Είναι ασφαλές να αντιγράψετε/επικολλήσετε κωδικούς πρόσβασης από το πρόχειρό σας;

Οι κωδικοί πρόσβασης, είτε πρόκειται για μια ηλεκτρονική υπηρεσία είτε για τον τοπικό μας λογαριασμό Windows, πρέπει να φυλάσσονται προσεκτικά. Ένας κωδικός πρόσβασης που διέρρευσε μπορεί συχνά να βοηθήσει οποιονδήποτε έχει κακόβουλη πρόθεση να μαντέψει ποιοι μπορεί να είναι οι άλλοι κωδικοί πρόσβασής σας. Τα άτομα που χρησιμοποιούν σημαντικούς αριθμούς όπως τα γενέθλιά τους στον κωδικό πρόσβασής τους θέτουν τον εαυτό τους σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο. Το γενικό πρωτόκολλο ασφαλείας λέει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για πολλούς λογαριασμούς, ούτε να τον γράφετε οπουδήποτε μπορεί να βρεθεί εύκολα. Πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στη χρήση θυρίδων κωδικών πρόσβασης, π.χ. υπηρεσίες όπως το LastPass, ώστε να μην χρειάζεται να γράφουν κωδικούς πρόσβασης ή να μπαίνουν στον κόπο να τους θυμούνται. Ως επί το πλείστον, ένα θησαυροφυλάκιο κωδικών πρόσβασης είναι ένας ασφαλής και ασφαλής τρόπος αποθήκευσης κωδικών πρόσβασης, εκτός εάν φυσικά οι χρήστες θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια αντιγράφοντας κωδικούς πρόσβασης στο πρόχειρο. Το πρόχειρο είναι μια δυνατότητα των Windows στην οποία έχει πρόσβαση κάθε εφαρμογή στο σύστημά σας. Δεν υπάρχει τρόπος να φιλτράρετε ποιες εφαρμογές μπορούν και ποιες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο στο πρόχειρο. Εάν έχετε εγκαταστήσει μια κακόβουλη εφαρμογή στο σύστημά σας, τότε η αντιγραφή/επικόλληση κωδικών πρόσβασης στο/από το πρόχειρό σας αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια.

Όταν δεν είσαι ρίσκο

Λέμε ότι η αντιγραφή/επικόλληση κωδικών πρόσβασης από το πρόχειρο αποτελεί δυνητικό κίνδυνο ασφάλειας, αλλά όχι ότι αποτελεί δεδομένο κίνδυνο ασφάλειας. Εάν έχετε μόνο αξιόπιστες εφαρμογές, ληφθείσες από αξιόπιστη πηγή με έγκυρες άδειες κ.λπ., που εκτελούνται στο σύστημά σας, τότε δεν έχετε τίποτα να ανησυχείτε. Η αντιγραφή του κωδικού πρόσβασής σας στο πρόχειρό σας ώστε να μπορείτε να τον επικολλήσετε σε ένα πεδίο κωδικού πρόσβασης δεν είναι επικίνδυνη.

  10 από τις πιο μοναδικές γεννήτριες Lorem Ipsum

Πότε θα μπορούσατε να είστε σε κίνδυνο

Εάν εγκαταστήσετε εφαρμογές για τις οποίες σας προειδοποιούν τα Windows, εκείνες που φαίνονται μη ασφαλείς, χρησιμοποιείτε keygens και σπασίματα ή κάνετε λήψη εφαρμογών από αναξιόπιστα αποθετήρια αντί για τον επίσημο ιστότοπο, ενδέχεται να διατρέχετε κίνδυνο. Ο κίνδυνος δεν προέρχεται τόσο από την εφαρμογή αλλά από την πηγή από την οποία γίνεται λήψη. Το πρόγραμμα εγκατάστασης της εφαρμογής ενδέχεται να συνοδεύεται από ένα κακόβουλο πρόγραμμα. Το keygen ή η ρωγμή που χρησιμοποιείτε μπορεί να τηλεφωνεί στο σπίτι χωρίς να το γνωρίζετε.

Το πρόγραμμα περιήγησής σας μπορεί επίσης να ενέχει κίνδυνο εάν έχετε ανοιχτό έναν σκιερό ιστότοπο, ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει πιθανώς να είστε προσεκτικοί όταν επισκέπτεστε έναν ιστότοπο.

  Πώς να σταματήσετε τη μετατροπή αριθμών σε ημερομηνία στο MS Excel

Εάν έχετε εγκαταστήσει μια εφαρμογή διαχείρισης προχείρου, που διατηρεί ένα ιστορικό όλων των στοιχείων που έχουν αντιγραφεί στο πρόχειρό σας, μπορεί επίσης να διατρέχετε κίνδυνο. Εάν η εφαρμογή δεν καθαρίζει τακτικά στοιχεία από το ιστορικό της, ενδέχεται να υπάρχει κίνδυνος να αντιγράψετε τον κωδικό πρόσβασής σας ή οποιαδήποτε άλλη ευαίσθητη πληροφορία στο πρόχειρό σας.

Ο Κίνδυνος Ανθρώπινου Σφάλματος

Το να κάνει λάθος είναι ανθρώπινο και το λάθος κάνουν οι άνθρωποι. Πιθανότατα έχετε ακούσει για άτομα που μοιράζονται κατά λάθος ακατάλληλους συνδέσμους στον λογαριασμό τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επειδή ο εν λόγω σύνδεσμος είχε αντιγραφεί στο πρόχειρό τους. Το ίδιο μπορεί να συμβεί με έναν κωδικό πρόσβασης που αντιγράφεται στο πρόχειρό σας. Μπορεί να το επικολλήσετε κατά λάθος μέσα σε ένα έγγραφο ή μια παρουσίαση στο οποίο εργάζεστε, σε ένα email που γράφετε ή απλώς στην τελευταία σας ανάρτηση στο Facebook.

  Πώς να λάβετε ειδοποίηση στάσης λεωφορείου ή τρένου στο iPhone σας

Πώς να παραμείνετε ασφαλείς

Μην εγκαθιστάτε σκιώδεις εφαρμογές. Μην χρησιμοποιείτε keygens ή ρωγμές.
Πάντα να κάνετε λήψη εφαρμογών από τον επίσημο ιστότοπο
Εάν πρέπει να κατεβάσετε μια εφαρμογή από μη αξιόπιστη πηγή, εκτελέστε την μέσω του Virus Total για να είστε ασφαλείς
Εάν αντιγράψετε έναν κωδικό πρόσβασης στο πρόχειρό σας, αντιγράψτε αμέσως μια εικόνα ή κάτι άλλο σε αυτό μόλις το επικολλήσετε στο σημείο που θέλετε
Βαθμολογήστε την ανάγκη να έχετε μια εφαρμογή διαχείρισης προχείρου σε σχέση με την ικανότητά σας να κρατάτε τις ευαίσθητες πληροφορίες σας έξω από το πρόχειρό σας. Εάν γνωρίζετε βεβαίως ότι δεν θα αντιγράψετε τον κωδικό πρόσβασής σας στο Facebook στο πρόχειρο, μόνο τότε μια εφαρμογή διαχείρισης προχείρου θα είναι ασφαλής στη χρήση

Αυτοί οι κίνδυνοι δεν περιορίζονται μόνο στους κωδικούς πρόσβασης. Εάν αντιγράφετε συχνά ευαίσθητες πληροφορίες στο πρόχειρό σας, όπως την απάντηση σε μια μυστική ερώτηση, κωδικούς ενεργοποίησης ή τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας, θέτετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο. Είναι ασφαλέστερο να μην αντιγράψετε κωδικούς πρόσβασης ή άλλες ευαίσθητες πληροφορίες στο πρόχειρο.