Επεξήγηση των πρωτοκόλλων δικτύου υπολογιστών, οι βασικοί τύποι

Για έναν τελικό χρήστη, η πρόσβαση στο Διαδίκτυο ή η πρόσβαση σε διαφορετικό σύστημα σε ένα LAN φαίνεται να είναι απλές λειτουργίες όπου οι πληροφορίες αποστέλλονται και ανταλλάσσονται μέσω ενός GUI. Στην πραγματικότητα, συμβαίνουν πολλά κάτω από την κουκούλα για να γίνει και να ολοκληρωθεί αυτή η επικοινωνία χωρίς σφάλματα. Η ραχοκοκαλιά όλων βασίζεται σε πρωτόκολλα δικτύου. κανόνες που λένε στις διάφορες συσκευές πώς να μεταδίδουν πληροφορίες.

Πρωτόκολλα Δικτύου

Τα πρωτόκολλα δικτύου είναι ουσιαστικά ο τρόπος με τον οποίο οι συσκευές αναγνωρίζουν η μία την άλλη μέσα σε ένα δίκτυο και στέλνουν και λαμβάνουν πληροφορίες. Σκεφτείτε το σαν αποστολή αλληλογραφίας με σαλιγκάρι. πρέπει να έχετε το σωστό είδος φακέλου και πρέπει να χρησιμοποιήσετε τον σωστό αριθμό γραμματοσήμων. Αυτά είναι τα πρωτόκολλα που πρέπει να ακολουθήσετε εάν θέλετε να στείλετε την επιστολή σας. Κάπως έτσι, τα πρωτόκολλα δικτύου καθορίζουν τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι πληροφορίες που μεταδίδονται μέσω ενός δικτύου προκειμένου να φτάσει στους προορισμούς του. Αυτό μπορεί να είναι ένα τοπικό δίκτυο ή μπορεί να είναι το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας σας. Κάθε φορά που δύο συσκευές «μιλούν» μεταξύ τους, εμπλέκεται ένα πρωτόκολλο δικτύου που διασφαλίζει ότι το μήνυμα μεταδίδεται στη σωστή συσκευή.

  Πώς να μετρήσετε έγχρωμα κελιά στο Excel

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι πρωτοκόλλων δικτύου που χρησιμοποιούν οι τελικοί χρήστες, αν και μπορεί να μην το γνωρίζουν. Πρωτόκολλα Διαδικτύου, Πρωτόκολλα ασύρματου δικτύου και Πρωτόκολλα δρομολόγησης δικτύου.

Πρωτόκολλα Διαδικτύου (IP)

Τα Πρωτόκολλα Διαδικτύου είναι μια μεγάλη οικογένεια πρωτοκόλλων, το καθένα με τον δικό του σκοπό. Κοινώς γνωρίζουμε για το πρωτόκολλο Διαδικτύου ως αυτό που χειρίζεται την επικοινωνία όταν έχουμε πρόσβαση σε κάτι μέσω του Διαδικτύου. Αυτό το πρωτόκολλο δεν λειτουργεί μόνο του. Υπάρχουν άλλα πρωτόκολλα υψηλού και χαμηλού επιπέδου που λειτουργούν με αυτό.

Πρωτόκολλα υψηλού επιπέδου που λειτουργούν με το πρωτόκολλο Διαδικτύου χειρίζονται τις αλληλεπιδράσεις με προγράμματα περιήγησης και εφαρμογές. Το πρόγραμμα περιήγησής σας διαθέτει ενσωματωμένες υπηρεσίες για τη διαχείριση αυτών των πρωτοκόλλων υψηλού επιπέδου. Το HTTP και το FTP είναι δύο κοινά παραδείγματα πρωτοκόλλου υψηλού επιπέδου.

  Πώς να απενεργοποιήσετε ή να προσαρμόσετε τις ειδοποιήσεις Xbox One

Τα πρωτόκολλα χαμηλού επιπέδου που λειτουργούν με το πρωτόκολλο Διαδικτύου συνήθως χειρίζονται την επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών στοιχείων υλικού ενός συστήματος.

Πρωτόκολλα ασύρματου δικτύου

Τα ασύρματα πρωτόκολλα είναι αυτά με τα οποία οι τελικοί χρήστες, ιδιαίτερα αυτοί που χρησιμοποιούν smartphone, δηλαδή όλοι, είναι πιο εξοικειωμένοι. Αυτά τα πρωτόκολλα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων WiFi, Bluetooth και LTE. Όταν συνδέεστε στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας σας και αποκτάτε πρόσβαση στο email σας, βασικά χρησιμοποιείτε το πρωτόκολλο LTE για την αποστολή και τη λήψη πληροφοριών. Φυσικά, εάν το δίκτυό σας δεν υποστηρίζει LTE, χρησιμοποιείτε διαφορετικό πρωτόκολλο.

Τα πρωτόκολλα ασύρματου δικτύου διαφέρουν από τα πρωτόκολλα Διαδικτύου στο ότι πρέπει να είναι σε θέση να μεταδίδουν αξιόπιστα πληροφορίες σε μεγάλες αποστάσεις όπου η κάλυψη του δικτύου μπορεί να ποικίλλει και όπου η ασφάλεια μπορεί να αποτελεί πρόβλημα.

  Τι είναι το τσιπ M1 της Apple για Mac;

Πρωτόκολλα δρομολόγησης δικτύου

Τα πρωτόκολλα δρομολόγησης δικτύου, όπως μπορείτε να μαντέψετε από το όνομα, είναι πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται από δρομολογητές δικτύου. Μπορούν να αναγνωρίσουν άλλους δρομολογητές στο δίκτυο και να διαχειριστούν τις πληροφορίες που αποστέλλονται μεταξύ διαφορετικών δρομολογητών. Όταν στέλνετε ένα μήνυμα μέσω ασύρματου δικτύου, τα πρωτόκολλα δρομολόγησης δικτύου χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό του σημείου αποστολής του μηνύματος. Διαφορετικοί δρομολογητές χρησιμοποιούν διαφορετικά πρωτόκολλα δρομολόγησης δικτύου, για παράδειγμα, τα πρωτόκολλα κατάστασης σύνδεσης χρησιμοποιούνται από τους δρομολογητές για να δημιουργήσουν έναν πλήρη χάρτη όλων των κόμβων σε ένα δίκτυο.