Η ιστορία του Caps Lock: Γιατί υπάρχει το κλειδί Caps Lock;

Caps Lock: το πλήκτρο που ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΦΩΝΑΖΕΙΣ ΤΥΧΑΙΑ όταν το πατάς. Το χρειαζόμαστε πραγματικά στην εποχή μας; Γιατί είναι ακόμα εκεί; Ας ανακαλύψουμε.

Όλα ξεκίνησαν στην εποχή της γραφομηχανής

Πολύ πίσω στα παλιά χρόνια, οι περισσότερες γραφομηχανές παρήγαγε μόνο κεφαλαία γράμματα. Στη δεκαετία του 1870, ο κατασκευαστής γραφομηχανών Remington βρήκε έναν οικονομικό τρόπο για να πληκτρολογήσετε κεφαλαία και πεζά γράμματα. Το έκανε τοποθετώντας δύο σύμβολα ή γράμματα (όπως κεφαλαία και πεζά) σε κάθε γραμμή πληκτρολογίου—το κομμάτι μετάλλου που χτύπησε τα γράμματα στο χαρτί.

Για εναλλαγή μεταξύ των δύο συμβόλων, χρησιμοποιήσατε ένα πλήκτρο Shift, το οποίο μετακινούσε φυσικά ολόκληρη τη συσκευή γραμμής τύπου. Αυτό επέτρεψε σε ένα διαφορετικό τμήμα της γραμμής τύπων να χτυπήσει την κορδέλα και να παράγει ένα διαφορετικό γράμμα.

Επειδή το πλήκτρο Shift απαιτούσε μια σχετικά μεγάλη ποσότητα μηχανικής δύναμης για να χρησιμοποιηθεί, θα μπορούσε να είναι κουραστικό να το κρατάτε πατημένο συνεχώς για να πληκτρολογείτε όλα τα κεφαλαία. Για να διορθωθεί αυτό, εφευρέθηκε το Shift Lock. Αυτό ήταν βασικά ένα κλειδί μανδάλωσης που συγκρατούσε τον μηχανισμό αλλαγής ταχυτήτων στη θέση του. Συχνά ονομαζόταν απλώς “Κλείδωμα”.

Το Shift Lock γίνεται Caps Lock

Στις γραφομηχανές, το Shift Lock τροποποίησε τη λειτουργία κάθε πλήκτρου, συμπεριλαμβανομένων των γραμμάτων (από πεζά σε κεφαλαία) και άλλων χαρακτήρων, καθώς και (όπως αριθμούς σε σύμβολα).

Στην εποχή των υπολογιστών, ωστόσο, τα πληκτρολόγια δεν μετακινούνταν πλέον φυσικά τις γραμμές τύπων, επομένως τα κλείδωμα πληκτρολογίου ήταν ελεύθερα να διαφοροποιηθούν. Ορισμένα τερματικά και πληκτρολόγια υπολογιστών διατήρησαν το πλήκτρο Shift Lock, ενώ άλλα περιλάμβαναν ένα νέο κλειδί που ονομάζεται “Caps Lock”. Αυτό το κλειδί άλλαξε μόνο τα πεζά γράμματα σε κεφαλαία και δεν επηρέασε κανένα άλλο πλήκτρο.

  Δεν υπάρχει επιλογή "Εκτέλεση με επεξεργαστή γραφικών" στο μενού περιβάλλοντος, κάντε δεξί κλικ

Το πληκτρολόγιο LA36 DECWriter II.

Σύμφωνα με αυτό το άρθρο κατά του Caps Lock από τον Daniel Colin James, η αρχική εφεύρεση του Caps Lock φαίνεται να συνδέεται με αυτό το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του 1968, το οποίο ισχύει για ένα ηλεκτρονικό πληκτρολόγιο τερματικού που εφευρέθηκε από τον Douglas A. Kerr της Bell Labs.

Ο James πήρε συνέντευξη από τον Kerr, ο οποίος είπε ότι εφηύρε το κλειδί “Caps” επειδή η γραμματέας του αφεντικού του απογοητεύτηκε πληκτρολογώντας σειρές χαρακτήρων όπως “@#$%” αντί για αριθμούς όταν ήταν ενεργοποιημένο το Shift Lock.

Αλλά οι πατέντες δεν μεταφράζονται πάντα σε πραγματικά προϊόντα. Το παλαιότερο αρχείο που μπορούσαμε να βρούμε για ένα πραγματικό κλειδί Caps Lock σε ένα εμπορικό προϊόν ήταν το πληκτρολόγιο που ήταν ενσωματωμένο στο τερματικό/τηλετυπωτή LA36 DECwriter II. Ανακοινώθηκε το 1974, ήταν ένας εκτυπωτής τηλετύπου και υπολογιστής που εντάχθηκαν σε έναν.

Το LA36 DECwriter II’s εγχειρίδιο σέρβις περιγράφει το Caps Lock (στη σελίδα 1-1) ως έναν τρόπο μείωσης του συνόλου των 96 κεφαλαίων και πεζών χαρακτήρων σε ένα σύνολο 64 κεφαλαίων χαρακτήρων. Αρχικά, μπορούσατε να το ρυθμίσετε μόνο εσωτερικά μέσω ενός διακόπτη σε μια πλακέτα κυκλώματος. Αυτό υποδηλώνει ότι η μόνιμη παραγωγή κεφαλαίων γραμμάτων ήταν ένα επιθυμητό χαρακτηριστικό εκείνη την εποχή. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι ήταν συνηθισμένοι στο στυλ πολλών προηγούμενων τηλετύπων με κεφαλαία.

Ωστόσο, ενδέχεται να υπάρχει ένα παλαιότερο παράδειγμα του Caps Lock που δεν έχει ανακαλυφθεί ξανά. Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό η DEC επηρεάστηκε από το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του Kerr (αν ήταν καθόλου). Είναι πιθανό το Caps Lock του DEC να δημιουργήθηκε μόλις ως χαρακτηριστικό συμβατότητας για να μιμηθεί τη συμπεριφορά με όλα τα κεφαλαία παλαιότερων τηλετύπων.

  Λάβετε μόνο πρόσφατες ειδήσεις και άρθρα στην Αναζήτηση Google ορίζοντας ένα εύρος ημερομηνιών

Caps Lock στην εποχή του υπολογιστή

Αρκετοί αρχικοί οικιακούς υπολογιστές στη δεκαετία του 1970, όπως ο Apple II και ο TRS-80 Model 1, δεν υποστήριζαν πεζά γράμματα, επομένως δεν υπήρχε ανάγκη για Caps Lock. Ωστόσο, τα τερματικά της IBM, τα οποία δανείστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την Γραφομηχανή IBM Selectric διάταξη, που συχνά περιελάμβανε ένα Shift Lock και αργότερα, ένα πλήκτρο Caps Lock.

Όταν η IBM δημιούργησε το Προσωπικός υπολογιστής το 1981, περιελάμβανε ένα κλειδί Caps Lock, αλλά η IBM το τοποθέτησε ακριβώς στα δεξιά της γραμμής διαστήματος—σχετικά μακριά. Στα αριστερά του πλήκτρου A, θα βρείτε το πλήκτρο Control. Αυτή η τοποθέτηση ήταν κοινή στο τερματικό και στα πληκτρολόγια τηλετύπου.

Το 1984, όταν η IBM μετέτρεψε τη διάταξη του πληκτρολογίου της στο Εκτεταμένο Πληκτρολόγιο 101 πλήκτρων (γνωστό και ως Model M), τοποθέτησε το πλήκτρο Caps Lock στα αριστερά του A, και μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να διαμαρτύρονται με θυμό για αυτό μέχρι σήμερα.

Τώρα που γνωρίζουμε για το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του Kerr και το DECWriter II, μπορούμε να δούμε ότι η IBM στην πραγματικότητα μόλις επανέφερε το Caps Lock στην αρχική του θέση. Δυστυχώς, αυτή η θέση είναι εξέχουσα, επομένως οι άνθρωποι συχνά πατούν κατά λάθος το Caps Lock και πληκτρολογούν SHOUTY WORDS. Επίσης, διακόπτει την πληκτρολόγηση κωδικών πρόσβασης με διάκριση πεζών-κεφαλαίων.

Όπως θα δούμε, ωστόσο, υπάρχουν στην πραγματικότητα κάποιοι καλοί λόγοι για τους οποίους το κλειδί Caps Lock εξακολουθεί να υπάρχει.

Οι άνθρωποι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το Caps Lock

Ενώ πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται για το Caps Lock, άλλοι εξακολουθούν να το χρησιμοποιούν στην επιχείρηση για να εξοικονομήσουν χρόνο και προσπάθεια. Μερικές από τις πιο κοινές χρήσεις περιλαμβάνουν:

  Ο απόλυτος οδηγός για την ενεργοποίηση της σκοτεινής λειτουργίας παντού

Κεφαλίδες αναφορών: Πρόκειται για μια αναδρομή στην εποχή της γραφομηχανής, όταν διαφορετικές γραμματοσειρές δεν ήταν διαθέσιμες.
Αριθμοί σειράς ή VIN: Πολλά από αυτά περιέχουν μόνο κεφαλαία γράμματα.
Νομικές συμφωνίες: Οι δικηγόροι χρησιμοποιούν κεφαλαία σε νομικά έγγραφα από την εποχή της γραφομηχανής για να κάνουν πιο εμφανείς σημαντικούς όρους.
Να επισημαίνει στοιχεία σε αρχιτεκτονικά σχέδια: Οι αρχιτέκτονες το έκαναν αυτό από την εποχή των χειρόγραφων επιστολών. Σήμερα, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αρχιτεκτονικές γραμματοσειρές που μοιάζουν με χειρόγραφο σε προγράμματα CAD.

Πέρα από αυτές τις πιο υψηλού προφίλ χρήσεις, υπάρχει επίσης το ζήτημα της συμβατότητας προς τα πίσω. Για παράδειγμα, μια δυνατότητα που υπήρχε στο Υπολογιστής 1981 5150 της IBM είναι πιθανό να υπάρχει ακόμα σε περίπτωση που μια παλαιού τύπου εφαρμογή εξακολουθεί να το χρησιμοποιεί.

Πώς να πληκτρολογήσετε όλα τα κεφαλαία χωρίς να χρησιμοποιήσετε το Caps Lock

Εάν πληκτρολογείτε συχνά όλα τα κεφαλαία, αλλά δεν σας αρέσει να χρησιμοποιείτε το Caps Lock (ή το κλειδί λείπει), είστε τυχεροί. Τα περισσότερα προγράμματα επεξεργασίας κειμένου σάς επιτρέπουν να πληκτρολογείτε κανονικά κείμενο, να το επιλέξετε και, στη συνέχεια, να εφαρμόσετε ένα στυλ με όλα τα κεφαλαία. Δείτε πώς να το κάνετε αυτό σε μερικές κοινές εφαρμογές:

Microsoft Word: Επιλέξτε το κείμενο που θέλετε με κεφαλαία και, στη συνέχεια, πατήστε Control+Shift+A στα Windows ή Command+Shift+A σε Mac.
Έγγραφα Google: Επισημάνετε το κείμενο που θέλετε να αλλάξετε και, στη συνέχεια, επιλέξτε Μορφή > Κείμενο > Χρήση κεφαλαίων > ΚΕΦΑΛΑΙΑ στη γραμμή μενού.
Σελίδες: Επισημάνετε το κείμενο που θέλετε να αλλάξετε και, στη συνέχεια, επιλέξτε Μορφή > Γραμματοσειρά > Χρήση κεφαλαίων > Όλα τα κεφαλαία στη γραμμή μενού.

Μπορείτε επίσης να εκχωρήσετε ξανά το πλήκτρο Caps Lock για να εκτελέσετε μια άλλη λειτουργία (όπως το Control), να το χρησιμοποιήσετε ως κλειδί τροποποίησης στα Windows 10 ή να το απενεργοποιήσετε εντελώς.

Ενώ πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην το χρειαστούν ποτέ, το Caps Lock δεν είναι άχρηστο. Όπως σημειώσαμε παραπάνω, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να το χρησιμοποιούν στη δουλειά, επομένως πιθανότατα θα είναι μαζί μας για τις επόμενες δεκαετίες.