Η καλύτερη επιφανειακή παρακολούθηση επίθεσης για να γνωρίζετε την έκθεσή σας στον κίνδυνο ασφαλείας

Η επιφάνεια επίθεσης ενός δικτύου υπολογιστών είναι το σύνολο όλων των σημείων (ή διανυσμάτων επίθεσης) στα οποία μπορεί να διεισδύσει ένας μη εξουσιοδοτημένος χρήστης για να εξαγάγει δεδομένα ή να προκαλέσει προβλήματα.

Για να είναι καλά προστατευμένο ένα δίκτυο, είναι σημαντικό να διατηρείται η επιφάνεια επίθεσης όσο το δυνατόν μικρότερη για να προστατεύεται βέλτιστα. Ακόμα κι αν διατηρείτε την επιφάνεια επίθεσης του δικτύου σας όσο το δυνατόν μικρότερη, θα πρέπει να παρακολουθείται συνεχώς, ώστε τυχόν πιθανές απειλές να μπορούν να εντοπιστούν και να αποκλειστούν στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Μόλις εντοπιστεί μια επιφάνεια επίθεσης και χαρτογραφηθεί πλήρως, είναι ζωτικής σημασίας να ελέγξουμε τα τρωτά σημεία της για να εντοπίσουμε τόσο τους τρέχοντες όσο και τους μελλοντικούς κινδύνους. Αυτές οι εργασίες αποτελούν μέρος της παρακολούθησης επιφανειών επίθεσης (ASM).

Υπάρχουν εργαλεία ειδικά σχεδιασμένα για την παρακολούθηση της επιφάνειας επίθεσης. Γενικά, αυτά τα εργαλεία λειτουργούν σαρώνοντας το δίκτυο και τα στοιχεία πληροφορικής (τελικά σημεία, εφαρμογές web, υπηρεσίες web, κ.λπ.) για εκτεθειμένους πόρους.

Μετά από αυτή τη σάρωση, σας ενημερώνουν για τους κινδύνους που εντοπίστηκαν και αρχίζουν να παρακολουθούν συνεχώς το δίκτυό σας για να ανιχνεύσουν αλλαγές στην επιφάνεια επίθεσης ή την εμφάνιση νέων κινδύνων.

Τα καλύτερα από αυτά τα εργαλεία χρησιμοποιούν βάσεις δεδομένων απειλών που διατηρούνται ενημερωμένες με κάθε νέα απειλή για την πρόβλεψη προβλημάτων. Ακολουθεί μια ανασκόπηση των καλύτερων εργαλείων ASM.

UpGuard

Η πλατφόρμα που προσφέρει η UpGuard αποτελεί ένα λογισμικό all-in-one για διαχείριση κινδύνου και επιφάνεια επιθέσεων τρίτων. Αποτελείται από τρία μέρη:

  • UpGuard Vendor Risk: Διαχείριση κινδύνου τρίτων που έχει σχεδιαστεί για τη συνεχή παρακολούθηση των προμηθευτών τεχνολογίας, την αυτοματοποίηση των ερωτηματολογίων ασφαλείας και τη μείωση των κινδύνων από τρίτα και τέταρτα μέρη.
  • UpGuard BreachSight: Επίθεση διαχείρισης επιφανειών που αποτρέπει τις παραβιάσεις δεδομένων, αποκαλύπτει διαπιστευτήρια που έχουν διαρρεύσει και προστατεύει τα δεδομένα πελατών.
  • UpGuard CyberResearch: Διαχειριζόμενες υπηρεσίες ασφαλείας για επέκταση της προστασίας έναντι κινδύνων τρίτων. Οι αναλυτές της UpGuard ενώνουν τις δυνάμεις τους για να παρακολουθούν τον οργανισμό και τους προμηθευτές σας, εντοπίζοντας πιθανές διαρροές δεδομένων.

Το UpGuard προσφέρει μια δωρεάν αναφορά κυβερνοασφάλειας για να δείξει τις δυνατότητες του εργαλείου. Με αυτήν τη δωρεάν αναφορά, μπορείτε να ανακαλύψετε βασικούς κινδύνους στον ιστότοπό σας, στο σύστημα email σας ή στο δίκτυό σας. Η αναφορά προσφέρει άμεσες πληροφορίες που σας επιτρέπουν να αναλάβετε άμεση δράση σε εκατοντάδες παράγοντες κινδύνου, όπως SSL, ανοιχτές θύρες, υγεία DNS και κοινές ευπάθειες.

Αφού αποδείξετε τη χρησιμότητα της υπηρεσίας με τη δωρεάν αναφορά, μπορείτε να αγοράσετε την υπηρεσία με διαφορετικές επιλογές τιμολόγησης ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης ή του δικτύου σας.

Η βασική επιλογή για μικρές επιχειρήσεις σάς επιτρέπει να κάνετε τα πρώτα σας βήματα στη διαχείριση επιφανειών επίθεσης και, στη συνέχεια, μπορείτε να αναβαθμίσετε για να προσθέσετε δυνατότητες σε περίπτωση που τις χρειάζεστε.

  Πώς να γίνετε Μηχανικός Ανάπτυξης Λογισμικού στο Test (SDET)

Reflectiz

Το Reflectiz παρέχει στις επιχειρήσεις μια πλήρη εικόνα των επιφανειών κινδύνου τους, βοηθώντας τις να μετριάσουν τους κινδύνους που προκύπτουν από την αυξανόμενη χρήση εργαλείων ανοιχτού κώδικα και εφαρμογών τρίτων.

Η εφαρμογή Reflectiz έχει μηδενικό αντίκτυπο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν απαιτεί εγκατάσταση και εκτελείται απομακρυσμένα, αποφεύγοντας τον συμβιβασμό των πόρων πληροφορικής και την πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες της εταιρείας.

Η στρατηγική του Reflectiz βασίζεται σε ένα καινοτόμο sandbox όπου οι εφαρμογές πρώτου, τρίτου και τέταρτου κατασκευαστή σαρώνονται για τον εντοπισμό όλων των τρωτών σημείων μέσω ιδιόκτητης ανάλυσης συμπεριφοράς.

Στη συνέχεια δίνει ορατότητα στα αποτελέσματα της ανάλυσης μέσω ενός ενιαίου ταμπλό. Τέλος, ιεραρχεί τους κινδύνους, στη συνέχεια τους αποκαθιστά και αντιμετωπίζει τυχόν ζητήματα συμμόρφωσης.

Η αποτελεσματικότητα της ανάλυσης του Reflectiz για το διαδικτυακό οικοσύστημα της εταιρείας αυξάνεται συνεχώς, χάρη στην τακτική σάρωση στο Διαδίκτυο για να διατηρείται ενημερωμένη η μεγάλη βάση δεδομένων απειλών.

Με αυτόν τον τρόπο, η λύση παρέχει στους πελάτες της υψηλή αξία από την πρώτη μέρα, ανεξάρτητα από το μέγεθος της εταιρείας, καθώς υποστηρίζει μικρές ομάδες, μεσαίου μεγέθους οργανισμούς, ακόμη και μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες.

Παρείσακτος

Με το Intruder μπορείτε να ανακαλύψετε όλες τις περιοχές της υποδομής πληροφορικής σας που είναι εκτεθειμένες στο Διαδίκτυο, δίνοντάς σας μεγαλύτερη ορατότητα της επιφάνειας επίθεσης της εταιρείας σας και μεγαλύτερο έλεγχο, επιτρέποντάς σας να περιορίσετε ό,τι δεν πρέπει να εκτίθεται.

Το Intruder προσφέρει ένα απλό εργαλείο αναζήτησης για ανοιχτές θύρες και υπηρεσίες, με προσαρμοστικά φίλτρα που προσδιορίζουν τις τεχνολογίες στις οποίες μπορεί να έχει πρόσβαση ένας εισβολέας.

Δεδομένου ότι η επιφάνεια επίθεσης ενός δικτύου δεν είναι κάτι που παραμένει στατικό με την πάροδο του χρόνου, το Intruder προσφέρει επίσης συνεχείς δυνατότητες παρακολούθησης για την επίβλεψη τυχόν αλλαγών στο περιβάλλον πληροφορικής σας.

Για παράδειγμα, μπορείτε να λάβετε μια αναφορά για τυχόν θύρες ή υπηρεσίες που άνοιξαν πρόσφατα. Το εργαλείο σας κρατά επίσης ενήμερους μέσω ειδοποιήσεων σχετικά με αναπτύξεις που μπορεί να μην γνωρίζετε.

Για εταιρείες με πολύ μεγάλα δίκτυα, το Intruder προσφέρει τη μοναδική λειτουργία Smart Recon, η οποία καθορίζει αυτόματα ποια από τα στοιχεία του δικτύου σας είναι ενεργά. Αυτό περιορίζει τις λειτουργίες σάρωσης μόνο σε ενεργούς στόχους, μειώνοντας το τέλος, ώστε να μην χρειάζεται να πληρώνετε για ανενεργά συστήματα.

Στις εργασίες διαχείρισης επιφάνειας επίθεσης, ο Intruder προσθέτει έλεγχο λήξης πιστοποιητικού SSL και TLS. Χάρη σε αυτήν τη λειτουργία, θα ειδοποιηθείτε όταν τα πιστοποιητικά σας πρόκειται να λήξουν, διατηρώντας την ασφάλεια και αποφεύγοντας το χρόνο διακοπής λειτουργίας για τις υπηρεσίες ή τους ιστότοπούς σας.

InsightVM

Η πλατφόρμα InsightVM του Rapid7 στοχεύει να παρέχει σαφήνεια στον εντοπισμό και την αποκατάσταση κινδύνου. Με το InsightVM μπορείτε να ανακαλύψετε κινδύνους σε όλα τα τελικά σημεία του δικτύου σας, την υποδομή cloud και την εικονική υποδομή σας.

  Τι είναι οι θύρες υπολογιστών; Οι διεπαφές εισόδου και εξόδου στη δικτύωση υπολογιστών

Η σωστή ιεράρχηση κινδύνου, συνοδευόμενη από οδηγίες βήμα προς βήμα για τα τμήματα IT και DevOps, παρέχει μια πιο αποτελεσματική και αποτελεσματική διαδικασία αποκατάστασης.

Με το InsightVM μπορείτε να δείτε τους κινδύνους στην υποδομή πληροφορικής σας σε πραγματικό χρόνο, με μια ματιά, στον πίνακα ελέγχου του εργαλείου. Αυτός ο πίνακας ελέγχου σάς επιτρέπει επίσης να μετράτε και να αναφέρετε την πρόοδο σε σχέση με τους στόχους του σχεδίου δράσης μετριασμού του κινδύνου.

Το InsightVM μπορεί να ενσωματωθεί με περισσότερες από 40 κορυφαίες τεχνολογίες, από SIEM και τείχη προστασίας έως συστήματα παρακολούθησης εισιτηρίων, για να προσθέσει αξία μοιράζοντας μαζί τους πληροφορίες ευπάθειας μέσω ενός RESTful API.

Η λύση InsightVM συλλέγει πληροφορίες από τελικά σημεία χρησιμοποιώντας έναν ελαφρύ, καθολικό παράγοντα – τον ​​ίδιο που χρησιμοποιείται με άλλες λύσεις Rapid7, όπως το InsightIDR και το InsightOps. Μια μεμονωμένη ανάπτυξη αρκεί για τη λήψη πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τους κινδύνους του δικτύου και τους χρήστες τελικών σημείων.

Ανίχνευση επιφανειακής παρακολούθησης

Η λύση Surface Monitoring του Detectify παρακολουθεί οτιδήποτε εκθέτετε στον Ιστό στην υποδομή πληροφορικής σας, ενισχύοντας την ασφάλεια των υποτομέων της εφαρμογής σας και εντοπίζοντας εκτεθειμένα αρχεία, ελαττώματα διαμόρφωσης και ευπάθειες.

Ένα από τα δυνατά σημεία του Detectify Surface Monitoring είναι η ευκολία έναρξης, καθώς προσθέτετε απλώς τον τομέα σας και το εργαλείο αρχίζει αμέσως να παρακολουθεί όλους τους υποτομείς και τις εφαρμογές.

Το Detectify ενσωματώνει καθημερινά στη λύση του τα αποτελέσματα της έρευνας ηθικής πειρατείας του Crowdsource, έτσι ώστε να είστε πάντα προστατευμένοι από τις πιο πρόσφατες ευπάθειες. Ακόμα και τα χωρίς χαρτιά, αποκλειστικά στο Detectify.

Το Crowdsource είναι μια κοινότητα με πάνω από 350 ηθικούς χάκερ που εργάζονται συνεχώς για να ενσωματώσουν τα ερευνητικά τους αποτελέσματα στο Detectify, το οποίο διαρκεί μόλις 15 λεπτά.

Εκτός από την παρακολούθηση όλων των στοιχείων του δικτύου σας και των τεχνολογιών που εκτίθενται στο Διαδίκτυο, το Detectfiy αναλύει τη στάση της υποδομής DNS και αποτρέπει την εξαγορά υποτομέων, ενώ εντοπίζει ακούσιες διαρροές και αποκάλυψη πληροφοριών. Για παράδειγμα, τα κλειδιά API, τα διακριτικά, οι κωδικοί πρόσβασης και άλλα δεδομένα είναι κωδικοποιημένα στις εφαρμογές σας ή σε απλό κείμενο χωρίς σωστή διαμόρφωση.

bugcrowd

Το Bugcrowd είναι ένα εργαλείο διαχείρισης επιφάνειας επίθεσης που σας επιτρέπει να βρίσκετε, να κάνετε απογραφή και να εκχωρείτε ένα επίπεδο κινδύνου σε εκτεθειμένες συσκευές, ξεχασμένες ή σκιώδεις εφαρμογές και άλλα κρυφά στοιχεία πληροφορικής. Το Bugcrowd κάνει τη δουλειά του συνδυάζοντας τεχνολογία και δεδομένα με δημοφιλή εφευρετικότητα για να παρέχει την πιο ολοκληρωμένη εκτίμηση κινδύνου για την επιφάνεια επίθεσης.

Με το Bugcrowd μπορείτε να αναλύσετε τα αποτελέσματα σάρωσης και να τα συσκευάσετε για έλεγχο από χρήστες και ενδιαφερόμενους φορείς. Μαζί με τα αποτελέσματα, μπορείτε να συμπεριλάβετε συστάσεις και σχέδια αποκατάστασης, τα οποία μπορεί να είναι πολύ πολύτιμα, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας συγχώνευσης ή εξαγοράς. Με τη σειρά τους, οι ανακαλύψεις ευπάθειας μπορούν να μεταφερθούν σε λύσεις Bug Bounty ή Penetration Testing για αποκατάσταση.

  Πώς να μεταβείτε από το Wunderlist στο Microsoft To Do

Η πλατφόρμα του Bugcrowd διαθέτει μια τεχνολογία, που ονομάζεται AssetGraph, η οποία συγκεντρώνει μια κατάταξη περιουσιακών στοιχείων σε κίνδυνο, βάσει ενός εκτεταμένου αποθετηρίου γνώσεων ασφάλειας.

Η ισχυρότερη πτυχή του Bugcrowd είναι ακριβώς η λέξη «πλήθος»: χάρη σε ένα παγκόσμιο δίκτυο ειδικών ερευνητών ασφάλειας, το εργαλείο μπορεί να μειώσει δραστικά την επιφάνεια επίθεσης του δικτύου σας, αναμένοντας από τους χάκερ να ανακαλύψουν ευπάθειες που δεν έχουν ακόμη εντοπίσει.

Πλεονέκτημα Mandiant

Η προσέγγιση της Mandiant είναι να μετατρέψει το πρόγραμμα ασφαλείας σας από αντιδραστικό σε προληπτικό εκτελώντας γραφική χαρτογράφηση που φωτίζει τα περιουσιακά σας στοιχεία και ενεργοποιεί ειδοποιήσεις για επικίνδυνες εκθέσεις.

Το Mandiant σάς επιτρέπει να εφαρμόζετε αυτόματα την τεχνογνωσία και την ευφυΐα του στην επιφάνεια επίθεσης, λέγοντάς σας τι είναι ευάλωτο, τι είναι εκτεθειμένο και τι δεν έχει διαμορφωθεί σωστά.

Με αυτόν τον τρόπο, οι ομάδες ασφαλείας σας μπορούν να θέσουν σε εφαρμογή ένα έξυπνο σύστημα ανίχνευσης απειλών, ανταποκρινόμενο αμέσως για επίλυση και μετριασμό.

Η προορατικότητα της Mandiant αποδεικνύεται από παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο, η οποία υποστηρίζεται από ειδοποιήσεις που σας ενημερώνουν πότε αλλάζει η κατάσταση των περιουσιακών σας στοιχείων, έτσι ώστε καμία αλλαγή στην έκθεση των περιουσιακών στοιχείων σας να μην περνά απαρατήρητη και να παραμένετε αρκετά βήματα μπροστά από τις απειλές.

Με το Mandiant, μπορείτε να αγκαλιάσετε πλήρως την τεχνολογία cloud και να προωθήσετε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας σας χωρίς κίνδυνο.

Η χαρτογράφηση στοιχείων πληροφορικής της Mandiant σάς δίνει πλήρη ορατότητα στην υποδομή πληροφορικής σας, επιτρέποντάς σας να ανακαλύψετε πόρους που εκτίθενται στο cloud μέσω περισσότερων από 250 ενσωματώσεων. Σας επιτρέπει να προσδιορίζετε σχέσεις με συνεργάτες και τρίτα μέρη και να εξετάζετε τη σύνθεση των εκτεθειμένων τεχνολογιών, περιουσιακών στοιχείων και διαμορφώσεων.

Η αξία της προσμονής

Κατά την ανάλυση του κόστους των εργαλείων ASM, είναι σημαντικό όχι μόνο να εξετάζουμε τις απόλυτες τιμές τους αλλά και να λαμβάνουμε υπόψη τις οικονομίες που επιφέρουν απλοποιώντας το έργο του εντοπισμού και του μετριασμού απειλών. Το βασικό με αυτά τα εργαλεία είναι ότι καλύπτουν ολόκληρο το περιβάλλον πληροφορικής σας, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών, απομακρυσμένων πόρων, cloud, κοντέινερ και εικονικών μηχανών, έτσι ώστε κανένα από τα στοιχεία σας να μην πέσει από το ραντάρ σας.

Ωστόσο, μην νομίζετε ότι ένα εργαλείο ASM είναι μια ασημένια σφαίρα που θα εξαλείψει μόνος του κάθε κίνδυνο. Η πραγματική αξία αυτών των εργαλείων είναι ότι σας δίνουν τη δυνατότητα να διαχειρίζεστε προληπτικά τα τρωτά σημεία και να παρακολουθείτε και να λαμβάνετε μετρήσεις που βελτιστοποιούν το έργο των επιδιορθωτών.