Επεξήγηση συχνοτήτων και ρυθμίσεων ισοσταθμιστή σε συσκευές αναπαραγωγής μουσικής

Οι καλύτερες συσκευές αναπαραγωγής μουσικής διαθέτουν ρυθμίσεις ισοσταθμιστή μουσικής και διαθέτουν προρυθμίσεις για να κάνουν τη μουσική που ακούτε να ακούγεται πραγματικά καλή. Αυτά τα προ-σετ καθορίζονται από το είδος για το οποίο ταιριάζουν καλύτερα, όπως ποπ ή ροκ (αλλά ποτέ με προκαθορισμένο γοτθ μέταλ σατανικό ουρλιαχτό για κάποιο λόγο). Ποιες είναι όμως αυτές οι ρυθμίσεις μυστηρίου που ισχυρίζονται ότι βελτιώνουν την ακουστική μας εμπειρία; Είναι ακόμη αληθινά ή είναι απλώς κάτι που οι προγραμματιστές σε όλο τον κόσμο έχουν συνωμοτήσει συλλογικά να προσθέσουν στις συσκευές αναπαραγωγής μουσικής για να φαίνονται κουλ; Οι ρυθμίσεις του ισοσταθμιστή είναι 100% νόμιμες, όπως και ο ισχυρισμός ότι η σωστή ρύθμιση θα βελτιώσει την ποιότητα της μουσικής που ακούτε, ανάλογα με το είδος των ηχείων που έχετε. Θα ρίξουμε μια ματιά στο τι είναι ο ισοσταθμιστής και τι ακριβώς σημαίνει καθένα από αυτά τα ρυθμιστικά.

Οι ρυθμίσεις του ισοσταθμιστή δεν είναι εφεύρεση της εποχής της ψηφιακής μουσικής. Υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό, από την εποχή των κασετόφωνων και εδώ είναι μια εικόνα για το πώς μοιάζει ο ισοσταθμιστής στο κασετόφωνό μου από το 1000 π.Χ. Οι συχνότητες που υποστηρίζει είναι από 100Hz – 10kHz.

Τι είναι το Equalizer;

Ένας ισοσταθμιστής σάς επιτρέπει να προσαρμόσετε τη συχνότητα διαφορετικών καναλιών ήχου. Όπως οι έξοδοι φωτός σε πολλά διαφορετικά μήκη κύματος, ο ήχος υπάρχει σε πολλά διαφορετικά κανάλια ή συχνότητες. Διαφορετικά μουσικά όργανα, ακόμη και η ανθρώπινη φωνή εκτείνονται σε διαφορετικές συχνότητες. Θυμηθείτε ότι οι άνδρες έχουν βαθύτερες φωνές ενώ οι γυναίκες πιο αιχμηρές. διαφορετικούς τόνους και συχνότητες. Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά συχνοτήτων που το ανθρώπινο αυτί απλά δεν μπορεί να ανιχνεύσει και ένα σφύριγμα σκύλου είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα μιας τέτοιας συχνότητας. Υπάρχουν μερικά που μπορούμε να ακούσουμε καλύτερα από άλλα.

  Πώς να περιστρέφετε γρήγορα εικονικές μηχανές στο Ubuntu με το Quickemu

Η μουσική, στην πραγματικότητα ο περισσότερος ήχος αυτές τις μέρες, αντιμετωπίζεται και δεν μιλάω για αυτόματο συντονισμό. Ορισμένες συχνότητες είναι φτιαγμένες για να ακούγονται πιο δυνατά και να τονίζουν έναν συγκεκριμένο ήχο ή συχνότητα, ενώ άλλες κάνουν πιο ήσυχες. Ο στόχος είναι να ακούγεται καλό το τελικό προϊόν και επίσης να εξαλειφθεί ο «θόρυβος» από ηχογραφήσεις στούντιο κ.λπ. Όταν παράγεται μουσική είναι υποτίθεται ότι είναι τέλεια αλλά για το συγκεκριμένο είδος μουσικής που έγινε. Ενώ τα αυτιά μας είναι αρκετά τυπικό πρόβλημα (αποκλείοντας οποιαδήποτε απώλεια ακοής), ορισμένοι τύποι μουσικής ακούγονται καλύτερα όταν συγκεκριμένες συχνότητες της εγγραφής γίνονται πιο δυνατές ή πιο αθόρυβες. Όταν ακούμε μουσική με τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του ισοσταθμιστή όπου όλες οι συχνότητες έχουν ρυθμιστεί στο ίδιο επίπεδο, μπορούμε να την ακούσουμε μια χαρά, αλλά όχι πραγματικά υπέροχη. Εκεί μπαίνουν οι διαφορετικές προεπιλογές. Έρχονται με προτιμώμενα επίπεδα για διαφορετικές συχνότητες που θα έκαναν ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής να ακούγεται καλύτερα.

Οι διαφορετικές συχνότητες στον ισοσταθμιστή

Ας υποθέσουμε ότι δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε καμία από τις προκαθορισμένες ρυθμίσεις και θέλετε να παίξετε μόνοι σας με αυτά τα ρυθμιστικά. Πρέπει να ξέρετε τι είναι αυτό που αλλάζετε και αν είναι καλή ιδέα ή όχι. Πριν μπούμε σε οποιαδήποτε λεπτομέρεια, οι αριθμοί που βλέπετε στον πίνακα ισοσταθμιστή είναι συχνότητες (μετρούμενες σε Hertz). Κάθε συχνότητα είναι για διαφορετικό κανάλι ήχου. Οι συχνότητες παρατίθενται από τη χαμηλότερη (που αντιστοιχεί στον χαμηλότερο ήχο) έως την υψηλότερη (που αντιστοιχεί στον πιο δυνατό ήχο).

  Πώς να προσθέσετε ένα διαχωριστικό σελιδοδεικτών στο πρόγραμμα περιήγησής σας

Έτσι μοιάζει ο ισοσταθμιστής στο iTunes.

Το εύρος κυμαίνεται από 32Hz έως 16kHz. Σε πιο προηγμένο λογισμικό, η συχνότητα θα κυμαίνεται μεταξύ 20Hz και 20kHz. Αυτές οι συχνότητες αντιστοιχούν σε ένα συγκεκριμένο εύρος ήχου.

Χαμηλό εύρος: 20Hz – 250Hz
Μεσαία εμβέλεια: 250Hz – 4kHz
Υψηλό εύρος: 4kHz – 20kHz

Ρύθμιση συχνοτήτων στον ισοσταθμιστή

Τα παραπάνω είναι μια περίληψη του «ήχου» που μια συγκεκριμένη συχνότητα θα κάνει πιο δυνατό ή πιο ήσυχο. Εάν απλώς προσπαθείτε να απολαύσετε τη μουσική που έχετε κατεβάσει, ξεκινήστε παίρνοντας μια υπόδειξη από τις προκαθορισμένες ρυθμίσεις. Δείτε ποιες συχνότητες έχουν ρυθμιστεί υψηλότερα για ποιους τύπους μουσικής και προσαρμόστε ανάλογα. Η προεπιλογή «Rock» έχει μια ωραία ρύθμιση V, οι χαμηλές και υψηλές περιοχές γίνονται πιο δυνατές ενώ η μεσαία εμβέλεια διατηρείται κυρίως στο προεπιλεγμένο επίπεδο ή γίνεται πιο αθόρυβο. Παρατηρήστε άλλες προκαθορισμένες ρυθμίσεις όπως αυτή.

Εάν φιλοδοξείτε να μάθετε να μιξάρετε μουσική, θα χρειαστεί να εργαστείτε σκληρότερα. Ας δουλέψουμε με το παράδειγμά μας για το είδος «Rock» όπου η κιθάρα και τα ντραμς εμπλέκονται πάντα. Τα ντραμς συμβάλλουν τόσο στις χαμηλές όσο και στις υψηλές συχνότητες, ενώ οι κιθάρες ανάλογα με τον τύπο τους θα καλύπτουν όλο το φάσμα. Ωστόσο, η ηλεκτρική κιθάρα συμβάλλει ειδικά σε συχνότητες μεταξύ 200Hz και 2kHz. Ανάλογα με τον τύπο του τυμπάνου ή της κιθάρας που χρησιμοποιείται, οι ήχοι μπορεί να βρίσκονται σε υψηλότερες ή χαμηλότερες συχνότητες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα γράφημα όπως το παρακάτω για γρήγορη αναφορά όταν ξεκινάτε, αλλά αν το βλέπετε αυτό ως επάγγελμα, θα πρέπει να μάθετε περισσότερα για τα όργανα που αναμιγνύετε και το εύρος που καλύπτουν.

  Βρείτε μια τυχαία ταινία ή τηλεοπτική εκπομπή για παρακολούθηση στο Netflix, στο Hulu, στο HBO Go ή στο Amazon Prime

Πηγή: PDF Building Guitar

Μπάσο & πρίμα

Μπορεί να δείτε ρυθμίσεις για τα μπάσα και τα πρίμα σε ορισμένες συσκευές αναπαραγωγής ήχου ή μπορεί να υπάρχουν ως προσαρμόσιμες ρυθμίσεις στα ηχεία. Αυτές οι ρυθμίσεις διαχειρίζονται συλλογικά τις χαμηλές και υψηλές συχνότητες (αντίστοιχα) ως μία. Δεδομένου ότι είναι ένας διακόπτης με ένα πάτημα για συχνότητες χαμηλού και υψηλού εύρους, το εφέ δεν είναι τόσο ακριβές όσο θα ήταν αν τα προσαρμόζατε μεμονωμένα. Είχα ένα ζευγάρι ηχείων που είχαν αυτές τις δύο ρυθμίσεις και ήταν σαν να υπήρχαν οι ρυθμίσεις σε ένα φάσμα με τον James Earl Jones στο ένα άκρο και τους Chipmunks στο άλλο. Μπορεί επίσης να αγόρασα μόλις φθηνά ηχεία, αλλά έχετε τη γενική ιδέα για το πώς λειτουργούν αυτές οι ρυθμίσεις.

ντεσιμπέλ

Η μονάδα μέτρησης της έντασης του ήχου ονομάζεται ντεσιμπέλ και όπου και αν τη διαβάζετε, αναφέρεται στην ένταση. Η αύξηση των ντεσιμπέλ θα αυξήσει ομοιόμορφα τον ήχο όλων των συχνοτήτων ήχου που έχετε ρυθμίσει, έτσι ώστε να ακούγεται ο ίδιος αλλά πιο δυνατός. Οι συσκευές αναπαραγωγής μουσικής μπορεί να υποστηρίζουν πολύ δυνατά ντεσιμπέλ, αλλά τα ηχεία σας μπορεί να μην υποστηρίζουν και αν ρυθμίσετε τη συσκευή αναπαραγωγής σε υψηλότερο ντεσιμπέλ από αυτό που υποστηρίζει το ηχείο σας, μπορείτε να τα σβήσετε.

συμπέρασμα

Οι ρυθμίσεις του ισοσταθμιστή, πιο συγκεκριμένα οι προκαθορισμένες ρυθμίσεις, έχουν ρυθμιστεί για να βελτιώνουν τα ψηλά και τα χαμηλά των συχνοτήτων που θα περιμένατε να ακούσετε σε ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής. Δεν είναι σκαλισμένα σε πέτρα, επομένως, ενώ πολλοί από εμάς μπορεί να τα φτιάξουμε, μπορείτε πάντα να παίζετε και να τα προσαρμόζετε ώστε να ταιριάζουν στον εαυτό σας.