Η ιδιωτική ή ανώνυμη λειτουργία καθιστά την περιήγηση στο Web ανώνυμη;

Το ιδιωτικό είναι σχετικός όρος. Αυτό είναι απολύτως σαφές όταν πρόκειται για “ιδιωτική περιήγηση” – τη ρύθμιση σε ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού που υποτίθεται ότι σας επιτρέπει να αποκρύψετε το ιστορικό σας από άλλους που χρησιμοποιούν τον ίδιο υπολογιστή.

Ενώ η ιδιωτική (ή η “ανώνυμη”) λειτουργία μπορεί να καλύψει τις δραστηριότητές σας σε κάποιο βαθμό, εξακολουθούν να υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούν να παρακολουθηθούν οι ενέργειές σας. Και όχι μόνο από άτομα στο δίκτυό σας, αλλά και από τον ISP σας, την κυβέρνηση, ακόμη και από χάκερ.

Τι είναι η λειτουργία ιδιωτικής περιήγησης;

Πριν φτάσουμε στο κρέας των πραγμάτων, ας ορίσουμε πρώτα τι εννοούμε με τον όρο «ιδιωτική» ή «ανώνυμη» λειτουργία. Αυτή η δυνατότητα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο πρόγραμμα περιήγησης Safari της Apple το 2005. Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους αντίπαλοι προμηθευτές προγραμμάτων περιήγησης, όπως η Google και η Mozilla. Σύντομα, έγινε ένα τυπικό στοιχείο για οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης ιστού που αξίζει τον κόπο.

Η ιδιωτική περιήγηση δημιουργεί αποτελεσματικά μια ξεχωριστή περίοδο λειτουργίας περιήγησης που είναι απομονωμένη από την κύρια. Οι ιστότοποι που επισκέπτεστε δεν καταγράφονται στο ιστορικό της συσκευής σας. Εάν συνδέεστε σε έναν ιστότοπο σε ιδιωτική λειτουργία, το cookie δεν αποθηκεύεται όταν κλείνετε το παράθυρο.

  Πόσο ασφαλές είναι το Wi-Fi του σπιτιού σας;

Αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτή η αρχή κόβει και τις δύο κατευθύνσεις, ωστόσο. Οι καρτέλες ιδιωτικής περιήγησης δεν έχουν πρόσβαση στα cookie που χρησιμοποιείτε στην κύρια περίοδο λειτουργίας. Για παράδειγμα, εάν συνδεθείτε στο Facebook και μετά μπείτε σε κατάσταση ανώνυμης περιήγησης, θα πρέπει να συνδεθείτε ξανά.

Αυτό καθιστά ελαφρώς πιο δύσκολο για τους ιστότοπους τρίτων να παρακολουθούν τη δραστηριότητά σας ενώ βρίσκεστε σε κατάσταση ανώνυμης περιήγησης. Σας επιτρέπει επίσης να έχετε εύκολη πρόσβαση σε πολλούς λογαριασμούς Ιστού ταυτόχρονα.

Ως μπόνους, γίνεται επίσης ευκολότερο να περιηγηθείτε στα λεγόμενα «soft paywalls»—ιστότοπους στους οποίους σας παρέχεται πρόσβαση σε μερικές σελίδες προτού σας ζητηθεί να συνδεθείτε ή να εγγραφείτε.

Τα όρια της ανώνυμης περιήγησης

Τα προγράμματα περιήγησης που προσφέρουν μια ιδιωτική λειτουργία συχνά καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να τονίσουν ότι δεν είναι μια ασφαλής προστασία. Στην καλύτερη περίπτωση, παρέχει ένα λεπτό στρώμα ιδιωτικότητας για άτομα που εργάζονται από τα ιδιωτικά οικιακά δίκτυά τους.

Η κατάσταση ανώνυμης περιήγησης δεν εμποδίζει τους διαχειριστές εταιρικών ή εκπαιδευτικών δικτύων να παρακολουθούν τη δραστηριότητά σας. Επίσης, δεν εμποδίζει απαραίτητα κάποιον να κατασκοπεύει τις συνήθειες περιήγησής σας, εάν χρησιμοποιείτε ένα δημόσιο hotspot σε ένα καφέ ή εστιατόριο.

Και πάλι, η ιδιωτική περιήγηση ασχολείται αποκλειστικά με τον τρόπο αποθήκευσης των δεδομένων δραστηριότητας περιήγησης στην προσωπική σας συσκευή και όχι με τη μετάδοσή τους σε ένα δίκτυο.

Επιπλέον, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους η ιδιωτική περιήγηση μπορεί να νικηθεί τοπικά. Εάν ο υπολογιστής σας έχει μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό που παρακολουθεί την κυκλοφορία δικτύου και τα αιτήματα DNS, η κατάσταση ανώνυμης περιήγησης δεν μπορεί να σας βοηθήσει. Επίσης, δεν μπορεί να ξεπεράσει τις τεχνικές «δακτυλικών αποτυπωμάτων», στις οποίες τρίτα μέρη (συνήθως διαφημιστικά δίκτυα) προσπαθούν να προσδιορίσουν διακριτικά χαρακτηριστικά του υπολογιστή σας για να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητά του σε ένα δίκτυο.

  Πώς λειτουργούν τα ακουστικά VR χωρίς κουμπί ενεργειών;

Το δακτυλικό αποτύπωμα είναι ένα ενδιαφέρον φαινόμενο. Φαίνεται να προσελκύει λιγότερη προσοχή από κακόβουλο λογισμικό και trojans, παρά την ικανότητά του να εντοπίζει άτομα με εκπληκτική ακρίβεια. Καθώς περιηγείστε στο Διαδίκτυο, ιστότοποι τρίτων μπορούν να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με τον υπολογιστή σας, συμπεριλαμβανομένης της ζώνης ώρας, της ανάλυσης οθόνης, του προγράμματος περιήγησης, των προσθηκών και της γλώσσας που χρησιμοποιείτε κ.λπ.

Οποιαδήποτε από αυτές τις πληροφορίες μπορεί να είναι ασήμαντη από μόνη της, αλλά μαζί, αποτελεί μέρος του ημιμοναδικού προφίλ της συσκευής σας. Έρευνα από το Electronic Frontier Foundation δείχνει ότι μόνο ένα στα 286.777 προγράμματα περιήγησης μοιράζεται την ίδια ακριβή διαμόρφωση (ή «δακτυλικό αποτύπωμα»).

Το EFF προσφέρει μια υπηρεσία που ονομάζεται Panopticlick, το οποίο μπορεί να δείξει τη βαθμολογία μοναδικότητας του προγράμματος περιήγησής σας. Αυτός ο ιστότοπος απεικονίζει τη δυσάρεστη πραγματικότητα ότι οι διαμορφώσεις των υπολογιστών μας είναι πιο μοναδικές από ό,τι πιστεύαμε κάποτε, καθιστώντας εύκολη την παρακολούθηση μας από τρίτους.

Είναι ακόμη και ρεαλιστικό το απόρρητο στο Διαδίκτυο;

Τι σημαίνει στην πραγματικότητα το ηλεκτρονικό «απόρρητο» και αν πρόκειται για ρεαλιστική προοπτική στο διαδίκτυο είναι σημαντικά θέματα προς διερεύνηση.

  Πώς να ανοίξετε ένα έγγραφο MS Word σε προβολή περίγραμμα από προεπιλογή

Με τους απλούστερους όρους, το απόρρητο στο Διαδίκτυο υποδηλώνει τη δυνατότητα επικοινωνίας και περιήγησης χωρίς εξωτερικό τρίτο μέρος να μπορεί να παρατηρήσει τις δραστηριότητές μας. Επί του παρόντος, αντιμετωπίζουμε πολλά πιθανά εμπόδια σε αυτό.

Τι γίνεται με αυτούς που διαχειρίζονται το δίκτυό σας και τον ISP σας; Και μην ξεχνάτε την κυβέρνησή σας. Υπάρχει επίσης η βιομηχανία της τεχνολογίας διαφημίσεων, η οποία παρέχει διαφημίσεις στοχευμένες με ακρίβεια μέσω εξελιγμένων συστημάτων παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένης της προσέγγισης δακτυλικών αποτυπωμάτων που αναφέραμε προηγουμένως.

Το Διαδίκτυο είναι ένα πανοπτικό. Ναι, η βιομηχανία VPN υπόσχεται να προσφέρει προστασία της ιδιωτικής ζωής εάν επενδύσετε στα προϊόντα της, αλλά δεν υπάρχει ασημένια σφαίρα. Η πραγματική ιδιωτικότητα φαίνεται απατηλή. Το καλύτερο που μπορείτε να ελπίζετε είναι κάτι που πλησιάζει αυτό το υψηλό επίπεδο. Για να φτάσετε εκεί, θα πρέπει επίσης, αναπόφευκτα, να επενδύσετε χρόνο και χρήμα και να είστε έτοιμοι να υποστείτε μια υποβαθμισμένη εμπειρία περιήγησης.

Θέλετε να σταματήσετε τον διαχειριστή του δικτύου σας να βλέπει τι κάνετε; Λοιπόν, θα χρειαστείτε ένα VPN—και βεβαιωθείτε ότι είναι ένα που δεν διατηρεί αρχεία καταγραφής. Τι γίνεται όμως με τους ιχνηλάτες; Θα χρειαστείτε ένα πρόσθετο για αυτά. Για να είστε πραγματικά ασφαλείς, απενεργοποιήστε εντελώς το JavaScript. Σίγουρα, θα εμποδίσει πολλούς ιστότοπους να λειτουργούν σωστά, αλλά θα σταματήσει επίσης αυτά τα δυσάρεστα σενάρια δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Αυτά είναι ακραία μέτρα, και όχι κάτι που θα συνιστούσαμε, για προφανείς λόγους. Ωστόσο, δείχνουν το γεγονός ότι το απόρρητο στο Διαδίκτυο δεν είναι ασπρόμαυρο. Μάλλον, είναι ένα φάσμα αποχρώσεων.