Είναι οι φωτογραφίες του smartphone σας πολύ σκοτεινές ή πολύ φωτεινές; Να γιατί

Έχετε τραβήξει ποτέ μια φωτογραφία με κάτι με το smartphone σας που είναι πολύ σκοτεινό ή φωτεινό; Ή, ίσως ορισμένα σημεία της εικόνας φαίνονται καλά, αλλά άλλα δεν έχουν λεπτομέρειες. Δείτε τι συμβαίνει και πώς μπορείτε να το διορθώσετε.

Πώς λειτουργεί η έκθεση στη φωτογραφία

Στη φωτογραφία, η έκθεση είναι το πόσο σκοτεινή ή φωτεινή είναι μια φωτογραφία. Μια φωτογραφία με φυσική όψη —ή, τουλάχιστον, αυτή που φαίνεται όπως σκόπευε ο φωτογράφος— λέγεται ότι εκτίθεται σωστά. Ωστόσο, ένα που είναι πολύ σκοτεινό είναι υποέκθεση και ένα που είναι πολύ φωτεινό υπερεκτίθεται.

Η έκθεση ελέγχεται από τις ρυθμίσεις ταχύτητας κλείστρου, διαφράγματος και ISO σε μια κάμερα. Δεν χρειάζεται να αγχώνεστε για αυτά, ωστόσο (εκτός αν το θέλετε), επειδή το smartphone σας τα φροντίζει όλα.

Μέσα σε μία φωτογραφία, υπάρχει ένα όριο στο εύρος των τιμών έκθεσης (που ονομάζονται στάσεις) που μπορούν να καταγραφούν. Το πόσο ευρύ είναι το δυναμικό εύρος θα εξαρτηθεί από την κάμερα που χρησιμοποιείτε. Οι DSLR και οι επαγγελματικές κάμερες μπορούν να καταγράψουν περισσότερα από τις κάμερες smartphone. Υπάρχει επίσης ένα όριο στο εύρος των τιμών που μπορούν να εμφανιστούν σε μια οθόνη ή να εγγραφούν σε ένα μόνο αρχείο εικόνας.

Αυτό που είναι σημαντικό (για τους σκοπούς μας, ούτως ή άλλως) είναι ότι το εύρος μεταξύ των πιο σκούρων και των φωτεινότερων χρωμάτων που μπορεί να συλλάβει ή να εμφανίσει το smartphone σας είναι μικρότερο από αυτό που μπορεί να δει το μάτι. Αυτός είναι ο λόγος που μπορείτε να δείτε τους ανθρώπους καθαρά κατά τη δύση του ηλίου, αλλά το iPhone σας θα τους καταγράψει ως σιλουέτες για να εκθέσει σωστά το ηλιοβασίλεμα, όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα.

  Πώς να κάνετε αναγκαστική επανεκκίνηση οποιουδήποτε iPhone ή iPad

Δεδομένου ότι το smartphone σας δεν μπορεί να καταγράψει τα πάντα σε μία φωτογραφία, πρέπει να αποφασίσει τι θα δώσει προτεραιότητα κάθε φορά που πατάτε το κουμπί κλείστρου. Τις περισσότερες φορές, λειτουργεί πολύ καλά, αλλά μερικά πράγματα μπορούν να το αποτρέψουν.

Πριν τραβήξετε μια φωτογραφία, το smartphone σας μετρά πόσο φωτεινή ή σκοτεινή είναι η σκηνή και, στη συνέχεια, μαντεύει ποιες ρυθμίσεις έκθεσης θα χρησιμοποιήσετε. Ωστόσο, πάντα υποθέτει ότι όλα είναι κατά μέσο όρο σε ένα μεσαίο γκρι.

Αυτή είναι στην πραγματικότητα μια πολύ καλή υπόθεση – ειδικά όταν υποστηρίζεται από αλγόριθμους μηχανικής μάθησης που αναγνωρίζουν ένα ευρύτερο φάσμα καταστάσεων, αλλά μπορεί ακόμα να μπερδευτούν.

Αυτό μπορεί να φαίνεται πολύ τεχνικό, αλλά θα κάνει πολύ πιο απλή την αντιμετώπιση προβλημάτων γιατί οι φωτογραφίες σας δεν βγαίνουν όπως θέλετε.

Τραβάτε κάτι πραγματικά σκοτεινό

Εάν τραβάτε μια φωτογραφία από κάτι σκοτεινό —ειδικά αν είναι εμφανές στο πλαίσιο—το smartphone σας πιθανότατα θα υπεραντιστάθμιση. Με άλλα λόγια, θα φωτίσει τα πάντα πάρα πολύ και θα υπερεκθέσει τη φωτογραφία.

Στον φυσικό κόσμο, η θήκη ακουστικών Powerbeats στην παραπάνω εικόνα είναι μαύρη. Ωστόσο, στη φωτογραφία, φαίνεται σαν να είναι ένα σιωπηλό γκρι. Το iPhone εξέθεσε υπερβολικά τη λήψη επειδή δεν πίστευε ότι φωτογράφιζε κάτι τόσο σκοτεινό.

Τραβάτε κάτι πολύ φωτεινό

Εάν προσπαθείτε να τραβήξετε μια φωτογραφία από κάτι που είναι πραγματικά φωτεινό, θα έχετε το αντίθετο από το παραπάνω αποτέλεσμα, το οποίο είναι μια φωτογραφία με υποέκθεση.

Στην παραπάνω φωτογραφία, το iPhone υπέθεσε ότι ο λαμπτήρας δεν ήταν τόσο φωτεινός όσο πραγματικά είναι και σκουραίνει την υπόλοιπη φωτογραφία ανάλογα. Δεν ήταν πολύ κακό σε αυτήν την περίπτωση, αλλά αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα κάθε φορά που φωτογραφίζετε πράγματα σε φωτεινό φόντο.

  35+ Συντομεύσεις πληκτρολογίου επεξεργασίας κειμένου Mac για επιτάχυνση της πληκτρολόγησης

Το smartphone σας μετράει από το λάθος πράγμα

Η κάμερα του smartphone σας χρησιμοποιεί ένα φωτόμετρο που προσπαθεί να καθορίσει τις σωστές ρυθμίσεις έκθεσης, αλλά δεν μετράει πάντα από ολόκληρη την εικόνα. Στην πραγματικότητα, έχει διαφορετικές λειτουργίες μέτρησης που δίνουν προτεραιότητα σε πράγματα στο κέντρο της εικόνας ή αντικείμενα που φαίνονται σημαντικά.

Μερικές φορές, αυτό το κάνει να μετράει από λάθος πράγμα. Για παράδειγμα, εάν το θέμα της φωτογραφίας σας βρίσκεται κοντά στην άκρη της εικόνας, το smartphone σας μπορεί να απέχει από το φωτεινότερο κέντρο. Το αποτέλεσμα θα είναι μια υποέκθεση εικόνας.

Στα περισσότερα smartphone, μπορείτε να πατήσετε την οθόνη για να εστιάσετε και να πείτε στην κάμερα από πού πρέπει να μετράει. Εάν πατήσετε κατά λάθος μια φωτεινή ή σκοτεινή περιοχή του κάδρου, αυτό μπορεί να χαλάσει τις λήψεις σας.

Δεν υπάρχει πολύ φως

Οι κάμερες smartphone διαθέτουν πολύ μικρούς αισθητήρες εικόνας, κάτι που τις κάνει τόσο συμπαγείς. Ωστόσο, αυτό σημαίνει επίσης ότι αγωνίζονται να συγκεντρώσουν αρκετό φως στις καλύτερες στιγμές.

Τα μάτια σας αποδίδουν πολύ καλύτερα σε χαμηλό φωτισμό. Έτσι, ακόμα κι αν μπορείτε να δείτε καθαρά, μπορεί να μην υπάρχει αρκετός φωτισμός για την κάμερα του smartphone σας. Εάν τραβάτε φωτογραφίες σε χαμηλό φωτισμό, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βγουν πολύ σκοτεινές.

Είναι πολύ σκοτεινό όταν το εκτυπώνετε

Μερικές φορές, μπορεί να έχετε μια υπέροχη φωτογραφία στο smartphone σας, αλλά όταν την εκτυπώνετε, η ίδια εικόνα φαίνεται αμυδρή και αμυδρή. Υπάρχουν μερικά πράγματα που ενδέχεται να συμβαίνουν εδώ, αλλά ένα μεγάλο μέρος του είναι ότι η οθόνη του smartphone σας φωτίζεται από πίσω, αλλά το χαρτί όχι. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φωτογραφία θα φαίνεται πιο φωτεινή στο τηλέφωνό σας από ό,τι όταν εκτυπώνεται.

Για μερικές συμβουλές για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, ανατρέξτε στον οδηγό μας σχετικά με το θέμα.

  Πώς να ομαδοποιήσετε τη συνομιλία βίντεο στο Snapchat

Πώς να καρφώσετε την έκθεση κάθε φορά

Ανεξάρτητα από το γιατί οι φωτογραφίες σας εκτίθενται λανθασμένα, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μην συμβεί αυτό. Η κατανόηση του γιατί συμβαίνει αυτό θα σας βοηθήσει να βρείτε την καλύτερη λύση.

Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να εξετάσετε ή να δοκιμάσετε:

Σκεφτείτε τη φωτογραφία που προσπαθείτε να τραβήξετε: Οι κάμερες smartphone είναι καλύτερες από ποτέ, αλλά δεν είναι τέλειες. Μπορούν ακόμα να μπερδέψουν όταν αφεθούν εντελώς στην τύχη τους. Εάν προσπαθείτε να τραβήξετε μια λήψη που είναι ιδιαίτερα σκοτεινή ή φωτεινή, απλά δώστε λίγο περισσότερη προσοχή.
Αγγίξτε το αντικείμενο από το οποίο θέλετε να μετρήσει η κάμερα: Σχεδόν σε όλα τα smartphone, μπορείτε να πατήσετε την οθόνη για να εστιάσετε στο θέμα σας. Στη συνέχεια, θα προσαρμόσει ανάλογα την έκθεση. Εάν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι κάτι είναι σωστά εκτεθειμένο, πατήστε το!
Χρησιμοποιήστε τα χειριστήρια έκθεσης: Κάθε κάμερα smartphone έχει επίσης μερικά ενσωματωμένα βασικά χειριστήρια έκθεσης. Μερικοί έχουν ακόμη πιο προηγμένες επιλογές. Ωστόσο, κανονικά, απλώς αγγίζετε αυτό στο οποίο θέλετε να εστιάσετε και, στη συνέχεια, σύρετε τον αντίχειρά σας προς τα πάνω για να αυξήσετε την έκθεση ή προς τα κάτω για να τη μειώσετε. Κάντε αυτό για να έχετε την καλύτερη έκθεση πριν τραβήξετε τη φωτογραφία σας.
Χρήση υψηλού δυναμικού εύρους (HDR): Αυτό συγχωνεύει διαφορετικές εκθέσεις μαζί σε μια εικόνα. Τα iPhone παίρνουν πλέον εικόνες HDR από προεπιλογή κάθε φορά που φωτογραφίζετε σε φωτισμό υψηλής αντίθεσης. Στα περισσότερα άλλα τηλέφωνα, θα πρέπει να υπάρχει μια ρύθμιση HDR που μπορείτε να ενεργοποιήσετε στην εφαρμογή Κάμερα. Μπορεί να μην φαίνεται πάντα καλό, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, θα έχετε την καλύτερη δυνατή λήψη.
Τραβήξτε πολλές λήψεις: Δώστε στο smartphone σας περισσότερες από μία ευκαιρίες να το κάνει σωστά. Εάν χάσετε με την πρώτη σας προσπάθεια, μετρήστε ξανά και πηγαίνετε ξανά.
Διορθώστε τα πράγματα στην ανάρτηση: Οι περισσότερες ψηφιακές φωτογραφίες επωφελούνται από λίγη επεξεργασία. Εάν η εικόνα σας είναι λίγο λιγότερο εκτεθειμένη ή υπερβολικά, διορθώστε την την αγαπημένη σας εφαρμογή επεξεργασίας—ακόμα και το Instagram θα κάνει!