Είναι ασφαλές να κάνετε προεπισκόπηση του email σας;

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, πολλοί επαγγελματίες ασφάλειας συμβούλεψαν να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία προεπισκόπησης του προγράμματος-πελάτη email σας. Η απλή προεπισκόπηση ενός email μπορεί να είναι επικίνδυνη! Αυτή δεν είναι πλέον καλή συμβουλή. Με ένα σύγχρονο πρόγραμμα-πελάτη email, μπορείτε να κάνετε προεπισκόπηση όλων των email που θέλετε.

Εκτός αν έχετε μια μηχανή του χρόνου, είναι ασφαλές

Πρόσφατα δημοσιεύσαμε ένα άρθρο σχετικά με τον τρόπο ενεργοποίησης του παραθύρου προεπισκόπησης στο Gmail. Μέσω σχολίων άρθρων, μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Twitter, πήραμε αρκετά άτομα που μας ρωτούσαν εάν ήταν ασφαλές να χρησιμοποιήσουμε το παράθυρο προεπισκόπησης.

Στην εποχή μας, τα άρθρα που συμβουλεύουν την απενεργοποίηση του παραθύρου προεπισκόπησης ήταν συνηθισμένα. Πολλοί ιστότοποι υποστήριξαν ότι η χρήση της επιλογής του παραθύρου προεπισκόπησης ήταν κακή ιδέα. Συχνά δεν διευκρίνιζαν γιατί, εκτός από το ότι είπαν ότι «μπορεί να ανοίξετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που πραγματικά δεν θέλατε να ανοίξετε». Το συμπέρασμα είναι ότι ένας ιός ή άλλο κακό πράγμα μπορεί να εισέλθει στον υπολογιστή σας εάν ανοίξετε ένα μολυσμένο email. Για να είμαστε δίκαιοι, αυτό ήταν ένα πρόβλημα για λίγο πίσω στις αρχές της χιλιετίας.

  Το "OK Google" γίνεται πολύ πιο ασφαλές σε κλειδωμένα τηλέφωνα

Μόλις το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο άρχισε να χρησιμοποιεί HTML για τη μορφοποίηση, ορισμένοι κακόβουλοι παράγοντες το εκμεταλλεύτηκαν για να εκτελέσουν κώδικα — συνήθως JavaScript — κατά την ανάγνωση ενός email. Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, θεωρήθηκε επικίνδυνο το άνοιγμα μηνυμάτων και κατ’ επέκταση χρησιμοποιήστε το παράθυρο προεπισκόπησης, εκτός αν ήσασταν σίγουροι ότι το email ήταν ασφαλές.

Αλλά οι σημαντικότεροι προγραμματιστές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της εποχής, συμπεριλαμβανομένων των Microsoft, Pegasus, Eudora και Apple (δεν υπήρχε Gmail σε αυτό το σημείο), ασχολήθηκαν πολύ γρήγορα με την υπόθεση. Μέσα σε λίγα χρόνια, το πρόβλημα ουσιαστικά εξαφανίστηκε επειδή όλα τα προγράμματα-πελάτες αλληλογραφίας σταμάτησαν να επιτρέπουν την εκτέλεση κώδικα όταν ένα email ήταν ανοιχτό. Κανένα πρόγραμμα-πελάτης αλληλογραφίας δεν επιτρέπει πλέον την εκτέλεση κώδικα όταν ανοίγετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και δεν το επιτρέπει για πάνω από μια δεκαετία. Έτσι, εκτός και αν χρησιμοποιείτε ένα πολύ, πολύ παλιό, μη επιδιορθωμένο πρόγραμμα-πελάτη email (σκεφτείτε το Outlook Express περίπου το 2000 σε υπολογιστή με Windows 98), το πρόγραμμα αλληλογραφίας σας απλά δεν θα επιτρέπει την εκτέλεση κώδικα όταν ανοίγετε ένα email.

  Πώς να προσθέσετε μουσική στις Παρουσιάσεις Google

Αν δεν διαβάζετε αυτό το άρθρο από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 με μια χρονομηχανή, θα πρέπει να είστε ασφαλείς.

Εδώ είναι ο πραγματικός κίνδυνος

Επιπλέον, όλοι οι μεγάλοι πάροχοι λογαριασμών email, συμπεριλαμβανομένων των Microsoft, Apple, Gmail και Yahoo! έχετε εξελιγμένα εργαλεία ανίχνευσης ιών και κακόβουλου λογισμικού που εμποδίζουν τους ιούς και τα κακόβουλα προγράμματα να εισέρχονται στα εισερχόμενά σας ούτως ή άλλως. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει απειλή από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αλλά η απειλή απαιτεί τώρα να κάνετε κάτι όπως να ανοίξετε ένα συνημμένο ή να κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο. Ανησυχητικά, υπάρχουν περιστασιακά άρθρα που εξακολουθούν να υποδηλώνουν ότι το παράθυρο προεπισκόπησης αποτελεί κίνδυνο, αλλά δεν θα συνιστούσαμε να ακολουθήσετε τέτοιες ξεπερασμένες και εσφαλμένες συμβουλές.

Το πρόβλημα δεν υπάρχει πια, οπότε απενεργοποιώντας το παράθυρο προεπισκόπησης, το μόνο πράγμα που κάνετε είναι να κάνετε τη ζωή σας πιο δύσκολη.

  Δημιουργήστε συντομεύσεις λειτουργίας διαχειριστή χωρίς προτροπές UAC στα Windows 10

Όπως το έχουμε ξαναθέσει, το άνοιγμα των email είναι ασφαλές. Ο κίνδυνος προέρχεται από την παρακολούθηση συνδέσμων phishing και το άνοιγμα επικίνδυνων συνημμένων. Αυτοί οι κίνδυνοι είναι οι ίδιοι είτε χρησιμοποιείτε πρόγραμμα-πελάτη για επιτραπέζιους υπολογιστές όπως το Microsoft Outlook είτε email που βασίζεται στον ιστό όπως το Gmail.

Εάν το πρόγραμμα-πελάτης email ή το πρόγραμμα περιήγησης ιστού σας περιέχει μια μη επιδιορθωμένη τρύπα ασφαλείας που μπορούν να εκμεταλλευτούν κακόβουλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είστε εντάξει. Αυτό δεν θα πρέπει να συμβαίνει — θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα ενημερωμένο πρόγραμμα-πελάτη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και πρόγραμμα περιήγησης ιστού. Μην χρησιμοποιείτε ένα παλιό, μη ενημερωμένο πρόγραμμα-πελάτη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. (Θα εκπλαγείτε από το πόσοι άνθρωποι το κάνουν.)

Επομένως, ναι, είναι ασφαλές να χρησιμοποιήσετε το παράθυρο προεπισκόπησης και μακάρι να απολαύσετε την ώθηση παραγωγικότητας που σας προσφέρει! Συνιστούμε ανεπιφύλακτα να κάνετε μια περιστροφή στο παράθυρο προεπισκόπησης του Gmail.