Η ακριβή έξυπνη συσκευή σας μπορεί να μην διαρκέσει μια δεκαετία

Όταν αγοράζετε μια νέα συσκευή, κάνετε μια επένδυση που θα πρέπει να διαρκέσει λίγο, αλλά αυτό μπορεί να μην ισχύει για τις έξυπνες συσκευές. Οι κατασκευαστές δεν είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν το μηχάνημά σας ενημερωμένο, κάτι που θα μπορούσε να κάνει την επένδυσή σας ξινή.

Οι συσκευές πρέπει να διαρκέσουν για δεκαετίες

Σήμερα, υπάρχουν ακόμα πολλά σπίτια επιπλωμένα με ψυγεία, σόμπες και πλυντήρια ρούχων από τη δεκαετία του ’80. Αυτές οι συσκευές μπορεί να μην φαίνονται τόσο καλές όσο παλιά, και πιθανώς φουσκώνουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά είναι αξιόπιστες και εύκολα επισκευάσιμες. Μερικές από αυτές τις συσκευές μπορεί να επιβιώσουν για άλλα δέκα ή είκοσι χρόνια. Επομένως, είναι δίκαιο να υποθέσουμε ότι μια ολοκαίνουργια συσκευή θα διαρκέσει για δεκαετίες, σωστά;

Λοιπόν, εξαρτάται από το τι αγοράζετε. Ας υποθέσουμε ότι έχετε επενδύσει σε μια έξυπνη συσκευή, όπως η Samsung Family Hub έξυπνο ψυγείο ή ένα Έξυπνη μονάδα A/C της LG. Θα μπορούσατε να αγοράσετε μια φθηνότερη συσκευή, ίσως ακόμη και μια ανακαινισμένη συσκευή από τη δεκαετία του 2000. Ωστόσο, θεωρείτε (δικαιολογημένα) τις λειτουργίες μιας έξυπνης συσκευής ως σημαντικό σημείο πώλησης και αξιόλογη επένδυση.

Λοιπόν, υπάρχει πιθανότητα η ακριβή έξυπνη συσκευή σας να είναι χαζή σε λιγότερο από μια δεκαετία.

Αντικαθιστάτε τα τηλέφωνα και τα tablet σας αρκετά συχνά

Θυμάστε σταθερά τηλέφωνα; Είχαν την τάση να διαρκούν για λίγο και δεν χρειαζόταν να τα αντικαταστήσετε, εκτός αν θέλετε έναν δέκτη τηλεφωνητή ή ένα ασύρματο τηλέφωνο. Αλλά τα κινητά τηλέφωνα είναι μια διαφορετική ιστορία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup, 44% των Αμερικανών αντικαθιστούν το κινητό τους κάθε δύο χρόνια, και τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα γίνονται απαρχαιωμένα μετά από περίπου πέντε ή έξι χρόνια.

Οι άνθρωποι δεν παραπονιούνται πάρα πολύ που πρέπει να αγοράζουν ένα νέο τηλέφωνο κάθε λίγα χρόνια, κυρίως επειδή δεν έχουν πολλές επιλογές. Τα smartphone απαιτούν τακτικά νέο υλικό και λογισμικό για να συμβαδίζουν με την εποχή και οι παλιοί υπολογιστές τείνουν να επιβραδύνουν. Για να μην αναφέρουμε, οι άνθρωποι ανησυχούν όλο και περισσότερο για το απόρρητο και τα παλαιότερα τηλέφωνα μπορεί να είναι πιο ευάλωτα σε απόπειρες hacking.

Αν σκεφτεί κανείς το γεγονός ότι οι έξυπνες συσκευές κατασκευάζονται όπως τα smartphone και τα tablet, και ότι προορίζονται να λειτουργούν παράλληλα με smartphone και tablet, εγείρει ένα ερώτημα. Οι έξυπνες συσκευές θα πρέπει να αντικαθίστανται κάθε πέντε ή έξι χρόνια; Προφανώς, το έξυπνο ψυγείο σας δεν πρόκειται να σταματήσει να παράγει κρύο αέρα μόνο και μόνο επειδή τα έξυπνα χαρακτηριστικά του είναι ξεπερασμένα. Αλλά αν ρίξετε χιλιάδες δολάρια σε ένα έξυπνο ψυγείο που δεν μπορεί να παραμείνει έξυπνο, τότε αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα.

Οι ενημερώσεις υλικολογισμικού είναι ήδη ασήμαντες

Το πρώτο κύμα έξυπνων συσκευών ήρθε στην αγορά πριν από λιγότερο από μια δεκαετία, ωστόσο οι εταιρείες δείχνουν ήδη ότι δεν ενδιαφέρονται να δημοσιεύουν ενημερώσεις υλικολογισμικού. Και πολλές από αυτές τις συσκευές κυκλοφορούν στην αγορά με βιαστικό, υπανάπτυκτο λογισμικό, έτσι οι άνθρωποι ήδη βρίσκουν τον εαυτό τους με έξυπνες συσκευές που δεν είναι τόσο έξυπνες.

  Ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος με το ξεκλείδωτο iPhone σας;

Η LG πούλησε τις έξυπνες συσκευές της (σειρές, μονάδες A/C, πλυντήρια κ.λπ.) με την υπόσχεση ότι θα συνεργάζονταν με το Google Home, αλλά οι πρώτοι χρήστες στις ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι οι συσκευές τους δεν ήταν δυνατή η σύνδεση στο Google Home. Επίσης παραπονέθηκαν ότι η LG δεν θα προσέφερε καμία υποστήριξη για το πρόβλημα.

Τα άτομα που αγόρασαν το έξυπνο ψυγείο της πρώτης γενιάς Samsung Family Hub έπρεπε να εκλιπαρούν συνεχώς τη Samsung για ενημερώσεις υλικολογισμικού. Ενώ νεότερα ψυγεία ήρθε συσκευασμένο με ενημερωμένο UI και εικονικό βοηθό Bixby, τα παλιά ψυγεία ήταν κολλημένα με μια παλιά έκδοση υλικολογισμικού για μήνες. Οι χρήστες του Family Hub παραπονέθηκαν ότι δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή Ημερολόγιο Google το 2014 και η Samsung αποφάσισε ότι δεν θα διορθώσει το πρόβλημα μέχρι το 2017.

Θα μπορούσατε να το αναλύσετε στο γεγονός ότι οι εταιρείες σπεύδουν να σταθεροποιήσουν τη θέση τους στην αγορά των έξυπνων συσκευών. Αλλά οι άνθρωποι ήδη εκλιπαρούν τις εταιρείες να δημοσιεύσουν ενημερώσεις υλικολογισμικού για τις σχετικά νέες συσκευές τους. Αυτές οι εταιρείες θα δημοσίευαν ενημερώσεις εάν οι άνθρωποι δεν διαμαρτύρονταν; Είναι υποχρεωμένοι να βγάζουν ενημερώσεις;

Οι ενημερώσεις δεν είναι εγγυημένες βάσει εγγύησης;

Όταν ξοδεύετε χιλιάδες δολάρια σε μια έξυπνη συσκευή, θα πρέπει δικαίως να περιμένετε από τον κατασκευαστή να δημοσιεύσει ενημερώσεις υλικολογισμικού. Αν μη τι άλλο, οι ενημερώσεις υλικολογισμικού θα πρέπει να είναι εγγυημένες στην εγγύηση. Εξάλλου, εάν η έξυπνη συσκευή σας σταματήσει να λειτουργεί σωστά επειδή χρειάζεται ενημέρωση υλικολογισμικού ή υλικού, δεν φταίει ο κατασκευαστής;

Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στο έξυπνο ψυγείο της Samsung Family Hub. Κοστίζει 4000$, έχει γιγαντιαία οθόνη και είναι μακράν η πιο γνωστή πολυτελής έξυπνη συσκευή στην αγορά. Η Samsung καθιστά πολύ σαφές ότι το έξυπνο ψυγείο της λαμβάνει ενημερώσεις υλικολογισμικού. Τα ψυγεία σας ειδοποιούν όταν υπάρχουν διαθέσιμες ενημερώσεις, υπάρχουν ενημερώσεις σελίδες πληροφοριών και ανακοινώσεις ειδήσεων στον ιστότοπο της Samsung. Επιπλέον, το Family Hub εγχειρίδιο ιδιοκτήτη λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο ενημέρωσης του ψυγείου. Αλλά καμία από αυτές τις πηγές δεν εγγυάται ότι οι ενημερώσεις θα κυκλοφορήσουν στο μέλλον.

Είναι λογικό να μην υπάρχουν εγγυήσεις προϊόντων σε αυτές τις σελίδες. Τι γίνεται όμως με την εγγύηση; Εγγύηση της Samsung για το έξυπνο ψυγείο Family Hub δεν κάνει καμία αναφορά σε ενημερώσεις υλικολογισμικού ή ενδεχόμενες αναβαθμίσεις υπηρεσιών στο έξυπνο υλικό του ψυγείου. Η εγγύησή τους καλύπτει πραγματικά μόνο το τμήμα «ψυγείου» του έξυπνου ψυγείου σας.

Μίλησα επίσης με ένα “Samsung Care Pro” για να προσπαθήσω να βρω οποιαδήποτε γραφειοκρατία που εγγυάται ενημερώσεις υλικολογισμικού από τη Samsung. Στην αρχή της συνομιλίας, ο εκπρόσωπος μου είπε ότι «ναι, το ψυγείο θα λάβει τις ενημερώσεις». Πάτησα λίγο ακόμα και μετά από αναμονή 10 λεπτών, μου είπε ότι «δεν υπάρχει χαρτί για τις ενημερώσεις».

Όταν εξετάζετε την απροθυμία των κατασκευαστών να παρέχουν ή να εγγυώνται ενημερώσεις υλικολογισμικού, γίνεται σαφές ότι δεν σχεδιάζουν να παρέχουν ενημερώσεις για πάντα και ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα εάν η έξυπνη συσκευή σας σταματήσει να είναι έξυπνη. Είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι οι κατασκευαστές θα εστιάζουν πάντα περισσότερο στα νεότερα προϊόντα τους, επομένως καθώς οι νέες έξυπνες συσκευές βγαίνουν στην αγορά, οι παλαιότερες έξυπνες συσκευές θα υστερούν.

Οι έξυπνες συσκευές που δεν λαμβάνουν ενημερώσεις είναι πιο εύκολο να χακάρονται

Δεν είναι μυστικό ότι οι έξυπνες οικιακές συσκευές χακάρονται εύκολα. Ορισμένοι κατασκευαστές δημοσιεύουν ενημερώσεις που προορίζονται να επιδιορθώσουν τα τρωτά σημεία, αλλά γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές είναι κακοί στην έκδοση ενημερώσεων υλικολογισμικού. Και επειδή οι εγγυήσεις δεν εγγυώνται ενημερώσεις υλικολογισμικού, δεν είναι παράλογο να πιστεύουμε ότι οι δαπανηρές έξυπνες συσκευές σας ενδέχεται να μην λαμβάνουν ενημερώσεις κώδικα ή βελτιώσεις ασφαλείας σε δέκα χρόνια από τώρα.

  Πώς να διορθώσετε το νέο κρίσιμο ελάττωμα ασφαλείας των Windows 10 (Μάρτιος 2020)

Έτσι, καθώς η έξυπνη συσκευή σας που είναι εύκολη στο hack γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη, θα γίνεται ακόμη πιο ευάλωτη. Δεδομένου ότι πολλές από αυτές τις συσκευές είναι εξοπλισμένες με κάμερες, μικρόφωνα και αλγόριθμους συλλογής δεδομένων, τα τρωτά σημεία παραβίασης αποτελούν σημαντικό πρόβλημα προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Αλλά η χρήση συσκευών με απαρχαιωμένο υλικολογισμικό δεν είναι κάποια εσώκλειστη ανησυχία για το απόρρητο. Αυτές οι παλιές έξυπνες συσκευές θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο ολόκληρο το οικιακό σας δίκτυο. Σε μια προσπάθεια να κάνει το Διαδίκτυο πιο ασφαλές, η συμμαχία Wi-Fi παρουσίασε το WPA3, το νεότερο πρότυπο ασφάλειας Wi-Fi. Ο κόσμος θα μεταβεί σιγά σιγά στο WPA3 και πολλοί δρομολογητές θα εκτελούν το WPA3 παράλληλα με το WPA2, το παλαιότερο πρότυπο ασφαλείας, έτσι ώστε οι παλαιότερες συσκευές να μπορούν ακόμα να συνδέονται στο διαδίκτυο.

Θα καταλήξετε τελικά με έναν δρομολογητή που, από προεπιλογή, υποστηρίζει μόνο πρότυπα ασφαλείας WPA3. Και αυτό είναι καλό, γιατί οι συνδέσεις WPA2 γίνονται όλο και λιγότερο ασφαλείς. Αλλά αν έχετε μια έξυπνη συσκευή που χρησιμοποιεί παλιό υλικολογισμικό, τότε ενδέχεται να μην μπορεί να συνδεθεί σε σήμα WPA3. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την παλιά συσκευή, θα πρέπει να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις του δρομολογητή σας για να υποστηρίζουν το WPA2, μια επιλογή που θα σας κάνει εύκολο στόχο για τους χάκερ.

Σκεφτείτε τις Smart TV

Οι έξυπνες συσκευές είναι σχετικά καινούριες και δεν θα τις βρείτε στα περισσότερα νοικοκυριά. Στην πραγματικότητα, 64% των καταναλωτών δεν γνωρίζουν καν ότι υπάρχουν έξυπνα ψυγεία. Αφ ‘ετέρου, 37,2% από όλα τα νοικοκυριά των ΗΠΑ είχαν τουλάχιστον μία έξυπνη τηλεόραση μέχρι το τέλος του 2018. Οι έξυπνες τηλεοράσεις είναι τόσο πανταχού παρούσες που μια απλή αναζήτηση για «τηλεόραση» στο Amazon σας οδηγεί στο δεκάδες σελίδες των smart TV.

Δεδομένου ότι οι έξυπνες τηλεοράσεις είναι πολύ πιο κοινές από τις έξυπνες συσκευές κουζίνας, χρησιμεύουν ως καλό σημείο αναφοράς για το πόσο θα διαρκέσουν οι έξυπνες συσκευές και τα προβλήματα που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν. Μπορεί να μην θεωρείτε μια τηλεόραση ως συσκευή, αλλά ο τρόπος που λειτουργεί μια έξυπνη τηλεόραση είναι παρόμοιος με τον τρόπο που λειτουργεί μια έξυπνη συσκευή. Η “έξυπνη” πτυχή δεν αλλάζει την ενσωματωμένη λειτουργία της συσκευής, αλλά είναι ένα σημαντικό σημείο πώλησης που απαιτεί συνδεσιμότητα Wi-Fi και ενημερώσεις υλικολογισμικού για να παραμείνει ενημερωμένη.

Οι έξυπνες τηλεοράσεις έχουν διαβόητες βαριές διεπαφές και σπάνια λαμβάνουν χρήσιμες ενημερώσεις. Στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι οι κατασκευαστές ενδιαφέρονται περισσότερο για ενημερώσεις αναγκάζουν τους ανθρώπους να βλέπουν διαφημίσεις από οτιδήποτε ενισχύει την απόδοση ή την ασφάλεια. Και όπως οι έξυπνες συσκευές, έτσι και οι έξυπνες τηλεοράσεις είναι ευάλωτο στο hacking, ωστόσο οι κατασκευαστές τείνουν να παρακάμπτουν το πρόβλημα και δεν κάνουν πραγματικές προσπάθειες να διορθώσουν τα τρωτά σημεία.

Οι έξυπνες τηλεοράσεις είναι ξεπερασμένες τόσο γρήγορα που δεν είναι ασυνήθιστο για τους ανθρώπους να έχουν συνδεδεμένο Roku, Chomecast ή Amazon Firestick στην έξυπνη τηλεόρασή τους, μια ειρωνική τροπή της μοίρας που σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί οι άνθρωποι πουλάνε Smart TV στην αρχή (υπόδειξη: είναι πιο κερδοφόρο λόγω του crapware). Και αν αυτή η γρήγορη απαξίωση συμβαίνει στις τηλεοράσεις, τότε υπάρχει πιθανότητα να συμβεί και σε έξυπνες συσκευές.

  Πώς να διορθώσετε το βρόχο ανανέωσης του Microsoft Store στα Windows 10

Γιατί θα μπορούσε οποιαδήποτε εταιρεία πουλάει μια συσκευή που δεν θα διαρκέσει μια δεκαετία;

Οι εταιρείες που πωλούν έξυπνες συσκευές γνωρίζουν καλά ότι τα προϊόντα τους δεν θα αντέξουν στη δοκιμασία του χρόνου. Κατασκευαστές όπως η Samsung και η LG πουλούσαν έξυπνα τηλέφωνα εδώ και χρόνια και πουλούσαν συσκευές για ακόμη περισσότερο. Γνωρίζουν ότι συνδυάζουν ένα προϊόν που είναι σχετικά μιας χρήσης με ένα προϊόν που προορίζεται να λειτουργήσει για δεκαετίες. Γιατί να βγάλουν οικιακές συσκευές που θα ξεπεραστούν;

Λοιπόν, για ένα, οι έξυπνες συσκευές πολυτελείας καταλαμβάνουν μια σχετικά αναξιοποίητη αγορά. Εάν μια εταιρεία νικήσει τους ανταγωνιστές της σε αυτήν την αγορά, τότε οι εφαρμογές και το λογισμικό της μπορεί να γίνουν αναπόσπαστο μέρος της ζωής των ανθρώπων. Το να μπουν έξυπνες συσκευές στα σπίτια των ανθρώπων είναι το δύσκολο κομμάτι και οι αγοραστές δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να απευθυνθούν στους κατασκευαστές των συσκευών τους για βοήθεια αργότερα. «Κινηθείτε γρήγορα και σπάστε τα πράγματα», είπε κάποτε ένας μεγιστάνας.

Τι γίνεται όμως αν οι επιχειρήσεις αποφασίσουν ότι δεν θέλουν να εξυπηρετήσουν έξυπνες συσκευές; Έχουν περάσει μόνο λίγα χρόνια από τότε που αυτά τα προϊόντα κυκλοφόρησαν στην αγορά και οι κατασκευαστές φαίνεται ήδη απρόθυμοι να δημοσιεύσουν ολοκληρωμένες ενημερώσεις υλικολογισμικού. Οι άνθρωποι μπορεί να αρχίσουν να αντικαθιστούν τα ψυγεία και το πλυντήριο πιάτων τους με τον ίδιο τρόπο που αντικαθιστούν τα κινητά τους τηλέφωνα, κάτι που θα ήταν πολύ προσοδοφόρο για τις επιχειρήσεις. Ίσως οι άνθρωποι να αισθανθούν κουρασμένοι και να αρχίσουν να εγκαταλείπουν τις κακές επωνυμίες. Θα πρέπει να περιμένουμε και να μάθουμε.

Τι θέλουμε από τους κατασκευαστές

Ακόμα κι αν μια εταιρεία όπως η Samsung αρχίσει να κυκλοφορεί ενημερώσεις υλικολογισμικού για έξυπνες συσκευές ή να στέλνει υπαλλήλους για να αντικαταστήσουν το παλιό υλικό, θα είναι δύσκολο να διατηρήσετε τις έξυπνες συσκευές σας να λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Όπως είναι τώρα, η «έξυπνη» πτυχή των έξυπνων συσκευών σας είναι τόσο ευάλωτη στο χρόνο όσο και το smartphone σας. Πώς μπορούν λοιπόν οι κατασκευαστές να προσεγγίσουν αυτό το πρόβλημα;

Θυμάστε τις smart TV; Είναι αδέξια, ευάλωτα και τα «έξυπνα» χαρακτηριστικά τους ξεπερνούν γρήγορα. Αλλά μπορείτε εύκολα να διορθώσετε το πρόβλημα συνδέοντας μια φθηνή συσκευή όπως ένα Chromecast ή ένα Roku. Και δεδομένου ότι οι συσκευές ροής plug-in είναι φθηνές και εύκολο να αντικατασταθούν, οι καταναλωτές δεν αισθάνονται την ανάγκη να αντικαθιστούν την τηλεόρασή τους τόσο συχνά όσο αντικαθιστούν τα κινητά τους τηλέφωνα.

Όπως μια έξυπνη τηλεόραση, τα μεγαλύτερα προβλήματα ενός έξυπνου ψυγείου ή πλυντηρίου βρίσκονται στο «έξυπνο» υλικό και λογισμικό του. Είναι δύσκολο να το σέρβις και μπορεί γρήγορα να καταστεί απαρχαιωμένο. Οι οθόνες, οι κάμερες, τα θερμόμετρα, τα μικρόφωνα και τα ηχεία δεν είναι το πρόβλημα.

Να λοιπόν η πρότασή μου.

Οι κατασκευαστές θα πρέπει να προσθέτουν μια θύρα στις ακριβές έξυπνες συσκευές τους που σας επιτρέπει να συνδέετε μια φθηνή συσκευή (παρόμοια με ένα Chromecast) κάθε δύο χρόνια για να διατηρείτε τη συσκευή ενημερωμένη. Αυτές οι μικρές συσκευές θα χειρίζονται επίσης το Wi-Fi και το Bluetooth, ώστε να μην χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως η παλιά σας συσκευή υπολείπεται των προτύπων ασφαλείας.

Αυτό το σύστημα θα κάνει τους καταναλωτές πιο σίγουρους για την επένδυσή τους, θα παρέχει στους κατασκευαστές μια σταθερή ροή εσόδων από τις έξυπνες συσκευές τους (χωρίς να εξοντώνει τους ανθρώπους) και θα ενθαρρύνει τους γνώστες της τεχνολογίας να χειρίζονται το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης λογισμικού για smart πλατφόρμες συσκευών. Μπουμ, κάθε