Εισαγωγή στο SAFe για αρχάριους

Για έργα μεγάλης κλίμακας στον κλάδο ανάπτυξης λογισμικού, το SAFe ή το Scaled Agile Framework είναι η τέλεια επιλογή για τις ομάδες.

Η συνεργασία έχει γίνει το κλειδί για την καινοτομία στον συνεχώς αναπτυσσόμενο κλάδο της μηχανικής. Η εισαγωγή της μεθόδου Agile έχει επαναπροσδιορίσει τον τρόπο λειτουργίας αυτής της βιομηχανίας για την επίτευξη της μέγιστης απόδοσης και παραγωγικότητας.

Αυτές τις μέρες, πολλές επιχειρήσεις επιλέγουν το SAFe, έναν καλύτερο τρόπο για την αποτελεσματική εφαρμογή της μεθοδολογίας Agile. Ας βουτήξουμε βαθιά για να μάθουμε όλα τα βασικά του SAFe και πώς να το εφαρμόσουμε.

Πίνακας περιεχομένων

Τι είναι η Εφαρμογή SAFe;

Το SAFe ή το Scaled Agile Framework είναι μια συλλογή οργανωτικών πρακτικών και πρακτικών ροής εργασίας που σας επιτρέπουν να εφαρμόσετε τη μεθοδολογία Agile σε μια οργάνωση επιχείρησης. Το πλαίσιο SAFe συνοδεύεται από δομημένη καθοδήγηση σχετικά με τους ρόλους και τις ευθύνες όλων των μελών της ομάδας, μαζί με τρόπους σχεδιασμού και διαχείρισης των εργασιών και την υποστήριξη των αξιών.

Η μεθοδολογία SAFe προωθεί τη συνεργασία, την ευθυγράμμιση και την παράδοση σε διάφορες ευέλικτες ομάδες.

Βασίζεται σε τρία τμήματα γνώσης:

  • Ευέλικτη ανάπτυξη λογισμικού
  • Ανάπτυξη λιτού προϊόντος
  • Συστημική σκέψη

Το SAFe προσφέρει μια δομημένη μέθοδο για την κλιμάκωση της ευέλικτης μεθόδου και την παρακολούθηση της ανάπτυξης της εταιρείας. Τώρα, προτού προχωρήσετε στην εφαρμογή του SAFe, ακολουθούν ορισμένοι παράγοντες που πρέπει να κατανοήσετε:

  • Μάθετε γιατί η εταιρεία σας χρειάζεται αυτή τη μεθοδολογία. Η εφαρμογή του μπορεί να είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και πρέπει να κατανοήσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του προτού το επιλέξετε.
  • Όλα τα μέλη της ομάδας, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών, των διευθυντών και των ηγετών, χρειάζονται επαρκή εκπαίδευση σχετικά με τη ροή εργασίας και τις πρακτικές για την εφαρμογή του SAFe.
  • Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουμε ορισμένες οργανωτικές δομές, ενώ θα παραμείνουμε ευθυγραμμισμένες με τις αξίες της εταιρείας.
  • Κάθε μέλος της ομάδας Agile πρέπει να εφαρμόσει τις γνώσεις και την εμπειρία του στην εκπαίδευση για να αναπτύξει στρατηγικές.

Οφέλη από την εφαρμογή του SAFE

Βελτιωμένος χρόνος για την αγορά

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της εφαρμογής του SAFe είναι ο ταχύτερος χρόνος διάθεσης στην αγορά. Καθώς ευθυγραμμίζετε διαλειτουργικές ομάδες Agile γύρω από την αξία, μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του πελάτη με μεγαλύτερη ταχύτητα. Με τη μόχλευση του πλαισίου SAFe, οι επιχειρήσεις μπορούν να λαμβάνουν πιο γρήγορες αποφάσεις, να εξορθολογίζουν τις λειτουργίες τους και να παραμένουν εστιασμένες στους πελάτες.

Ενίσχυση παραγωγικότητας

Οι ομάδες που εφαρμόζουν το SAFe παρατηρούν σημαντική ώθηση στη συνολική μετρήσιμη παραγωγικότητα. Καθώς οι ομάδες μπορούν να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά, μπορούν να παραλείψουν την περιττή εργασία, να αποφύγουν καθυστερήσεις και να βελτιώνουν συνεχώς αυτό που σχεδιάζουν και αναπτύσσουν.

Καλύτερη ποιότητα

Η ενσωματωμένη ποιότητα των προϊόντων αποτελεί βασική αξία του SAFe. Εστιάζει στη σημασία της ενσωμάτωσης της ποιότητας, ανεξάρτητα από το βήμα του κύκλου ζωής ανάπτυξης στην οποία βρίσκεστε. Έτσι, το SAFe διασφαλίζει ότι η ποιότητα δεν αποτελεί αντικείμενο εστίασης της τελευταίας στιγμής και αντ’ αυτού γίνεται ευθύνη όλων.

  Πώς να συνδέσετε ένα Samsung Galaxy Watch σε ένα νέο τηλέφωνο

Περισσότερη δέσμευση εργαζομένων

Καθώς εφαρμόζετε μια καλύτερη μέθοδο εργασίας, οι εργαζόμενοι ασχολούνται περισσότερο με τη δουλειά τους ενώ είναι ταυτόχρονα χαρούμενοι. Με το πλαίσιο SAFe, οι εταιρείες μπορούν να επιτρέψουν στους εργαζόμενους να επιτύχουν αυτονομία, εξειδίκευση και σκοπό. Επιπλέον, οι εταιρείες που εφαρμόζουν το SAFe είναι εξοπλισμένες με εργαλεία για να κάνουν τους εργαζόμενους ικανοποιημένους και να ελαχιστοποιούν την επαγγελματική εξουθένωση.

Επίπεδα SAFe

Επίπεδο ομάδας

Σε αυτό το επίπεδο, συνεχίζεται η τυπική ευέλικτη δομή ομάδας που εφαρμόζει διαδικασίες scrum. Εδώ, οι κύριοι παίκτες είναι ο master scrum, ο ιδιοκτήτης προϊόντος και η σχετική ομάδα για το έργο. Η ομάδα πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες της σε μικρές παρτίδες, που ονομάζονται επαναλήψεις. Μετά από κάθε παράδοση, η ομάδα αξιολογεί τα αποτελέσματα και επαναλαμβάνει να διορθώσει τυχόν προβλήματα.

Επίπεδο προγράμματος

Σε αυτό το επίπεδο, όλα τα μέλη της ομάδας και οι ενδιαφερόμενοι εργάζονται για μια αποστολή ανάπτυξης συστήματος. Κάθε μέρος έχει έναν πολύτιμο ρόλο να παίξει και μοιράζεται την ευθύνη ολοκλήρωσης του έργου με τη ροή της αξίας και τη μέγιστη βελτιστοποίηση των πόρων.

Επίπεδο χαρτοφυλακίου

Αυτό το επίπεδο SAFe αποτελείται από αρχές, συμβάσεις και ρόλους που είναι απαραίτητοι για τη διαχείριση των συστημάτων και των λύσεων που χρειάζεται μια εταιρεία για να επιτύχει τους στόχους και τους στόχους της. Ως εκ τούτου, το Portfolio του Προγράμματος, το Management, ο Enterprise Architect και οι Epic Owners είναι τα μέρη αυτού του επιπέδου.

Βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την εφαρμογή SAFE

Τέσσερις διαμορφώσεις του SAFE

  • Essential SAFe: Το Thing point της εφαρμογής κάνει τα κρίσιμα στοιχεία.
  • Portfolio SAFe: Αυτή η διαμόρφωση ευθυγραμμίζει την εκτέλεση του χαρτοφυλακίου με τις τιμές της εταιρείας.
  • Large Solution SAFe: Χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη μεγάλων και πολύπλοκων λύσεων.
  • Full SAFe: Αυτή είναι η πιο ολοκληρωμένη έκδοση του SAFe που υποστηρίζει τη διαχείριση μεγάλων ενσωματωμένων λύσεων.

Αρχές SAFE

Αυτές οι αρχές είναι απαραίτητες για την εφαρμογή των εκτελεστικών αποφάσεων και επηρεάζουν τη νοοτροπία των μελών της ευέλικτης ομάδας.

  • Οικονομική άποψη
  • Συστημική σκέψη
  • Δημιουργήστε προϊόντα με ολοκληρωμένους κύκλους μάθησης
  • Διατηρήστε πολλαπλές επιλογές σχεδίασης
  • Οραματιστείτε εργασίες σε εξέλιξη
  • Εφαρμογή ρυθμού και συγχρονισμός
  • Δημιουργήστε ορόσημα στην πραγματική αξιολόγηση
  • Μειώστε το μέγεθος παρτίδας και ελέγξτε τα μήκη της ουράς
  • Αποκέντρωση της λήψης αποφάσεων
  • Το συνεχές κίνητρο των εργαζομένων

Αξίες ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Το SAFe βασίζεται σε τέσσερις βασικές αξίες που καθοδηγούν όλες τις αποφάσεις της ομάδας και διασφαλίζουν την επιτυχή εφαρμογή του SAFe.

  • Ευθυγράμμιση: Όλος ο οργανισμός βρίσκεται στην ίδια σελίδα σχετικά με τον προορισμό και τη διαδικασία εργασίας του.
  • Ενσωματωμένη ποιότητα: Κάθε μέρος του προϊόντος που αναπτύσσετε θα πρέπει να είναι της υψηλότερης ποιότητας.
  • Διαφάνεια: Οι ροές εργασίας πρέπει να είναι ανοιχτές και διαφανείς για καλύτερη παραγωγικότητα και αντιμετώπιση προβλημάτων.
  • Εκτέλεση Προγράμματος: Η εφαρμογή εργασίας είναι το πιο σημαντικό πράγμα και ο δείκτης της παραγωγικότητας.

Εκπαίδευση βασισμένη σε ρόλους

Εάν αναζητάτε μια επιτυχημένη μετατροπή σε περιβάλλον SAFe, η εκπαίδευση είναι το κλειδί για αυτό. Οι εταιρείες πρέπει να φροντίσουν να εξασφαλίσουν ότι όλα τα μέλη της ομάδας θα έχουν ένα κατάλληλο περιβάλλον για να μαθαίνουν και να εξερευνούν νέες ιδέες.

Η εκπαίδευση θα πρέπει επίσης να τους κάνει να κατανοήσουν τον αντίκτυπο των αλλαγών στο εργασιακό τους περιβάλλον. Πολλά βασικά και προχωρημένα μαθήματα κατάρτισης βασισμένα σε ρόλους είναι διαθέσιμα για τις ομάδες Agile.

  Πώς να επιλέξετε το καλύτερο

Οδικός Χάρτης Εφαρμογής

Εάν μια εταιρεία θέλει να γίνει μια επιχείρηση τεχνολογίας Lean-Agile, πρέπει να εφαρμόσει ορισμένες ουσιαστικές αλλαγές. Ακολουθώντας τον οδικό χάρτη υλοποίησης, μια εταιρεία μπορεί εύκολα να πλεύσει στο ταξίδι της για να υιοθετήσει τη μεθοδολογία SAFE.

Οδικός Χάρτης Εφαρμογής SAFE

Για να εφαρμόσετε το SAFe στον οργανισμό σας, πρέπει να εκτελέσετε αυτά τα βήματα ως μέρος του οδικού σας χάρτη:

Εκπλήρωση του σημείου κατωφλίου

Ο στόχος του οδικού χάρτη υλοποίησης του SAFe είναι να φέρει μια αλλαγή στην κουλτούρα εργασίας μιας ομάδας που εργάζεται σε ευέλικτα έργα. Αν και αυτό θα μπορούσε να είναι δύσκολο, οι οργανισμοί θα πρέπει να το επιλέξουν λαμβάνοντας υπόψη την κερδοφορία του. Το πρώτο βήμα για την έναρξη εφαρμογής του SAFe είναι να φτάσετε στο όριο όταν ολόκληρο το εργατικό δυναμικό αποκτήσει συλλογικά κίνητρα για να επιτύχει τον στόχο του.

Καλλιεργήστε πράκτορες

Το επόμενο στάδιο του οδικού χάρτη είναι να έχουμε μια ομάδα εργαζομένων που θα εργάζονται ως παράγοντες στρατηγικής αλλαγής. Αυτοί οι άνθρωποι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διαδικασία μετασχηματισμού και έτσι παρακινούν άλλους να εργαστούν ευθυγραμμισμένα με τον οδικό χάρτη. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουν καλά την ισορροπία μεταξύ προβλεψιμότητας και επιχειρηματικής ευελιξίας, εκτός από το να είναι εξοπλισμένα για να φέρουν τον απαραίτητο μετασχηματισμό.

Προσφορά Εκπαίδευσης στους Ενδιαφερομένους

Ενώ πρέπει να εκπαιδεύσετε ολόκληρο το εργατικό δυναμικό, τα στελέχη απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό το θέμα. Η εκπαίδευσή τους πρέπει να τους καθιστά αρκετά ικανούς για τη διαχείριση της διαδικασίας ανάπτυξης και την εξάλειψη τυχόν σημείων συμφόρησης.

Επίσης, κάθε εκπαιδευόμενος θα πρέπει να αναπτύξει μια προοπτική Lean-Agile για να είναι κατάλληλο μέρος του μετασχηματισμού του χώρου εργασίας, ενώ παράλληλα είναι καινοτόμος και ευέλικτος κατά τη διάρκεια του έργου.

Προσδιορίστε USP ή Value

Σε αυτό το σημείο, η εκτελεστική ομάδα θα πρέπει να επικεντρωθεί στις λειτουργικές επιχειρηματικές διαδικασίες και στις δομές υποστήριξής τους. Η εστίαση είναι επίσης στην ανάπτυξη με αντίκτυπο στη λειτουργία. Όσοι εργάζονται για την παράδοση στρατηγικής αγοράς θα πρέπει να κατανοούν ξεκάθαρα την ART — Agile-Release Training. Έτσι, μπορούν να δημιουργήσουν ένα πρωτεύον σύστημα διαχείρισης που θα ανταποκρίνεται σταδιακά στις ανάγκες των χρηστών.

Δημιουργήστε ένα Masterplan για Lean-Agile Management

Δημιουργήστε μια ομάδα με υποχρέωση να εφαρμόσει τη μεθοδολογία SAFe Lean-Agile. Αυτή η ομάδα θα επιβλέπει τη μετατροπή των αξιών και των στάσεων σε μια κουλτούρα Lean-Agile ενώ θα διευκολύνει την όλη διαδικασία.

Σχέδιο εφαρμογής

Η εφαρμογή αυτών των ενεργειών θα πρέπει να γίνει σε αυτό το βήμα. Για να το κάνετε αυτό, ξεκινήστε με την αναγνώριση της πρώτης ροής διεργασίας και της πρώτης ART. Εκτός από αυτό, είναι καιρός να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική για να δοθεί στην υλοποίηση ένα εφικτό σχήμα. Οι εταιρείες θα πρέπει επίσης να συγκεντρώσουν νέες δεξιότητες και δεδομένα σε αυτό το στάδιο.

Προετοιμάστε το ART Launch

Η εκτέλεση του ART θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με μια αυστηρή ρουτίνα. Κατηγοριοποιήστε τους συμπαίκτες ως άτομα με και χωρίς προπόνηση. Ο εντοπισμός των υφιστάμενων εκκρεμοτήτων θα πρέπει επίσης να γίνει σε αυτό το στάδιο. Μετά από επαρκή προετοιμασία, οι οργανισμοί θα πρέπει να αναθέσουν και να οργανώσουν άτομα σε έργα SAFe για να βελτιώσουν τη διαδικασία.

Εκπαιδεύστε ομάδες και εκκινήστε το ART

Όταν ολοκληρωθεί η προετοιμασία για την εκτόξευση, ελέγξτε την ικανότητα της ομάδας που θα παραδώσει ART. Μετά από εκπαίδευση για μία εβδομάδα, οι εταιρείες μπορούν να ξεκινήσουν την αρχική στρατηγική PI.

Coach ART Execution

Αυτό το στάδιο επικεντρώνεται πλήρως στη δράση και οι ομάδες Agile ενδέχεται να χρειαστούν βοήθεια από τον σύμβουλο SAFe για να εξασφαλίσουν την παράδοση αξίας στον πελάτη. Τα στελέχη της ART πρέπει να επικεντρωθούν στον συνεχή κύκλο ανάπτυξης.

  Πώς να μεταφέρετε εύκολα δεδομένα από τον υπολογιστή σας στο τηλέφωνό σας

Εκκινήστε Περισσότερα ARTs

Σε αυτό το σημείο, άλλα ART θα πρέπει να αναπτυχθούν για συγκεκριμένες ροές αξίας. Οι ομάδες που έχουν ανατεθεί πρέπει να εκτελέσουν οποιονδήποτε υπάρχοντα σχεδιασμό για αποτελεσματικό μετασχηματισμό. Μέσω της ανάπτυξης SAFe, η οπτικοποίηση της απόδοσης γίνεται ευκολότερη καθώς εμφανίζει όλα τα ART και τα εμπόδια.

Επέκταση χαρτοφυλακίου

Μέχρι αυτή τη στιγμή, οι οργανισμοί θα πρέπει να έχουν ενσωματώσει το SAFe στο χώρο εργασίας τους. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρξει εκτενής εξέταση ορισμένων οργανωτικών προτύπων τεχνικών για την επίτευξη ενός πλήρους ευέλικτου οδικού χάρτη.

Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να υπάρχει ανατροφοδότηση από τους συμπαίκτες που μπορούν να μετριάσουν τυχόν μελλοντικά εμπόδια και σταδιακή εφαρμογή της μεθοδολογίας σε όλη την εταιρεία.

Επιταχύνω

Δεδομένου ότι αυτό είναι το τελευταίο βήμα του οδικού χάρτη, οι οργανισμοί θα πρέπει να επαληθεύσουν εάν όλα τα προηγούμενα βήματα έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία. Ελέγξτε εάν η εργασιακή κουλτούρα έχει μεταμορφωθεί ή εάν οι ομάδες έχουν τον ίδιο ζήλο και ενθουσιασμό που είχαν πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία.

Για όλα αυτά, οι εταιρείες μπορούν να καθιερώσουν KPI για να παρακολουθούν την απόδοση. Αυτά θα είναι χρήσιμα για τακτική βελτιστοποίηση και συνεχή βελτίωση.

Βασικά στοιχεία του SAFE

Οι εταιρείες που θέλουν να εφαρμόσουν το SAFe με επιτυχία πρέπει να διαθέτουν αυτά τα βασικά στοιχεία:

Real Agile Ομάδες και Προπόνηση

Είναι αδύνατο να εφαρμόσετε τη μεθοδολογία SAFe εκτός εάν έχετε διαλειτουργικές ομάδες Agile που εργάζονται σε επαναλήψεις. Θα πρέπει να είναι αυτοοργανωτικοί και ικανοί να εφαρμόζουν ενσωματωμένες τυπικές πρακτικές. Επίσης, θα πρέπει να είναι επαρκώς εκπαιδευμένοι για τη διαχείριση των νέων ευθυνών.

DevOps και Releasability

Για την εφαρμογή του SAFe, οι οργανισμοί θα πρέπει να έχουν την προσέγγιση DevOps για να μειώσουν το χάσμα μεταξύ των ομάδων ανάπτυξης και λειτουργιών σχετικά με την εργασιακή κουλτούρα, την αυτοματοποίηση, τη μέτρηση, τη λιτή ροή και την ανάκτηση. Οι ομάδες θα πρέπει επίσης να υιοθετήσουν μια πελατοκεντρική προσέγγιση για την κυκλοφορία προϊόντων κατόπιν ζήτησης, συμβαδίζοντας με την αγορά.

Lean Agile Principles

Όλοι οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε αυτήν την υλοποίηση θα πρέπει να γνωρίζουν τις αρχές SAFe lean Agile και να τις χρησιμοποιούν στα έργα τους. Αυτές οι αρχές περιλαμβάνουν την οργάνωση της ροής εργασιών γύρω από αξίες, τη λήψη μιας οικονομικής προοπτικής, την ανάπτυξη προϊόντων με γρήγορους κύκλους μάθησης, ορόσημα που βασίζονται στην αντικειμενική αξιολόγηση και την αποκέντρωση της λήψης αποφάσεων.

Σχεδιασμός PI

Αναφέρεται στον προγραμματισμό συμβάντων όταν όλοι που εργάζονται στο ART συγκεντρώνονται για να σχεδιάσουν την επόμενη προσαύξηση προγράμματος (PI). Ένα PI διαρκεί 8-12 εβδομάδες και προγραμματίζεται εκ των προτέρων. Οι ομάδες αποφασίζουν για τις εργασίες που μπορούν να εκτελέσουν κατά τη διάρκεια του PI και καθορίζουν τον στόχο εκ των προτέρων, έτσι ώστε όλες οι ομάδες να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν.

Επανάληψη IP

Η επανάληψη IP (καινοτομία και προγραμματισμός) είναι το τελικό σπριντ ενός κύκλου προγράμματος. Έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην καινοτομία και στην ολοκλήρωση PI. Δίνει στους διαχειριστές προϊόντων την ευκαιρία να ολοκληρώσουν εργασίες PI και να σχεδιάσουν για τις επόμενες ενώ θέτουν τις προτεραιότητες.

Ρυθμός και συγχρονισμός

Ρυθμός σημαίνει την εμφάνιση γεγονότων σε σταθερό και προβλέψιμο ρυθμό, έτσι ώστε οι εταιρείες να μπορούν να σχεδιάζουν τον προγραμματισμό PI και τις επιδείξεις συστήματος. Από την άλλη πλευρά, ο συγχρονισμός σημαίνει ταυτόχρονη αντικατάσταση πολλαπλών συμβάντων σε ένα ολόκληρο ART στην προσαύξηση προγράμματος (PI). Και τα δύο αποτελούν βασικά μέρη του πλαισίου SAFE.

Επίδειξη συστήματος

Μια λειτουργική εφαρμογή λογισμικού είναι ο μόνος τρόπος μέτρησης της προόδου της ομάδας σε ένα ευέλικτο περιβάλλον. Οι εταιρείες πρέπει να επανεξετάζουν την πρόοδο καθώς προχωρά ο κύκλος ανάπτυξης προϊόντων. Για αυτό, θα πρέπει να ενσωματώσουν τις εργασίες όλων των ομάδων και να ελέγχουν την επίδειξη λογισμικού μετά από κάθε επανάληψη.

Ανακεφαλαίωση

Ίσως είναι καιρός να εφαρμόσετε τη μεθοδολογία SAFe εάν έχετε μια αναπτυσσόμενη ομάδα Agile. Τώρα που γνωρίζετε τα βασικά του Scaled Agile Framework, μπορείτε να το ενσωματώσετε απρόσκοπτα στον οργανισμό σας.

Αυτό το άρθρο περιλαμβάνει επίσης έναν λεπτομερή οδικό χάρτη χρησιμοποιώντας τον οποίο η διαδικασία υλοποίησης θα γίνει ευκολότερη εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε για άλλα πλαίσια Agile.