Επεξήγηση της εικονικοποίησης λειτουργιών δικτύου [+4 Learning Resources]

Η εικονικοποίηση λειτουργιών δικτύου (NFV) είναι μια σύγχρονη τεχνολογία που επιτρέπει την ανάπτυξη εικονικών υπηρεσιών δικτύου αντί του παραδοσιακού υλικού.

Αυτό είναι αρκετά χρήσιμο στην αρχιτεκτονική δικτύου και μπορεί να βοηθήσει στην αποσύνδεση λειτουργιών δικτύου και υλικού χρησιμοποιώντας τεχνικές εικονικοποίησης.

Πολλές τεχνολογίες έχουν εμφανιστεί, από το cloud computing και το OpenFlow έως το software-defined networking (SDN). Η εικονικοποίηση λειτουργιών δικτύου (NFV) είναι μια νέα ιδέα που δικαίως έχει διεκδικήσει τη θέση της σε όλους τους κλάδους.

Η NFV κάνει βήματα μπροστά για τη δημιουργία μιας πιο ευέλικτης υποδομής δικτύου με χαμηλότερο κόστος. Με αυτήν την τεχνολογία, δεν χρειάζεστε αποκλειστικό υλικό για κάθε λειτουργία δικτύου.

Επιπλέον, ενισχύει την επεκτασιμότητα επιτρέποντας στους παρόχους υπηρεσιών να παρέχουν νέες εφαρμογές και υπηρεσίες δικτύου κατόπιν ζήτησης χωρίς πρόσθετους πόρους υλικού.

Ας καταλάβουμε τι είναι το NFV, πώς ταιριάζει στις βιομηχανίες, γιατί χρειάζεται και πολλά άλλα.

Πίνακας περιεχομένων

Τι είναι η εικονικοποίηση λειτουργιών δικτύου;

Η εικονικοποίηση λειτουργιών δικτύου (NFV) είναι η πιο πρόσφατη τεχνολογία που αντικαθιστά το υλικό δικτυακών συσκευών με αποτελεσματικές εικονικές μηχανές (VM). Και τα VM χρειάζονται έναν hypervisor για την εκτέλεση διεργασιών δικτύωσης, όπως η εξισορρόπηση φορτίου και η δρομολόγηση.

Μια ομάδα τηλεπικοινωνιακών φορέων δημοσίευσε για πρώτη φορά μια λευκή βίβλο τον Οκτώβριο του 2012 σχετικά με το OpenFlow και τη δικτύωση που καθορίζεται από λογισμικό (SDN). Το Κάλεσμα για Δράση ολοκλήρωσε τη Λευκή Βίβλο και οδήγησε στη δημιουργία του NFV. Στοχεύει στην επέκταση των δημοσιευμένων προδιαγραφών και στην παραγωγή νέων με βάση τις πιο πρόσφατες βελτιώσεις.

Η κύρια αποστολή της εικονικοποίησης λειτουργιών δικτύου είναι η χρήση υλικού εμπορευμάτων. Αυτό συμβαίνει μόνο επειδή οι διαχειριστές δικτύου δεν απαιτείται πλέον να αγοράζουν ή να διαμορφώνουν μη αυτόματα τις αποκλειστικές συσκευές για τη δημιουργία αλυσίδων εξυπηρέτησης.

Κάθε αποκλειστική συσκευή δικτύου πρέπει να συνδεθεί χειροκίνητα, γεγονός που καταναλώνει περισσότερο χρόνο, ηλεκτρική ενέργεια και χώρο στο κέντρο δεδομένων. Εφόσον το NFV εικονικοποιεί τις λειτουργίες του δικτύου και εξαλείφει τις φυσικές συσκευές, οι χειριστές δικτύου μπορούν να μετακινήσουν, να αλλάξουν ή να προσθέσουν λειτουργίες δικτύου σε μια απλοποιημένη διαδικασία χρησιμοποιώντας το λογισμικό.

Για παράδειγμα, ένας χειριστής δικτύου μετακινεί την εικονική του μηχανή σε άλλο φυσικό διακομιστή ή παρέχει μια άλλη εικονική μηχανή στον αρχικό διακομιστή. Εκτελείται αποκλειστικά στο λογισμικό, μετακινείται αυτόματα και μπορεί να εκτελεστεί από απόσταση.

Αυτή η ευελιξία επιτρέπει στους διαχειριστές δικτύου να ανταποκρίνονται στις προσθήκες και τις αλλαγές και να κινούνται με πιο επεκτάσιμο και ευέλικτο τρόπο καθώς αλλάζουν οι απαιτήσεις της υπηρεσίας δικτύου και οι επιχειρηματικοί στόχοι.

Μερικά παραδείγματα εικονικοποίησης λειτουργιών δικτύου είναι οι εξισορροπητές φορτίου, οι συσκευές ανίχνευσης εισβολής, τα τείχη προστασίας, οι επιταχυντές WAN, οι ελεγκτές συνόρων περιόδου λειτουργίας και άλλα. Οι διαχειριστές μπορούν να αναπτύξουν οποιοδήποτε από τα παραπάνω στοιχεία για την παροχή υπηρεσιών δικτύου και την προστασία ενός δικτύου, αποφεύγοντας την πολυπλοκότητα και το υψηλό κόστος εγκατάστασης φυσικών μονάδων.

Έτσι, ο διαχειριστής δικτύου μπορεί να εικονικοποιήσει τυπικές λειτουργίες αποθήκευσης, υπολογισμού και δικτύου για να τις τοποθετήσει σε Εμπορικό υλικό εκτός ραφιού (COTS), συμπεριλαμβανομένων των διακομιστών x86. Οι διαθέσιμοι πόροι διακομιστή x86 στις εικονικές μηχανές διατηρούν τις υπηρεσίες δικτύου ευέλικτες και ανεξάρτητες από το παραδοσιακό υλικό.

Με αυτόν τον τρόπο, το NFV επιτρέπει πολλαπλές λειτουργίες εικονικού δικτύου (VNF) να εκτελούνται σε έναν διακομιστή και να κλιμακώνονται προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Επίσης, εικονικοποιεί το επίπεδο δεδομένων και ελέγχου τόσο εντός του κέντρου δεδομένων όσο και εκτός δικτύων.

Πώς λειτουργεί η εικονικοποίηση λειτουργιών δικτύου;

Το NFV ουσιαστικά αντικαθιστά τη λειτουργικότητα μεμονωμένων στοιχείων δικτύωσης υλικού. Αυτό σημαίνει ότι οι εικονικές μηχανές εκτελούν λογισμικό που εμφανίζει παρόμοιες λειτουργίες δικτύωσης με το παραδοσιακό υλικό. Από την εξισορρόπηση φορτίου έως την ασφάλεια του τείχους προστασίας, όλα εκτελούνται από λογισμικό και όχι από οποιοδήποτε στοιχείο υλικού.

  Πώς να περιηγηθείτε σε παλιές εκδόσεις ιστότοπων

Ένας ελεγκτής δικτύου ή υπερεπόπτη που ορίζεται από λογισμικό επιτρέπει στους μηχανικούς να προγραμματίζουν διαφορετικά τμήματα ενός εικονικού δικτύου και να αυτοματοποιούν την παροχή δικτύου. Οι διαχειριστές IT διαμορφώνουν διαφορετικές πτυχές της λειτουργικότητας του δικτύου μέσα σε λίγα λεπτά.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τη λειτουργία, ας εξερευνήσουμε την αρχιτεκτονική του NFV.

Αρχιτεκτονική Εικονικοποίησης Λειτουργιών Δικτύου

Σε μια παραδοσιακή αρχιτεκτονική, κάθε ιδιόκτητη συσκευή υλικού εκτελεί πολλαπλές εργασίες δικτύωσης. Ένα εικονικοποιημένο δίκτυο εξαλείφει τις δύσκολες εργασίες και αντικαθιστά τα κομμάτια που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική δικτύου με εφαρμογές λογισμικού που τρέχουν από VM για την εκτέλεση εργασιών δικτύωσης.

Η ευέλικτη και ανοιχτή αρχιτεκτονική είναι ένα ουσιαστικό χαρακτηριστικό της εικονικοποίησης λειτουργιών δικτύου. Αυτό δίνει στους χρήστες πρόσβαση σε πολλαπλές επιλογές ανάπτυξης.

Ένα τυπικό αρχιτεκτονικό πλαίσιο NFV έχει τρία κύρια στοιχεία:

  • Λειτουργίες εικονικού δικτύου (VNF)
  • Υποδομή εικονικοποίησης λειτουργιών δικτύου (NFVI)
  • Διαχείριση εικονικοποίησης λειτουργιών δικτύου και ενορχήστρωση δικτύου (NVF MANO)

Ας συζητήσουμε αναλυτικά τα εξαρτήματα:

Λειτουργίες εικονικού δικτύου (VNF)

Τα VNF είναι τα δομικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής εικονικοποίησης λειτουργιών δικτύου. Είναι ένα εικονικοποιημένο στοιχείο δικτύου όπως τείχος προστασίας, διακομιστής DHCP, υπολειτουργία δικτύου, σταθμός βάσης ή εικονικός δρομολογητής.

Για παράδειγμα, πολλοί υποσταθμοί, όπως οι διακομιστές οικιακών συνδρομητών (HSS), η πύλη εξυπηρέτησης (SGW) και η οντότητα διαχείρισης κινητικότητας (MME), χρησιμεύουν ως ανεξάρτητες λειτουργίες εικονικού δικτύου. Επίσης, λειτουργεί ως εικονικός εξελιγμένος πυρήνας πακέτων (EPC).

Ένα μεμονωμένο VNF μπορεί να αναπτυχθεί σε μία εικονική μηχανή ή σε διαφορετικές εικονικές μηχανές. Κάθε εικονική μηχανή στον οργανισμό σας μπορεί να φιλοξενήσει μια συνάρτηση VNF ή ένα υποσύνολο συνολικών λειτουργιών στη λίστα.

Το VNF έχει μια υποενότητα, δηλαδή ένα σύστημα διαχείρισης στοιχείων (EMS). Το EMS υποστηρίζει λειτουργική διαχείριση VNF, συμπεριλαμβανομένων σφαλμάτων, απόδοσης, λογιστικής, διαχείρισης ασφάλειας και διαμόρφωσης. Επιπλέον, το EMS χρησιμοποιεί ιδιόκτητες διεπαφές για την εκτέλεση ενός ή πολλαπλών VNF ταυτόχρονα.

Υποδομή εικονικοποίησης λειτουργιών δικτύου (NFVI)

Το NFVI περιλαμβάνει στοιχεία λογισμικού και υλικού που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία του πλαισίου για την ανάπτυξη VNF. Οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο NFVI για έλεγχο, διαχείριση και εκτέλεση VNF.

Μια εγκατάσταση NFVI υπάρχει φυσικά γύρω από πολλές τοποθεσίες με το δίκτυο που παρέχει συνδεσιμότητα για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου. Επιπλέον, το NFVI περιλαμβάνει εικονικούς πόρους, ένα επίπεδο εικονικοποίησης και ένα επίπεδο υλικού.

Πηγή: transformingnetworkinfrastructure.com

Το επίπεδο υλικού περιλαμβάνει υποδομή πληροφορικής, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων υπολογιστών, αποθήκευσης και δικτύου. Αυτά τα στοιχεία προσφέρουν VNF με λειτουργικότητα συνδεσιμότητας, αποθήκευσης και επεξεργασίας με χρήση του hypervisor.

Οι πόροι υπολογιστών και αποθήκευσης υπάρχουν στο χώρο συγκέντρωσης πόρων όπου οι πόροι δικτύου περιλαμβάνουν λειτουργίες μεταγωγής – ενσύρματα και ασύρματα δίκτυα και δρομολογητές.

Το επίπεδο εικονικοποίησης επιτρέπει στον hypervisor να λειτουργεί συνώνυμα, συμπυκνώνοντας πόρους υλικού και αποσυνδέοντας το λογισμικό λειτουργιών εικονικού δικτύου από το κύριο υλικό του. Αυτό το επίπεδο επιτρέπει στον κύκλο ζωής του VNF να είναι ανεξάρτητος υλικού.

Η κύρια λειτουργία του επιπέδου εικονικοποίησης περιλαμβάνει τη λογική κατάτμηση και την αφαίρεση φυσικών πόρων. Αυτό το επίπεδο είναι επίσης υπεύθυνο για τη διασφάλιση της βασισμένης σε λογισμικό υλοποίησης της λειτουργίας εικονικού δικτύου ώστε να επιτρέπεται η πρόσβαση στην υποδομή εικονικοποίησης.

Επιπλέον, το επίπεδο εικονικοποίησης προσφέρει εικονικούς πόρους που επιτρέπουν την εκτέλεση VNF. Επιπλέον, επιτρέπει στους πόρους υλικού και τα VNF να είναι ανεξάρτητα και η ανάπτυξη λογισμικού καθίσταται δυνατή σε διάφορους κατανεμημένους φυσικούς πόρους.

Έτσι, οι εικονικοί πόροι δημιουργούνται όταν το επίπεδο εικονικοποίησης ολοκληρώσει την τελική αφαίρεση των λειτουργιών υπολογισμού, δικτύου και αποθήκευσης από το επίπεδο υλικού και τους κάνει για χρήση και κατανομή.

Διαχείριση NVF και Ενορχήστρωση Δικτύων (MANO)

Το NVF MANO είναι το επίπεδο για τη διαχείριση και την ενορχήστρωση διαφορετικών ρόλων εντός της αρχιτεκτονικής NFV. Η κύρια λειτουργία αυτού του επιπέδου είναι η διαχείριση της διαχείρισης πόρων από άκρο σε άκρο, όπως αποθήκευση, δικτύωση, πόροι VM και υπολογιστές σε εικονικά κέντρα δεδομένων.

Ο κύριος στόχος είναι να επιτραπεί η ευέλικτη ενσωμάτωση. Αυτό βοηθά στη διαχείριση της αβεβαιότητας που σχετίζεται με τη γρήγορη περιστροφή των στοιχείων δικτύου. Το πλαίσιο αναπτύχθηκε από την ομάδα εργασίας της NVF MANO που σχετίζεται με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τηλεπικοινωνιακών Προτύπων (ETSI) Industry Specification Group for NFV.

  Πώς να αλλάξετε τη γλώσσα στο Netflix [All Devices]

Με τον καιρό, αυτό το πλαίσιο είναι γνωστό ως διαχείριση και ενορχήστρωση NFV. Ταξινομείται στα ακόλουθα λειτουργικά μπλοκ:

  • Ο ενορχηστρωτής NFV κατευθύνει την ενσωμάτωση νέων υπηρεσιών δικτύου και πακέτων VNF, εξουσιοδοτεί και επικυρώνει αιτήματα NFVI για πόρους, διαχειρίζεται τον κύκλο ζωής του NS και διαχειρίζεται παγκόσμιους πόρους.
  • Ο διαχειριστής VNF επιτρέπει τη διαχείριση του κύκλου ζωής των παρουσιών VNF. Αυτό το μπλοκ είναι υπεύθυνο για το ρόλο συντονισμού και προσαρμογής της διαμόρφωσης συμβάντων και της αναφοράς μεταξύ συστημάτων διαχείρισης στοιχείων και NFVI.
  • Ο εικονικοποιημένος διαχειριστής υποδομής ελέγχει και διαχειρίζεται τους πόρους δικτύου NFVI, υπολογισμούς και αποθήκευσης.

Η αποτελεσματική λειτουργία αυτής της αρχιτεκτονικής βασίζεται στην ενσωμάτωση ανοιχτών API. Το στοιχείο MANO λειτουργεί με τυπικά πρότυπα VNF που σας επιτρέπουν να επιλέξετε από πόρους NFVI για να αναπτύξετε μια πλατφόρμα ή ένα στοιχείο.

Το επίπεδο αποσυνδεδεμένου συστήματος υποστήριξης επιχειρήσεων (BSS) ή υποσυστήματος υποστήριξης λειτουργίας (OSS) ενός χειριστή μπορεί να ενσωματωθεί σε αυτό το στοιχείο χρησιμοποιώντας τυπικές διεπαφές. Το OSS διαχειρίζεται σφάλματα, υπηρεσίες, διαμορφώσεις και δίκτυα. Αντίθετα, η BSS κατευθύνει τη διαχείριση προϊόντων, παραγγελιών, πελατών και άλλων.

Γιατί χρειάζεστε εικονικοποίηση λειτουργιών δικτύου;

Στην παραδοσιακή δικτύωση, η ανάπτυξη στοιχείων δικτύου απαιτεί μήνες. Αλλά με την εικονικοποίηση λειτουργιών δικτύου, θα χρειαστούν μόνο ώρες.

Η εικονικοποίηση λειτουργιών δικτύου μπορεί να κλιμακώσει και να προσαρμόσει τους διαθέσιμους πόρους στις εφαρμογές και τις υπηρεσίες. Αυτό μειώνει τον χρόνο που απαιτείται για νέα ή ενημερωμένα προϊόντα για να βγουν στην αγορά και συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρημάτων.

Επιπλέον, επιτρέπει τον διαχωρισμό των υπηρεσιών επικοινωνίας από το αποκλειστικό υλικό, συμπεριλαμβανομένων των τείχη προστασίας και των δρομολογητών. Αυτός ο διαχωρισμός δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να παρέχουν νέες υπηρεσίες χωρίς εγκατάσταση νέου υλικού.

Ας συζητήσουμε γιατί χρειάζεστε το NFV και τι το κάνει μια ισχυρή τεχνολογία.

#1. Μεγαλύτερη Αποδοτικότητα

Το NFV σε οποιαδήποτε εικονική υποδομή εξασφαλίζει αυξημένη χωρητικότητα φόρτου εργασίας με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας, χαμηλότερες απαιτήσεις ψύξης και μικρότερα αποτυπώματα κέντρου δεδομένων. Με λιγότερους διακομιστές, μπορείτε να κάνετε πολλές εργασίες, καθώς ένας μόνο διακομιστής μπορεί να εκτελέσει διάφορες λειτουργίες εικονικού δικτύου ταυτόχρονα.

Όταν η ζήτηση δικτύου παρουσιάζει διακυμάνσεις, το λογισμικό ενημερώνει την οργανωτική υποδομή. Το NVF επιτρέπει την εκτέλεση διαφορετικών λειτουργιών σε έναν διακομιστή, μειώνοντας το κόστος, ενοποιώντας πόρους και εξαλείφοντας την ανάγκη για ιδιόκτητο φυσικό υλικό.

#2. Ευκαμψία

Το NFV μειώνει το κενό του χρόνου μέχρι την αγορά επιτρέποντας γρήγορες αλλαγές στην υποδομή για την υποστήριξη νέων οργανωτικών προϊόντων και στόχων.

Το δίκτυο προσαρμόζεται γρήγορα στις διακυμάνσεις της ζήτησης και της κίνησης. Κλιμακώνει τους πόρους και επιτρέπει στα VNF να ανεβοκατεβαίνουν αυτόματα χρησιμοποιώντας λογισμικό SDN.

#3. Μειωμένο κλείδωμα προμηθευτή

Τα ιδιόκτητα συστήματα υλικού είναι ακριβά στην ανάπτυξη και τη διαμόρφωση. Μπορεί επίσης να ξεπεραστεί εύκολα. Αλλά οι πελάτες σας θα εξακολουθούν να εξαρτώνται από εσάς, εκτός εάν περάσουν από δαπανηρές αλλαγές. Αυτό οδηγεί σε κλειδώματα προμηθευτών.

Το NFV χρησιμοποιεί τυπικό υλικό αντί για αποκλειστικό υλικό για την εκτέλεση λειτουργιών δικτύου. Έτσι, πολλά VNF στον διακομιστή βοηθούν στην αποφυγή κλειδώματος προμηθευτών.

#4. Επεκτασιμότητα

Η ικανότητα να αυξάνετε ή να μειώνετε ανάλογα με τη ζήτηση μπορεί να σας ωφελήσει μακροπρόθεσμα στη λειτουργία μιας επιτυχημένης επιχείρησης. Με απλά λόγια, η κλιμάκωση της αρχιτεκτονικής με VM είναι ευκολότερη και ταχύτερη. και ως εκ τούτου, δεν απαιτεί πρόσθετο υλικό.

#5. Υποστήριξη για αυτοματισμό

Η εικονικοποίηση λειτουργιών δικτύου μπορεί να διαχειρίζεται ή να ρυθμίζεται μέσω προγραμματισμού όπως το λογισμικό. Αυτό επιτρέπει στον οργανισμό σας να αξιοποιεί την αυτοματοποίηση για να αλλάζει γρήγορα τις διαμορφώσεις ή να πραγματοποιεί ενημερώσεις σε κλίμακα.

#6. Ταχύτερη ανάπτυξη

Δεδομένου ότι η εικονικοποίηση λειτουργιών δικτύου υλοποιείται όπως το λογισμικό, τα συστήματα μπορούν εύκολα να ενημερωθούν και να αναπτυχθούν γρήγορα. Με αυτόν τον τρόπο, τα NFV χρειάζονται λιγότερο χρόνο για την ανάπτυξη των υπηρεσιών.

#7. Ασφάλεια

Λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια στο δίκτυο, οι εταιρείες θέλουν να αναλάβουν μεγαλύτερο έλεγχο της διαχείρισης του δικτύου τους. Το NFV προστατεύει αυτά τα δίκτυα εφαρμόζοντας εικονικές πύλες ασφαλείας για το οικοσύστημα διακομιστή.

  Data Lake εναντίον Data Warehouse: Ποιες είναι οι διαφορές;

Επιπλέον, το NFV προστατεύει τα εταιρικά δίκτυα χρησιμοποιώντας εικονικοποιημένες λύσεις, όπως κρυπτογράφηση, έλεγχοι πρόσβασης, ανίχνευση εισβολής, anti-malware και πολλά άλλα, καθιστώντας την ασφάλεια του δικτύου πιο ευέλικτη και οικονομικά αποδοτική.

Προκλήσεις της εικονικοποίησης λειτουργιών δικτύου

Το NFV προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, αλλά συνοδεύεται και από ορισμένες προκλήσεις. Μερικά από αυτά είναι:

  • Αν και η ανάπτυξη εικονικοποίησης λειτουργιών δικτύου μεγάλης κλίμακας είναι οικονομικές, αλλά η κύρια πρόκληση έρχεται με την αξιοπιστία.
  • Όταν χρειάζεστε επανευθυγράμμιση διεργασιών στην επιχείρησή σας που αναβαθμίζει προηγούμενα δίκτυα χρησιμοποιώντας NFV, η ταυτόχρονη διαχείριση εικονικής και παραδοσιακής υποδομής μπορεί να είναι δύσκολη.
  • Οι ασύρματοι πάροχοι έχουν σοβαρές απαιτήσεις για καλύτερη απόδοση δικτύου, οι οποίες είναι γενικά συμβατικές με τη μορφή SLA. Για να το υποστηρίξει αυτό, η NFV πρέπει να παρακολουθεί τα VNF για κάθε πελάτη και να προσαρμόζεται δυναμικά στους υπολογιστικούς πόρους και στο δίκτυο.
  • Η αποτυχία μεμονωμένων εξαρτημάτων κατά την ανάπτυξη του NFV μπορεί να οδηγήσει σε αστοχίες τόσο στο υλικό όσο και στο λογισμικό, επηρεάζοντας την ανθεκτικότητα.
  • Στο μοντέλο NFV, είναι δύσκολο να περιοριστεί και να απομονωθεί κακόβουλο λογισμικό. Είναι εύκολο για κακόβουλο λογισμικό να ταξιδεύει μεταξύ των στοιχείων και να τα βλάπτει.

Εφαρμογές Εικονικοποίησης Λειτουργιών Δικτύου

Ας συζητήσουμε μερικές από τις περιπτώσεις χρήσης όπου εφαρμόζεται το NFV:

  • Αλυσίδα υπηρεσιών: Οι πάροχοι υπηρεσιών επικοινωνίας (CSP) αλυσιδώνουν και συνδέουν τις υπηρεσίες και τις εφαρμογές μεταξύ τους, όπως η βελτιστοποίηση δικτύου SD-WAN και το τείχος προστασίας, και προσφέρουν παροχή υπηρεσιών κατ’ απαίτηση.
  • Υποκατάστημα καθορισμένο από λογισμικό: Η λειτουργία βελτιστοποίησης δικτύου SD-WAN μπορεί να γίνει από NFV. Επιτρέπει πλήρως εικονικοποιημένες λειτουργίες και προσφέρεται ως υπηρεσία.
  • Παρακολούθηση και ασφάλεια δικτύου: Ένα τείχος προστασίας μπορεί να σχεδιαστεί χρησιμοποιώντας NFV. Μέσω αυτού, μπορείτε να παρακολουθείτε πλήρως εικονικοποιημένες ροές δικτύου. Επίσης, αυτό επιτρέπει την εφαρμογή πολιτικών ασφαλείας για την κυκλοφορία δικτύου που δρομολογείται χρησιμοποιώντας το τείχος προστασίας.

Το NFV είναι εφαρμόσιμο σε πολλούς τομείς λειτουργιών δικτύου, όπως τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Μερικές κοινές εφαρμογές είναι:

  • Δίκτυα παράδοσης περιεχομένου
  • Εξελιγμένος πυρήνας πακέτων
  • Συνεδριακός έλεγχος συνόρων
  • Εικονικός εξοπλισμός χώρων πελατών
  • Λειτουργίες ασφαλείας
  • Τείχη προστασίας εφαρμογών Ιστού
  • Τεμαχισμός δικτύου
  • Εξισορροπητές φορτίου
  • Υποσύστημα πολυμέσων IP
  • Παρακολούθηση δικτύου

Πόροι μάθησης

Παρακάτω είναι μερικά βιβλία που θα σας βοηθήσουν να μάθετε περισσότερα για αυτήν την τεχνολογία.

#1. Εικονικοποίηση δικτύου (1η έκδοση)

Αυτό το βιβλίο είναι γραμμένο από τον Kumar Reddy και τον Vector Moreno. Λέει για τις ασφαλείς υπηρεσίες δικτύου για διαφορετικές κοινότητες χρηστών.

Εκτός από αυτό, μοιράζεται και τα εξής:

  • Η παρούσα τεχνολογία εικονικοποίησης δικτύου για οδηγούς επιχειρήσεων, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν μεγάλες προκλήσεις.
  • Η χρήση σχεδίων εικονικοποίησης και υπαρχουσών εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών VoIP και δικτύου, και η ποιότητα των υπηρεσιών.
  • Οι εναλλακτικές λύσεις σχεδίασης διαφόρων πραγματικοτήτων ανάπτυξης πραγματικού κόσμου με μελέτες περιπτώσεων διαμόρφωσης και παραδείγματα.

#2. Εικονικοποίηση λειτουργιών δικτύου: Έννοιες και δυνατότητα εφαρμογής σε δίκτυα 5G

Αυτό το βιβλίο είναι γραμμένο από τον Ying Zhang. Το βιβλίο δείχνει την οριζόντια άποψη των πρόσφατα αναδυόμενων τεχνολογιών στον τομέα του NFV, εισάγοντας προσπάθειες υλοποίησης ανοιχτού κώδικα που μπορούν να φέρουν το NFV από το πρωτότυπο στην πραγματικότητα.

Το βιβλίο διερευνά την πιο πρόσφατη τεχνική του NFV μέσω της αρχιτεκτονικής, των προκλήσεων και των περιπτώσεων χρήσης, καθώς και των εφαρμογών ανοιχτού κώδικα και τυποποίησης. Είναι η πρώτη πηγή πληροφοριών σχετικά με τις τεχνολογίες cloud που χρησιμοποιούνται στα πρόσφατα δίκτυα 5G.

#3. Εικονικοποίηση λειτουργιών δικτύου

Οι συγγραφείς Ken Gray και Thomas D. Nadeau παρέχουν ένα επίπεδο ουδέτερο ως προς τον προμηθευτή και μια αρχιτεκτονική επισκόπηση των προβλημάτων που σχετίζονται με τις μεγάλες απαιτήσεις μετάδοσης και αποθήκευσης δεδομένων.

Αυτό το βιβλίο λέει τη σημασία αυτών των προβλημάτων και πώς χρειαζόμαστε λύσεις για τις σημερινές αναπτυσσόμενες εταιρείες. Επίσης, διδάσκει τα οφέλη από την ύπαρξη τεχνολογίας NFV στην επιχείρησή σας.

#4. Εικονικοποίηση λειτουργιών δικτύου (NFV) με ένα άγγιγμα SDN

Το βιβλίο γράφτηκε από τους Rajendra Chayapathi, Syed Hassan και Paresh Shah. Εξηγούν την ουσιαστικότητα του NFV σε όλες τις βιομηχανίες που μπορεί να μειώσει το κόστος ενώ επιταχύνει την παροχή υπηρεσιών.

Λέει επίσης ότι χρησιμοποιώντας τις τεχνολογίες NFV και SDN μαζί, οι ιδιοκτήτες δικτύων θα μπορούσαν να επωφεληθούν από νέες λειτουργίες για τη βελτίωση της επεκτασιμότητας, την αξιοποίηση μικροϋπηρεσιών και πολλά άλλα.

Τελικές Λέξεις

Η εικονικοποίηση λειτουργιών δικτύου προάγει την προσαρμογή και την επεκτασιμότητα με VM ελαχιστοποιώντας τις εξαρτήσεις της παραδοσιακής υποδομής δικτύου. Έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την εισροή επιχειρηματικών εσόδων χωρίς καμία ανάλογη αύξηση των επενδύσεων.

Έτσι, το NFV είναι μια πολλά υποσχόμενη τάση στον τομέα της εικονικοποίησης. Οι οργανισμοί έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν το NFV και είναι ελεύθεροι να αναπτύξουν τις εφαρμογές τους ή να μετακινήσουν τους εικονικούς τους πόρους με μειωμένο κόστος και αυξημένη απόδοση.

Στη συνέχεια, ελέγξτε τα καλύτερα εργαλεία παρακολούθησης εικονικοποίησης για μεσαίες έως μεγάλες επιχειρήσεις.