Η βελτιστοποίηση ερωτημάτων SQL είναι εύκολη με αυτά τα 7 εργαλεία για DBA και προγραμματιστές

Η SQL (Structured Query Language) είναι μια γλώσσα προγραμματισμού για τη διαχείριση δεδομένων σε ένα σύστημα διαχείρισης σχεσιακών βάσεων δεδομένων.

Είτε πρόκειται για ιστότοπο είτε για εφαρμογή, όλα έχουν μια βάση δεδομένων για τη διαχείριση όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, όπως διαπιστευτήρια λογαριασμού, προσωπικές πληροφορίες και αμέτρητα άλλα σημεία δεδομένων.

Αυτές οι βάσεις δεδομένων μπορούν να περιλαμβάνουν μια ποικιλία βάσεων δεδομένων και μπορεί ακόμη και να είναι βάσεις δεδομένων NoSQL (Όχι μόνο SQL) σε ορισμένες περιπτώσεις. Εάν είστε περίεργοι, μπορείτε επίσης να αναζητήσετε πελάτες NoSQL για διαχείριση και ανάπτυξη.

Και χάρη στην SQL, μπορείτε να διαχειριστείτε εύκολα όλα αυτά τα δεδομένα χρησιμοποιώντας ερωτήματα SQL.

Ένα ερώτημα SQL είναι συνήθως μια εντολή που σας βοηθά να λάβετε πληροφορίες που είναι διαθέσιμες από τη βάση δεδομένων.

Με άλλα λόγια, με ένα ερώτημα SQL, μπορείτε να χειριστείτε τα δεδομένα σε μια βάση δεδομένων.

Όταν πρόκειται για μια μεγάλη/σύνθετη βάση δεδομένων, χρειάζεστε τον πιο αποτελεσματικό τρόπο πρόσβασης ή διαχείρισης των δεδομένων.

Λοιπόν, εδώ, θα ρίξουμε μια ματιά στο πώς βοηθά η βελτιστοποίηση των ερωτημάτων SQL, εάν είναι καλύτερο να το αυτοματοποιήσετε, και μερικά από τα εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κάνετε την όλη διαδικασία εύκολη.

Γιατί πρέπει να βελτιστοποιήσετε τα ερωτήματα SQL;

Όλα πρέπει να βελτιστοποιηθούν για να γίνουν τα πράγματα πιο εύκολα. Ακόμα κι αν πρόκειται για μια φυσική συλλογή αρχείων στο χώρο εργασίας σας, πρέπει να τα οργανώσετε για εύκολη πρόσβαση και διαχείριση. Εάν δεν το κάνετε, είναι χάλια να βρείτε αυτό που χρειάζεστε κατά παραγγελία.

Η ίδια ιδέα ισχύει για τη βελτιστοποίηση των ερωτημάτων SQL.

Εάν δεν βελτιστοποιήσετε το ερώτημα SQL, ενδέχεται να μην λάβετε το επιθυμητό αποτέλεσμα/πληροφορίες με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο.

Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να καταλήξετε να περιμένετε ένα σημαντικό χρονικό διάστημα για να εξαγάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες.

Με τις βελτιστοποιήσεις, θα λάβετε τα ακόλουθα οφέλη:

  • Χαμηλότερος χρόνος απόκρισης: Τα βελτιστοποιημένα ερωτήματα SQL θα πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα τον καλύτερο χρόνο απόκρισης κατά την πρόσβαση σε δεδομένα. Οι χρήστες που ζητούν τα δεδομένα θα έχουν μια εξαιρετική εμπειρία χρήστη με τον λιγότερο χρόνο απόκρισης για να εκπληρώσουν τα ερωτήματα.
  • Απελευθερώστε την CPU και μειώστε τον χρόνο εκτέλεσης: Όσο περισσότερο εκτελείται το ερώτημα για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, η CPU παραμένει απασχολημένη με την επεξεργασία του αιτήματος. Ωστόσο, εάν το ερώτημά σας είναι αποτελεσματικό, απαιτείται ο λιγότερος χρόνος για την επεξεργασία του ερωτήματος, απελευθερώνοντας γρήγορα τυχόν πόρους του συστήματος.
  • Βελτιώστε την απόδοση: Τα βελτιστοποιημένα ερωτήματα SQL οδηγούν τελικά σε υψηλότερη απόδοση, επιτρέποντάς σας να κάνετε περισσότερα πράγματα πιο γρήγορα, καθώς μειώνει τον χρόνο απόκρισης και τον χρόνο εκτέλεσης και χρησιμοποιεί ελάχιστους πόρους που απαιτούνται για ένα ερώτημα.
  Πώς να αποκρύψετε ιδιωτικές φωτογραφίες και βίντεο στο iPhone ή το iPad σας

Είναι ο αυτόματος συντονισμός SQL ωφέλιμος σε σύγκριση με τη μη αυτόματη βελτιστοποίηση;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η βελτιστοποίηση SQL είναι ζωτικής σημασίας. Είναι όμως χρήσιμος ο αυτοματοποιημένος συντονισμός SQL; Μπορεί κάποιο άλλο εργαλείο να σας βοηθήσει να διευκολύνετε τη διαδικασία;

Ή, πρέπει να βελτιστοποιήσουμε με μη αυτόματο τρόπο τα ερωτήματα SQL;

Τεχνικά, δεν υπάρχει τίποτα κακό με τη μη αυτόματη βελτιστοποίηση των ερωτημάτων SQL. Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο μέρος του συντονισμού γίνεται χειροκίνητα από τώρα.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά μειονεκτήματα της μη αυτόματης βελτιστοποίησης που η αυτόματη βελτιστοποίηση SQL βοηθά να ξεπεραστούν.

Επιτρέψτε μου να αναφέρω τα πλεονεκτήματα του αυτοματοποιημένου συντονισμού SQL:

#1. Μειωμένος Χρόνος

Η βελτιστοποίηση των ερωτημάτων SQL απαιτεί σημαντικό χρόνο. Ενώ πρέπει να το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χρειάζεται χρόνος για βελτιστοποίηση.

Με αυτοματοποιημένες λύσεις, μπορείτε να βελτιστοποιήσετε τα ερωτήματα SQL πιο γρήγορα από την παραδοσιακή διαδικασία.

Φυσικά, λαμβάνοντας υπόψη την κρίσιμη σημασία, ορισμένες εργασίες αφήνονται καλύτερα για χειροκίνητη επεξεργασία. Ωστόσο, με τον χρόνο που εξοικονομείται, το ίδιο άτομο που εκτελεί τις βελτιστοποιήσεις μπορεί να αφιερώσει περισσότερο χρόνο σε διάφορα άλλα πράγματα.

#2. Μειωμένη προσπάθεια παρακολούθησης πολλαπλών βάσεων δεδομένων

Όλοι αναφέρουν την αποτελεσματικότητα/ταχύτητα των αυτοματοποιημένων λύσεων. Αλλά, ταυτόχρονα, μειώνει την προσπάθεια για λεπτομερείς πληροφορίες και παρακολούθηση των βάσεων δεδομένων.

Αφήστε τις αυτοματοποιημένες λύσεις να κάνουν τη δουλειά, ενώ εξάγετε εύκολα τις πληροφορίες και παρακολουθήστε τη βάση δεδομένων για να βεβαιωθείτε ότι όλα πάνε όπως αναμένεται.

#3. Αυξημένη ακρίβεια βελτιστοποιήσεων

Με μια αυτοματοποιημένη υπηρεσία, μπορείτε να εκτελέσετε πολλές βελτιστοποιήσεις παράλληλα και να συγκρίνετε τον καλύτερο τρόπο βελτιστοποίησής τους.

Εάν το κάνετε χειροκίνητα, θα χάσετε πολύ χρόνο και μπορεί να μην έχετε υπομονή να το ολοκληρώσετε πλήρως.

SQL Query Tools για DBA και προγραμματιστή

Οι αυτόματες λύσεις βελτιστοποίησης ερωτημάτων SQL μπορούν να φανούν χρήσιμες για διάφορους λόγους, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

Ωστόσο, δεν περιορίζεται σε αυτό. Ακόμα κι αν δεν έχετε πρόσβαση σε ένα αυτοματοποιημένο πρόγραμμα βελτιστοποίησης ερωτημάτων SQL, υπάρχουν διάφορα άλλα εργαλεία (συμπεριλαμβανομένων αρκετών πελατών SQL) που σας βοηθούν να μειώσετε την προσπάθεια.

Για παράδειγμα, μπορείτε να έχετε ένα εργαλείο που θα σας βοηθά να αναλύετε και να παρακολουθείτε τη βάση δεδομένων, ώστε να μπορείτε να εργάζεστε γρήγορα στα σημεία συμφόρησης και να διορθώνετε τυχόν προβλήματα απόδοσης.

  Πώς να απενεργοποιήσετε την επικάλυψη Radeon

Έτσι, έχοντας αυτό κατά νου, παραθέτουμε ορισμένα εργαλεία που σας βοηθούν να παρακολουθείτε αποτελεσματικά τη βάση δεδομένων σας και να βελτιστοποιείτε τα ερωτήματα SQL.

EverSQL

EverSQL είναι μια από τις ενδιαφέρουσες επιλογές που υποστηρίζονται από την τεχνητή νοημοσύνη για τη βελτιστοποίηση των ερωτημάτων SQL και την παρακολούθηση βάσεων δεδομένων.

Μπορείτε να βοηθήσετε τους προγραμματιστές, τους DBA και τους μηχανικούς DevOps να εξοικονομήσουν πολύτιμο χρόνο δωρεάν.

Ναι, είναι εντελώς δωρεάν να ξεκινήσετε. Και υποστηρίζει διάφορες βάσεις δεδομένων (MySQL, PostgreSQL, MariaDB, MongoDB, κ.λπ.), λειτουργικά συστήματα και πλατφόρμες cloud.

Ωστόσο, λαμβάνετε μόνο μία πίστωση βελτιστοποίησης κάθε μήνα για 5000 ερωτήματα με ιστορικό ουράς επτά ημερών. Οι πληροφορίες απόδοσης που βασίζονται σε AI θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τα πράγματα.

Με μια premium αναβάθμιση, ξεκινώντας από 79 USD ανά μήνα, λαμβάνετε περισσότερες βελτιστοποιήσεις, προτάσεις ευρετηρίασης και πιο προηγμένες λειτουργίες. Λαμβάνετε επίσης σχέδια τιμολόγησης για ομάδες όπως απαιτείται.

Οθόνη δικτύου Paessler PRTG

Το PRTG Network Monitor είναι μια ειδικά προσαρμοσμένη υπηρεσία που σας βοηθά να παρακολουθείτε τη βάση δεδομένων.

Σας παρέχει μια συνοπτική επισκόπηση όλων των βάσεων δεδομένων σας για να σας βοηθήσει εύκολα να παρακολουθείτε τα πάντα. Μπορείτε επίσης να δείτε λεπτομερείς αναφορές για συγκεκριμένες βάσεις δεδομένων όταν απαιτείται.

Αν και δεν βελτιστοποιεί άμεσα τα ερωτήματα SQL, οι πληροφορίες σας λένε για τη διάρκεια του ερωτήματος, τον χρόνο σύνδεσης και τον χρόνο εκτέλεσης. Χάρη σε αυτές τις πληροφορίες, μπορείτε να συνεχίσετε να επιλέγετε οποιοδήποτε από τα άλλα εργαλεία βελτιστοποίησης για να κάνετε πιο εύκολα τα ερωτήματα σύμφωνα με τις απαιτήσεις.

dbForge Studio

Το dbForge Studio είναι ένα πλήρες κιτ εργαλείων που σας βοηθά με την ανάπτυξη και τη διαχείριση βάσεων δεδομένων.

Μπορείτε να λάβετε βοήθεια κωδικοποίησης SQL, να προσθέσετε ένα σύστημα ελέγχου πηγής, να διαχειριστείτε ευρετήρια και πολλά άλλα πράγματα.

Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τα σημεία συμφόρησης και να αναλύσετε τα ερωτήματα, χάρη σε αυτό Εργαλείο SQL Query Plan. Λαμβάνετε προηγμένα στατιστικά για τον εντοπισμό πιθανών σημείων συμφόρησης κατά τη σύγκριση των ιστορικών δεδομένων μετά την εισαγωγή αλλαγών στα ερωτήματα SQL.

Επιπλέον, λαμβάνετε πολλά προηγμένα εργαλεία για να σκάψετε βαθύτερα και να διαχειριστείτε αποτελεσματικά κάθε πτυχή της βάσης δεδομένων σας.

Μπορείτε να το δοκιμάσετε δωρεάν με περιορισμένες δυνατότητες. Εάν είστε επαγγελματίας ή επιχείρηση, μπορείτε να επιλέξετε premium σχέδια για πρόσβαση σε όλες τις διαθέσιμες προηγμένες λειτουργίες.

Εξερεύνηση σχεδίου

Εξερεύνηση σχεδίου αποτελεί μέρος της προσφοράς SentryOne της Solarwinds. Είναι εντελώς δωρεάν χωρίς premium αναβαθμίσεις.

Αν ψάχνατε για ένα εργαλείο συντονισμού SQL με προηγμένες δυνατότητες, αυτό θα πρέπει να είναι μια εξαιρετική επιλογή.

  Πώς να ορίσετε ωριαίες επαναλαμβανόμενες υπενθυμίσεις σε iPhone και iPad

Το εργαλείο λογισμικού είναι διαθέσιμο μόνο για Windows. Επομένως, θα χρειαστεί να έχετε εγκατεστημένο το .NET 4.7.1 για να το χρησιμοποιήσετε στο σύστημά σας. Τα DBA και οι προγραμματιστές χρησιμοποιούν το Plan Explorer για τις προηγμένες δυνατότητες συντονισμού ερωτημάτων, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού, των σχολίων κ.λπ.

Επιπλέον, έχετε ανάλυση στατιστικών στοιχείων, ένα διάγραμμα σχεδίου και διάφορες άλλες δυνατότητες για χρήση.

Holistic.dev

Holistic.dev είναι ένα ενδιαφέρον εργαλείο βελτιστοποίησης απόδοσης βάσης δεδομένων. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη δημόσια beta φάση του. Εάν το διαβάζετε αργότερα, μπορεί να είναι εκτός έκδοσης beta.

Σε αντίθεση με το Plan Explorer, δεν χρειάζεστε εγκατάσταση πελάτη. Μπορείτε να εξετάσετε αυτόματα τα αρχεία καταγραφής της βάσης δεδομένων, να αναλύσετε τον πηγαίο κώδικα και να βελτιώσετε την απόδοση της βάσης δεδομένων σας με τις πληροφορίες.

Υποστηρίζει επίσης τον αυτόματο έλεγχο εξωτερικών βάσεων δεδομένων.

Δεν υποστηρίζει κάθε τύπο βάσης δεδομένων και περιορίζεται στην PostgreSQL. Έτσι, εάν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις σας, μπορείτε να πειραματιστείτε με αυτό και να δείτε αν τα καταφέρνει καλά για αυτό που χρειάζεστε.

Αναλυτής απόδοσης βάσης δεδομένων

Αν ψάχνετε για μια λύση πολλαπλών πλατφορμών που λειτουργεί τόσο για cloud όσο και για εσωτερική εγκατάσταση, Αναλυτής απόδοσης βάσης δεδομένων θα ταιριάζει καλά.

Χρησιμοποιεί μηχανική εκμάθηση για να εντοπίσει τυχόν ανωμαλίες στη βάση δεδομένων σας. Επιπλέον, λαμβάνετε επίσης συμβούλους συντονισμού ερωτημάτων (ανάλυση χρόνου απόκρισης, ανίχνευση δηλώσεων κακής απόδοσης κ.λπ.) για να σας βοηθήσουν να βελτιστοποιήσετε τα ερωτήματα SQL και τη βάση δεδομένων. Λαμβάνετε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και ιστορικά δεδομένα για να αναλύσετε τα πάντα σχετικά με τη βάση δεδομένων σας.

Αυτή είναι μια σταθερή επιλογή για σοβαρούς επαγγελματίες, δεδομένου ότι η συνδρομή ξεκινά από 1170 $.

ApexSQL

ApexSQL σας βοηθά να προβάλετε και να αναλύσετε το σχέδιο εκτέλεσης στον διακομιστή SQL μαζί με πιο προηγμένες λειτουργίες.

Μπορείτε να προσδιορίσετε τα προβλήματα απόδοσης με τα ερωτήματα, να κατανοήσετε τις πληροφορίες απόδοσης, να παρακολουθήσετε ζωντανά στατιστικά απόδοσης κ.λπ.

Διατίθεται ως μέρος μιας ολόκληρης εργαλειοθήκης. Μπορείτε να επιλέξετε να αγοράσετε μια συνδρομή για να λάβετε όλες τις δυνατότητες ή ορισμένες από αυτές, σύμφωνα με τις απαιτήσεις σας. Μπορεί να αποδειχθεί μια προσιτή επιλογή για τις επιχειρήσεις, εάν χρειάζεστε ορισμένα επιλεγμένα χαρακτηριστικά.

Τελικές Λέξεις

Μια βελτιστοποιημένη βάση δεδομένων Βελτιώνει την εμπειρία του τελικού χρήστη. Είτε είστε επαγγελματίας είτε επιχείρηση, η διαχείριση της βάσης δεδομένων σας είναι απίστευτα σημαντική. Όσο καλύτερα το διαχειρίζεστε, τόσο πιο πολύτιμο είναι για τους χρήστες/πελάτες σας.

Είτε χρησιμοποιείτε ένα αυτοματοποιημένο εργαλείο βελτιστοποίησης ερωτημάτων είτε ένα εργαλείο που βοηθά στη μη αυτόματη διαδικασία, η βελτιστοποίηση των ερωτημάτων SQL είναι ζωτικής σημασίας.

Με αυτά τα εργαλεία, μπορείτε να διαχειριστείτε, να βελτιστοποιήσετε και να αναλύσετε τα ερωτήματα SQL, την απόδοση και το συνολικό σχέδιο εκτέλεσης. Προς το παρόν, μπορείτε να ξεκινήσετε με τις δωρεάν προσφορές, αλλά οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επωφεληθούν από ορισμένες από τις επιλογές premium που αναφέρονται.

Τελικά, εξοικονομήστε χρόνο, βελτιώστε την εμπειρία χρήστη και όλοι θα έχουν τα οφέλη της βελτιστοποίησης των ερωτημάτων SQL.