Διόρθωση: Η webcam μου δεν λειτουργεί στα Windows 10

Η webcam σας ενδέχεται να μην λειτουργεί στα Windows 10 για διάφορους λόγους. Ισχύουν τα συνήθη βήματα αντιμετώπισης προβλημάτων, αλλά τα Windows 10 έχουν μια νέα επιλογή σε όλο το σύστημα που απενεργοποιεί πλήρως την κάμερα web σε όλες τις εφαρμογές.

Ελέγξτε τις Επιλογές κάμερας των Windows 10

Στα Windows 10, η εφαρμογή Ρυθμίσεις έχει μερικούς διακόπτες που απενεργοποιούν την κάμερα web σε όλες τις εφαρμογές. Εάν απενεργοποιήσετε την κάμερα web εδώ, ακόμη και οι εφαρμογές επιτραπέζιου υπολογιστή δεν θα μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν.

Αυτό είναι λίγο μπερδεμένο. Γενικά, οι επιλογές αδειών εφαρμογών στην περιοχή Ρυθμίσεις > Απόρρητο επηρεάζουν κυρίως τις νέες εφαρμογές των Windows 10 από το Store, γνωστές και ως εφαρμογές UWP. Αλλά οι επιλογές της κάμερας web επηρεάζουν επίσης τις εφαρμογές επιτραπέζιου υπολογιστή.

Εάν η webcam σας δεν λειτουργεί, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Απόρρητο > Κάμερα.

Στο επάνω μέρος του παραθύρου, βεβαιωθείτε ότι λέει “Η πρόσβαση στην κάμερα για αυτήν τη συσκευή είναι ενεργοποιημένη”. Εάν λέει ότι η πρόσβαση στην κάμερα είναι απενεργοποιημένη, κάντε κλικ στο κουμπί “Αλλαγή” και ρυθμίστε το σε “Ενεργοποίηση”. Εάν η πρόσβαση στην κάμερα είναι απενεργοποιημένη, τα Windows και οι εφαρμογές στο σύστημά σας δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την κάμερα web. Ούτε καν η είσοδος στο Windows Hello δεν θα λειτουργήσει.

Ακριβώς κάτω από αυτό, βεβαιωθείτε ότι το “Να επιτρέπεται στις εφαρμογές να έχουν πρόσβαση στην κάμερά σας” είναι επίσης ρυθμισμένο σε “Ενεργό”. Εάν έχει οριστεί σε Απενεργοποίηση, καμία εφαρμογή στο σύστημά σας —συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών επιτραπέζιου υπολογιστή— δεν μπορεί να δει ή να χρησιμοποιήσει την κάμερά σας. Ωστόσο, το λειτουργικό σύστημα Windows μπορεί να χρησιμοποιήσει την κάμερά σας για λειτουργίες όπως το Windows Hello.

  Τρόπος συμπίεσης (και αποσυμπίεσης) αρχείων στα Windows 10

Αυτή η επιλογή άλλαξε με την κυκλοφορία της ενημέρωσης Απριλίου 2018 των Windows 10. Προηγουμένως, επηρέαζε μόνο τις εφαρμογές UWP και δεν επηρέαζε τις παραδοσιακές εφαρμογές επιφάνειας εργασίας.

Στην ενότητα “Επιλέξτε ποιες εφαρμογές μπορούν να έχουν πρόσβαση στην κάμερά σας”, βεβαιωθείτε ότι η εφαρμογή που θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στην κάμερά σας δεν εμφανίζεται στη λίστα και ορίστε την επιλογή “Απενεργοποίηση”. Εάν εμφανίζεται σε αυτήν τη λίστα, ορίστε το σε “Ενεργό”.

Σημειώστε ότι οι παραδοσιακές εφαρμογές επιφάνειας εργασίας δεν εμφανίζονται σε αυτήν τη λίστα. Εδώ εμφανίζονται μόνο οι εφαρμογές Store. Οι παραδοσιακές εφαρμογές επιτραπέζιου υπολογιστή μπορούν πάντα να έχουν πρόσβαση στην κάμερα web, αρκεί να έχετε ενεργοποιήσει τις επιλογές “Να επιτρέπεται η πρόσβαση στην κάμερα σε αυτήν τη συσκευή” και “Να επιτρέπεται στις εφαρμογές να έχουν πρόσβαση στην κάμερά σας” σε όλο το σύστημα.

Εφόσον οι παραπάνω επιλογές έχουν ρυθμιστεί σωστά, τα Windows 10 δεν θα πρέπει να παρεμποδίζουν. Αυτό απλώς αφήνει τα παραδοσιακά βήματα αντιμετώπισης προβλημάτων της κάμερας web.

Βεβαιωθείτε ότι η webcam σας δεν είναι απενεργοποιημένη με άλλους τρόπους

Έχουμε καλύψει ορισμένους άλλους τρόπους απενεργοποίησης της κάμερας web στο παρελθόν. Εκτός από την απλή αποσύνδεσή της, μπορείτε να απενεργοποιήσετε την κάμερα web στην οθόνη ρυθμίσεων υλικολογισμικού BIOS ή UEFI σε ορισμένους φορητούς υπολογιστές. Αυτή η επιλογή βρίσκεται πιο συχνά σε επαγγελματικούς φορητούς υπολογιστές, καθώς δίνει στις επιχειρήσεις έναν τρόπο να απενεργοποιήσουν την πρόσβαση στην κάμερα web με ασφάλεια. Εάν προηγουμένως είχατε απενεργοποιήσει την κάμερα web στο υλικολογισμικό BIOS ή UEFI, θα πρέπει να την ενεργοποιήσετε ξανά από εκεί.

Είναι επίσης δυνατό να απενεργοποιήσετε τη συσκευή webcam στη Διαχείριση Συσκευών των Windows. Αυτό θα αποτρέψει τη λειτουργία του μέχρι να το ενεργοποιήσετε ξανά. Εάν προηγουμένως είχατε απενεργοποιήσει την κάμερα web με αυτόν τον τρόπο, θα πρέπει να επιστρέψετε στη Διαχείριση Συσκευών και να ενεργοποιήσετε ξανά τη συσκευή.

  Αυτόματη εναλλαγή στο σκοτεινό θέμα τη νύχτα στα Windows 10

Εγκατάσταση ή ενημέρωση προγραμμάτων οδήγησης κάμερας Web

Τα Windows 10 προσπαθούν να εγκαταστήσουν προγράμματα οδήγησης συσκευών κάθε φορά που συνδέετε μια συσκευή αυτόματα και συνήθως λειτουργεί. Αλλά δεν λειτουργεί πάντα σωστά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε λήψη ενός πακέτου εγκατάστασης προγράμματος οδήγησης συσκευής από τον ιστότοπο του κατασκευαστή της κάμερας web και να το εγκαταστήσετε μόνοι σας.

Ακόμα κι αν έχετε λάβει προηγουμένως προγράμματα οδήγησης, δοκιμάστε να μεταβείτε στον ιστότοπο του κατασκευαστή της κάμερας web και να πραγματοποιήσετε λήψη του πιο πρόσφατου πακέτου προγραμμάτων οδήγησης για να ενημερώσετε τα προγράμματα οδήγησης της συσκευής σας. Ο ιστότοπος του κατασκευαστή θα πρέπει να παρέχει πρόσθετες οδηγίες αντιμετώπισης προβλημάτων και για τη συγκεκριμένη κάμερα web.

Διπλός έλεγχος των φυσικών συνδέσεων

Εάν καμία εφαρμογή δεν μπορεί να δει την κάμερα web σας, αξίζει να ελέγξετε ότι είναι σωστά συνδεδεμένη. Έχουμε δοκιμάσει πολλές φορές την αντιμετώπιση προβλημάτων υλικού για να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν συνδέσαμε σωστά ένα καλώδιο. Συμβαίνει.

Εάν διαθέτετε κάμερα web USB, βεβαιωθείτε ότι το καλώδιο USB της κάμερας web είναι συνδεδεμένο στη θύρα USB του υπολογιστή σας. Αποσυνδέστε το και συνδέστε το ξανά για να βεβαιωθείτε ότι είναι στερεωμένο με ασφάλεια και ότι δεν είναι χαλαρό. Ορισμένες κάμερες έχουν φώτα που εμφανίζονται όταν είναι συνδεδεμένες. Εάν ναι, παρατηρήστε εάν μια λυχνία ανάβει αφού συνδέσετε την κάμερα web. Αξίζει επίσης να δοκιμάσετε μια άλλη θύρα USB στον υπολογιστή σας, καθώς ένα πρόβλημα με τη θύρα USB του υπολογιστή σας θα μπορούσε να προκαλέσει τη μη σωστή λειτουργία της κάμερας web.

Εάν έχετε ενσωματωμένη κάμερα web στον φορητό υπολογιστή σας, δεν υπάρχει καλώδιο που μπορείτε να επανατοποθετήσετε. Αλλά θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε καλύψει κατά λάθος την κάμερα web. Οι νεότεροι φορητοί υπολογιστές έχουν αρχίσει να περιλαμβάνουν ενσωματωμένα καλύμματα που μπορείτε να σύρετε πάνω από την κάμερα web όταν δεν τη χρησιμοποιείτε.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το νέο Sandbox των Windows 10 (για να δοκιμάσετε με ασφάλεια εφαρμογές)

Επιλέξτε τη συσκευή Webcam σας

Εντάξει, τα Windows δεν μπλοκάρουν την κάμερα web, έχετε εγκατεστημένα τα σωστά προγράμματα οδήγησης και είναι συνδεδεμένη με ασφάλεια. Τι μπορεί να φταίει;

Λοιπόν, ίσως χρειαστεί να διαμορφώσετε τις ρυθμίσεις της κάμερας web σε οποιαδήποτε εφαρμογή προσπαθείτε να χρησιμοποιήσετε. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν έχετε πολλές συσκευές λήψης βίντεο συνδεδεμένες στον υπολογιστή σας. Η εφαρμογή που προσπαθείτε να χρησιμοποιήσετε μπορεί αυτόματα να επιλέγει λάθος.

Στην εφαρμογή που χρησιμοποιείτε, μεταβείτε στην οθόνη ρυθμίσεων και αναζητήστε μια επιλογή που σας επιτρέπει να επιλέξετε την προτιμώμενη κάμερα web. Για παράδειγμα, στο Skype, κάντε κλικ στο μενού > Ρυθμίσεις > Ήχος και βίντεο και επιλέξτε την προτιμώμενη κάμερα web από το μενού “Κάμερα”.

Εάν δεν μπορείτε να δείτε καθόλου την κάμερα web σε μια εφαρμογή, αυτή η εφαρμογή ενδέχεται να μην υποστηρίζει την κάμερα web. Για παράδειγμα, οι εφαρμογές του Windows 10 Store (γνωστές και ως εφαρμογές UWP) υποστηρίζουν μόνο νεότερους τύπους webcam. Όπως το θέτει η Microsoft, Οι κάμερες web των Windows 7 ενδέχεται να μην λειτουργούν στις εφαρμογές Store στα Windows 10. Ωστόσο, οι εφαρμογές για επιτραπέζιους υπολογιστές εξακολουθούν να υποστηρίζουν παλαιότερους τύπους webcam. Εάν η κάμερα web δεν εμφανίζεται σε ορισμένες εφαρμογές, αλλά εμφανίζεται σε άλλες εφαρμογές, η εφαρμογή ενδέχεται να μην υποστηρίζει την κάμερα web.

Το Skype είναι ιδιαίτερα περίεργο. Στα Windows 10, η έκδοση του Skype με δυνατότητα λήψης και η προεγκατεστημένη έκδοση του Skype είναι σχεδόν ίδια — αλλά η έκδοση με δυνατότητα λήψης μπορεί να δει περισσότερους τύπους webcam. Αυτό συμβαίνει επειδή η έκδοση με δυνατότητα λήψης είναι μια κλασική εφαρμογή για υπολογιστές και η έκδοση που περιλαμβάνεται είναι μια εφαρμογή UWP.

Εάν εξακολουθεί να μην λειτουργεί

Εάν η κάμερα web εξακολουθεί να μην λειτουργεί σε καμία εφαρμογή, μπορεί απλώς να είναι χαλασμένη. Εάν πρόκειται για εξωτερική κάμερα web USB, δοκιμάστε να τη συνδέσετε σε άλλους υπολογιστές και δείτε αν λειτουργεί.

Εάν εξακολουθείτε να βρίσκεστε εντός της περιόδου εγγύησης του φορητού υπολογιστή σας (αν είναι ενσωματωμένος) ή της περιόδου εγγύησης της κάμερας web (εάν πρόκειται για εξωτερική συσκευή), επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή και δείτε εάν μπορεί να διορθώσει το πρόβλημά σας.