Ελέγξτε εάν ο υπολογιστής σας με Windows είναι ευάλωτος στο Spectre

Η Microsoft κυκλοφόρησε μια ενημέρωση κώδικα για το σφάλμα Meltdown ως ενημέρωση των Windows. Αυτή η ενημέρωση κώδικα θα ακυρώσει αποτελεσματικά την απειλή που θέτει αυτό το σφάλμα, ωστόσο, το Spectre είναι ακόμα εκεί έξω. Οι ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας που κυκλοφόρησε μόνο από τη Microsoft δεν είναι αρκετές για να σας προστατεύσουν από αυτήν. Πιθανότατα θα χρειαστεί επίσης να αναβαθμίσετε το BIOS σας μόλις ο κατασκευαστής του υπολογιστή σας κυκλοφορήσει μια νέα έκδοση. Υπάρχουν διαφορετικές ενημερώσεις κώδικα και επιδιορθώσεις για την πλήρη προστασία από το Spectre και ενδέχεται να έχετε μόνο μερικές από αυτές στη θέση τους. Δείτε πώς μπορείτε να ελέγξετε εάν ο υπολογιστής σας με Windows είναι ευάλωτος στο Spectre και τι μπορείτε να κάνετε για να το μετριαστείτε.

  Πώς να ενεργοποιήσετε την πρόβλεψη κειμένου για ένα πληκτρολόγιο υλικού στα Windows 10

Ευπάθεια φάντασμα

Αυτό θα απαιτήσει δικαιώματα διαχειριστή στο σύστημά σας. Θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε μια ενότητα που ονομάζεται SpeculationControl. Ανοίξτε το PowerShell με δικαιώματα διαχειριστή και εισαγάγετε τα εξής.

Install-Module SpeculationControl

Μπορεί να σας ζητηθεί να εγκαταστήσετε τον πάροχο NuGet. Αν ναι, πληκτρολογήστε Y για να συνεχίσετε και μετά εκτελέστε ξανά την παραπάνω εντολή. Εάν δείτε μια προειδοποίηση που λέει ότι εγκαθιστάτε μια λειτουργική μονάδα από ένα άγνωστο χώρο αποθήκευσης, πληκτρολογήστε Y για να συνεχίσετε.

Τώρα που έχει εγκατασταθεί η λειτουργική μονάδα, ήρθε η ώρα να ελέγξετε εάν ο υπολογιστής σας με Windows είναι ευάλωτος στο Spectre και πόσο ευάλωτος είναι. Πληκτρολογήστε τα παρακάτω στο PowerShell και, στη συνέχεια, μετακινηθείτε στο τέλος για να δείτε τη σύνοψη.

Get-SpeculationControlSettings

Κάθε «Λάθος» στη σύνοψη υποδηλώνει μια ευπάθεια. Κάθε «True» δείχνει ότι προστατεύεστε από την εκμετάλλευση της συγκεκριμένης υπηρεσίας/συστατικού.

  Σταματήστε τα Windows 10 από το να επιτρέπουν στους φίλους σας να χρησιμοποιούν το WiFi σας

Μπορείτε να διαβάσετε την υπόλοιπη αναφορά για προτάσεις βελτίωσης της προστασίας στον υπολογιστή σας. Για το σύστημά μου, μου συνέστησε να ενημερώσω το BIOS, πράγμα που σημαίνει ότι ο κατασκευαστής του συστήματός μου πρέπει να κυκλοφορήσει μια ενημέρωση για αυτό, την οποία στη συνέχεια πρέπει να εγκαταστήσω.

Ενημερώσεις BIOS & ενημερώσεις συστήματος

Οι ενημερώσεις του BIOS και οι ενημερώσεις συστήματος δεν παρέχονται με τον ίδιο τρόπο. Όλες οι ενημερώσεις συστήματος θα παραδίδονται μέσω των ενημερώσεων των Windows, εκτός εάν φυσικά τις έχετε απενεργοποιήσει. Εάν έχετε, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να τα ενεργοποιήσετε ξανά ή να εγκαταστήσετε μη αυτόματα τις ενημερώσεις κώδικα που έχει διαθέσει η Microsoft.

  Πώς να ρυθμίσετε το Haptic Touch σε ένα iPhone XR

Οι ενημερώσεις του BIOS δεν θα παραδίδονται μέσω των Windows. Θα τα εγκαταστήσετε μέσω του λειτουργικού σας συστήματος, αλλά το ίδιο το λειτουργικό σύστημα δεν θα αναζητήσει και θα κατεβάσει την ενημέρωση. Αντίθετα, πρέπει να επισκεφτείτε τον ιστότοπο του κατασκευαστή σας, π.χ. Dell ή HP ή Acer, και να αναζητήσετε ενημερώσεις προγραμμάτων οδήγησης για το μοντέλο του επιτραπέζιου ή φορητού υπολογιστή σας. Μην μαντέψετε τι μοντέλο έχετε. Οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν έναν κωδικό για κάθε σύστημα που πωλούν. Ο κωδικός βοηθά στην άμεση αναγνώριση του συστήματος. Κοιτάξτε στο κάτω ή στο πίσω μέρος του συστήματός σας για ένα αυτοκόλλητο με τον κωδικό και χρησιμοποιήστε το για να ελέγξετε για τυχόν διαθέσιμες ενημερώσεις του BIOS.