Είναι θολές οι φωτογραφίες του smartphone σας; Να γιατί

Μερικές φορές, μπορεί να τραβήξετε μια υπέροχη φωτογραφία με το smartphone σας, για να δείτε στη συνέχεια ότι όλα είναι θολά. Εάν αυτό σας συμβαίνει συχνά, ας ρίξουμε μια ματιά στο τι μπορεί να το προκαλεί.

Τραβάτε φωτογραφίες σε χαμηλό φωτισμό

Οι κάμερες smartphone διαθέτουν πολύ μικρούς αισθητήρες εικόνας, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται πολύ φως για να τραβήξουν καλές φωτογραφίες. Τη νύχτα, το βράδυ ή ακόμα και μόνο σε εσωτερικούς χώρους μια συννεφιασμένη μέρα, η ποσότητα του διαθέσιμου φωτός δεν είναι αρκετή ώστε το smartphone σας να τραβήξει εύκολα μια αξιοπρεπή φωτογραφία. Έτσι, το τηλέφωνό σας αρχίζει να κάνει συμβιβασμούς.

Το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να αυξήσει το ISO (βασικά, πόσο ευαίσθητος είναι ο αισθητήρας) ώστε να χρειάζεται λιγότερο φως για να τραβήξει μια φωτογραφία. Το συμβιβασμό, ωστόσο, είναι ότι αυτό αυξάνει επίσης την ποσότητα του ψηφιακού θορύβου. Εάν οι φωτογραφίες σας φαίνονται κοκκώδεις (όπως η παραπάνω εικόνα) αντί για θολές, αυτό είναι πιθανό να συμβαίνει.

Ένας άλλος συμβιβασμός που θα κάνει το smartphone σας είναι η χρήση χαμηλότερης ταχύτητας κλείστρου. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να τραβήξετε τη φωτογραφία για να φθάσει περισσότερο φως στον αισθητήρα.

  Πώς να διορθώσετε το σφάλμα παύσης ασύρματης φόρτισης της Samsung

Δυστυχώς, μια πιο αργή ταχύτητα κλείστρου σημαίνει ότι μπορούν να συμβούν και άλλα πράγματα.

Το χέρι σας κουνήθηκε

Μια αργή ταχύτητα κλείστρου, όπως το 1/4 του δευτερολέπτου, σημαίνει ότι η κάμερα τραβάει τη φωτογραφία αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να καταγράφει επίσης οποιαδήποτε κίνηση κάνει το χέρι σας — ακόμα κι αν είναι απλώς ένα μικρό κούνημα.

Μπορείτε να δείτε ένα αρκετά δραματικό παράδειγμα αυτού στην παραπάνω εικόνα. Τις περισσότερες φορές, ωστόσο, αυτό το είδος θαμπώματος είναι πολύ πιο λεπτό. Ωστόσο, είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες θολών φωτογραφιών εάν τραβάτε σε εσωτερικούς χώρους ή σε κακό φωτισμό. Ακόμη και μόνο το πάτημα του κουμπιού κλείστρου μπορεί να κουνήσει το smartphone σας αρκετά ώστε να θολώσει μια εικόνα.

Αυτό το είδος θαμπώματος δεν συμβαίνει πολύ όταν είναι ωραίο και φωτεινό έξω, επειδή το smartphone σας χρησιμοποιεί μια ταχύτητα κλείστρου που είναι αρκετά γρήγορη για να το αποτρέψει.

Κάτι κινείται καθώς πυροβολείτε

Ακόμα κι αν κρατάτε τα χέρια σας εντελώς ακίνητα, αν κάτι (ή κάποιος) κινηθεί όταν τραβάτε τη φωτογραφία σας, θα είναι θολή. Για παράδειγμα, ο τύπος στην παραπάνω εικόνα μετακινήθηκε λίγο καθώς τραβήχτηκε αυτή η εικόνα, αλλά ήταν αρκετό για να καταστρέψει τη φωτογραφία.

Αν και αυτό είναι επίσης σύνηθες όταν φωτογραφίζετε σε χαμηλό φωτισμό, μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή εάν το θέμα κινείται αρκετά γρήγορα. Για παράδειγμα, αν προσπαθήσετε να πυροβολήσετε ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο που περνά, ανεξάρτητα από το πόσο καλό είναι το φως, πιθανότατα θα αποδειχθεί θολό.

  Πώς να βρείτε πότε δημιουργήθηκε το Apple ID σας

Έκανες μεγέθυνση πολύ μακριά

Υπάρχουν δύο είδη ζουμ:

Οπτικός: Ο φακός μεγεθύνει φυσικά αντικείμενα που βρίσκονται μακριά. Αυτό κάνει ένας τηλεφακός σε smartphone.
Ψηφιακό: Αντί να κάνετε μεγέθυνση σε μακρινά αντικείμενα, το smartphone σας περικόπτει (ή εκτελεί άλλα κόλπα) τη φωτογραφία πιο σφιχτή. Αυτό το κάνει να φαίνεται σαν να έχετε κάνει μεγέθυνση, αλλά στην πραγματικότητα απλώς πετάει δεδομένα εικόνας.

Ένα iPhone Xs, για παράδειγμα, έχει οπτικό ζουμ 2x με τον τηλεφακό. Ωστόσο, διαθέτει και ψηφιακό ζουμ 10x, για το οποίο βγάζει φωτογραφία από τον τηλεφακό και τον κόβει πολύ κοντά.

Το πρόβλημα είναι ότι, καθώς δεν υπάρχουν πρόσθετα δεδομένα εικόνας για χρήση, μειώνεται η ποιότητα της εικόνας. Δημιουργεί επίσης άλλα προβλήματα, όπως να κάνει ακόμα πιο εμφανές το θάμπωμα από το τίναγμα του χεριού σας.

Υπάρχει μια μουτζούρα στο φακό

Μερικές φορές, το πρόβλημα δεν είναι πώς τραβήχτηκε η φωτογραφία, αλλά ότι τραβήχτηκε με βρώμικο φακό. Εάν υπάρχει νερό, λάδι από το δέρμα σας, βρωμιά, ιδρώτας ή οτιδήποτε άλλο στον φακό της κάμερας του smartphone σας, αυτό θα επηρεάσει τις φωτογραφίες σας.

Στην παραπάνω εικόνα, λίγο νερό από την ομίχλη μπήκε στον φακό, γι’ αυτό και είναι θολή.

Έχασε την εστίαση της κάμεράς σας

Αν και δεν είναι ένα ιδιαίτερα κοινό πρόβλημα λόγω του τρόπου σχεδιασμού των καμερών smartphone, οι φωτογραφίες σας μπορεί να είναι θολές επειδή δεν είναι εστιασμένες.

Οι κάμερες smartphone έχουν ρυθμιστεί έτσι ώστε οι περισσότερες από κάθε δεδομένη φωτογραφία να είναι εστιασμένες. Αυτός είναι ο λόγος που όλοι φαίνονται καλοί σε μια ομαδική φωτογραφία, αλλά είναι αδύνατο να τραβήξετε ένα πορτρέτο με θολό φόντο χωρίς να καταφύγετε σε κόλπα λογισμικού.

  Γιατί η λήψη ορισμένων torrent είναι αργή;

Ωστόσο, οι κάμερες smartphone εξακολουθούν να πρέπει να εστιάζουν τον φακό, ακόμα κι αν κανονικά δεν χρειάζεται να τον προσαρμόσουν πολύ. Για παράδειγμα, εάν προηγουμένως εστιάσατε σε κάτι κοντινό και προσπαθήσατε να τραβήξετε κάτι πιο μακριά προτού η κάμερα έχει την ευκαιρία να εστιάσει ξανά, θα είναι ελαφρώς εκτός εστίασης.

Η κάμερα του smartphone σας μπορεί επίσης να εστιάσει λάθος εάν εστιάσει κατά λάθος σε λάθος πράγμα. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι προσπαθείτε να τραβήξετε σε κοντινή απόσταση έναν μονόκερο, αλλά η κάμερα συνεχίζει να εστιάζει στο φόντο, όπως φαίνεται παραπάνω.

Αποθηκεύσατε μια φωτογραφία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Instagram, συνθλίβουν την ποιότητα των εικόνων που ανεβάζετε για να εξοικονομήσετε εύρος ζώνης και χρόνο μεταφόρτωσης. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι αν κατεβάσετε μια φωτογραφία που έχετε δημοσιεύσει προηγουμένως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να φαίνεται απαίσια.

Αυτό θα συμβεί ακόμα κι αν το πρωτότυπο φαινόταν υπέροχο στο τηλέφωνό σας.

Πώς να αποφύγετε τις θολές φωτογραφίες smartphone

Όποιος κι αν είναι ο λόγος που οι φωτογραφίες σας είναι θολές, υπάρχουν μερικά πρακτικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να το αποφύγετε στο μέλλον.

Δείτε τι πρέπει να κάνετε:

Τραβήξτε με τον καλύτερο δυνατό φωτισμό: Η λήψη φωτογραφιών σε χαμηλό φωτισμό δημιουργεί σωρεία προβλημάτων. Ο καλύτερος τρόπος για να τα αποφύγετε είναι να αποφύγετε τον κακό φωτισμό όποτε μπορείτε. Τραβήξτε σε εξωτερικούς χώρους ή μόνο με τον καλύτερο φωτισμό που μπορείτε να βρείτε σε εσωτερικούς χώρους.
Κρατήστε τα χέρια σας σταθερά: Εάν τα χέρια σας κινούνται, θα έχετε μια θολή φωτογραφία. Στερεώστε τα χέρια σας σφιχτά πάνω σας