Δοκιμάζοντας τον αδιαμφισβήτητο βασιλιά των VPN

Αξίζει πραγματικά την προσοχή ένα από τα πιο ακριβά και γνωστά VPN; Ας μάθουμε σε αυτήν την κριτική ExpressVPN.

Είμαι το καλύτερο θα ήταν η αρχική πρόταση κάθε ιστότοπου VPN αν μπορούσαν να μιλήσουν. Αλλά τα πράγματα δεν είναι ίδια αν οι άλλοι λένε το ίδιο για σένα.

Προφανώς, το ExpressVPN βρίσκεται σε αυτήν την περιοχή. Οι περισσότεροι influencers μιλούν θετικά για αυτό, οπότε σκεφτήκαμε να δοκιμάσουμε την αλήθεια.

ExpressVPN: Ιστορικό

Η ExpressVPN εδρεύει στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, μια ιδανική τοποθεσία για λιγότερο επεμβατικές, επικεντρωμένες στο απόρρητο των καταναλωτών λειτουργίες. Οι τοπικοί νόμοι δεν αναγκάζουν τις εταιρείες VPN να διατηρούν δεδομένα χρήστη, κάτι που πρέπει να έχει για VPN χωρίς καταγραφή.

Ωστόσο, μετά τον Σεπτέμβριο του 2021, η ExpressVPN ανήκει στην Kape Technologies. Και πολλοί ειδικοί στον κυβερνοχώρο δεν εμπιστεύονται τον Κάπε λόγω του σκιερού παρελθόντος του.

Έτσι, υπάρχουν καλύτερες επιλογές για προσωπικό υψηλού προφίλ που αναζητά μόνο το απόρρητο, όπως το Mullvad VPN, το Surfshark VPN, το PureVPN κ.λπ.

Αλλά επειδή υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που επιλέγει ένας τυπικός χρήστης για οποιοδήποτε VPN, συμπεριλαμβανομένης της ψυχαγωγίας, του p2p και του παιχνιδιού, θα συνεχίσουμε αμερόληπτα αυτήν την κριτική του ExpressVPN.

Ρίξτε μια ματιά σε μερικά από τα χαρακτηριστικά τους:

  • Χωρίς κούτσουρα
  • Κρυπτογράφηση AES-256 bit
  • Διακομιστές σε 94 χώρες
  • Διάσπαση σήραγγας
  • Διακομιστές μόνο με RAM
  • Kill-switch
  • Ιδιωτικό DNS
  • 5 συσκευές ανά συνδρομή
  • Υποστήριξη 24/7

Μερικά βασικά πράγματα που λείπουν είναι το multihop, η συσκότιση διακομιστή, το Tor μέσω VPN, ο αποκλεισμός διαφημίσεων κ.λπ. Δεδομένης της τιμής, το ExpressVPN θα πρέπει τουλάχιστον να έχει μερικές από αυτές τις δυνατότητες. Και αυτό φαίνεται ιδιαίτερα κακό όταν είναι φορτωμένες με αυτές πιο οικονομικές (αλλά αποτελεσματικές) επιλογές όπως το ProtonVPN και το Surfshark.

Λοιπόν, τι μας κράτησε;

Η υπόσχεση για απίστευτες γρήγορες ταχύτητες και γεωγραφικό ξεμπλοκάρισμα, που θα δοκιμάσουμε λίγο μετά το hands-on.

ExpressVPN: Ξεκινώντας

Έγινα συνδρομητής στο πρόγραμμα ενός μήνα που κοστίζει 12,95 $. Επιπλέον, το ExpressVPN προσφέρει εξάμηνα και μονοετή προγράμματα.

Το ετήσιο πρόγραμμα είναι το πιο φιλικό προς την τσέπη, με χρέωση μόλις (🙄) 8,32 $ το μήνα. Το καλό είναι ότι όλα τα σχέδια συνοδεύονται από εγγύηση επιστροφής χρημάτων 30 ημερών.

Υπάρχουν πολλές επιλογές πληρωμής με κάρτες, PayPal, Bitcoin και άλλα. Θα ερωτηθείτε για το όνομά σας, τη διεύθυνση email και τον κωδικό PIN (προαιρετικό).

Τέλος, λαμβάνετε αυτόν τον κωδικό ενεργοποίησης για χρήση με τις εφαρμογές:

Κατέβασα τον υπολογιστή-πελάτη των Windows και τον ενεργοποίησα χρησιμοποιώντας τον δεδομένο κώδικα.

Διεπαφή χρήστη

Η διεπαφή χρήστη είναι καθαρή και ευχάριστη, με ένα μόνο κουμπί που ζητά σύνδεση στην επιλεγμένη τοποθεσία.

  Γιατί δεν πρέπει να εμπιστεύεστε τα δωρεάν VPN

Το εικονίδιο χάμπουργκερ επάνω αριστερά είναι το σημείο όπου κρύβονται όλες οι ρυθμίσεις. Μπορείτε να ελέγξετε όλες τις τοποθεσίες διακομιστή κάνοντας κλικ οπουδήποτε στην καρτέλα Επιλεγμένη τοποθεσία. Αυτό θα αναφέρει επίσης τους προτεινόμενους και τους αγαπημένους επισημασμένους διακομιστές.

Γενικά, μου άρεσε η minimal εμφάνιση.

Αλλά θα ήταν εξαιρετικό εάν το ExpressVPN είχε καταφέρει να εμφανίσει φορτία διακομιστή παράλληλα. Αυτή είναι μια ρύθμιση που έχω δει στο ProtonVPN και με βοήθησε να επιλέξω τον λιγότερο γεμάτο (και γρήγορο) διακομιστή.

Δεν είναι μεγάλο πράγμα, όμως. Ωστόσο, έχουμε όλα τα δικαιώματα να το περιμένουμε από το ακριβότερο VPN που προτείνεται σε ολόκληρο τον κλάδο.

Διάσπαση σήραγγας

Δεδομένου ότι εξετάζουμε το ExpressVPN ως ένα βαρύ εργαλείο ψυχαγωγίας, η διαίρεση της σήραγγας έχει τη μεγαλύτερη λογική.

Εν συντομία, η διαίρεση σήραγγας σάς βοηθά να επιλέξετε ποιες εφαρμογές θα χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση VPN. Τα αριστερά δρομολογούνται κανονικά, απολαμβάνοντας τις τυπικές ταχύτητες σύνδεσης.

Αυτό είναι χρήσιμο αφού τα VPN είναι γνωστό ότι επιβραδύνουν τις συνδέσεις στο Διαδίκτυο, λόγω των βαρέων κρυπτογραφήσεων.

Μπορείτε να το ενεργοποιήσετε κάνοντας κλικ στο εικονίδιο του χάμπουργκερ, πατώντας Επιλογές>Γενικά και ελέγχοντας τη Διαχείριση σύνδεσης ανά εφαρμογή.

Σημειωτέον, αυτή η επιλογή θα γίνει γκρι εάν είστε ενεργά συνδεδεμένοι.

Στη συνέχεια, κάντε κλικ στις Ρυθμίσεις:

Όπως δείχνει η εικόνα, μπορείτε να το διαχειριστείτε με δύο τρόπους: εφαρμογές που χρησιμοποιούν ή αποφεύγουν μια σύνδεση VPN. Το σύμβολο +- σάς βοηθά να επιλέξετε τις εφαρμογές ανάλογα.

Τέλος, πατήστε OK για να το ρυθμίσετε.

Kill Switch

Ένας διακόπτης kill σώζει την ανωνυμία του χρήστη εάν πέσει η κρυπτογράφηση VPN. Αυτή η ρύθμιση βρίσκεται στην ενότητα Κλείδωμα δικτύου στην καρτέλα Γενικές ρυθμίσεις.

Το ExpressVPN σας προστατεύει από ζητήματα από την πλευρά του διακομιστή και μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι η διεύθυνση IP σας θα παραμείνει κρυφή.

Ωστόσο, έχουμε δει προληπτικές εκδόσεις kill switches με άλλα VPN όπως HideMyAss, Proton, κ.λπ. Επίσης, μπλοκάρουν το διαδίκτυο εάν ξεχάσετε να ενεργοποιήσετε το VPN ή να το απενεργοποιήσετε εσκεμμένα.

Έτσι, ο διακόπτης kill του ExpressVPN είναι ήπιος επειδή αφορά τις δυσλειτουργίες του διακομιστή και όχι τις αλληλεπιδράσεις από την πλευρά του χρήστη.

Πρωτόκολλα

Οι πελάτες VPN χρησιμοποιούν συγκεκριμένους αλγόριθμους για να συνδεθούν με τους διακομιστές που είναι γνωστοί ως πρωτόκολλα VPN.

Είναι πολλά, με τα κορυφαία και τα πιο χρησιμοποιημένα μέχρι σήμερα να είναι το OpenVPN και το WireGuard.

Το ExpressVPN έχει μια μακρά λίστα πρωτοκόλλων, συμπεριλαμβανομένων μερικών (IKEv2 και L2TP/IPsec) που δεν βρίσκουν θέση με άλλα VPN.

Παραδόξως, δίνει στο WireGuard ένα πάσο αναφέροντας μια ξεπερασμένη κατάσταση όταν ήταν πράγματι σε εξέλιξη.

Ωστόσο, το WireGuard είναι πλέον ολοκληρωμένο και οι περισσότεροι πάροχοι VPN χρησιμοποιούν την τροποποιημένη έκδοσή του, σφραγίζοντας μια ευπάθεια μεμονωμένης στατικής IP.

  Ποιο είναι το καλύτερο πρωτόκολλο VPN;

Ήρθε λοιπόν η ώρα η ExpressVPN να αρχίσει να υποστηρίζει το WireGuard.

Το συναρπαστικό με τη λίστα πρωτοκόλλων είναι το εγχώριο πρωτόκολλο Lightway–ExpressVPN. Η βάση του κώδικα είναι ανοιχτού κώδικα και έχει ελεγχθεί από μια ανεξάρτητη εταιρεία ασφαλείας Cure53. Ο έλεγχος διαπίστωσε 14 μη κρίσιμες ελλείψεις, που διορθώθηκαν στις ακόλουθες ενημερώσεις.

Επομένως, συγχαρητήρια στο ExpressVPN για την ανάπτυξη του Lightway, αλλά η λίστα πρωτοκόλλων θα φαίνεται καλύτερη με τη συμπερίληψη του WireGuard.

Ολοκληρώνοντας αυτή τη συνεδρία, θα περάσουμε σε μερικές δοκιμές.

Διαρροή IP, WebRTC και DNS

Η απόκρυψη της διεύθυνσης IP κάποιου είναι το πρωταρχικό βήμα προς την ψηφιακή ανωνυμία. Κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει τη διεύθυνση IP σας για να σας εντοπίσει, να εξαπολύσει εξατομικευμένες επιθέσεις και να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Επιπλέον, η διεύθυνση IP μπορεί να διαρρεύσει μέσω του WebRTC, μιας ευπάθειας που βασίζεται σε πρόγραμμα περιήγησης ιστού.

Για να ελέγξω την προστασία του ExpressVPN, συνδέθηκα στο BrowserLeaks.

Αυτό συγκάλυψε τη διεύθυνση IPv4 μου, μεταξύ άλλων μέσω WebRTC. Επιπλέον, η διεύθυνση IPv6 ήταν επίσης κρυμμένη.

Μετά ήρθε το τεστ διαρροής DNS. Αυτό αξιολογεί εάν ο διακομιστής VPN στέλνει τα ερωτήματα DNS στον ISP αντί στους διακομιστές του.

Τα ερωτήματα DNS είναι όταν το τοπικό σας μηχάνημα ζητά από τον διακομιστή DNS να αντιστοιχίσει ένα όνομα τομέα ιστότοπου (όπως grtechpc.org.com) στη διεύθυνση IP του (όπως το 142.358.48.12, που κατανοούν οι υπολογιστές) για να φορτώσει έναν ιστότοπο.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο ISP μπορεί να ελέγξει τη διεύθυνση IP σας και να καταγράψει όλη τη δραστηριότητά σας στον ιστό.

Έτσι, έτρεξα μια δοκιμή διαρροής DNS και βρήκα ότι το ExpressVPN αποδίδει βέλτιστα. Όλα τα ερωτήματα πέρασαν από τους προβλεπόμενους διακομιστές και κανένα ερώτημα δεν διέρρευσε στον ISP.

Δοκιμή κρυπτογράφησης

Οι πληροφορίες ταξιδεύουν ως πακέτα δεδομένων που μπορείτε να παρακολουθήσετε και να αποκωδικοποιήσετε μέσω δωρεάν αλλά εξελιγμένων εργαλείων όπως το Wireshark.

Ρίξε μια ματιά:

Αυτό είναι μεταξύ των χιλιάδων που αποκαλύπτουν το πρόγραμμα περιήγησης, το λειτουργικό σύστημα, τις διευθύνσεις IP της πηγής και του προορισμού κ.λπ.

Τέτοιες πληροφορίες μπορεί να είναι επικίνδυνες σε λάθος χέρια.

Επιπλέον, μπορεί κανείς εύκολα να ελέγξει το σημαντικό κομμάτι της δραστηριότητας στον ιστό αναλύοντας ερωτήματα DNS:

Το πρωταρχικό καθήκον οποιουδήποτε VPN είναι να κρυπτογραφήσει αυτά τα πακέτα και να κάνει τις πληροφορίες δυσανάγνωστες για τους κατασκοπευτές.

Πέρασα στο πρωτόκολλο Lightway του ExpressVPN και έλεγξα για τυχόν διαρροές πληροφοριών. Και δυστυχώς, η διεύθυνση IPv6 μου ήταν ορατή σε ένα από τα πακέτα μέσω του πρωτοκόλλου ICMPv6.

Αυτό συνέβη ακόμη και όταν ενεργοποίησα την προστασία διαρροής IPv6 στην καρτέλα Ρυθμίσεις για προχωρημένους.

  Τα καλύτερα gaming VPN 2024 (Απρίλιος)

Αυτό λοιπόν ήταν μια σημαντική ανατροπή.

Η λύση είναι είτε να απενεργοποιήσετε τη διεύθυνση IPv6 στη συσκευή σας είτε να διακινδυνεύσετε να την αποκαλύψετε ενώ χρησιμοποιείτε το ExpressVPN. Και αν το κάνει καλύτερο, αυτό ήταν το ίδιο πρόβλημα που ανακάλυψα με το ProtonVPN.

Το ίδιο ζήτημα ταλαιπώρησε επίσης το Surfshark, αν και ανέφεραν ότι δεν υποστηρίζουν το IPv6, σε αντίθεση με το ExpressVPN και το ProtonVPN.

Επομένως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ExpressVPN με ασφάλεια εάν δεν θέλετε μια ενεργή διεύθυνση IPv6 και μπορείτε να την απενεργοποιήσετε, κάτι που είναι μια αρκετά απλή διαδικασία.

Ωστόσο, κρυπτογραφούσε με επιτυχία τα υπόλοιπα πακέτα, συμπεριλαμβανομένων των αποκαλυπτικών ερωτημάτων DNS.

Δοκιμασία ταχύτητας

Αυτό είναι το κατόρθωμα για το οποίο επαινείται το ExpressVPN παντού.

Λαμβάνετε επίσης μια ενσωματωμένη δοκιμή ταχύτητας που ενημερώνει τους ταχύτερους διακομιστές για τις τοποθεσίες σας. Εδώ, η ταχύτητα λήψης είναι μια ένδειξη διακομιστή, η οποία είναι διαφορετική από αυτή που θα λάβετε.

Μπορείτε να επιλέξετε από τις προτεινόμενες τοποθεσίες και ηπείρους ή να το εκτελέσετε μέσω κάθε διακομιστή.

Στη συνέχεια, έτρεξα ένα τεστ ταχύτητας με το εργαλείο του Ookla δύο φορές σε επιλεγμένες τοποθεσίες. Εδώ είναι οι μέσοι όροι:

Ταχύτητα λήψης διακομιστή (Mbps) Καθυστέρηση (ms) Προεπιλογή49.228 Έξυπνη τοποθεσία (Ηνωμένο Βασίλειο)44.95311Σιγκαπούρη46.285160.5Χονγκ-Κονγκ45.49232.5Νέα Υόρκη, ΗΠΑ38.665524.5

Οι ταχύτητες λήψης ήταν εξαιρετικές και σπάνια ένιωσα την ταχύτητα να μειώνεται. Η καθυστέρηση, ωστόσο, ήταν υψηλή λόγω της απόστασης και αμέτρητων παραγόντων πέρα ​​από την επιρροή ενός VPN.

Τέλος, ο μόνος τομέας στον οποίο μπορεί να βελτιωθεί το ExpressVPN είναι οι ταχύτητες μεταφόρτωσης.

Δοκιμή Γεω-απεμπλοκής

Η πρόσβαση στην παγκόσμια ψυχαγωγία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που ωθούν τις συνδρομές VPN.

Και έχω ακούσει εξαιρετικά πράγματα για το ExpressVPN που ξεμπλοκάρει τις πλατφόρμες ροής με ευκολία. Αυτό θα είναι ενδιαφέρον να το δούμε γιατί δεν υπάρχουν διακομιστές που έχουν επισημανθεί ως βελτιστοποιημένοι σε ροή.

Ωστόσο, κατάφερα να ξεμπλοκάρω το NCIS μόνο του Netflix των ΗΠΑ με τον δεύτερο διακομιστή που δοκίμασα:

Στη συνέχεια, έλεγξα το Amazon Prime Video US και το Hulu με τον ίδιο διακομιστή και το ExpressVPN έκανε γρήγορη δουλειά στους γεωγραφικούς περιορισμούς.

Τέλος, το ExpressVPN με βοήθησε να συνδεθώ στο iPlayer του BBC με έναν διακομιστή στο Ηνωμένο Βασίλειο:

Συμπερασματικά, το ExpressVPN πέρασε αυτό το σύντομο τεστ ξεκλειδώματος ροής με μεγάλη επιτυχία.

ExpressVPN: Τελειώστε

Το ExpressVPN έχει εξαιρετική διεπαφή χρήστη, προσφέρει απίστευτες ταχύτητες λήψης και επιτρέπει την απρόσκοπτη ψυχαγωγία.

Τούτου λεχθέντος, θα είναι καλό να το δούμε με περισσότερες λειτουργίες εστιασμένες στο απόρρητο, όπως η συσκότιση δικτύου, η πολλαπλή μετάβαση, η ανόητη προστασία IPv6, ο προηγμένος διακόπτης kill κ.λπ.

Και δεδομένης της τιμής του, θα συνιστούσα να δοκιμάσετε πρώτα το ProtonVPN και το Surfshark.

ΥΓ: Έχετε μπερδευτεί σχετικά με την επιλογή του τέλειου VPN; Δοκιμάστε αυτόν τον οδηγό που καλύπτει τις δυνατότητες VPN που πρέπει να προσέξετε.