Επιλέξτε από το GUI, τη γραμμή εντολών ή τα διαδικτυακά εργαλεία

Το Traceroute — ή το tracert αν προέρχεστε από τον κόσμο των Windows — είναι, μαζί με το ping, ένα από τα πιο βασικά εργαλεία αντιμετώπισης προβλημάτων δικτύου. Όπως υποδηλώνει το όνομά του, το traceroute θα ανιχνεύσει τη διαδρομή από τον έναν υπολογιστή στον άλλο. Είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που όχι μόνο θα δοκιμάσει τη συνδεσιμότητα με έναν κεντρικό υπολογιστή, αλλά θα αποκαλύψει επίσης πολλά για τη διαδρομή για να φτάσετε εκεί και ορισμένα ζητήματα που μπορεί να το μαστίζουν. Αλλά όσο χρήσιμο είναι το traceroute, είναι επίσης ένα αρκετά περιορισμένο εργαλείο. Ευτυχώς, πολλοί προγραμματιστές έχουν εργαστεί προσπαθώντας να δημιουργήσουν καλύτερες εκδόσεις του traceroute. Αυτό είναι το θέμα αυτού του άρθρου. Ανακαλύπτουμε μερικές από τις καλύτερες εναλλακτικές λύσεις για το traceroute. Έχουμε έναν συνδυασμό εργαλείων GUI και γραμμής εντολών, ακόμη και μερικά διαδικτυακά εργαλεία.

Πριν αποκαλύψουμε τις κορυφαίες 5 εναλλακτικές μας για το traceroute, θα ξεκινήσουμε εξηγώντας τι είναι το traceroute και πώς λειτουργεί. Στη συνέχεια θα συζητήσουμε ορισμένους από τους περιορισμούς του βοηθητικού προγράμματος. Και για να αντιμετωπίσουμε τους περιορισμούς, θα συζητήσουμε την πιθανή βελτίωση που θα μπορούσε να γίνει στο traceroute. Θα προσπαθήσουμε να ορίσουμε το ιδανικό μας “traceroute σε στεροειδή”. Αφού τελειώσουμε με όλη αυτή τη θεωρία, θα βουτήξουμε κατευθείαν στο βασικό μας θέμα και θα εξετάσουμε τις πέντε καλύτερες εναλλακτικές λύσεις traceroute που θα μπορούσαμε να βρούμε. Έχουμε τρία πακέτα που μπορούν να εγκατασταθούν τοπικά και δύο διαδικτυακά βοηθητικά προγράμματα.

Τι είναι το Traceroute;

Ο ορισμός του traceroute από τη Wikipedia είναι αρκετά απλός: “Το Traceroute είναι ένα διαγνωστικό εργαλείο δικτύου υπολογιστών για την εμφάνιση της διαδρομής (διαδρομής) και τη μέτρηση των καθυστερήσεων μεταφοράς πακέτων μέσω ενός δικτύου Πρωτοκόλλου Διαδικτύου (IP)”. Όσο καλή και αν είναι αυτή η περιγραφή, αποτυγχάνει να δώσει πολλές λεπτομέρειες για το τι είναι συγκεκριμένα. Θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε. Το Traceroute θα σας πει τη διεύθυνση IP κάθε δρομολογητή που βρίσκεται μεταξύ του υπολογιστή σας και του απομακρυσμένου υπολογιστή. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, το traceroute θα αναφέρει επίσης τον χρόνο απόκρισης καθενός από αυτούς τους δρομολογητές.

Το Traceroute είναι ένα πολύ παλιό εργαλείο. Η πρώτη έκδοση κυκλοφόρησε το 1987. Αυτό είναι πάνω από 30 χρόνια πριν. μια αιωνιότητα σε χρόνια υπολογιστών. Είναι επίσης ένα πολύ κοινό εργαλείο. Εισήχθη για πρώτη φορά στο λειτουργικό σύστημα Unix, τώρα υπάρχει σε κάθε λειτουργικό σύστημα που μοιάζει με Unix, συμπεριλαμβανομένων των Linux και OS X. Τελικά μεταφέρθηκε στην πλατφόρμα των Windows όπου μετονομάστηκε σε tracert για λόγους που ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω .

Το Traceroute είναι ένα εργαλείο που κάθε διαχειριστής δικτύου πρέπει να κατανοεί και να χρησιμοποιεί. Δυστυχώς, πολλοί από τους χρήστες του δεν καταλαβαίνουν πλήρως πώς λειτουργεί και, ως εκ τούτου, μπορούν να βρεθούν σε ορισμένες από τις παγίδες του βοηθητικού προγράμματος. Για παράδειγμα, η διαδρομή θα μπορούσε να είναι ασύμμετρη με την κίνηση κατά τη λήψη διαφορετικής διαδρομής από την κίνηση έξω και το εργαλείο δεν θα την έβλεπε.

Πώς λειτουργεί το Traceroute;

Πρώτον, μερικές προϋποθέσεις. Το Διαδίκτυο –ή οποιοδήποτε δίκτυο IP, εν προκειμένω– αποτελείται από διασυνδεδεμένους δρομολογητές. Οι δρομολογητές συνομιλούν μεταξύ τους, ανταλλάσσοντας πληροφορίες σχετικά με τα δίκτυα που ξέρουν πώς να φτάσουν. Χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για τη δημιουργία πινάκων δρομολόγησης. Κάθε φορά που ένα πακέτο δεδομένων φτάνει σε έναν δρομολογητή, αναζητά τον προορισμό στον πίνακα δρομολόγησης του και προχωρά στην αποστολή του στον επόμενο δρομολογητή στη διαδρομή. Ο δρομολογητής γνωρίζει μόνο για τον επόμενο δρομολογητή και δεν έχει ιδέα για την πλήρη διαδρομή. Δεν χρειάζεται.

Προκειμένου να περιοριστούν οι καθυστερήσεις μετάδοσης λόγω υπερβολικών αναπηδήσεων δρομολόγησης, η κεφαλίδα κάθε πακέτου δεδομένων περιέχει ένα πεδίο δεδομένων που ονομάζεται TTL ή Time To Live. Αυτή είναι μια αληθινή εσφαλμένη ονομασία καθώς η τιμή του TTL δεν έχει να κάνει με το χρόνο αλλά με την απόσταση. Όταν το πακέτο φεύγει από την προέλευσή του, το TTL ορίζεται στο 32. Από εκεί και πέρα, κάθε δρομολογητής που το χειρίζεται μειώνει το TTL κατά ένα πριν δρομολογήσει το πακέτο. Όταν η τιμή TTL φτάσει στο μηδέν, ο δρομολογητής δεν θα δρομολογήσει το πακέτο και θα επιστρέψει ένα μήνυμα ICMP “Time Exceeded” πίσω στην αρχή.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε τη συνάρτηση QUERY στα Φύλλα Google

Το Traceroute εκμεταλλεύεται αυτό το σύστημα ανίχνευσης και αναφοράς σφαλμάτων για να κάνει τα μαγικά του. Το Traceroute θα στείλει πρώτα ένα πακέτο στον προορισμό με το TTL να έχει οριστεί στο 1. Ο πρώτος δρομολογητής στη διαδρομή θα μειώσει το TTL και θα επιστρέψει το μήνυμα Time Exceeded, επιτρέποντας στο traceroute να μάθει για τη διεύθυνση IP αυτού του πρώτου δρομολογητή-ή hop. όπως συχνά αναφέρεται. Στη συνέχεια, το Traceroute θα στείλει ένα άλλο πακέτο με το TTL ρυθμισμένο στο 2 και θα μάθει για το δεύτερο hop. Και θα συνεχίσει να το κάνει αυτό, αυξάνοντας το TTL κάθε φορά μέχρι να λάβει τελικά μια απάντηση από τον προορισμό, λέγοντάς του ότι έχει φτάσει.

Το Traceroute συνήθως θα μετρήσει επίσης τον χρόνο που χρειάζεται για να λάβει κάθε διαδοχική απόκριση, επιτρέποντάς του να δημιουργήσει έναν πίνακα του χρόνου απόκρισης για κάθε hop. Συχνά θα κάνει επίσης μια αναζήτηση DNS της διεύθυνσης IP κάθε hop για να εμφανίσει το FQDN κάθε κεντρικού υπολογιστή αντί για τη διεύθυνση IP στα αποτελέσματά του.

Τι συμβαίνει με το Traceroute;

Η εύκολη απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι απλή: Δεν υπάρχει τίποτα κακό με αυτό. Αυτό σημαίνει ότι είναι τέλειο; Σίγουρα όχι. Το Traceroute, όσο καλό και χρήσιμο κι αν είναι, θα μπορούσε να βελτιωθεί. Εδώ είναι μερικές από τις ελλείψεις του.

Όπως αναφέραμε νωρίτερα –και είναι προφανές τώρα που ξέρουμε πώς λειτουργεί– το traceroute θα σας δείξει μόνο το μονοπάτι προς τον προορισμό, αλλά δεν έχει τρόπο να ανακαλύψετε το μονοπάτι της επιστροφής. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα, ειδικά σε περιπτώσεις όπου η διαδρομή επιστροφής καθυστερεί κάπως. Το Traceroute μετρά τον χρόνο που χρειάζεται για να λάβει κάθε απάντηση, αλλά δεν έχει τρόπο να γνωρίζει εάν σημειώθηκαν καθυστερήσεις κατά την έξοδο ή την επιστροφή, κάτι που ενδέχεται να παρέχει παραπλανητικά αποτελέσματα.

Υπάρχει επίσης ένα πιθανό πρόβλημα με προορισμούς που είναι εξισορροπημένοι σε πολλούς κεντρικούς υπολογιστές. Τίποτα δεν εγγυάται στον χρήστη ότι κάθε διαδοχικό πακέτο αποστέλλεται στον ίδιο κεντρικό υπολογιστή. Και αν τα δύο βρίσκονται σε διαφορετικές τοποθεσίες, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρέως ανακριβή αποτελέσματα.

Και τέλος, ορισμένοι δρομολογητές έχουν ρυθμιστεί, για λόγους ασφαλείας, να μην ανταποκρίνονται στον τύπο των αιτημάτων που χρησιμοποιεί το traceroute. Αυτό δεν θα σταματήσει τη λειτουργία του traceroute και το βοηθητικό πρόγραμμα απλώς θα αγνοήσει αυτά τα άλματα και θα τα αναφέρει ως μη προσβάσιμα.

Τι θα γινόταν αν υπήρχε Traceroute «Σε στεροειδή»;

Η χρήση του traceroute δεν είναι η πιο συναρπαστική εργασία που μπορεί να σκεφτεί κανείς. Και όποιος το χρησιμοποίησε εκτενώς έχει ονειρευτεί ένα καλύτερο traceroute. Ευτυχώς, ορισμένοι προγραμματιστές το έχουν σκεφτεί και έχουν κάνει κάτι γι ‘αυτό. Αυτός είναι ο λόγος που μπορούμε να βρούμε πολλές εναλλακτικές στο traceroute.

Μερικοί έχουν μόνο αισθητικές βελτιώσεις και, για παράδειγμα, θα τυλίξουν το εργαλείο με ένα πιο όμορφο GUI. Άλλοι προσθέτουν κάποια σοβαρά χρήσιμη λειτουργικότητα. Ορισμένα προηγμένα βοηθητικά προγράμματα traceroute θα αντλούν, για παράδειγμα, εκτενείς πληροφορίες για κάθε hop από το Διαδίκτυο. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει πληροφορίες όπως ο ιδιοκτήτης του δρομολογητή ή η φυσική του θέση, που συλλέγονται με τη χρήση τεχνικών γεωεντοπισμού βάσει διεύθυνσης IP.

Κάποιοι θα σπρώξουν τον φάκελο ακόμη περισσότερο και θα σχεδιάσουν τα αποτελέσματα του traceroute σε έναν χάρτη δίνοντας στον χρήστη έναν τρόπο να οπτικοποιήσει αποτελεσματικά τη διαδρομή προς τον προορισμό.

Τα Top Three Plus Two Best Traceroute Alternatives μας

Αναζητήσαμε στον ιστό τις καλύτερες εναλλακτικές λύσεις traceroute. Μερικά από τα προϊόντα που βρήκαμε είναι πολύ διαφορετικά από το αρχικό traceroute. Άλλοι προσφέρουν περισσότερες μικρές βελτιώσεις. Αυτά που μπήκαν στη λίστα μας είτε έχουν το καλύτερο σύνολο χαρακτηριστικών και/ή τη φήμη είτε είναι τα πιο χρησιμοποιημένα.

Έχουμε επίσης συμπεριλάβει έναν συνδυασμό τοπικά εγκατεστημένων εργαλείων που εκτελείτε από έναν υπολογιστή και μερικά εργαλεία που βασίζονται στον ιστό επίσης. Και τα δύο είδη εργαλείων μπορεί να είναι χρήσιμα. Το τοπικό λογισμικό μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε διαδρομές σε ένα μεγάλο εταιρικό δίκτυο και να προσδιορίσετε ποια τμήματα του δικτύου αντιμετωπίζουν ζητήματα όπως η καθυστέρηση.

  Τρόπος εύκολης αλλαγής πεζών-κεφαλαίων στο κείμενο στα Έγγραφα Google

Τα εργαλεία traceroute που βασίζονται στο Web εκτελούνται από έναν απομακρυσμένο διακομιστή –με ορισμένα εργαλεία που σας επιτρέπουν να επιλέξετε τον διακομιστή πηγής ή να εκτελέσετε τη δοκιμή από πολλές πηγές ταυτόχρονα– και χρησιμοποιούνται καλύτερα για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η κακή απόκριση ιστότοπου.

1. Traceroute NG From SolarWinds (ΔΩΡΕΑΝ ΛΗΨΗ)

Το SolarWinds είναι ένα πολύ γνωστό όνομα στον τομέα των εργαλείων διαχείρισης δικτύου. Η εταιρεία κατασκευάζει μερικά από τα καλύτερα εργαλεία παρακολούθησης ξεκινώντας με το κορυφαίο προϊόν της, το Network Performance Monitor, μια ολοκληρωμένη λύση παρακολούθησης δικτύου. Η SolarWinds έχει επίσης μια σταθερή φήμη για την κατασκευή εξαιρετικών δωρεάν εργαλείων που καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες των διαχειριστών δικτύου. Το Traceroute NG είναι ένα τέτοιο εργαλείο.

Το TracerouteNG αξιοποιεί την τεχνολογία SolarWinds Netpath για να προσφέρει συνεχή ανίχνευση TCP και ICMP. Ισχυρίζεται ότι είναι ταχύτερο από άλλα βοηθητικά προγράμματα traceroute και ότι επιστρέφει αποτελέσματα σε λίγα δευτερόλεπτα. Φυσικά, αυτό εξαρτάται κυρίως από το δίκτυο.

Αλλά το Traceroute NG δεν βελτιώνει μόνο την ταχύτητα του traceroute. Επιστρέφει επίσης πολύ περισσότερες πληροφορίες, δίνοντάς σας μια βαθύτερη εικόνα της κατάστασης. Για κάθε αναπήδηση, το Traceroute NG θα χρησιμοποιήσει το ping για να επιστρέψει το ποσοστό απώλειας πακέτων, τον τρέχοντα και μέσο χρόνο απόκρισης καθώς και ένα γράφημα ράβδου καθυστέρησης. Επίσης σημαντικό, το Traceroute NG θα χρησιμοποιήσει μια αντίστροφη αναζήτηση DNS για να βρει και να εμφανίσει το Fully Qualified Domain Name, ή FQDN, κάθε hop.

Ένα άλλο εξαιρετικό χαρακτηριστικό του Traceroute NG είναι ο αυτόματος εντοπισμός αλλαγών διαδρομής. Εάν υπάρχουν πολλές διαδρομές σε έναν δεδομένο κεντρικό υπολογιστή, το εργαλείο θα το καταλάβει και θα εμφανίσει κάθε διαδρομή ξεχωριστά. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο κατά την αντιμετώπιση προβλημάτων περιβαλλόντων με εξισορρόπηση φορτίου. Το εργαλείο θα σας επιτρέψει επίσης να επιλέξετε να εκτελέσετε τη δοκιμή χρησιμοποιώντας πακέτα είτε TCP είτε ICMP. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο εάν κάποια συσκευή κατά μήκος της διαδρομής μπλοκάρει το ICMP, για παράδειγμα. Και τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, το Traceroute NG θα γράψει τα αποτελέσματα της δοκιμής του σε ένα αρχείο καταγραφής .txt.

Το Traceroute NG τρέχει μόνο σε Windows, αλλά, παραπλανητικά, δεν είναι μια πραγματική εφαρμογή Windows. Ενώ εκτελείται κάτω από το λειτουργικό σύστημα Windows και μέσα σε ένα παράθυρο, είναι ως επί το πλείστον ένα εργαλείο που βασίζεται σε κείμενο. Αλλά και πάλι, ένα GUI θα αύξανε τη χρησιμότητα του εργαλείου; Πιθανώς όχι.

Το εργαλείο, το οποίο κατεβάζεται ως αρχείο .zip δεν απαιτεί εγκατάσταση, αλλά βασίζεται στο Winpcap το οποίο πρέπει να εγκατασταθεί εάν δεν υπάρχει ήδη στον υπολογιστή σας. Το Traceroute NG, ωστόσο, θα εντοπίσει την απουσία του όταν ξεκινήσει και θα εκκινήσει αυτόματα το πρόγραμμα εγκατάστασης Winpcap που περιλαμβάνεται στο αρχείο .zip.

TRACEROUTE NG (επίσημος σύνδεσμος λήψης): https://www.solarwinds.com/free-tools/traceroute-ng

2. Ανοίξτε το Visual Traceroute

Εάν αυτό που αναζητάτε είναι ένα πραγματικό εργαλείο traceroute που βασίζεται σε GUI, Ανοίξτε το Visual Traceroute είναι αυτό που χρειάζεστε. Το εργαλείο, το οποίο είναι διαθέσιμο για Windows, τις περισσότερες γεύσεις Linux ή Mac OS X είναι απλά εκπληκτικό. Το εργαλείο είναι δωρεάν και ανοιχτού κώδικα, κυκλοφορεί με την άδεια LGPL V3.

Το κύριο συστατικό αυτού του λογισμικού είναι το Visual Traceroute per se. Είναι ένα οπτικό βοηθητικό πρόγραμμα που βασίζεται σε GUI που θα σας επιτρέψει να δείτε σε έναν Παγκόσμιο 3D χάρτη –ή 2D αν προτιμάτε– ποια διαδρομή ακολουθούν τα δεδομένα για να μεταβούν από τον υπολογιστή σας στον κεντρικό υπολογιστή-στόχο. Ο χάρτης μπορεί να γίνει μεγέθυνση και κύλιση κατά βούληση, παρέχοντας όποιο επίπεδο λεπτομέρειας θέλετε.

Το Open Visual Traceroute έρχεται επίσης με μερικά ακόμη εργαλεία, καθιστώντας το ένα ακόμη πιο χρήσιμο προϊόν. Πρώτον, υπάρχει ένας “ανιχνευτής πακέτων”. Ωστόσο, δεν είναι ένα packet sniffer όπως το Wireshark. Σκοπός του είναι αποκλειστικά να σας επιτρέψει να δείτε ποια δεδομένα αποστέλλονται εμπρός και πίσω από το τοπικό σύστημα στο Διαδίκτυο. Υπάρχει επίσης μια δυνατότητα Whois που θα αντλεί πληροφορίες σχετικά με τα ονόματα τομέα από το Διαδίκτυο.

3. MTR (My Traceroute)

Το MTR αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από κάποιον ονόματι Mike και το ακρωνύμιο σήμαινε το Mike’s Traceroute. Κάποιος άλλος το έχει αναλάβει και το μετονόμασε σε My Traceroute αλλά εξακολουθεί να είναι το ίδιο προϊόν. Το λογισμικό υπάρχει από το 1997. Εάν η μακροζωία είναι απόδειξη ποιότητας, αυτό θα έπρεπε να είναι ένα πολύ καλό εργαλείο.

  Πώς να ενεργοποιήσετε τον ασφαλή φάκελο σε τηλέφωνα Samsung

Και αυτό είναι. Λειτουργικά, είναι σχεδόν πανομοιότυπο –ή τουλάχιστον πολύ παρόμοιο– με το Traceroute NG που εξετάστηκε παραπάνω. Οι κύριες διαφορές μεταξύ των δύο είναι ότι ενώ το Traceroute NG είναι μια εφαρμογή Windows, το MTR εκτελείται σε Linux και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ένα GUI ή από τη γραμμή εντολών.

Συγκεκριμένα, MTR συνδυάζει τη λειτουργικότητα του traceroute και του ping σε ένα διαγνωστικό εργαλείο δικτύου. Όταν εκτελείτε το MTR, πρώτα λειτουργεί ακριβώς όπως το traceroute για να μάθει τη διαδρομή δικτύου σε έναν καθορισμένο κεντρικό υπολογιστή. Μόλις γνωρίσει το μονοπάτι, το MTR πηγαίνει λίγο παραπέρα. Θα στείλει μια σειρά από αιτήματα ICMP ECHO σε κάθε hop για να μετρήσει την ποιότητα της σύνδεσης σε κάθε δρομολογητή. Και καθώς το κάνει αυτό, εμφανίζει τα μετρούμενα στατιστικά στοιχεία στην οθόνη. Στην πραγματικότητα, το εκτυπώνει στην τυπική έξοδο, που σημαίνει ότι μπορεί να ανακατευθυνθεί σε ένα αρχείο.

4. Online Visual Trace Route Tool Monitis (Διαδικτυακό εργαλείο)

Η Monitis είναι μια εταιρεία TeamViewer που κατασκευάζει μια γνωστή πλατφόρμα παρακολούθησης απόδοσης ιστότοπου. Η εικονική υπηρεσία που βασίζεται σε σύννεφο θα σας επιτρέψει να παρακολουθείτε τους ιστότοπους, τους διακομιστές, τις εφαρμογές σας και πολλά άλλα ανά πάσα στιγμή και από οπουδήποτε. Με σχεδόν ένα τέταρτο εκατομμύριο χρήστες, αυτή είναι μια αρκετά δημοφιλής πλατφόρμα.

Όπως πολλοί άλλοι προμηθευτές, η Monitis έχει μερικά δωρεάν εργαλεία διαθέσιμα στον ιστότοπό τους. ο Online Visual Trace Route, παρά την ασυνήθιστη ορθογραφία, είναι ακριβώς αυτό που λέει ότι είναι. Θα εντοπίσει τη διαδρομή μεταξύ του διακομιστή του Μονίτη και του κεντρικού υπολογιστή που καθορίζετε και θα την σχεδιάσει σε έναν χάρτη του Κόσμου. Δυστυχώς, η εμφάνιση του χάρτη σπάνια περιλαμβάνει όλα τα άλματα. Αυτό είναι φυσιολογικό, καθώς το εργαλείο δεν θα μπορεί να εντοπίσει γεωγραφικά κάθε αναπήδηση και ορισμένοι κεντρικοί υπολογιστές δεν θα ανταποκρίνονται καθόλου. Και αυτό ισχύει για κάθε τέτοιο εργαλείο, όχι μόνο για αυτό.

Εάν κάνετε κύλιση προς τα κάτω στην οθόνη, θα δείτε ότι το εργαλείο παρουσιάζει επίσης τις πληροφορίες σε μορφή πίνακα, όπως θα έκαναν τα παραδοσιακά εργαλεία traceroute. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι, στο επάνω μέρος της απεικόνισης σε πίνακα, υπάρχουν τρεις καρτέλες με την ένδειξη Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρώπη και Ασία/Ειρηνικός. Θα σας οδηγούσε να σκεφτείτε ότι κάνοντας κλικ σε μια καρτέλα εκτελείται το τεστ από διαφορετική πηγή που βρίσκεται σε αυτές τις τρεις γεωγραφικές περιοχές, αλλά, κοιτάζοντας τα αποτελέσματα, δεν φαίνεται να ισχύει. Τόσο ο πίνακας όσο και η εμφάνιση του χάρτη αλλάζουν από τη μια καρτέλα στην άλλη, αλλά δεν κατάφερα να καταλάβω πώς λειτουργούν.

5. G-Suite.Tools Visual Traceroute (Διαδικτυακό εργαλείο)

Μην αφήσετε τον εαυτό σας να ξεγελαστεί από το όνομα, το G-Suite.Tools σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με την Google. Ο ιστότοπος προτείνει μια χούφτα χρήσιμων εργαλείων δικτύου και Διαδικτύου. Μεταξύ αυτών είναι ένα οπτικό εργαλείο traceroute. Η χρήση του είναι αρκετά απλή. Απλώς πληκτρολογείτε μια διεύθυνση IP ή FQDN και κάνετε κλικ στο κουμπί TRACE. Πολύ σύντομα, ένας μικρός χάρτης στη σελίδα θα εμφανίσει οπτικά τη διαδρομή προς τον καθορισμένο κεντρικό υπολογιστή.

Όπως τα περισσότερα άλλα παρόμοια εργαλεία, είναι διαθέσιμος ένας πίνακας. Εμφανίζει τη διεύθυνση IP και το FQDN (όταν μπορεί να επιλυθεί) καθώς και τον αθροιστικό χρόνο μετ’ επιστροφής σε κάθε hop. Ένα πράγμα που μας άρεσε ιδιαίτερα σε αυτό το εργαλείο –και είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για νεοφερμένους– είναι ο πλούτος πληροφοριών σχετικά με τη διαδικασία traceroute που μπορείτε να βρείτε στη σελίδα.

Όσο βρίσκεστε εκεί, το G-Suite.Tools έχει μερικά άλλα εργαλεία που ίσως θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Το καθένα είναι εύκολα προσβάσιμο από ένα μενού κορδέλας στο επάνω μέρος της σελίδας. Υπάρχει η Αναζήτηση DNS, η αναζήτηση Whois, το ping, η διεύθυνση IP μου, η τοποθεσία της διεύθυνσης IP καθώς και ένα εργαλείο για την επαλήθευση της λειτουργίας των διευθύνσεων email.

συμπέρασμα

Το Traceroute είναι μαζί μας για λίγο και είναι b=προφανώς εδώ για να μείνει. Είναι ένα από τα πιο χρησιμοποιημένα –και πιο χρήσιμα– βασικά διαγνωστικά εργαλεία που μπορεί κανείς να βρει. Και με όλες τις βελτιωμένες εκδόσεις του traceroute που μπορούν να βρεθούν, έχει γίνει ένα ακόμα καλύτερο και πιο χρήσιμο εργαλείο. Υπάρχουν πολύ περισσότερα από 5 τέτοια εργαλεία, αλλά είχαμε περιορισμένο χώρο και αποφασίσαμε να περιορίσουμε την επιλογή μας στα καλύτερα πέντε που μπορούσαμε να βρούμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλά περισσότερα διαθέσιμα εργαλεία traceroute.