Είναι το iPhone μου αδιάβροχο;

Τα σύγχρονα iPhone είναι ανθεκτικά στο νερό, αλλά η ισχύς αυτής της προστασίας διαφέρει από μοντέλο σε μοντέλο. Η αντικατάσταση της μπαταρίας ή της οθόνης της συσκευής σας μπορεί να επηρεάσει αυτήν την προστασία, ανάλογα με το ποιος πραγματοποίησε τις επισκευές.

Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το «αδιάβροχο» και το «αδιάβροχο» δεν είναι το ίδιο πράγμα. Εδώ είναι τι πρέπει να ξέρετε.

Ποια iPhone είναι ανθεκτικά στο νερό;

Τα iPhone 11 Pro και 11 Pro Max έχουν το καθένα βαθμολογία IP68. Σύμφωνα με την Apple, αυτές οι συσκευές μπορούν να αντέξουν σε βάθος έως και 4 μέτρα για 30 λεπτά. Αυτό είναι το πιο «αδιάβροχο» τηλέφωνο που έχει κατασκευάσει ποτέ η Apple.

Τα iPhone XS και XS Max έρχονται σε δεύτερη μοίρα, με βαθμολογία IP68. Η Apple ισχυρίζεται ότι αυτές οι συσκευές μπορούν να αντέξουν σε βάθος 2 μέτρων για έως και 30 λεπτά.

Τα iPhone 7, 8, X και τα αντίστοιχα μοντέλα τους Plus/Max πέτυχαν το καθένα βαθμολογία IP67 για βάθος 1 μέτρου έως και 30 λεπτά.

Το iPhone 6s στερείται οποιουδήποτε είδους αντοχής στο νερό ή τη σκόνη, αλλά απέδειξε α υψηλό επίπεδο αντοχής στο νερό σε δοκιμές καταναλωτή. Είναι πιθανό η Apple να δοκιμάζει την αδιάβροχη τεχνολογία που το έκανε επίσημα στο iPhone 7. Και οι δύο αναθεωρήσεις του iPhone SE δεν έχουν καμία αντοχή στο νερό.

Κατανόηση της αντοχής στο πιτσίλισμα, το νερό και τη σκόνη

Το αδιάβροχο και το αδιάβροχο δεν είναι το ίδιο πράγμα όταν πρόκειται για ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης. Πολλά ρολόγια είναι αδιάβροχα, αλλά δεν μπορούν να αντέξουν πολλά περισσότερα από ένα πιτσίλισμα νερού. Τα πιο πρόσφατα μοντέλα iPhone είναι ανθεκτικά στο νερό, αλλά υπάρχουν προϋποθέσεις που συνδέονται με αυτήν την αξιολόγηση, όπως το βάθος και η διάρκεια της έκθεσης.

Η Apple δεν έχει τρόπο να δοκιμάσει την αντοχή στο νερό κάθε iPhone που βγαίνει από το εργοστάσιο. Ταυτόχρονα, υπάρχουν αναφορές στα μέσα ενημέρωσης για τηλέφωνα που επιβίωσαν από έκθεση που ξεπερνά κατά πολύ την βαθμολογία IP6X που τους ανατέθηκε στις δοκιμές.

Θα βρείτε επίσης ιστορίες που δεν δίνουν μια τόσο ρόδινη εικόνα, συμπεριλαμβανομένων των ολοκαίνουργιων iPhone που απέτυχαν αμέσως μετά από ένα σύντομο βύθισμα. Μην εμπιστεύεστε τυφλά την αξιολόγηση IP. Το iPhone σας δεν είναι εγγυημένο ότι θα είναι αδιάβροχο παρά τις καλύτερες προσπάθειες της Apple.

  5 πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν αναβαθμίσετε τη μνήμη RAM του υπολογιστή σας

Κάθε νέο iPhone από το iPhone 7 έχει αποσταλεί με κάποια μορφή αντοχής στο νερό και τη σκόνη που υποστηρίζεται από δοκιμές που έγιναν σε εργαστήριο. Με την άφιξη της οικογένειας iPhone 11, αυτή η αντοχή στο νερό έχει βελτιωθεί ακόμη περισσότερο. Αυτή η προστασία ορίζεται από μια βαθμολογία IP (Προστασία εισόδου) IP67 ή IP68.

Ο πρώτος αριθμός καθορίζει πόσο αποτελεσματική είναι η συσκευή στην αποτροπή στερεών όπως η σκόνη και η άμμος. Σε αυτήν την περίπτωση, το 6 είναι η υψηλότερη βαθμολογία, πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα μοντέλα iPhone από το iPhone 7 είναι εντελώς στεγανά στη σκόνη. Δεν θα πρέπει να έχετε προβλήματα με τη σκόνη ή τα μικρά σωματίδια που εισέρχονται στη διάταξη της οθόνης ή στο πλαίσιο.

Ο δεύτερος αριθμός (7 ή 8) καθορίζει πόσο αποτελεσματική είναι η συσκευή στο να αποτρέπει την είσοδο υγρών. Η βαθμολογία IP67 εγγυάται ότι μια συσκευή μπορεί να βυθιστεί σε βάθος 1 μέτρου για έως και 30 λεπτά και να παραμείνει λειτουργική. Η βαθμολογία IP68 σημαίνει ότι η συσκευή μπορεί να αντέξει βάθη άνω του 1 μέτρου, αν και η διάρκεια της δοκιμής και το ακριβές βάθος επαφίονται στον κατασκευαστή.

Οι ζημιές από το νερό δεν καλύπτονται από την εγγύηση

Παρά τις αξιολογήσεις IP67 και IP68, το iPhone σας είναι εγγύηση δεν καλύπτει υδάτινη καταστροφή. Αυτό σημαίνει ότι εάν το iPhone σας παρουσιάσει σφάλμα ως αποτέλεσμα ζημιάς σε υγρά, η Apple δεν θα τηρήσει την περιορισμένη εγγύηση ενός έτους.

Εάν διαθέτετε πολιτική AppleCare+ με κάλυψη τυχαίας ζημιάς, θα πρέπει να μπορείτε να πληρώσετε ένα πάγιο τέλος για την αντικατάσταση της συσκευής σας ανεξάρτητα από το τι προκάλεσε τη ζημιά.

Η παρουσία ενδείξεων επαφής υγρού (LCI) θα αποκαλύψει εάν το iPhone σας έχει έρθει σε επαφή με υγρό που μπορεί να βλάψει τη συσκευή ή όχι. Μπορείτε να δείτε αυτές τις ενδείξεις μέσα στη θήκη SIM οποιουδήποτε iPhone 5 ή μεταγενέστερου, καθώς και στις θύρες ακουστικών και φόρτισης προηγούμενων μοντέλων iPhone και iPod.

Ως αποτέλεσμα αυτού, η Apple συνιστά αποφεύγετε τις ακόλουθες δραστηριότητες:

Κολύμπι, μπάνιο ή χρήση του iPhone σε σάουνα ή ατμόλουτρο
Έκθεση της συσκευής σε νερό υπό πίεση ή υψηλής ταχύτητας (π.χ. ντους, σερφ)
Καθαρισμός της συσκευής με πεπιεσμένο αέρα
Σκόπιμη βύθιση της συσκευής για οποιονδήποτε λόγο
Καταστροφή ή αποσυναρμολόγηση της συσκευής
Χρήση του iPhone εκτός των προτεινόμενων ορίων θερμοκρασίας ή υγρασίας

Με άλλα λόγια, η Apple συνιστά ρητά να μην βυθίζετε το iPhone σας κάτω από το νερό. Η αντοχή στο νερό του iPhone φαίνεται να είναι η τελευταία γραμμή άμυνας. Ενώ το iPhone έχει δοκιμαστεί για να αντέχει σε βαθμολογία νερού IP67 ή IP68, δεν αξίζει να βρέχετε σκόπιμα το iPhone σας. Άλλοι παράγοντες μπορούν επίσης να επηρεάσουν την αντοχή στο νερό.

  Πώς βρίσκετε τη διεύθυνση URL του Instagram σας;

Αυτό το ξέρεις όταν έχεις αδιάβροχο #iphone ώστε να τραβήξετε μερικές φωτογραφίες κάτω από το νερό σε μια πισίνα και να φαίνονται υπέροχες, έτσι θέλετε να τις δημοσιεύσετε στο #Ίνσταγκραμ αλλά το iPhone σου σπάει και το πας #Μήλο αλλά δεν θα το επισκευάσουν λόγω ζημιάς στο νερό;

Ναι, αυτό.

— Steve Hillier (@stevehillierUK) 8 Αυγούστου 2018

Είναι ακόμα το iPhone μου ανθεκτικό στο νερό μετά τις επισκευές;

Η υπηρεσία εγκεκριμένη από την Apple δεν θα πρέπει να επηρεάζει την αντοχή του iPhone σας στο νερό, αλλά οι επισκευές τρίτων θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα το iPhone σας να μην είναι αδιάβροχο στη συνέχεια. Στο φόρουμ iFixit, ο Justin Berman της Experimac σημειώνει ότι η αδιάβροχη βαθμολογία συνδέεται στενά με την παρουσία αυτοκόλλητων λωρίδων που βρίσκονται στο συγκρότημα της οθόνης.

Όταν ανοίξει η συσκευή, η αδιάβροχη στεγανοποίηση είναι σπασμένη και οι λωρίδες θα πρέπει να αντικατασταθούν για να διατηρηθεί η αντοχή στο νερό. Εάν έχετε αντικαταστήσει την μπαταρία ή την οθόνη σας από την Apple, θα πρέπει να είστε εντάξει. Οι επισκευές είναι πάντα πιο ακριβές όταν αναλαμβάνονται από την Apple, αλλά γενικά λαμβάνετε αυτό που πληρώνετε με τη μορφή ανταλλακτικών πρώτου κατασκευαστή και καταρτισμένους τεχνικούς.

Εκεί που τα πράγματα γίνονται δύσκολα είναι όταν μεταφέρετε τη συσκευή σας σε έναν τρίτο τεχνικό χωρίς διαπίστευση της Apple. Αυτές οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα και σε κεντρικούς δρόμους σε όλο τον κόσμο και γενικά προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές για κοινά ατυχήματα smartphone, όπως σπασμένες οθόνες και αποτυχημένες μπαταρίες.

Εάν αποφασίσετε να μεταφέρετε το iPhone σας σε ένα από αυτά τα καταστήματα λιανικής, φροντίστε να ρωτήσετε εάν οι αυτοκόλλητες λωρίδες στη διάταξη της οθόνης αντικαταστάθηκαν σωστά. Θα πρέπει να λάβετε υπόψη τον τεχνικό. Ο μόνος τρόπος για να το μάθετε σίγουρα είναι να ρισκάρετε το τηλέφωνό σας να υποστεί ζημιά από το νερό. Όπου είναι δυνατόν, μεταφέρετέ το σε ένα Apple Store ή σε τεχνικό εγκεκριμένο από την Apple.

Τι άλλο μπορεί να επηρεάσει την αντοχή στο νερό του iPhone;

Η ζημιά στο iPhone σας μπορεί να επηρεάσει την αντοχή του στο νερό. Εάν το τηλέφωνό σας χτυπήσει δυνατά, μπορεί να καταστρέψετε την αυτοκόλλητη τσιμούχα που κρατά έξω το νερό και τη σκόνη. Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί εάν δεν χρησιμοποιείτε θήκη. Οποιοδήποτε είδος φυσικού βαθουλώματος ή ζημιάς που μπορεί να προκαλέσει κίνηση των εξαρτημάτων μέσα στο iPhone αυξάνει τις πιθανότητες ζημιάς.

Ο καθαρισμός του τηλεφώνου σας με αέρα υπό πίεση μπορεί επίσης να θέσει σε κίνδυνο τη στεγανοποίηση. Η Apple πάντα συνιστούσε να μην καθαρίζετε το iPhone με τέτοια προϊόντα. Αντίθετα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε βαμβακερές μπατονέτες, ένα μαλακό πανί και άφθονο γράσο αγκώνων. Μπορείτε να καθαρίσετε τη θύρα φόρτισης εάν το iPhone σας δεν φορτίζει σωστά, αλλά μην το εκθέσετε σε υγρά για να το κάνετε.

  Πώς να διορθώσετε το Adobe Photoshop CC, εάν συντρίβεται ή είναι αργό

Τέλος, η απλή παλιά κακή τύχη μπορεί επίσης να επηρεάσει το πόσο αδιάβροχο είναι το iPhone σας. Η Apple δεν υποστηρίζει αξιώσεις εγγύησης για ζημιές από νερό για κάποιο λόγο. Ακόμη και τα πιο πρόσφατα και καλύτερα μοντέλα iPhone μπορούν να έρθουν κατευθείαν από το εργοστάσιο με ελαττώματα, και η αδιαβροχοποίηση δεν αποτελεί εξαίρεση.

Ακόμα κι αν διαθέτετε AppleCare+, θα πρέπει να πληρώσετε το πάγιο τέλος για να αντικαταστήσετε το iPhone 11 με βαθμολογία IP68, εάν καταστραφεί από το νερό.

Θέλετε ένα «αδιάβροχο» iPhone; Χρησιμοποιήστε μια θήκη

Η αντοχή στο νερό που είναι ενσωματωμένη σε κάθε μοντέλο iPhone δεν πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε σοβαρή έκθεση στο νερό. Εάν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το iPhone σας να βραχεί, τότε ίσως θέλετε να επενδύσετε σε μια αδιάβροχη θήκη.

Πολλές εταιρείες ειδικεύονται στη δημιουργία αδιάβροχων θηκών. Είναι καλή ιδέα να πάτε με μια επωνυμία που εμπιστεύεστε, καθώς πρόκειται να την εμπιστευτείτε πολύ για να διατηρήσετε τη συσκευή σας ασφαλή. Τη στιγμή της γραφής, οι θήκες για το νέο iPhone 11 εξακολουθούν να εμφανίζονται.

Θυμηθείτε: Εάν αυτές οι περιπτώσεις αποτύχουν, οι υπεύθυνες εταιρείες δεν θα αντικαταστήσουν τη συσκευή σας. Εξακολουθείτε να παίρνετε μια ευκαιρία όταν χρησιμοποιείτε αυτά τα προϊόντα, επομένως να γνωρίζετε τους κινδύνους.

Καταλύτης δημιουργήστε θήκες iPhone που είναι αδιάβροχες έως 10 μέτρα (33 πόδια) με βαθμολογία νερού IP68. Με περίπου 90 $, μπορείτε να προστατεύσετε τη συσκευή σας όταν κάνετε καταδύσεις, κολύμβηση με αναπνευστήρα ή πεζοπορία σε κακές καιρικές συνθήκες. Χάρη στο πολυανθρακικό κέλυφος, λαμβάνετε επίσης αντικραδασμική προστασία “στρατιωτικού βαθμού” για πτώσεις έως και 2 μέτρα (6,6 πόδια).

Απόδειξη ζωής είναι μια άλλη αξιοσέβαστη μάρκα στην αγορά ανθεκτικών θηκών. Η σειρά LifeProof FRE σάς επιτρέπει να μεταφέρετε το iPhone σας σε βάθη έως και 2 μέτρων (6,6 πόδια) για μία ώρα, με προστασία από πτώση 2 μέτρων (6,6 πόδια).

ο Hitcase PRO είναι μια αδιάβροχη και αντικραδασμική θήκη για κολύμπι, καταδύσεις και γενικά για την προστασία της συσκευής σας από τους κινδύνους ενός ενεργού τρόπου ζωής. Εκτός από στεγανοποίηση 10 μέτρων (33 πόδια) και προστασία από πτώση 5 μέτρων, μπορείτε να προσαρτήσετε ιδιόκτητους φακούς στο Hitcase σας για βελτιωμένη φωτογραφία από κινητό.

Το νερό και τα iPhone εξακολουθούν να μην αναμειγνύονται

Παρά την πρόοδο που έχει σημειώσει η Apple για την προστασία του iPhone από ζημιές από το νερό, δεν μπορούμε να σας προτείνουμε να βυθίζετε το iPhone σας κάτω από το νερό. Η Apple συμβουλεύει επίσης εναντίον αυτού, κάτι που αντικατοπτρίζεται στις συμβουλές πελατών και στους όρους εγγύησης της εταιρείας.

Προς το παρόν, θα συνιστούσαμε να χρησιμοποιήσετε την κοινή λογική, να τοποθετήσετε το iPhone σας σε μια προστατευτική θήκη και να επενδύσετε σε ένα πλήρως αδιάβροχο περίβλημα, εάν πρόκειται να τραβήξετε selfies σε ένα κούτσουρο σύντομα.