Επεξήγηση των τύπων σύνδεσης κάρτας βίντεο

Όλοι καταλαβαίνουμε τη σημασία των καρτών βίντεο (Κάρτες γραφικών), ειδικά οι παίκτες. Πολλές φορές πρέπει επίσης να συνδεθούμε με εξωτερικές κάρτες γραφικών για να βελτιώσουμε την ποιότητα της οθόνης γραφικών/βίντεο στη συσκευή μας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να κατανοήσετε διαφορετικούς τύπους υποδοχών κάρτας βίντεο. Αυτό το άρθρο θα μιλήσει για μια ποικιλία οθονών βίντεο, θυρών βίντεο και καρτών βίντεο. Θα αναφερθούμε σε λεπτομέρειες σχετικά με τους τύπους θυρών οθόνης υπολογιστή, τους τύπους καλωδίων οθόνης υπολογιστή και όλα όσα πρέπει να κάνουμε σχετικά με τις οθόνες βίντεο. Στο τέλος αυτού του άρθρου, θα μάθετε για τις ροές εισόδου και εξόδου βίντεο, τους τύπους ακίδων καλωδίων, τις κάρτες γραφικών και τους διαφορετικούς τύπους οθονών βίντεο. Αυτό το άρθρο μπορεί επίσης να είναι ένας εξαιρετικός οδηγός για τους παίκτες για να κατανοήσουν πώς να βελτιστοποιήσουν την απόδοσή τους στο παιχνίδι και να βελτιώσουν την εμπειρία τους στο παιχνίδι.

Επεξήγηση των τύπων σύνδεσης κάρτας βίντεο

Εδώ, έχουμε εξηγήσει λεπτομερώς τους τύπους υποδοχής κάρτας βίντεο και καλωδίων οθόνης υπολογιστή.

Τι είναι η κάρτα βίντεο;

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τι είναι μια κάρτα βίντεο για να κατανοήσετε πολλές άλλες έννοιες που εξηγούνται στο άρθρο αργότερα. Η κάρτα βίντεο είναι μια συσκευή υλικού που υπολογίζει και ελέγχει την εμφάνιση μιας εικόνας σε μια οθόνη. Βελτιώνει την ποιότητα της οθόνης. Αυτό το υλικό είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία των γραφικών. Συνδέεται στη μητρική πλακέτα ενός υπολογιστή. Οι κάρτες γραφικών της σύγχρονης εποχής διαθέτουν μια ποικιλία θυρών που συνδέονται με εξωτερικές συσκευές όπως τηλεόραση ή οθόνες για καλύτερη προβολή βίντεο και ήχου. Τώρα θα μάθουμε για τους τύπους υποδοχών κάρτας βίντεο και τους διαφορετικούς σκοπούς για τους οποίους χρησιμοποιούνται. Παρακάτω δίνεται μια λίστα με τους καλύτερους τύπους υποδοχών βίντεο.

Σημείωση: Μια κορυφαία κάρτα γραφικών μπορεί να επιβαρύνει πολύ το τροφοδοτικό της συσκευής και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφύγετε.

  Πώς να δημιουργήσετε προσαρμοσμένα γραφικά στοιχεία στο iPhone

Τύποι υποδοχών κάρτας βίντεο

Ακολουθούν τύποι υποδοχών κάρτας βίντεο.

1. Υποδοχή PCI Express x16

Αυτή είναι η πιο κοινή διεπαφή μητρικών που χρησιμοποιούνται στις συσκευές μας, όπως οι υπολογιστές. Παλαιότερα οι μητρικές είχαν υποδοχές ISA και χρησιμοποιούνταν για να συνδέουν τα πάντα στον υπολογιστή και όχι μόνο τις κάρτες γραφικών. Καθώς η τεχνολογία υπολογιστών προχωρούσε, οι υποδοχές ISA δεν ήταν αρκετά γρήγορες για Γραφικά Υπολογιστών. το 2004, PCIe κυκλοφόρησε, το οποίο σημαίνει Peripheral Component Interconnect Express. Ήταν μια έκδοση υψηλότερης ταχύτητας κανονικών PCI. Αυτές οι υποδοχές PCIe διατίθενται σε διαφορετικά μεγέθη. Για παράδειγμα: υποδοχές PCIe x1 ή PCIe x16.

Το PCI Express επικοινωνεί δεδομένα από και προς τις υποδοχές σε κάτι που ονομάζεται λωρίδες. Μπορείτε να απεικονίσετε τα δεδομένα που ρέουν εδώ ως μια σειρά ανθρώπων ή αντικειμένων. Εάν μια λωρίδα ατόμων ή ακριβέστερα δεδομένων ταξιδεύει σε μια υποδοχή PCIe, τότε πρόκειται για μια υποδοχή PCIe x1. Αν θέλουμε να λάβουμε περισσότερα δεδομένα στην κάρτα, δεν μπορούμε να αυξήσουμε την ταχύτητα της κάρτας, αλλά μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερες λωρίδες. Έτσι, αν αυξήσουμε τον αριθμό των λωρίδων κατά 4, τότε παίρνουμε PCIe x4. Σε αυτήν την περίπτωση, λαμβάνουμε 4 επιπλέον λωρίδες για να ταξιδέψουν τα δεδομένα και μετά 4 φορές περισσότερα δεδομένα καθώς και 4 φορές τον ρυθμό μεταφοράς δεδομένων. Εάν μπορούμε να αυξήσουμε τις λωρίδες κατά 16, θα έχουμε υποδοχές PCIe x16 που είναι οι πιο σύγχρονοι τύποι υποδοχών κάρτας βίντεο. Ορισμένα χαρακτηριστικά των υποδοχών PCI Express x16 είναι

  • Παρέχει 75W σε κάρτες γραφικών.
  • Ροές δεδομένων σε λωρίδες.
  • Είναι αρκετό για κάρτες γραφικών μεσαίας κατηγορίας.
  • Επαρκεί για κάρτες γραφικών υψηλότερης μεσαίας και υψηλής εμβέλειας. Αυτές οι κάρτες γραφικών απαιτούν εξωτερική σύνδεση για την οποία χρησιμοποιούμε υποδοχές 6 ακίδων και 8 ακίδων.

Οι παρακάτω αναφερόμενες υποδοχές θα συνδέονται με μεμονωμένα στοιχεία ενός υπολογιστή, όπως κάρτες γραφικών. Καθώς η τεχνολογία προχωρούσε, χρειαζόμαστε πιο ισχυρούς συνδέσμους για την παροχή περισσότερης ισχύος στις CPU. Τότε προστέθηκε ο σύνδεσμος 8 ακίδων. Οι υποδοχές τροφοδοσίας PCIe 6 και 8 ακίδων χρησιμοποιούνται επίσης για την παροχή πρόσθετης ισχύος στις κάρτες γραφικών PCI-Express υψηλής τεχνολογίας για να λειτουργήσουν. Αυτές οι υποδοχές δεν συνδέονται στη μητρική πλακέτα, συνδέονται απευθείας στην κάρτα βίντεο και ανάλογα με αυτήν την κάρτα βίντεο, θα χρησιμοποιούν είτε τις υποδοχές 6 ή 8 ακίδων είτε και τις δύο ταυτόχρονα.

  7 Εργαλεία εντοπισμού σφαλμάτων WordPress για αντιμετώπιση προβλημάτων

2. Υποδοχές 6 ακίδων

Αυτοί οι σύνδεσμοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παροχή επιπλέον 75 Watt ενέργειας στη Μονάδα Γραφικής Επεξεργασίας. Μια υποδοχή PCIe x16 χρησιμοποιείται επίσης για την παροχή ενέργειας 75 Watt, και προσθέτοντας μια υποδοχή 6 ακίδων, παίρνουμε επιπλέον 75 Watt ενέργειας, η οποία αθροίζει σε συνολική κατανάλωση ενέργειας 150 Watt. Εάν οι κάρτες γραφικών σας καταναλώνουν περισσότερα από 75 Watt ενέργειας, τότε θα συνοδεύονται από υποδοχή PCI Express 6 ακίδων. Οι κάρτες γραφικών μεσαίας κατηγορίας χρησιμοποιούν υποδοχές 6 ακίδων.

3. Υποδοχές 8 ακίδων

Όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι ένας σύνδεσμος 8 ακίδων που συνδέεται στη μητρική πλακέτα και παρέχει περισσότερη ισχύ στους νεότερους επεξεργαστές που απαιτούν ενέργεια. Αυτές οι ακίδες χρησιμοποιούνται για την παροχή 150 Watt ενέργειας στην κάρτα γραφικών σας. Χρησιμοποιώντας μια υποδοχή 8 ακίδων, μια κάρτα γραφικών μπορεί να λάβει συνολικά 225 Watt ενέργειας. 75 W από το PCIe x16 και 150 W από την υποδοχή 8 ακίδων. Οι πιο σύγχρονες και κορυφαίες κάρτες γραφικών διαθέτουν υποδοχή 8 ακίδων. Ορισμένες κάρτες γραφικών με μεγάλη κατανάλωση ενέργειας μπορεί να έχουν μία υποδοχή 6 ακίδων και μία υποδοχή 8 ακίδων ή δύο υποδοχές 8 ακίδων επίσης.

4. Σύνδεσμος 12 ακίδων

Όταν η NVIDIA έφτιαξε την πιο ισχυρή κάρτα γραφικών της, χρειαζόταν πολλή επιπλέον ισχύ. τότε παρουσιάστηκε ο σύνδεσμος 12 ακίδων. Έχει σχεδόν το ίδιο μέγεθος, αλλά έχει περισσότερη ισχύ από μια υποδοχή 8 ακίδων.

Τύποι καλωδίων οθόνης υπολογιστή

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τους τύπους καλωδίων οθόνης υπολογιστή, επειδή παίζει καθοριστικό ρόλο στη σύνδεση μιας οθόνης με την CPU. Αυτά τα καλώδια απαιτούνται επίσης για τη σύνδεση της τηλεόρασης και της συσκευής αναπαραγωγής βίντεο. Η λίστα που δίνεται παρακάτω θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε διάφορους τύπους καλωδίων οθόνης υπολογιστή καθώς και τους καλύτερους τύπους υποδοχών βίντεο

1. Καλώδιο DVI

Εικόνα του Andreas Lischka από το Pixabay

Το DVI σημαίνει Digital Video Interfaces. Συνήθως, οι κάρτες γραφικών με χαμηλή τιμή είναι εξοπλισμένες με DVI. Υποστηρίζει μέγιστη ανάλυση 1920×1080 pixel, αλλά οι πιο ακριβές κάρτες βίντεο υποστηρίζουν επίσης ανάλυση 2560×1600 pixel. Ορισμένα χαρακτηριστικά ενός καλωδίου DVI είναι

  • Χρησιμοποιείται για τη μετάδοση σημάτων βίντεο σε ψηφιακή μορφή.
  • Χρησιμοποιείται για οθόνες LCD.
  • Λειτουργεί με πολύ υψηλό σήμα.
  • Μεταδίδει τόσο αναλογικά όσο και ψηφιακά σήματα.
  Χρησιμοποιήστε την ενσωματωμένη λειτουργία σάρωσης στο Outlook Online για να διαγράψετε ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

2. Καλώδιο HDMI

Εικόνα του Michi από το Pixabay

Το HDMI σημαίνει Διασύνδεση πολυμέσων υψηλής ευκρίνειας. Οι περισσότερες σύγχρονες οικιακές συσκευές όπως τηλεοράσεις LCD, προβολείς, συσκευές αναπαραγωγής Blu-ray κ.λπ. είναι εξοπλισμένες με θύρα HDMI. Κάθε σύγχρονος φορητός υπολογιστής και υπολογιστής είναι εξοπλισμένος με θύρα HDMI, για να μπορείτε να συνδεθείτε σε ένα home cinema ή μια τηλεόραση LCD. Ακόμη και εδώ, το σήμα μεταδίδεται σε ψηφιακή μορφή. Ορισμένα χαρακτηριστικά των καλωδίων HDMI είναι

  • Υποστηρίζει μετάδοση ήχου μαζί με μετάδοση βίντεο. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε ξεχωριστό ηχείο.
  • Υποστηρίζει υψηλή ανάλυση.
  • Διαθέτει μακριά καλώδια που φτάνουν μέχρι και 30 μέτρα.
  • Υποστηρίζεται σε πολλές συσκευές.

3. Καλώδιο USB

Εικόνα από το OpenClipart-Vectors από την Pixabay

Το USB σημαίνει Universal Serial Bus. Συνήθως χρησιμοποιείται για τη σύνδεση των υπολογιστών μας με άλλες συσκευές για κοινή χρήση αρχείων και μεταφορά δεδομένων. Ορισμένα χαρακτηριστικά ενός καλωδίου USB είναι

  • Δεν είναι ακριβό.
  • Είναι εύκολο στη χρήση.
  • Έχει διάφορα μεγέθη και τύπους βυσμάτων.
  • Τα καλώδια του είναι μικρά σε μήκος.

4. Καλώδιο VGA

Εικόνα του Richard Revel από την Pixabay

Το VGA σημαίνει Video Graphics Array. Συνδέει μόνο σήματα βίντεο και όχι ήχο. Δημιουργήθηκε από την IBM και είναι ξεπερασμένο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο όταν δεν έχετε άλλες διαθέσιμες επιλογές. Διαθέτει μπλε τραπεζοειδή διεπαφή και μεταδιδόμενα αναλογικά σήματα. Αλλά καθώς οι τηλεοράσεις LCD με επίπεδη οθόνη άρχισαν να εμφανίζονται, απαιτούσαν μεγαλύτερη ανάλυση και σιγά σιγά το VGA άρχισε να γίνεται περιττό. Αν και σήμερα χρησιμοποιούνται σπάνια, διάφορες συσκευές όπως τηλεοράσεις, προβολείς, οθόνες κ.λπ. Διατίθενται με θύρα VGA.

***

Ελπίζουμε αυτό το βίντεο να σας βοήθησε να κατανοήσετε διάφορους τύπους υποδοχών καρτών βίντεο. Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες αν είστε παίκτης. Η κατανόηση αυτών των τύπων καλωδίων οθόνης υπολογιστή μπορεί να είναι χρήσιμη εάν θέλετε να βελτιώσετε την ποιότητα του βίντεο ή τη συνολική εμπειρία της κάρτας γραφικών σας. Εάν έχετε κάποια δική σας γνώμη ή θέλετε να μοιραστείτε τις σκέψεις σας σχετικά με αυτό το άρθρο, ενημερώστε μας στην ενότητα σχολίων παρακάτω.