο πλεονέκτημα. Παρόλο που το εργαλείο παρακολούθησης, το MSI Afterburner μπορεί να λάβει μυριάδες μετρήσεις, θα επικεντρωθούμε στη χρήση της CPU, στη χρήση της μνήμης RAM και στα καρέ ανά δευτερόλεπτο.

Δοκιμασμένα παιχνίδια: Hitman, Dishonored 2, Witcher 3 και Fallout New Vegas.

Αυτά τα παιχνίδια επιλέχθηκαν για να καλύψουν παλιά και νέα. Δοκιμάσαμε ακόμη και το Skyrim Legendary Edition, αλλά είναι κλειδωμένο καρέ στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο (FPS), οπότε δεν έχει νόημα να το δοκιμάσουμε. Όλα τα δοκιμασμένα παιχνίδια εκτελούνται σε Ultra (ή υψηλότερες δυνατές ρυθμίσεις) στα 1920 x 1080. Με μια οθόνη που λειτουργεί στα 120 Hz περιοριζόμαστε στα 120 FPS, αλλά ειλικρινά, η εκτέλεση σύγχρονων παιχνιδιών σε ultra σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε βραχίονα απόδοσης 60 και 90 FPS.

  Βελτιώστε τα πρωινά σας με τις ρουτίνες Alexa

Προκειμένου να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας παιχνιδιού, το Google Chrome και κάποιο άλλο λογισμικό αφέθηκαν να εκτελούνται στο παρασκήνιο. Με όλα αυτά. Είχαμε τα εξής αποτελέσματα.

Hitman

Το παιχνίδι βγήκε το 2016 και κατατάσσεται εκεί πάνω με τους καλύτερους stealth shooters όλων των εποχών. Το δοκιμάσαμε στην αποστολή του Παρισιού.

Απενεργοποίηση λειτουργίας παιχνιδιού

Ο ρυθμός καρέ κυμαινόταν γύρω από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, μερικές φορές έφθασε τόσο χαμηλά όσο τα μέσα της δεκαετίας του ’60.

Λειτουργία παιχνιδιού ενεργοποιημένη

Το παιχνίδι έτρεχε κατά μέσο όρο στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και στις αρχές του ’90 FPS. Αυτή ήταν μια ορατή αύξηση στην απόδοση όσον αφορά το Hitman.

Witcher 3

Το Witcher 3 είναι πολύ δημοφιλές παιχνίδι για να χρειάζεται μια εισαγωγή.

Απενεργοποίηση λειτουργίας παιχνιδιού

Το παιχνίδι αιωρούνταν γύρω στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και στις αρχές της δεκαετίας του ’70 κατά τη διάρκεια της μάχης και ανέβηκε στα 80 FPS κατά τη διάρκεια μιας ειρηνικής υπαίθριας βόλτας.

Λειτουργία παιχνιδιού ενεργοποιημένη

Στην περίπτωση του Witcher 3, σημειώθηκε αύξηση περίπου 2 FPS μεταξύ ενεργοποίησης και απενεργοποίησης, τίποτα το πρωτοποριακό σε αυτήν την περίπτωση, αλλά μια ακόμα βελτίωση.

Fallout New Vegas

Αυτό μπορεί κάλλιστα να είναι το καλύτερο παιχνίδι Fallout που κυκλοφόρησε ποτέ η Bethesda. Κυκλοφόρησε το 2010. Αυτή η έκδοση που δοκιμάσαμε εκτελεί ορισμένες τροποποιήσεις γραφικών και άλλες οπτικές ενημερώσεις, αλλά είναι ακόμα αρκετά παλιά.

  Πώς να διορθώσετε το σφάλμα UPnP που δεν ήταν επιτυχές στο Xbox

Απενεργοποίηση λειτουργίας παιχνιδιού

Ο ρυθμός καρέ ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και μερικές φορές έφτασε το όριο των 120 FPS.

Λειτουργία παιχνιδιού ενεργοποιημένη

Και πάλι, με ένα παιχνίδι αυτό το φως, δεν αναμενόταν σημαντική αύξηση των επιδόσεων και αυτή είναι η κατάσταση. Παρόλο που αποδίδεται με ένα επιπλέον καρέ ανά δευτερόλεπτο, αυτό δεν είναι αυτό που θα λέγαμε ενίσχυση.

Ατιμασμένος 2

Το Dishonored 2 ήταν μια έκπληξη στα τέλη του 2016, είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι με πολύ πρωτοποριακό σχεδιασμό και στοιχεία RPG πασπαλισμένα μέσα, δημιουργώντας μια φανταστική εμπειρία παιχνιδιού.

Απενεργοποίηση λειτουργίας παιχνιδιού

Το παιχνίδι έτεινε να παραμείνει περίπου στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και στις αρχές του FPS της δεκαετίας του ’80. Κατά τη διάρκεια των πρώτων δευτερολέπτων ενός νέου επιπέδου, οι προδιαγραφές έπεσαν στα τέλη της δεκαετίας του ’60, για ένα δευτερόλεπτο, και στηρίχτηκαν δεξιά.

Λειτουργία παιχνιδιού ενεργοποιημένη

Με το Game Mode On, το Dishonored 2 πρόσθεσε επίσης μερικά FPS στην απόδοσή του. Και πάλι, όχι πρωτοποριακό, αλλά είναι κάτι.

συμπέρασμα

Η ουσία του είναι ότι το σύστημά σας έχει ένα όριο απόδοσης. Η λειτουργία παιχνιδιού στα Windows 10 δεν θα μπορεί να κάνει το υλικό σας να αποδίδει καλύτερα από αυτό για το οποίο έχει αξιολογηθεί. Ωστόσο, θα ελευθερώσει τυχόν δεσμευμένους πόρους για να σας προσφέρει το πλήρες όφελος από αυτό που πακετάρετε. Στις δοκιμές μας, παρατηρήσαμε ότι με το Game Mode On, χρησιμοποιήθηκε περισσότερη RAM, αλλά έχετε καλύτερη απόδοση για αυτό. Έτσι, αν είστε gamer, τότε μάλλον είναι καλή ιδέα να το διατηρήσετε αναμμένο κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, αλλά δεν θα κάνει θαύματα. Για ενίσχυση της απόδοσης, ίσως θελήσετε να εξετάσετε το undervolting ή το overclocking.