Ελέγξτε εάν το πρόγραμμα περιήγησής σας είναι ευάλωτο στο Spectre

Το σφάλμα Spectre που επηρεάζει εκατομμύρια επεξεργαστές Intel είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα και ανησυχητικά σφάλματα που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ. Δεν είναι απλώς ένα σφάλμα των Windows. Επηρεάζει Mac, Chromebook, συσκευές Android, ακόμη και iPhone και iPad. Η προστασία από αυτό δεν είναι τόσο απλή όσο η εγκατάσταση μιας ενημέρωσης συστήματος. Το σφάλμα μπορεί ακόμα να εκμεταλλευτεί εάν δεν έχετε ενημερώσει το BIOS σας σε μια έκδοση που διορθώνει το σφάλμα ή εάν το πρόγραμμα περιήγησής σας είναι ευάλωτο στο Spectre. Δεδομένου ότι ένα πρόγραμμα περιήγησης είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους εφαρμογών που χρησιμοποιούνται, αυτό είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να ελέγξετε.

Οι καλοί άνθρωποι της Tencent έχουν κυκλοφορήσει μια μικρή εφαρμογή Ιστού που μπορεί να ελέγξει εάν το πρόγραμμα περιήγησής σας είναι ευάλωτο στο Spectre. Η Tencent, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι η Google της Κίνας. Κατέχει την επιτυχημένη εφαρμογή WeChat που προτιμούν οι Κινέζοι χρήστες έναντι άλλων εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων. Είναι ένας γίγαντας του Διαδικτύου από μόνος του.

  Πώς να δημιουργήσετε μια αφίσα χρησιμοποιώντας το Microsoft PowerPoint

Επισκεφθείτε το Έλεγχος ευπάθειας CPU και κάντε κλικ στο κουμπί «Κάντε κλικ για έλεγχο». Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να ελέγξετε τόσο τα προγράμματα περιήγησης για υπολογιστές όσο και για κινητά. Η εφαρμογή δοκιμάζει γρήγορα τα προγράμματα περιήγησης για υπολογιστές, ωστόσο, τα προγράμματα περιήγησης για κινητά χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο για έλεγχο.

Σύμφωνα με την εφαρμογή, το Chrome στα Windows 10 και το Safari στο iOS 11.2.1 είναι και τα δύο ασφαλή από το σφάλμα.

Ευάλωτο πρόγραμμα περιήγησης

Εάν η εφαρμογή σας πει ότι το πρόγραμμα περιήγησής σας είναι ευάλωτο στο Spectre, τότε έχετε έναν από τους δύο τρόπους δράσης. Πρώτα, ελέγξτε εάν υπάρχει ενημέρωση για το πρόγραμμα περιήγησής σας. Αυτό το σφάλμα δεν είναι σε καμία περίπτωση μικρό, επομένως οι μεγάλοι προγραμματιστές προγραμμάτων περιήγησης όπως η Google και η Mozilla θα σπεύσουν να κυκλοφορήσουν ενημερώσεις για να προστατευτούν από αυτό. Ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε ένα λιγότερο δημοφιλές πρόγραμμα περιήγησης, οι πιθανότητες είναι ότι υπάρχει διαθέσιμη ενημέρωση για αυτό. Αυτό ισχύει τόσο για προγράμματα περιήγησης για υπολογιστές όσο και για κινητά.

  Πώς να φορτίσετε το smartphone σας ενώ κάνετε κάμπινγκ

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ενημέρωση, θα πρέπει να αλλάξετε ένα πρόγραμμα περιήγησης που δεν είναι ευάλωτο. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική σε αυτό το σημείο από το να μεταβείτε σε μια πιο ασφαλή εφαρμογή έως ότου αυτή που χρησιμοποιείτε συνήθως είναι ασφαλής. Και πάλι, αυτό ισχύει τόσο για προγράμματα περιήγησης για υπολογιστές όσο και για κινητά.

Το σφάλμα Spectre δεν είναι κάτι που μπορεί να επιδιορθωθεί μόνο με μια ενημέρωση προγράμματος περιήγησης ή μια ενημέρωση λειτουργικού συστήματος. Απαιτεί μια γενική ενημέρωση, π.χ. εφαρμογές, λειτουργικό σύστημα, ακόμη και BIOS, προκειμένου να προστατευτείτε από αυτό. Επίσης, αυτό δεν είναι κάτι από το οποίο μπορείτε να προστατευθείτε αν είστε προσεκτικοί στο διαδίκτυο. Το θέμα δεν είναι να μην επισκέπτεστε επικίνδυνους ιστότοπους ή να μην εγκαθιστάτε ύποπτες εφαρμογές. Οι ενημερώσεις είναι απαραίτητες ανεξάρτητα από το πόσο προσεκτικοί είστε.

  Πώς να εξαγάγετε τα δεδομένα σας στο Google Fit