Επεξήγηση των Honeypots και Honeynets στην Κυβερνοασφάλεια

Έχετε σκεφτεί ποτέ να ξεπεράσετε τους χάκερ στο δικό τους παιχνίδι; Ή ίσως έχετε κουραστεί να αμύνεστε ενάντια σε κακούς τύπους τεχνολογίας. Και στις δύο περιπτώσεις, είναι καιρός να εξετάσετε το ενδεχόμενο χρήσης honeypots και honeynets.

Όταν μιλάτε για honeypots, αναφέρεστε σε ειδικά σχεδιασμένα συστήματα υπολογιστών που δελεάζουν τους επιτιθέμενους και καταγράφουν τις κινήσεις τους. Σκεφτείτε το ως ένα σύστημα συλλογής πληροφοριών.

Επί του παρόντος, υπάρχουν πάνω από 1,6 εκατομμύρια ιστότοποι σήμερα. Οι χάκερ σαρώνουν συνεχώς τις διευθύνσεις του Διαδικτύου για ανεπαρκώς προστατευμένα συστήματα. Ένα honeypot είναι ένας σκόπιμα ευάλωτος πιθανός προορισμός χάκερ που επικαλείται τη διείσδυση αλλά είναι πλήρως εξοπλισμένος. Εάν ο εισβολέας διεισδύσει στο σύστημά σας, μαθαίνετε πώς το έκανε και εξοπλίζεστε με τα πιο πρόσφατα exploits που επιβλήθηκαν στον οργανισμό σας.

Αυτό το άρθρο βασίζεται σε honeypots και honeynets, βουτώντας στον πυρήνα του για να σας εκπαιδεύσει σε αυτόν τον τομέα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Στο τέλος, θα πρέπει να έχετε μια σταθερή κατανόηση της περιοχής και του ρόλου της στην ασφάλεια.

Τα Honeypots στοχεύουν να εξαπατήσουν τον εισβολέα και να μάθουν τη συμπεριφορά του για να βελτιώσουν τις πολιτικές ασφαλείας σας. Ας βουτήξουμε.

Τι είναι το Honeypot;

Το honeypot είναι ένας μηχανισμός ασφαλείας που χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση παγίδων για τους επιτιθέμενους. Έτσι, σκοπίμως παραβιάζετε ένα σύστημα υπολογιστή για να επιτρέψετε στον χάκερ να εκμεταλλευτεί τα τρωτά σημεία ασφαλείας. Από την πλευρά σας, είστε πρόθυμοι να μελετήσετε τα μοτίβα του εισβολέα και έτσι να χρησιμοποιήσετε τη γνώση που αποκτήσατε πρόσφατα για να επηρεάσετε την αρχιτεκτονική ασφαλείας του ψηφιακού προϊόντος σας.

Μπορείτε να εφαρμόσετε ένα honeypot σε οποιονδήποτε πόρο υπολογιστή, συμπεριλαμβανομένου λογισμικού, δικτύων, διακομιστών αρχείων, δρομολογητών κ.λπ. Η ομάδα ασφαλείας του οργανισμού σας μπορεί να χρησιμοποιήσει honeypot για να διερευνήσει παραβιάσεις της κυβερνοασφάλειας συγκεντρώνοντας πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά μέτρα κυβερνοασφάλειας που προσελκύουν νόμιμη δραστηριότητα, τα honeypots μειώνουν τον κίνδυνο ψευδών θετικών αποτελεσμάτων. Τα Honeypots διαφέρουν από το ένα σχέδιο στο άλλο. Ωστόσο, όλα θα περιοριστούν στο να φαίνονται νόμιμοι, ευάλωτοι και να προσελκύουν εγκληματίες στον κυβερνοχώρο.

Γιατί χρειάζεστε Honeypots;

Τα Honeypot στην κυβερνοασφάλεια έχουν δύο κύριες χρήσεις, την έρευνα και την παραγωγή. Τις περισσότερες φορές, τα honeypots εξισορροπούν την εξάλειψη και τη συλλογή πληροφοριών για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο προτού δεχτούν επίθεση σε νόμιμους στόχους, ενώ εξακολουθούν να παρασύρουν τους επιτιθέμενους μακριά από πραγματικούς στόχους.

Τα Honeypots είναι αποτελεσματικά και εξοικονομούν κόστος. Δεν θα χρειάζεται πλέον να ξοδεύετε χρόνο και πόρους για να κυνηγήσετε χάκερ, αλλά να περιμένετε από τους χάκερ να επιτεθούν σε παραποιημένους στόχους. Κατά συνέπεια, μπορείτε να παρακολουθείτε τους εισβολείς ενώ πιστεύουν ότι έχουν διεισδύσει στο σύστημά σας και προσπαθούν να κλέψουν πληροφορίες.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα honeypots για να αξιολογήσετε τις πιο πρόσφατες τάσεις επιθέσεων, να χαρτογραφήσετε αρχικές πηγές απειλών και να ορίσετε πολιτικές ασφαλείας που μετριάζουν τις μελλοντικές απειλές.

Σχέδια Honeypots

Τα Honeypot ταξινομούνται ανάλογα με τους στόχους και τα επίπεδα αλληλεπίδρασής τους. Αν κοιτάξετε τους στόχους των honeypots, μπορείτε να δείτε ότι υπάρχουν δύο σχέδια: τα honeypots έρευνας και παραγωγής.

  Το IMVU διαγράφει ανενεργούς λογαριασμούς;
  • Παραγωγή Honeypot: Αναπτύχθηκε στην παραγωγή παράλληλα με διακομιστές. Αυτή η κατηγορία λειτουργεί ως η παγίδα του μπροστινού άκρου.
  • Research Honeypot: Αυτή η κλάση συνδέεται ρητά με ερευνητές και χρησιμοποιείται για την ανάλυση επιθέσεων χάκερ και την καθοδήγηση σε τεχνικές για την πρόληψη αυτών των επιθέσεων. Σας εκπαιδεύουν περιέχοντας δεδομένα που μπορείτε να εντοπίσετε όταν κλαπούν.
  • Στη συνέχεια, θα εξερευνήσουμε τύπους honeypot.

    Τύποι Honeypot

    Μπορούν να δημιουργηθούν διαφορετικά honeypot, το καθένα με μια λεπτομερή και αποτελεσματική στρατηγική ασφάλειας που βασίζεται στην απειλή που θέλετε να αναγνωρίσετε. Ακολουθεί μια ανάλυση των διαθέσιμων μοντέλων.

    #1. Παγίδες email

    Εναλλακτικά γνωστές ως παγίδες ανεπιθύμητης αλληλογραφίας. Αυτός ο τύπος τοποθετεί ψεύτικες διευθύνσεις email σε μια κρυφή τοποθεσία όπου μπορούν να τις βρουν μόνο οι αυτοματοποιημένοι μηχανισμοί συλλογής διευθύνσεων. Δεδομένου ότι οι διευθύνσεις δεν χρησιμοποιούνται για κανέναν άλλο ρόλο εκτός από την παγίδα ανεπιθύμητων μηνυμάτων, είστε βέβαιοι ότι κάθε email που έρχεται σε αυτές είναι ανεπιθύμητο.

    Όλα τα μηνύματα με περιεχόμενο παρόμοιο με αυτό της παγίδας ανεπιθύμητης αλληλογραφίας μπορούν να αποκλειστούν αυτόματα από το σύστημα και η διεύθυνση IP του αποστολέα να προστεθεί στη λίστα άρνησης.

    #2. Βάση δεδομένων Decoy

    Σε αυτήν τη μέθοδο, δημιουργείτε μια βάση δεδομένων για την παρακολούθηση τρωτών σημείων και επιθέσεων λογισμικού που εκμεταλλεύονται μη ασφαλείς αρχιτεκτονικές, εγχύσεις SQL, άλλες εκμεταλλεύσεις υπηρεσιών και κατάχρηση προνομίων.

    #3. Spider Honeypot

    Αυτή η κλάση παγιδεύει προγράμματα ανίχνευσης ιστού (αράχνες) δημιουργώντας ιστότοπους και ιστοσελίδες προσβάσιμες μόνο από προγράμματα ανίχνευσης. Εάν μπορείτε να εντοπίσετε προγράμματα ανίχνευσης, μπορείτε να αποκλείσετε τα ρομπότ και τα προγράμματα ανίχνευσης δικτύων διαφημίσεων.

    #4. Κακόβουλο λογισμικό Honeypot

    Αυτό το μοντέλο μιμείται προγράμματα λογισμικού και διεπαφές εφαρμογών (API) για να επικαλείται επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού. Μπορείτε να αναλύσετε τα χαρακτηριστικά κακόβουλου λογισμικού για να αναπτύξετε λογισμικό κατά του κακόβουλου λογισμικού ή να αντιμετωπίσετε ευάλωτα τελικά σημεία API.

    Τα Honeypots μπορούν επίσης να προβληθούν σε άλλη διάσταση με βάση τα επίπεδα αλληλεπίδρασης. Εδώ είναι μια ανάλυση:

  • Honeypots χαμηλής αλληλεπίδρασης: Αυτή η κλάση παρέχει στον εισβολέα κάποιες μικρές πληροφορίες και έλεγχο δικτύου. Διεγείρει τις υπηρεσίες εισβολέων που ζητούνται συχνά. Αυτή η τεχνική είναι λιγότερο επικίνδυνη καθώς περιλαμβάνει το κύριο λειτουργικό σύστημα στην αρχιτεκτονική της. Αν και χρειάζονται λίγους πόρους και είναι εύκολο να αναπτυχθούν, είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι από έμπειρους χάκερ και μπορούν να τους αποφύγουν.
  • Honeypots μεσαίας αλληλεπίδρασης: Αυτό το μοντέλο επιτρέπει σχετικά περισσότερη αλληλεπίδραση με χάκερ, σε αντίθεση με τα χαμηλής αλληλεπίδρασης. Είναι σχεδιασμένα να αναμένουν συγκεκριμένες δραστηριότητες και να προσφέρουν συγκεκριμένες απαντήσεις πέρα ​​από αυτό που θα έκανε η βασική ή χαμηλή αλληλεπίδραση.
  • Honeypots υψηλής αλληλεπίδρασης: Σε αυτήν την περίπτωση, προσφέρετε στον εισβολέα πολλές υπηρεσίες και δραστηριότητες. Καθώς ο χάκερ χρειάζεται χρόνο για να παρακάμψει τα συστήματα ασφαλείας σας, το δίκτυο συλλέγει πληροφορίες για αυτά. Επομένως, αυτά τα μοντέλα περιλαμβάνουν λειτουργικά συστήματα σε πραγματικό χρόνο και είναι επικίνδυνα εάν ο χάκερ αναγνωρίσει το honeypot σας. Αν και αυτά τα honeypots είναι ακριβά και πολύπλοκα στην εφαρμογή τους, παρέχουν ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών για τον χάκερ.
  • Πώς λειτουργούν τα Honeypots;

    Πηγή: wikipedia.org

    Σε σύγκριση με άλλα μέτρα άμυνας στον κυβερνοχώρο, τα honeypots δεν είναι μια ξεκάθαρη γραμμή άμυνας, αλλά ένα μέσο για την επίτευξη προηγμένης ασφάλειας σε ψηφιακά προϊόντα. Από κάθε άποψη, ένα honeypot μοιάζει με ένα γνήσιο σύστημα υπολογιστή και είναι φορτωμένο με εφαρμογές και δεδομένα που οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου θεωρούν ιδανικούς στόχους.

      Όλα όσα θέλατε να ξέρετε για τον όγκο αναζήτησης λέξεων-κλειδιών για SEO το 2022

    Για παράδειγμα, μπορείτε να φορτώσετε το honeypot σας με ευαίσθητα ψευδή δεδομένα καταναλωτή, όπως αριθμούς πιστωτικών καρτών, προσωπικά στοιχεία, στοιχεία συναλλαγής ή στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού. Σε άλλες περιπτώσεις, το honeypot σας μπορεί να χρειαστεί μετά από μια βάση δεδομένων με ψευδή εμπορικά μυστικά ή πολύτιμες πληροφορίες. Και είτε χρησιμοποιείτε παραβιασμένες πληροφορίες είτε φωτογραφίες, η ιδέα είναι να προσελκύσετε επιτιθέμενους που ενδιαφέρονται να συλλέξουν πληροφορίες.

    Καθώς ο χάκερ εισβάλλει στο honeypot σας για να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα δόλωμα, η ομάδα τεχνολογίας πληροφοριών (IT) παρακολουθεί τη διαδικαστική προσέγγισή της για την παραβίαση του συστήματος, σημειώνοντας παράλληλα τις διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιούνται και τις αστοχίες και τα δυνατά σημεία του συστήματος. Αυτή η γνώση χρησιμοποιείται στη συνέχεια για τη βελτίωση της συνολικής άμυνας ενισχύοντας το δίκτυο.

    Για να προσελκύσετε έναν χάκερ στο σύστημά σας, πρέπει να δημιουργήσετε κάποια τρωτά σημεία που μπορούν να εκμεταλλευτούν. Μπορείτε να το επιτύχετε αυτό εκθέτοντας ευάλωτες θύρες που παρέχουν πρόσβαση στο σύστημά σας. Δυστυχώς, οι χάκερ είναι επίσης αρκετά έξυπνοι ώστε να αναγνωρίζουν τα honeypots που τα εκτρέπουν από πραγματικούς στόχους. Για να διασφαλίσετε ότι η παγίδα σας λειτουργεί, πρέπει να φτιάξετε ένα ελκυστικό honeypot που να τραβάει την προσοχή ενώ φαίνεται αυθεντικό.

    Περιορισμοί Honeypot

    Τα συστήματα ασφαλείας Honeypot περιορίζονται στον εντοπισμό παραβιάσεων ασφαλείας σε νόμιμα συστήματα και δεν αναγνωρίζουν τον εισβολέα. Υπάρχει επίσης ένας σχετικός κίνδυνος. Εάν ο εισβολέας εκμεταλλευτεί με επιτυχία το honeypot, θα μπορούσε να προχωρήσει σε χακάρισμα ολόκληρου του δικτύου παραγωγής σας. Το honeypot σας πρέπει να απομονωθεί με επιτυχία για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εκμετάλλευσης των συστημάτων παραγωγής σας.

    Ως βελτιωμένη λύση, μπορείτε να συνδυάσετε τα honeypots με άλλες τεχνολογίες για να κλιμακώσετε τις λειτουργίες ασφαλείας σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη στρατηγική παγίδα καναρινιών που βοηθά στη διαρροή πληροφοριών κοινοποιώντας πολλαπλές εκδόσεις ευαίσθητων πληροφοριών με καταγγέλλοντες.

    Πλεονεκτήματα του Honeypot

  • Βοηθά στην αναβάθμιση της ασφάλειας του οργανισμού σας παίζοντας αμυντικά, τονίζοντας τα κενά των συστημάτων σας.
  • Επισημαίνει τις επιθέσεις zero-day και καταγράφει τον τύπο των επιθέσεων με τα αντίστοιχα μοτίβα που χρησιμοποιούνται.
  • Εκτρέπει τους εισβολείς από πραγματικά συστήματα δικτύων παραγωγής.
  • Οικονομικά αποδοτική με λιγότερο συχνή συντήρηση.
  • Εύκολη ανάπτυξη και εργασία.
  • Στη συνέχεια, θα διερευνήσουμε μερικά από τα μειονεκτήματα του Honeypot.

    Μειονεκτήματα του Honeypot

  • Η μη αυτόματη προσπάθεια που απαιτείται για την ανάλυση της κυκλοφορίας και των συλλεγόμενων δεδομένων είναι εξαντλητική. Τα Honeypots είναι ένα μέσο συλλογής πληροφοριών, όχι χειρισμού.
  • Περιορίζεστε στον εντοπισμό μόνο άμεσων επιθέσεων.
  • Κίνδυνος έκθεσης των εισβολέων σε άλλες ζώνες δικτύου, εάν ο διακομιστής του honeypot παραβιαστεί.
  • Η αναγνώριση της συμπεριφοράς του χάκερ είναι χρονοβόρα.
  • Τώρα, εξερευνήστε τους κινδύνους των Honeypots.

    Κίνδυνοι από Honeypot

    Ενώ η τεχνολογία κυβερνοασφάλειας honeypot βοηθά στην παρακολούθηση του περιβάλλοντος απειλής, περιορίζεται στην παρακολούθηση των δραστηριοτήτων μόνο στα honeypots. δεν παρακολουθούν κάθε άλλη πτυχή ή περιοχή στα συστήματά σας. Μπορεί να υπάρχει απειλή, αλλά να μην κατευθύνεται στο honeypot. Αυτό το μοντέλο λειτουργίας σας αφήνει με μια άλλη ευθύνη να παρακολουθείτε άλλα μέρη του συστήματος.

    Σε επιτυχημένες λειτουργίες honeypot, τα honeypots εξαπατούν τους χάκερ ότι έχουν πρόσβαση στο κεντρικό σύστημα. Ωστόσο, εάν εντοπίσουν τα honeypots του, θα μπορούσαν να αποτρέψουν το πραγματικό σας σύστημα αφήνοντας τις παγίδες ανέγγιχτες.

    Honeypots εναντίον Cyber ​​Deception

    Ο κλάδος της κυβερνοασφάλειας χρησιμοποιεί συχνά το “honeypot” και το “cyber deception” εναλλακτικά. Ωστόσο, υπάρχει μια βασική διαφορά μεταξύ των δύο τομέων. Όπως έχετε δει, τα honeypots έχουν σχεδιαστεί για να δελεάζουν επιτιθέμενους για λόγους ασφαλείας.

      13 πιο δημοφιλείς συσκευές IoT για το σπίτι και την εργασία

    Αντίθετα, η εξαπάτηση στον κυβερνοχώρο είναι μια τεχνική που χρησιμοποιεί ψευδή συστήματα, πληροφορίες και υπηρεσίες είτε για να παραπλανήσει τον εισβολέα είτε να τον παγιδεύσει. Και τα δύο μέτρα είναι χρήσιμα σε επιχειρήσεις πεδίου ασφάλειας, αλλά μπορείτε να θεωρήσετε την εξαπάτηση ως μέθοδο ενεργητικής άμυνας.

    Με πολλές εταιρείες που εργάζονται με ψηφιακά προϊόντα, οι επαγγελματίες ασφαλείας αφιερώνουν σημαντικό χρόνο για να διατηρούν τα συστήματά τους χωρίς επίθεση. Μπορείτε να φανταστείτε ότι έχετε δημιουργήσει ένα ισχυρό, ασφαλές και αξιόπιστο δίκτυο για την εταιρεία σας.

    Ωστόσο, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το σύστημα δεν μπορεί να παραβιαστεί; Υπάρχουν αδύνατα σημεία; Θα έμπαινε κάποιος αουτσάιντερ και αν έμπαινε, τι θα γινόταν μετά; Μην ανησυχείτε άλλο. τα honeynets είναι η απάντηση.

    Τι είναι τα Honeynets;

    Τα Honeynets είναι δίκτυα δόλωμα που περιέχουν συλλογές honeypots σε ένα δίκτυο υψηλής παρακολούθησης. Μοιάζουν με πραγματικά δίκτυα, έχουν πολλαπλά συστήματα και φιλοξενούνται σε έναν ή λίγους διακομιστές, καθένας από τους οποίους αντιπροσωπεύει ένα μοναδικό περιβάλλον. Για παράδειγμα, μπορείτε να έχετε windows, Mac και Linux honeypot.

    Γιατί χρειάζεστε Honeynets;

    Τα Honeynets έρχονται ως honeypots με προηγμένες δυνατότητες προστιθέμενης αξίας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε honeynets για:

    • Εκτρέψτε τους εισβολείς και συλλέξτε μια λεπτομερή ανάλυση της συμπεριφοράς και των μοντέλων ή προτύπων λειτουργίας τους.
    • Τερματίστε τις μολυσμένες συνδέσεις.
    • Ως βάση δεδομένων που αποθηκεύει μεγάλα αρχεία καταγραφής περιόδων σύνδεσης από τα οποία μπορείτε να δείτε τις προθέσεις των εισβολέων με το δίκτυό σας ή τα δεδομένα του.

    Πώς λειτουργούν τα Honeynets;

    Αν θέλετε να φτιάξετε μια ρεαλιστική παγίδα χάκερ, συμφωνείτε ότι δεν είναι μια βόλτα στο πάρκο. Τα Honeynets βασίζονται σε μια σειρά στοιχείων που συνεργάζονται άψογα. Εδώ είναι τα συστατικά μέρη:

    • Honeypots: Ειδικά σχεδιασμένα συστήματα υπολογιστών που παγιδεύουν τους χάκερ, άλλες φορές αναπτύσσονται για έρευνα και περιστασιακά ως δόλωμα που δελεάζουν τους χάκερ από πολύτιμους πόρους. Ένα δίχτυ σχηματίζεται όταν ενώνονται πολλά δοχεία.
    • Εφαρμογές και υπηρεσίες: Πρέπει να πείσετε τον χάκερ ότι εισβάλλει σε ένα έγκυρο και αξιόλογο περιβάλλον. Η τιμή πρέπει να είναι κρυστάλλινη.
    • Χωρίς εξουσιοδοτημένο χρήστη ή δραστηριότητα: Ένα πραγματικό honeynet παγιδεύει μόνο χάκερ.
    • Honeywalls: Εδώ, στοχεύετε να μελετήσετε μια επίθεση. Το σύστημά σας πρέπει να καταγράφει την κίνηση που κινείται μέσω του honeynet.

    Δελεάζετε τον χάκερ σε ένα από τα honeynets σας και καθώς προσπαθούν να προχωρήσουν βαθύτερα στο σύστημά σας, ξεκινάτε την έρευνά σας.

    Honeypots εναντίον Honeynets

    Παρακάτω είναι μια περίληψη των διαφορών μεταξύ honeypots και honeynets:

  • Ένα honeypot αναπτύσσεται σε μία μόνο συσκευή, ενώ το honeynet χρειάζεται πολλαπλές συσκευές και εικονικά συστήματα.
  • Τα honeypots έχουν χαμηλή ικανότητα υλοτόμησης, ενώ τα honeynet έχουν υψηλή.
  • Η χωρητικότητα υλικού που απαιτείται για το honeypot είναι χαμηλή και μέτρια, ενώ αυτή του honeynet είναι υψηλή και χρειάζεται πολλαπλές συσκευές.
  • Είστε περιορισμένοι με τις τεχνολογίες honeypot, ενώ τα honeynet περιλαμβάνουν πολλαπλές τεχνολογίες όπως κρυπτογραφήσεις και λύσεις ανάλυσης απειλών.
  • Τα honeypots έχουν χαμηλή ακρίβεια, ενώ τα honeynet υψηλή.
  • Τελικές Λέξεις

    Όπως έχετε δει, τα honeypots είναι μεμονωμένα συστήματα υπολογιστών που μοιάζουν με φυσικά (πραγματικά) συστήματα, ενώ τα honeynets είναι συλλογές honeypots. Και τα δύο είναι πολύτιμα εργαλεία για τον εντοπισμό επιθέσεων, τη συλλογή δεδομένων επιθέσεων και τη μελέτη της συμπεριφοράς των εισβολέων στον κυβερνοχώρο.

    Έχετε μάθει επίσης για τους τύπους και τα σχέδια honeypot και τους ρόλους τους στην επιχειρηματική θέση. Γνωρίζετε επίσης τα οφέλη και τους σχετικούς κινδύνους. Αν αναρωτιέστε τι υπερισχύει του άλλου, το πολύτιμο κομμάτι είναι το μεγαλύτερο.

    Εάν ανησυχείτε για μια οικονομικά αποδοτική λύση για τον εντοπισμό κακόβουλης δραστηριότητας στο δίκτυό σας, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε honeypots και honeynets. Εάν θέλετε να μάθετε πώς λειτουργεί το hack και το τρέχον τοπίο απειλών, εξετάστε το ενδεχόμενο να ακολουθήσετε σχολαστικά το Honeynet Project.

    Τώρα, ρίξτε μια ματιά στην εισαγωγή στα βασικά στοιχεία της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για αρχάριους.